Γιατί το καναρίνι μαλινουά που έχω δεν κελαηδά;

Συζήτηση με θέμα Γιατί το καναρίνι μαλινουά που έχω δεν κελαηδά;, που ξεκίνησε από nickhen, στο Forum 'Ασθένειες Καναρινιών' του PetBirds, 7 Ιουλ 2014.

 1. nickhen

  nickhen PB New Member

  Πριν περίπου 1 χρόνο, μας έκαναν δώρο ένα καναρίνι Μαλινουά το οποίο μάλιστα είχε συγκεντρώσει 108 πόντους σε διαγωνισμό Μαλινουά! Στην αρχή (μετά το στάδιο προσαρμογής) ήταν πολύ κινητικό και κελαηδούσε καθημερινά και ειδικά τα πρωινά. Συνηθίζαμε επιπλέον, να του βάζουμε κελαηδίσματα στο Youtube και ανταποκρίνονταν με τραγούδια!
  Ωστόσο, μετά από λίγο καιρό στρεσαρίστηκε αρκετά αφού έπεσε το κλουβί του από περίπου <1 μέτρο και μια φορά μια μπάλα ακούμπησε το κλουβί του με αποτέλεσμα αυτό να ταραχτεί. Παράλληλα, δεν φροντίζονταν όσο θα έπρεπε. Δεν ήξερε τι ήταν το μπάνιο, το κλουβί δεν καθαρίζονταν συχνά, το νερό δεν ανανεώνονταν σε διάστημα 2 ημερών αλλά 2 φορές την εβδομάδα(!) και οι σπόροι επίσης περιστασιακά. Όπως καταλαβαίνετε, δεν το φροντίζαμε και το καναρίνι σταμάτησε να κελαηδάει.
  Πριν από περίπου 15 μέρες, αποφάσισα να το διαχειριστώ με υπομονή, επιμονή και επιμέλεια, προκειμένου να επανέλθει στην προηγούμενη του κατάσταση:
  - Καθημερινή αλλαγή νερού
  - Καθημερινή εισαγωγή μπανιέρας (τις πρώτες μέρες, το πιτσίλαγα με τη βοήθεια σύριγγας προκειμένου να συνηθίσει στο νερό)
  - Αλλαγή σπόρων
  - Καθαρισμός κλουβιού
  Προσωπικά, έχω διαβάσει μερικά άρθρα και θεωρώ ότι δεν πάσχει από κάποια ασθένεια. Δεν έχω εντοπίσει καρίνα (τουλάχιστον προσπαθώντας να το παρατηρήσω σχολαστικά).
  Οι ακαθαρσίες που αφήνει είναι ίδιες συνεχώς (άσπρο-μαύρο).
  Τρίζει συχνά το ράμφος του, ενώ σπάνια φουσκώνει στιγμιαία ή για πολύ λίγο (πιστεύω επειδή μπορεί να κρυώνει).

  Συγγνώμη αν κούρασα, αλλά έχετε να μου προτείνετε κάτι έτσι ώστε το καναρίνι να αρχίσει να κελαηδάει ξανά;
  Υ.Γ. Όταν του μιλάω, ή με βλέπει, ανταποκρίνεται και σφυράει 5-10 φορές.
   
 2. τώρα έτσι 'πως το λές θέλεις να σου πούμε σε πόσο καιρό ενα καναρίνι που κατά τύχη ζεί και δεν είναι ίσως άρρωστο θα κελαιδάει από χαρά που τις 15 μέρες έχει φαγητό καθαρό νερό και όλα αυτά που χρειάζονται για τήν αξιοπρεπεί διαβιωσή του.τώρα που το σκέφτωμαι έχεις δίκιο είναι αχάριστο το πουλάκι .. εσύ σε πόσο καιρό θα κελαιδούσες αν είσουν σε ένα δωμάτιο βρόμικος νυστικός και αφυδατομένος;
   
 3. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Νίκο, τα λάθη τα ξέρεις μόνος σου τα είπες.
  Τώρα το πουλάκι ετοιμάζεται ή ήδη έχει μπει σε περίοδο πτερόρροιας όπου δοκιμάζεται επιπλέον ο οργανισμός του.
  Η παρατεταμένη άστατη διατροφή και υποθέτω με χύμα σπόρους το έχουν αποδυναμώσει.
  Καθάρισε το κλουβί και τα σκεύη τροφής και νερού, πατήθρες κτλ.
  Διάλεξε μια συσκευασμένη ποικιλία σπόρων για καναρίνια που θα την ανανεώνεις το αργότερο κάθε δύο μέρες.
  Αγόρασε μια έτοιμη αυγοτροφή συσκευασμένη (όχι τα κίτρινα χύμα σακκουλάκια, να γράφει έξω egg food) ή σκέτο αυγό με το τσόφλι, ή κάνε μία δική σου Αυγοτροφές για πουλιά - αυγοτροφές και δίνε του δυο, τρεις φορές την εβδομάδα.
  Δίνε του χόρτα εποχής, σπανάκι, βλίτα, φρέσκα αρωματικά βότανα, ρίγανη , βασιλικό, κτλ και γενικά ό,τι φρούτο και λαχανικό υπάρχει διαθέσιμο στο σπίτι.
  Άλλαζε το νερό, κάθε μέρα ακόμα και δύο φορές την ημέρα όταν είσαι σπίτι τώρα το καλοκαίρι.
  Βάζε του μπανάκι με καθαρό νερό κάθε μέρα.
  Όταν το πουλάκι νοιώσει καλύτερα και αισθανθεί γερό και δυνατό θα κελαηδάει και πάλι. Πάντως ενόσω θα περνάει την πτερόρροια δεν θα κελαηδάει.
  Παρακολούθησε την αναπνοή του και τον ήχο μήπως λόγω της ακατάλληλης τροφής έχει κολλήσει τίποτα ακάρεα, εύχομαι όχι.
  Ό,τι χρειαστείς μην διστάσεις να ρωτήσεις.
  Όσο δυσάρεστη και αν είναι η αλήθεια, εγώ σε συγχαίρω για την ειλικρίνειά σου, όχι βέβαια και για την αμέλειά σου.
   
 4. KonWin

  KonWin PB New Member

  Αυτά είναι αρκετά για να μην ξανακελαϊδίσει.
  Εκτός την τρομάρα που έχει πάρει, τα καναρίνια φωνής για να μην ξεχάσουν το τραγούδι τους πρέπει να είναι μαζί με καναρίνια της ίδιας ράτσας, ειδικά στην πτερόροια..
   
 5. nickhen

  nickhen PB New Member

  Παιδιά, καταρχήν ευχαριστώ για τις συμβουλές σας. Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, μου ήταν αδύνατο να το φροντίζω σε καθημερινή βάση, λόγω υποχρεώσεων. Επειδή και εγώ παρατήρησα την αμέλεια που υπήρχε από την οικογένεια μου, είπα να το αναλάβω εγώ εντατικά πριν έχουμε δυσάρεστα. Ωστόσο, τώρα το φροντίζω κανονικότατα με αλλαγή σπόρων και νερού, αυγοτροφή και μαρούλι 2 φορές την εβδομάδα. Μπάνιο καθημερινά και "πιτσίλισμα" όπως προείπα. Το κλουβί του καθαρίζεται σχεδόν 1 φορά την εβδομάδα.

  Για προληπτικούς λόγους, πείτε μου πως μπορώ να διαπιστώσω αν πάσχει από κάποια ασθένεια. Έχω την δυνατότητα να βγάλω τις ακαθαρσίες του φώτο. Αυτό που σας λέω με σιγουριά είναι ότι τρίζει το ράμφος του ανά 30'-1 ώρα για περίπου 3 λεπτά...

  Υ.Γ. Θεωρώ ότι δεν πάσχει από πτεροροία, αφού δεν έχει πούπουλα στο κλουβί του.
   
 6. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Βάλε φωτογραφίες από κουτσουλιές παρόλο που λες ότι είναι καθαρές. Πτερόρροια θα περάσει κάποια στιγμή σίγουρα.
  Προληπτικά μόνο φυσικές αγωγές μπορούμε να σου συστήσουμε όπως για 3-4 μέρες αντί νερού σκορδόνερο ή τσάι τριών βοτάνων.
  Το να δώσεις τώρα φάρμακο για τα ακάρεα προληπτικά δεν το λέω. Διάβασε το άρθρο και τα ξαναλέμε Ακάρεα της τραχείας
   
 7. KonWin

  KonWin PB New Member

 8. nickhen

  nickhen PB New Member

  • Παύση κελαϊδίσματος πουλιού.
  • Πτερρόροια, η οποία πολλές φορές είναι έντονη και την κάνει το ίδιο το πουλί το οποίο από τη φαγούρα τα αφαιρεί από μόνο του.
  • Προσπάθεια να διώξει τα ακάρεα από την αναπνευστική οδό (όπως ο άνθρωπος αποβάλει τα φλέματα από τον λαιμό του).
  • Ήχους σπασίματος καρπών, χωρίς να έχει τροφή στο ράμφος.
  • Μείωση λήψης τροφής σπόρων και σίτιση περισσότερο με μαλακές τροφές (βιταμίνη, μήλο, αυγό κτλ).
  • Φαγούρα (όχι πάντα)

  Τα έντονα τα έχω παρατηρήσει. Θα όφειλε πιστεύετε μία δοκιμή να βάλω στη μία ταϊστρα μήλο και στην άλλη σπόρους. Ή μπορεί τυχαία να διαλέξει το μήλο επειδή θα του βάζω για 1η φορά;

  KonWin γνωρίζω ότι η πτερόρροια είναι φάση που περνάνε όλα τα πουλιά. Το διατύπωσα λάθος στο προηγούμενο μου μήνυμα.
   
 9. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Εγώ θα έλεγα να κάνεις ένα δεκαήμερο σωστή φροντίδα και παρατήρηση του πουλιού, να δυναμώσει και λιγάκι και αν επιμείνουν τα συμπτώματα, να πάρεις το Pulmosan για τα ακάρεα, προσέχοντας πολύ τις οδηγίες χρήσης και επανάληψης.
   
 10. nickhen

  nickhen PB New Member

  ΟΚ! Αύριο θα στείλω και φωτό με τις κουτσουλιές αύριο...
   
 11. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Αν θες για να σιγουρευτούμε ότι το καναρινάκι σου είναι υγιές βγάλε και φώτο του στέρνου και της κοιλιάς του και ανέβασε τες εδώ να τις δούμε!

  Επίσης διάβασε αυτά:
  1. KIKLOS.info - Kosmos ton poulion
  2. KIKLOS.info - Kosmos ton poulion
  θα σε βοηθήσουν! :)
   
 12. nickhen

  nickhen PB New Member

  Παιδιά, μόλις του έβαλα ροδάκινο ψιλοκομμένο φυσικά στη μία ταϊστρα και έφαγε αρκετό! Όσο έτρωγε το τράβηξα βίντεο, οπότε ηχογραφήθηκαν 3-4 κελαηδίσματα. Καθώς έβλεπα πιο μετά το βίντεο, το καναρίνι μου, άκουσε τα κελαηδίσματα και ανταποκρίθηκε με σφύριγμα 3-5'' μετά από πάρα πολύ καιρό! Δεν ξέρω τι απ' όλα βοήθησε.

  Alicedros, δεν ξέρω πως θα βγάλω φώτο την κοιλιά του και το στέρνο του. Πρέπει να το πιάσω στα χέρια μου; Δεν το έχω ξανακάνει...
   
 13. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Θα το πιάσεις προσεκτικά στα χέρια σου σε εσωτερικό χώρο και με αργές κινήσεις θα το γυρίσεις ώστε μα βλέπεις την κοιλιά και το στερνο του. Φυσα και αν δε βλέπεις καθαρά βρέξε το άλλο χέρι και απομάκρυνε τα πούπουλα ώστε να βλέπεις καθαρά την κοιλιά και το στερνο του.
   
 14. nickhen

  nickhen PB New Member

  Δηλαδή παρατηρώντας το από κοντά είναι αδύνατο να τα διαπιστώσεις;... Θα κάνω ό,τι μπορώ... Ανεβαίνει και το βίντεο, οπού θα μπορέσετε να δείτε έστω για λίγο την εικόνα του...

  Υ.Γ. Το θέμα με το "πιάσιμο" με έχει εμποδίσει και στο κόψιμο των νυχιών, τα οποία έχουν παραμεγαλώσει...
   
 15. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Παρατηρώντας το από μακριά δε θα καταλάβεις τίποτα.. Τα καναρίνια μας πρέπει να τα πιάνουμε συχνά στα χέρια μας ώστε να ελέγχουμε κατά πόσο είναι υγιή. Καλύτερα μια ασθένεια στα καναρίνια να την προλαβαίνεις γιατί είναι πολλοί ευαίσθητοι οργανισμοί.
   
 16. nickhen

  nickhen PB New Member

  Κατάλαβα...
   
 17. nickhen

  nickhen PB New Member

  Παιδιά, κι όμως έχει αρχίσει και γίνεται το θαύμα! Μετά το ροδάκινο που του έβαλα (πρώτο φρούτο που τρώει) έχει αρχίσει και προσπαθεί να τραγουδήσει. Κάνει σφυρίγματα και προσπαθεί να πετύχει διάφορες μελωδίες...!
   
 18. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Μπράβο! Δεν είναι μόνο το ροδάκινο φυσικά αλλά αφού το τελευταίο διάστημα έχει φροντίδα, νοιώθει μια ανανέωση το πουλάκι, παίρνε τ' απάνω του που λέμε σιγά σιγά.
   
 19. nickhen

  nickhen PB New Member

  Ευχαριστώ Μαρία! Θέλω να ρωτήσω τώρα, το ροδάκινο που έκοψα το μεσημέρι, είναι προφανώς αδύνατο να καταναλωθεί σε 1 μέρα που παραμένει φρέσκο, αλλά μόνο μία μικρή ποσότητα αυτού. Εγώ το κρατάω για μία μέρα μόνο; ή έχω περιθώριο για 2 μέρες ή παραπάνω...;
   
 20. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Αυτό που έβαλες στο πουλάκι στο κλουβί, τώρα το καλοκαίρι το αφαιρείς μετά 4 ώρες το πολύ γιατί γίνεται χάλια και είναι επικίνδυνο για μύκητες.
  Τώρα εννοείς το υπόλοιπο; Καλύτερα να το φας γιατί αν το φυλάξεις στο ψυγείο, ακόμα και σε τάπερ, τα φρούτα οξειδώνονται.
  Επίσης καλύτερα να εναλλάσσεις κάθε μέρα, μέρα παρά μέρα χόρτα , λαχανικά , φρούτα και πάλι από την αρχή γιατί τα φρούτα έχουν σάκχαρα και δεν τα πολυθέλουμε τακτικά.
   
Φόρτωση...