Γιατί μετά από 3 γέννες, ο αρσενικός έπαψε να κελαηδάει;

Συζήτηση με θέμα Γιατί μετά από 3 γέννες, ο αρσενικός έπαψε να κελαηδάει;, που ξεκίνησε από grekosdx, στο Forum 'Γενικά για Καναρίνια' του PetBirds, 24 Αυγ 2014.

 1. Φίλοι μου, χρειάζομαι τις συμβουλές - οδηγίες σας, σχετικά με τον αρσενικό μου κάναρο.. Έπειτα από τις 3 επιτυχημένες γέννες που έκανε με τη θηλυκιά μας φέτος, τον χωρίσαμε (πριν πάει για 4η!) και τον βάλαμε σε ένα κλουβί, μακριά της (ακολούθησα τις συμβουλές σας).. Στην αρχή, έριχνε που και που κάνα κελάηδημα, ειδικά όταν η θηλυκιά έβγαζε κάποιους ήχους και τους έπιανε το αυτί του!
  Έχει όμως πολύ καιρό να ακουστεί και μόνο...τρώει! Εντάξει, πέρασε και περνάει πτερόρροια αλλά δεν έχει βγάλει άχνα εδώ και μήνες! Είναι φυσιολογικό? Άκουσα από κάποιον γνωστό ότι τον "χάλασα" (λόγω του ζευγαρώματος) και δεν θα ξανακελαηδήσει! Παίζει τέτοιο σενάριο? Σας έχει τύχει κι εσάς? Ήταν ο μόνος που κελαηδούσε και μάλιστα πολύ δυνατά και ωραία και τώρα...κάνει τον κηφήνα! :D
  Κατά διαστήματα, βάζω ήχους καναρινιών μπας και τον τσιγκλίσω, αλλά τίποτα! Τα μικρά συγκινούνται, αλλά αυτός τίποτα! Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη!
  :(
   
 2. KonWin

  KonWin PB New Member

  Όπως είπες και εσύ περνάει πτερόροια, κανε λίγο υπομονή και κατά το τέλος Σεπτέμβρη αρχές Οκτώβρη θα ξαναρχίσει το τραγούδι.
  Το πουλί "έρχεται" από γέννες και τώρα πτερόροια, είναι αρκετά καταπονημένο......υπομονή, δεν είναι μηχανάκια είναι ζωντανοί οργανισμοί. :)
   
 3. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Εφόσον περνάει πτερόροια ακόμα δε θα τον ακούσεις να κελαηδάει.. Αφού ξεπεράσει αυτήν την επίπονη διαδικασία πιστεύω θα ξανακούσεις την φωνή του! Πόσο καιρό περνάει πτερόροια??
  Διάβασε αυτά: H πτερόρροια των πουλιών και η διαχείρισή της
  Παθολογική Πτερόρροια των Πτηνών

  Όσο γι αυτό το ότι τον "χάλασες" λόγω του ζευγαρώματος τι εννοεί ο γνωστός σου?? Ότι δεν ζευγαρώνουμε τα αρσενικά για να μην σταματήσουν να τραγουδάνε??? χααχαχαχα δεν νομίζω!
   
 4. Ναι Αλίκη! Αυτή ήταν η απάντησή του.. Ασχολείται με πουλιά πολύ καιρό και μάλιστα με διάφορα είδη. Υποτίθεται (και υποθέτω..) ότι έχει σίγουρα περισσότερη εμπειρία από εμένα, αλλά μου φάνηκε κάπως... Επειδή ζευγάρωσε δλδ, θα σταματήσει να κελαηδάει? Και όλοι αυτοί δλδ που ασχολούνται επαγγελματικά με την αναπαραγωγή, τι κάνουν? Καταστρέφουν τους καλύτερους αηδούς τους??
  Ξέχασα να γράψω ότι ρίχνουν πούπουλα εδώ και καιρό...μη σου πω 1 μήνα τώρα!
   
 5. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Ναι αυτό που σου είπε δεν ισχύει! Προφανώς και το πουλάκι δεν το χάλασες και προφανώς θα ξανακελαηδήσει! Η πτερόροια διαρκεί 1-2 μήνες οπότε υπομονή και θα ξανατραγουδήσει ο φίλος σου! ;)
   
 6. Ήθελα απλά να ενημερώσω ότι, έπειτα από τη λήξη της πτερόροιας το πουλί δεν ξεκίνησε να κελαηδάει άμεσα αλλά του πήρε λίγο ακόμη καιρό και μόλις πριν λίγες μέρες άρχισε να κάνει προσπάθειες, λες και είναι...πρωτάρης!
  Μου έκανε εντύπωση. Λες και είναι άλλο πουλί.. Τα παιδιά του κελαηδάνε περισσότερο από τον ίδιο...
  Και δεν έχει και την ένταση στη φωνή, όπως παλιά. Τι να πω! Τουλάχιστο είναι γερός και ρίχνει και καμιά...πενιά!
   
 7. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Έτσι κάνουν στην αρχή και σιγά σιγά πιστεύω ότι θα επανέλθει στο γνωστό τραγούδι του! Είναι πολύ θετικό πάντως που κελαηδάει! Δείχνει υγεία! ;)
   
 8. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Η περίοδος της αλλαγής πτερώματος είναι μια ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ . Το πρίν με το μετά, είναι αυτό ακριβώς που περιγράφεις . Ενα άλλο πουλί . Η μνήμη στα καναρίνια είναι πολύ ρηχή. Σε κάθε πτερόρροια ότι έχει τραγουδήσει, "χάνεται" . Το νέο πουλί που προκύπτει με το νέο πτέρωμα , κάνει μια καινούργια αρχή και στο τραγούδι . Αλλες φορές επανέρχεται σύντομα και με πλήρες ρεπερτόριο και άλλες πάλι πολύ αργά και με αλλαγές στην κλίμακα και την ποικιλία του τραγουδιού του.
   
 9. Δεν το γνώριζα αυτό Μάκη! Παλαιότερα, που δεν είχα γέννες, δεν είχα παρατηρήσει κάτι τέτοιο στα αρσενικά. Είναι η πρώτη φορά που συνέβει, γι αυτό και με βρίσκεις εδώ να το αναφέρω! Γειράσκω αει διδασκόμενος λοιπόν! Ευχαριστώ..
   
 10. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Τα καναρίνια έχουν μια περιοχή στον εγκέφαλο τους (HVC - High Vocal Center) όπου «αποθηκεύουν» το τραγούδι τους.
  Οι νευρώνες όμως σε αυτήν την περιοχή καταστρέφονται κατά την διάρκεια της περιόδου αλλαγής του πτερώματος και το τμήμα αυτό του εγκεφάλου συρρικνώνεται. Έτσι τα καναρίνια ξεχνάνε εντελώς ή εν μέρη το τραγούδι τους.
  Μετά το πέρας της πτερόρροιας οι νευρώνες αρχίζουν να ξαναδημιουργούνται (νευρογένεση) και σιγά σιγά επιστρέφει και το τραγούδι.

  Τα ακούσματα (ή τα μη ακούσματα) κατά την διάρκεια της πτερόρροιας και αμέσως μετά θα επηρεάσουν το ρεπερτόριο του. Έτσι παρατηρείται το τραγούδι να είναι διαφορετικό από προηγούμενες χρονιές. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο σε νεαρά πτηνά που ζουν μόνα τους.

  Η νευρογένεση έχει παρατηρηθεί και στους ιππόκαμπους αλλά και στους ανθρώπους, και είναι αντικείμενο έρευνας.
   
Φόρτωση...