Γιατί ο κάναρος ή η κανάρα σπάζουν τα αυγά τους;

Συζήτηση με θέμα Γιατί ο κάναρος ή η κανάρα σπάζουν τα αυγά τους;, που ξεκίνησε από misalouris, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 21 Φεβ 2015.

 1. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Με αφορμή πρόσφατο θέμα φίλου Stfns της παρέας μας (Σπασιμο αυγων απο τον αρσενικο του ζευγαριου ), μου γεννήθηκε ένα ερώτημα....
  Γιατί ο κάναρος ή η κανάρα σπάζουν τα αυγά τους?
  Ποιος λόγος οδηγεί ένα καναρίνι να επιτεθεί και να καταστρέψει το φορέα των γονιδίων του?
  Ποιος λόγος να θέλει να καταστρέψει τους διαδόχους του?
  Όλοι γνωρίζουμε τον αγώνα που κάνουν όλα τα ζώα και τα καναρίνια για να ζευγαρώσουν και να μπορέσουν να διαιωνίσουν το είδος τους, δημιουργώντας όσο γίνεται περισσότερους απογόνους. Όλος αυτός ο αγώνας μπορεί να χαθεί με μια παρόμοια επίθεση στη φωλιά του θηλυκού... !
  Γιατί όμως?
  Εμείς σχεδιάζουμε μια εκτροφή (μικρή ή μεγάλη δεν έχει σημασία) και ξαφνικά μπορεί για αρκετές αναποδιές να διαλυθούν όλα μας τα σχέδια ..... με μιας να χαθούν όλα.....
  Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης τέτοιων καταστάσεων?
  Ποια τα μέτρα προστασίας της φωλιάς, των αυγών και των νεοσσών?
  Και εν τέλη... τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να μην επιτρέψουμε την ύπαρξη τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων....?
  Ασφαλώς κάθε γνώμη και άποψη είναι χρήσιμη... και θα ήθελα όταν ολοκληρωθεί αυτό το ερώτημα να έχουμε όλοι μας συγκεντρωμένες τις πιθανές απαντήσεις και γιατί όχι ...τις πιθανές λύσεις....
   
 2. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Πρόωρος απογαλακτισμός τους και άρα ελλιπής εκπαίδευση και φροντίδα από τους δικούς τους γονείς;
  Μπορεί να είναι ένα ενδεχόμενο;
   
 3. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Εγώ θα κάνω δύο υποθέσεις και για το θηλυκό και για το αρσενικό.

  Καταρχάς το αρσενικό μπορεί να είναι πολύ πυρωμενο και να θέλει να "σηκώσει" τη θηλυκια από τη φωλιά, ώστε να ζευγαρώσουν. Έτσι τι κάνει?? Τρώει τα αυγα ώστε να σηκώσει την καναρα έστω και με το ζόρι. Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο κόβουμε την αυγοτροφή ή το αυγό και τα πολλά λαχανικα ώστε να ηρεμήσει ο αρσενικός και φυσικά μόλις υποπτευτουμε πως κάνει κάτι τέτοιο ο αρσενικός, χωριζουμε το ζευγάρι.

  Όσον αφορά το θηλυκό το μόνο που μπορώ να σκεφτώ ότι μπορεί να την ωθησει να φάει τα ίδια της τα αυγα είναι η έλλειψη ασβεστίου. Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο πρέπει να παρέχουμε στο θηλυκό ασβέστιο φυσικά (τσόφλι αυγού, σουσάμι, κόκκαλο σουπιας) ή/και τεχνητά με υδατοδιαλυτο ασβέστιο.

  Αυτά τα σενάρια μπόρεσα να σκεφτώ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να παρατηρούμε διακριτικά το ζευγάρι μας και να παρεμβαίνουμε όταν χρειαστεί! :)
   
 4. xaxo4

  xaxo4 PB Member

  σιγουρα η διακριτική παρατήρηση χρειάζεται..νομίζω εξάλλου πως να παρατηρείς τα πουλάκια ακόμα και στις αναποδιές τους και να ψάχνείς λύσεις είναι πολύ ωραία αίσθηση..
   
 5. sdc

  sdc PB Member

  Αρσενικό ή θηλυκό δεν θέλει να αναλάβει υποχρεώσεις δια την διαιώνιση του είδους. Καλά θα ήταν να κάνετε σεβαστή την επιθυμία τους.
   
 6. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Φυσικά διαφωνώ κάθετα με το παραπάνω...Δεν υπάρχει τέτοια συλλογιστική- λογική - αντίδραση στα πουλιά .

  Αιτίες : Aν το κάνει η θηλυκιά, πιθανότατα είναι από ελλιπή η φτωχή διατροφή. Θέλει προσοχή, γιατί αν ''γλυκαθεί'' στη λιχουδιά του δικού της αυγού, θα της γίνει επαναλαμβανόμενη συνήθεια..
  Αν το κάνει ο αρσενικός, πιθανότατα (όπως πολύ σωστά έγραψε η Αλίκη) είναι πολύ πυρωμένος, οπότε θα πρέπει να αφαιρείται.

  Γενικότερη πιθανότητα : Κάποιο από τα δύο πουλιά δεν κάνουν για αναπαραγωγή.
   
 7. patilas

  patilas PB Member

  συμφωνω με ολα τα παραπαν εκτος του αρσενικου πολυ πυρομενος,τα αρσενικα δεν σπανε αυγα...οτι κανει το κανει το θυληκο.
   
 8. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Δεν έχεις δίκιο Πάνο. Η ''αφύσικη'' συμπεριφορά δεν είναι θέμα φύλλου.
   
 9. patilas

  patilas PB Member

  πιστευω οτι η μονή περιπτωση να κανει κατι τετοιο ο αρσενικος ειναι να απειληται.
   
 10. Μετά από έλεγχο της αμάρας επιβεβαιώνεται πως ο αρσενικός είναι ΠΟΛΥ πυρωμένος. Και γι' αυτό όταν είδα πως το θηλυκό τελειοποίησε τη φωλιά της τον έριξα μέσα, θεωρώντας βάσει των όσων έχω διαβάσει, πως ήταν και εκείνη έτοιμη. Μήπως τελικά δεν ήταν τόσο έτοιμη, όσο έπρεπε και αυτός δεν ζευγάρωσε τόσες φορές, ώστε να εκτονωθεί ή έντονη ερωτική του επιθυμία; Αν τελικά τα υπόλοιπα αυγά που θα γεννηθούν δεν είναι γόνιμα, τότε προσωπικά θα καταλήξω στο συμπέρασμα, ότι δεν επετεύχθη σωστό βάτεμα, κυρίως λόγω απειρίας και των δύο ατόμων του ζευγαριού. Στο παρελθόν ένα αρσενικό timbrado (πρωτάρης) σκέτο αγρίμι, με το που αφαίρεσα το χώρισμα βάτεψε συνολικά 5 φορές! Φυσικά στη θέα του και μόνο η θηλυκιά(πρωτάρα επίσης) στηνόταν σαν υπνωτισμένη. Δεν είχε προηγηθεί ούτε γνωριμία του ζευγαριού ούτε φωλιά, γιατί πολύ απλά τότε δεν ήξερα πως για να τον ρίξω μέσα πρέπει να έχει στρώσει τη φωλιά του το θηλυκό. Σκεφτείτε ότι η φωλιά μπήκε μετά και όλα έγιναν αστραπιαία. Το συγκεκριμένο αρσενικό αποδείχτηκε υπόδειγμα πατέρα, αφού μεγάλωσε με απόλυτη επιτυχία 5 νεοσσούς εκ των οποίων ο ένας είναι ο "Πύραυλος" ( το πουλάκι στο avatar).
   
 11. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Αν τα πουλιά είναι "οργανικά" και "ορμονικά" έτοιμα, αρκούν μια δυο επαφές για να γίνει ολόκληρη η σειρά αυγών, γόνιμη.
  Αντίθετα, αν δεν υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, όσες φορές και να έρθουν σε επαφή τα αποτελέσματα δυστυχώς θα είναι άσχημα, τουλάχιστο για μας.
  Ένας από τους λόγους που οδηγεί τα αρσενικά (κάθε είδους) να επιτεθούν στα αυγά δεν είναι (κατά τη γνώμη μου) το πόσο δυνατά ερωτικά είναι έτοιμος (πόσο πυρωμένος είναι) αλλά διαφορετικός.
  Η "ανασφάλεια" και η "αμφιβολία" των αρσενικών για την πηγή προέλευσης των γονιδίων που φέρουν οι απόγονοι, τα οδηγεί σε επίθεση και εξολόθρευσή τους.
  Έτσι υποχρεώνει έμμεσα το θηλυκό να ζευγαρώσει ξανά και φυσικά μόνο μαζί του ώστε να είναι "σίγουρος" για το αποτέλεσμα. Είναι γνωστές και οι επιθέσεις κανιβαλισμού σε όλα τα ζώα... φυσικά και στα καναρίνια. Έχω δει και μια τέτοια περίπτωση σε γνωστό μου, που με φώναξε να δω "παράξενες"....... και μη περιγράψιμες καταστάσεις.
  Πιστεύω στην περίπτωση με τα καναρίνια σου, πως ο αρσενικός ενδόμυχα γνωρίζει πως είτε τα αυγά δεν είναι γόνιμα, είτε πως προέρχονται από άλλον, οπότε και στις δύο περιπτώσεις "απαιτείται" ενστικτωδώς επίθεση και καταστροφή τους.
  Αλίμονο ....τουλάχιστο για τα καναρίνια που εκτρέφονται για αιώνες από τον άνθρωπο.... η ένταση της ετοιμότητά τους να είναι πηγή κινδύνων των αυγών ή των μικρών... Θα έλεγα υπερβάλλοντας κάπως, πως δεν θα υπήρχαν καναρίνια τώρα...
  Φυσικά όπως σε όλες τις έμβιες υπάρξεις δεν υπάρχουν απόλυτοι κανόνες και πιθανόν να υπάρχουν και άτομα του κάθε είδους που θα συμπεριφέρονται δογματικά και θα καταστρέφουν κάθε δική τους προσπάθεια για διαιώνιση των γονιδίων τους...και τα καναρίνια μέσα σ' αυτά.
  Λέτε αυτό το γεγονός, να είναι μια επιπρόσθετη προστασία της φύσης για να μη διαιωνίζονται τέτοιες συμπεριφορές?
  Άλλωστε στις περισσότερες παρόμοιες περιπτώσεις μετά τη "κακή" πρώτη φωλιά των καναρινιών, οι επόμενες που ακολουθούν είναι καθ' όλα φυσιολογικές και ο πατέρας συνήθως γίνεται πολύ καλός για όλη την φτεροοικογένεια...
  Θα μας ενημερώσεις Stfns άλλωστε τόσο για την πορεία των αυγών, όσο και για τη συνέχιση του ζευγαριού.... και θα βγάλουμε και κάποια συμπεράσματα...κυρίως για τις παραπάνω σκέψεις μου.... ώστε να "κλείσει" και το ερώτημά μου...
  Έτσι δεν είναι?
   
 12. Θα επανέλθω δριμύτερος 4 Μαρτίου μετά την ωοσκόπηση.....
   
 13. Όταν ένα θηλυκό κάθεται σε 5 ψεύτικα αυγά και στην επανατοποθέτηση των κανονικών αντί για 5 μπουν 3 θα το αντιληφθεί; Είναι καλύτερα να αφήσω τα 2 ομοιώματα και να προσθέσω και τα 3 κανονικά αυγά ή δεν έχει σημασία;
   
 14. patilas

  patilas PB Member

  γιατι να κατσει σε πεντε ενω εχει κανει τρια;;
   
 15. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Ασφαλώς και όχι...
  Δεν αντιλαμβάνεται ούτε τον αριθμό ούτε το γεγονός πως είναι πλαστικά...
  Απλά αν αρκετές μέρες μετά δεν διαπιστώσει ζωή μέσα σ' αυτά θα τα εγκαταλείψει...
  Να ξέρεις πως αν αυτό γίνει με τρόπο ... μπορεί να δεχτεί ανταλλαγή αυγών που εκκολάπτονται σε διαφορετική ημερομηνία από αυτά που είχε....
   
 16. Lovecarduelis

  Lovecarduelis PB New Member

  Κάνεις λάθος.
   
 17. Γιάννη μετά από πόσες μέρες τα εγκαταλείπει σε περίπτωση που είναι άσπορα; Είναι προτιμότερο να περιμένουμε να το κάνει εκείνη ή τα αφαιρούμε μετά την ωοσκόπηση;
   
 18. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

  Χωρις να ειμαι και πολυ σιγουρη, νομιζω οτι αν στη ωοσκοπηση αντιληφθεις οτι ειναι ασπορα, καλο ειναι να τα βγαλεις γιατι ειναι κριμα το πουλι να ταλαιπωρειται με το κλωσσημα σε ασπορα.

  Οσο για το πρωτο ερωτημα, φανταζομαι θα το αντιληφθει γυρω στις 12-14 μερες οταν δεν κουνιουνται! Εκτος και αν τα νιωθει και νωριτερα :)
   
 19. Συμφωνώ! Μήπως όμως η απότομη αφαίρεσή τους και μάλιστα πριν συμπληρωθούν οι 14 μέρες επηρεάσει το αναπαραγωγικό της ένστικτο;
   
 20. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

  Δεν ξέρω κατά πόσο σκέφτονται σαν εμάς,γιατί το ένστικτο χτυπάει άμα βλέπει τα αυγά της, άμα δεν τα βλέπει??. Αν δεν έχει αυγά δεν θα κλωσήσει φαντάζομαι, οπότε θα ξαναπροετοιμαστει και θα ξανακάνει. Δεν το ξέρω με σιγουριά, απλά δεν βλέπω και το λόγο να μείνουν άσπορα αυγά στη φωλιά.
   
Φόρτωση...