Γιατί προτιμάμε τις ξένες κι όχι τις ελληνικές φυλές κοτόπουλων;

Συζήτηση με θέμα Γιατί προτιμάμε τις ξένες κι όχι τις ελληνικές φυλές κοτόπουλων;, που ξεκίνησε από Paianas, στο Forum 'Γενικά Θέματα για Οικόσιτα Πτηνά' του PetBirds, 25 Ιαν 2016.

 1. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Μιάς και το ανέφερες ..ο Νητσιάκος (νομίζω), φέρνει το μαύρο κοτόπουλο στα super markets στην Ελλάδα ..

  Μιά πολύ μεγάλη κουβέντα (και με πολλές προεκτάσεις) θα ήταν γιατί δεν εξελίξαμε κάποιες από τις Ελληνικές ράτσες κοτόπουλων, αγελάδων, μοσχαριών, αρνιών κ.ο.κ. ...και πάλι φέραμε ''βολικές'' ράτσες απ'έξω, που για να κάνουν προκοπή (?!) στην Ελληνική πραγματικότητα, να ενσωματωθούν και να αποδώσουν, έπρεπε να τους δίνουμε φάρμακα με τα τσουβάλια ..

  *Χθες με ''παρακαλούσε'' ένας φίλος ..και στην αρχή τον κορόιδευα, αλλά επέμεινε .. ''βρες μου και φέρε μου λέει ένα κιλό σπόρο Ελληνικής ντομάτας ..που να τον βάλω και να πιάσει ..και να κάνει καρπό ...χωρίς να πλακώσω το φυτό στα ψεκάσματα ..και σου δίνω μια επιταγή που θα γράψεις εσύ πάνω το νούμερο !''
   
 2. George98

  George98 PB Active Member

  με τους σπόρους είναι αλλιώς... όλοι είναι υβρίδια και φτιάχνονται σε εργαστήρια στο εξωτερικό, οι σπόροι αυτοί έχουν μεγαλύτερη παραγωγή απο τους ντόπιους σπόρους (και δυστυχώς οι Έλληνες και όχι μόνο πέσανε στην παγίδα να αγοράζουν αποκλειστικά).

  Το κακό όμως είναι πως αν κρατήσεις σπόρο απο τα φυτά υβρίδια δεν θα βγάλεις φυτά !!! οπότε θα πρέπει να ξανα-αγοράσεις απο τους ίδιους ! όλα είναι σχεδιασμένα με γνώμονα το κέρδος... και έτσι δεν έχουν μείνει σπόροι που μπορείς να κρατήσεις(εκτός απο κάποιους ηλικιωμένους κυρίους που κρατάνε ακόμα τον σπόρο τους σε μικρές ποσότητες για τον μπαξέ τους αλλά και αυτοί είναι ελάχιστοι...)

  Έτσι το εμπόριο σπόρων είναι ελεγχόμενο και πιθανόν κάποιοι να μπορούν να ελέγχουν τι θα παράξει η κάθε χώρα μέχρι και σε γεωργικά προϊόντα !!
   
 3. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Γιώργο, γιατί είναι αλλιώς ?...υπάρχουν π.χ. κότες στην Κρήτη που πηδάνε δυό μέτρα ..αδύνατες ..αλλά με νόστιμο κρέας και πολύ καλή αυγοπαραγωγή ..γιατί έπρεπε να φέρουμε τα ''θρεφτάρια'' του εξωτερικού που σε 2 μήνες δεν μπορούν να περπατήσουν από το βάρος και το κρέας τους είναι άχυρο ?
   
 4. magdaki

  magdaki PB New Member

  Για να σου απαντήσω τώρα για αυτό. .. εμείς κατά βάση δεν είμαστε κτηνοτροφικη οικονομία.... Οι ντόπιες κότες δεν υπερτερούν κάπου σε σχέση με τις ξένες ώστε να το εξελιξουμε και να αξιζει να το βελτιώσουμε.... πχ σε αυγο οι ντόπιες κάνουν γύρω στα 150 αυγά πόσο να το βελτιώσεις για να πάει στα 250? Πρέπει να παιδευτείς χρόνια χωρίς κανένα νόημα αφού μπορείς να τις βρεις έτοιμες, κότες που από τη φύση τους ήταν αυγοπαραγωγικες... Τώρα όσο αφορά το μέγεθος δεν έχω δει ντόπιο κόκορα πάνω από 3 κιλά. .. και αντέ πες το μεγάλωσες και το πήγες 3.5 τον κόκορα και 2.5 την κότα. ... πάλι δεν έχει νόημα. .. Τέλος όσο αφορά την όμορφία τα πουλιά δεν έχουν τίποτα το ιδιαίτερο. .. κάποια. Με τσουλουφι πχ δεν έχουν αυτή την περούκα των πολις που την χαζεύεις ώρες, δεν έχουν τσαρούχια στα πόδια, δεν έχουν εντυπωσιακά χρώματα. ... γιατί ακόμα και τα σασσεξ είναι ωραία πουλια στην ομορφιά ενώ και τα Αυστραλόπ έχουν ένα πρασινομαυρο εκθαμβωτικο... Οι Τούρκοι πχ κατάφεραν και το 2000 έκαναν τα Sultan αν τα ψάξεις τα οποία είναι πουλιά με τσαρούχια περούκα και μούσι. .. πάρα πολύ όμορφα. .. προσπάθησαν και οι Βούλγαροι κάτι αντίστοιχο αλλά δεν πέτυχε και η ράτσα που κάνουν εκτός που δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμενη δεν πουλάει εκτός των συνόρων τους.... Τέλος όσο αφορά τις γύρω περιοχές που είναι πιο αγροτικές οικονομίες εξειδικευτηκαν στα Brahma στα cochin και στα orphington δείχνοντας μας τεράστια πουλιά, πανέμορφα και
  κάνοντας εκθέσεις πουλιών πολύ εντυπωσιακές που εμείς εδώ έχουμε ελαχιστες και με κυρίως ξένες συμμετοχές. .. άρα δεν φταίμε εμείς αλλά η οικονομία μας και η πάνίδά μας...
   
 5. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Τι είμαστε ?..ξέρουμε τι ακριβώς είμαστε ?
  Οι ντόπιοι πληθυσμοί υπερτερούν σε αντοχή, σε νοστιμιά, σε ανθεκτικότητα και στο ότι τρώνε πολλές φορές τα πάντα !..απλά ως συνήθως δεν δώσαμε βάση γιατί οι ''σειρήνες'' του εύκολου κέρδους έτσι ήθελαν ...
   
 6. George98

  George98 PB Active Member

  σωστό αλλά τουλάχιστον τις κότες μπορείς να τις αγοράσεις μια φορά και να τις αναπαράγεις εσύ (άσχετα που γίνεται σπάνια στην πραγματικότητα) απορώ πάντως με αυτό και έχεις δίκιο...

  συχνά λέω στους γνωστούς μου : Γιατί να παίρνεις κάθε άνοιξη 40 πουλάκια και να μην βάζεις μια κλωσσομηχανή και σιγά σιγά να κρατήσεις τις δικές σου αυτόνομες κότες που θα είναι όπως τις θές εσύ καθώς θα αγοράσεις αρχικά τις κότες που σου ταιριάζουν απο τις 10άδες ράτσες ? αντί να παίρνεις απο τον κάθε πλανόδιο ότι έχει που δεν ξέρεις καν τι θα είναι και μετά θα λες <<αχ... φέτος δεν πετύχαμε καλές κότες μας ξεγέλασαν>> . αλλά δυστυχώς έτσι μας έχουν μάθει... καταναλωτισμός...
   
 7. magdaki

  magdaki PB New Member

  Ίσως τουριστική :p

  Γιωργο μια μηχανη καλή κάνει κοντά στα 350 ευρω ίσως για αυτό δεν παίρνουν.
  . + τις κοτες ρατσας που λες μιλάμε για μια επένδυση κοντά στα 600 ευρώ σε κοτες. ..
   
 8. George98

  George98 PB Active Member

  δεν είναι καθόλου έτσι... τόσο κάνει μια μηχανή αν θες να πουλάς όχι να βγάζεις για εσένα δες π.χ. http://www.klossomixani.eu/κλωσσομηχανή-41-αυγών-ημιαυτόματη-c-4dh/ 41 αυγών με 90 € επίσης θα πάρεις 10-20 πουλάκια αυγοπαραγωγής την πρώτη φορά περίπου 1€ το κομμάτι και τέλος ! (έχω και ένα- δυο γνωστούς που δεν έχουν αγοράσει κότες και έχουν πάντα όπως τις θέλουν μόνο και μόνο για χόμπι )
   
 9. Georgina

  Georgina PB Known Member PBCP Contributor

  Αν μου επιτρέπετε να συμμετάσχω στην συζήτηση σας , θα ήθελα απλά να συμπληρώσω οτι καλές είναι οι κλωσσομηχανές και υπάρχουν και σε οικονομικές τιμές,αλλά σταδιακά αφαιρούν απο το πουλί το ένστικτο του κλωσίματος. Μεγαλώνοντας δηλαδή θα δυσκολευτούν να κάτσουν κλώσες καποια στιγμή γιατί δεν έχουν τέτοια βιώματα, αλλά και αν καποια στιγμή κατσουν να κλωσίσουν μπορεί να αφήσουν την διαδικασία στην μέση. Αν βέβαια θέλει καποιος κοτόπουλα μόνο για την κρεατοπαραγωγή είναι εντάξει , αλλά θελήσει να κανει το δικό του εκτροφείο και να αναπαραγει τα δικά του πουλιά θα έχει πιθανές δυσκολίες με τα πουλιά που προήλθαν απο κλωσομηχανη.
   
 10. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Μα νομίζω όλες οι κότες οι ελληνικές πλέον είναι υβρίδια. Και από τις κλωσσομηχανές όσα πουλιά βγάζουν δεν σκοπεύουν να τα κάνουν κλώσσες κτλ, συνήθως είναι για κρέας.
  Ισχύει απ' ό,τι έχω διαβάσει και το πρόβλημα με τους σπόρους, αν και ως χώρα έχουμε την καλύτερη τράπεζα αρχέγονων σπόρων.
  Το θέμα είναι πολύ ενδιαφέρον, έχω διαβάσει εδώ και εκεί διάφορα αλλά δεν το κατέχω. Πιστεύω υπάρχουν μέλη μας που γνωρίζουν σχετικά και καλό θα ήταν να συμμετάσχουν να ενημερωθούμε όλοι.
   
 11. adreas

  adreas PB New Member

  Επέτρεψε μου να διαφωνήσω με αυτό λόγο εμπειρίας όλα τα πουλιά κάθονται ένστικτα είναι αυτά.
   
 12. George98

  George98 PB Active Member

  Γεωργία σωστό αυτό που λες αλλά νομίζω πως είναι ήδη πολύ αργά για αυτό.... όταν όλοι οι πρόγονοι του δικού μας κοτόπουλου επί δεκαετίες ήταν απο κλωσσομηχανές νομίζω πως έχει ήδη χαθεί το παιχνίδι

  *απο προσωπική εμπειρία να αναφέρω οτι υπάρχουν κότες που κάθονται κλώσες αλλά επειδή ήδη έχουν χάσει αυτά τα βιώματα που ανέφερες δεν αξίζει τον κόπο και αν θες να βγάζεις έναν στάνταρ αριθμό πουλιών θα αργά ή γρήγορα θα καταλήξεις στην κλωσσομηχανή, εκτός βέβαια και αν κάνεις μια προσπάθεια να κρατήσεις τις <<καλές μάνες>> για κάποια χρόνια ωστε να αναβιώσεις μέσα τους τα χαμένα ένστικτα )
   
 13. Για το θέμα αυτό θα βάλω κάποια λινκ .......δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσετε με όλες αυτές τις απόψεις.......απλά για ενημέρωση και σκέψη.

  http://www.peliti.gr/index.php?opti...ellopoulou&catid=21:plaisio&Itemid=18&lang=el

  http://www.econews.gr/2014/01/30/emporio-sporon-arsenis-111077/

  http://www.stokokkino.gr/article/5258/Oxi-ston-elegxo-ton-sporon-apo-tis-poluethnikes-epixeiriseis

  http://eleftheri-epistimi.blogspot.gr/2009/02/blog-post_26.html
   
 14. Georgina

  Georgina PB Known Member PBCP Contributor

  Μακάρι να έχεις δίκαιο Ανδρέα. Σιγουρα θα το έχεις δεί να συμβαινει στην πράξη και έχεις καθε δικαιωμα να το αναφερεις. Απλα μελετώντας για να μάθω περισσοτερα για τις κότες, αυτο που έγραψα παραπάνω ήταν διαπίστωση κάποιων εκτροφέων που ασχολούνται χρόνια με την εκτροφή και την αναπαραγωγή ορνιθών και το μετέφερα στην παρέα μας.
   
 15. George98

  George98 PB Active Member

  κάθονται(όχι όμως όλες) αλλά πόσο κάθονται ? και όσο κάθονται τι κάνουν ? ,οτι θα βγάλεις πουλιά με αυτόν τον τρόπο είναι σίγουρο αλλά επίσης σίγουρο είναι πως η απόδοση θα είναι αρκετά κατώτερη απο αυτήν της μηχανής.
   
 16. adreas

  adreas PB New Member

  Εξαρτάτε τι συνθήκες επικρατούν όταν έχεις 50 κότες σε περιορισμένο χώρα και πατά η μια την άλλη φυσικό είναι να μη έχει και όρεξη να κάτσει. Θα σου το πω αλλιώς σχεδόν σε κάθε μέρος έχουν και ένα κυνηγετικό σύλλογο στο μέρος μου έχουμε και βγάζει και λαγούς και πέρδικες άφησαν σε μέρος που είχαν σχεδόν εκλείψει οι πέρδικες και ανέκαμψαν σε 2 χρόνια. Πως αφού τα πουλιά αυτά είχαν βγει σε μηχανή.
   
 17. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

  Ισως παιζει ρολο ποσα χρονια βγαινουν πουλακια απο μηχανες. Οσο πιο πολλες γεννιες, τοσο χειροτερα ενστικτα φανταζομαι.
   
 18. Georgina

  Georgina PB Known Member PBCP Contributor

  Θα συμφωνήσω με όσα λετε οι πιο έμπειροι. Σκεφτόμουν απλά οτι αν ηθελα να κάνω μια μικρή εκτροφή με κότες, ίσα για να έχω τα αυγά της εβδομάδας και καποια στιγμή ηθελα να ανανεώσω την εκτροφή μου θα προτιμούσα να βιώσει το παιδί μου ( απο εκπαιδευτικής πλευράς και μόνο) την εμπειρία της αναπαραγωγής με κλώσα και όχι με μηχανή, γιατί θα δεί το παιδί μου ( αλλά θα βιώσει και το κοτόπουλο) την ομορφιά και το μεγαλείο της μητρικής (κοτίσιας) αγάπης. Αυτο το φαινόμενο προστασίας της μάνας κλώσας προς τα κοτοπουλάκια της κάτω απο τα φτερά της, και τα καλέσματα της για να φάνε ή το μάλωμα αν κανουν καμια σκανταλιά είναι κατι που δεν περιγράφεται με λόγια. Το έχω βιώσει σαν παιδι και ειναι εμπειρίες ανεπαναληπτες που δυστυχως τείνουν να εκλείψουν.....ωχ παρασυρθηκα και ξεφυγα απο το θεμα.. συγχωρεστε με...
   
 19. adreas

  adreas PB New Member

  Σε πληροφορώ ότι η μηχανή επειδή πρέπει να γυρίζεις το αυγό 2 φορές τη μέρα πλην της 3 τελευταίες μέρες που πρέπει να μείνουν ακίνητα να λάβει ο νεοσσός θέση και να τρυπήσει το πάνω μέρος του αυγού μπορεί να σφάλει η κότα όμως ποτέ δε σφάλει δεν της χαλάει ούτε ένα αυγό και στη καρδιά του χειμώνα.
   
 20. Εγώ έχω κότες......δεν είμαι σίγουρος 100% αλλά νομίζω ότι είναι η ράτσα ISA Brown......είναι σαν αυτές στην φωτό [​IMG]
  τις αγοράζω εδώ και 20-25 χρόνια.....δηλ ανανέωση κάθε 2-3 χρόνια.
  Ενώ κλωθουρίζουν εξακολουθούν να γεννάνε αυγά και ποτέ όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει κάτσει μία να κλωσήσει κανονικά.
   
Φόρτωση...