Γιατί η κανάρα χάλασε τη φωλιά και πέταξε τα αυγά έξω;

Συζήτηση με θέμα Γιατί η κανάρα χάλασε τη φωλιά και πέταξε τα αυγά έξω;, που ξεκίνησε από Greckos, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 28 Απρ 2015.

 1. Greckos

  Greckos PB New Member

  Γειά σας.

  Αφού όλα πήγαιναν τέλεια σήμερα το πρωί που περίμενα να κάνει το πέμπτο αυγό και να ξαναβάλω στη φωλιά τα 4 προηγούμενα που είχα αντικαταστήσει με ψεύτικα βρήκα την φωλιά χαλασμένη και τα αυγά πεταμένα έξω! Είχε χαλάσει το κεντρικό κομμάτι της φωλιάς που είχε φτιάξει με νήμα και όχι όλη. Την υπόλοιπη την είχε φτιάξει με αυτή την λινάτσα που πουλάνε αντί του νήματος.

  Όλα πήγαιναν τέλεια μέχρι τώρα. Μετά από 2-3 μέρες που τα έβαλα μαζί έφτιαξαν πολύ γρήγορα την φωλιά, ζούσαν ειρινηκά και αγαπημένα και την μεθεπόμενη μέρα αφού τελείωσαν την φωλιά έκαναν και το πρώτο αυγό. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα κατά τις 6 κλωσσούσε κανονικά και σήμερα το πρωί που περίμενα το πέμπτο και να επιστρέψω τα άλλα 4, είδα αυτό που είδα. Επίσης δεν είχε κάνει πέμπτο αυγό όπως περίμενα.

  Τα έβαλα σε δωμάτιο με λίγο φως να μην τρομάξουν και αφαίρεσα την φωλιά και ξαναέβαλα τα 4 ψεύτικα αυγά μέσα με προσοχή για να δω τι θα κάνει και αν θα αρχίσει να ξανακλωσσάει. Μυστήριο πράγμα...

  Να σημειώσω οτι είναι πρωτάρια και τα δύο αλλά μέχρι τώρα συμπεριφερόντουσαν πολύ σωστά και φυσιολογικά. Πείτε μου σας παρακαλώ τι μπορεί να φταίει.

  Ευχαριστώ

  Εν το μεταξύ μου φαίνονται οτι είναι γονιμοποιημένα τα 4 που έχει κάνει μέχρι τώρα.
   
 2. Καλημέρα Σταμάτη. Καταρχήν δεν μπορεί να ξέρεις αν η καναρα χάλασε τη φωλιά ή ο αρσενικός. Για μένα πολύ καλά έκανες και τοποθετησες πάλι τα ψεύτικα αυγά. Θα πρέπει να παρακολουθήσεις διακριτικά απο απόσταση ποιος απο τους δυο ευθύνεται και αν παρατηρήσεις οτι τη χαλάει ο αρσενικός θα πρεπει να τα χωρισεις. Μπορεί να είναι πολύ πυρωμενος και να θέλει να ζευγαρώσει πάλι. Σταμάτα τη χορήγηση αυγού και αυγοτροφης. Μονο σπόρους και νερό θα δίνεις κατα τη διαρκεια επώασης. Δες αντιδράσεις και ενημέρωσε μας και οι πιο έμπειροι σίγουρα θα σε καθοδηγήσουν σωστά.
   
 3. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Από τη στιγμή ου πήρε το τέταρτο αυγό θα ήταν κατά τη γνώμη μου καλύτερα να χωρίσει το ζευγάρι δεδομένης της "ανωμαλίας" που δημιουργήθηκε με τη φωλιά.
  Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την αιτία και το φταίχτη.
  Υποψιάζομαι όμως μη γόνιμη σειρά αυγών.....
  Γιατί κανένα είδος δεν καταστρέφει την προσπάθεια μεταφοράς των γονιδίων στους απογόνους του .... χωρίς λόγο.
   
 4. Greckos

  Greckos PB New Member

  Παιδιά έχω νέα. Αυτήν την κατάσταση που περιέγραψα την είδα το πρωί κατά τις 8. Έβαλα πάλι τα ψεύτικα αυγά μέσα στην φωλιά και γύρισα μια γρήγορη βόλτα απ το σπίτι κατά τις 9:30 και η κανάρα καθόταν κανονικά στην φωλιά! Ακόμα κλωσσάει και είναι τώρα πιά 4 το απόγευμα. Στο αρσενικό δεν παρατήρησα τίποτα το περίεργο. Κάθεται ήσυχος και δεν την πειράζει στην φωλιά της. Μάλιστα τις τελευταίες λίγες μέρες κελαηδάει κανονικά ενώ το είχε σταματήσει για κάποιο διάστημα αφού τα έβαλα να βλέπονται και μετά. Μου φαίνεται περίεργο που δεν έκανε και πέμπτο αυγό. Δεν είναι απαραίτητο, έτσι δεν είναι; Είναι και η πρώτη της γέννα.
  Θα δω αύριο το πρωί τι γίνεται και αν είναι όλα καλά, θα τις βάλω τα κανονικά της αυγά.
  Λέτε να τα καταφέρει τελικά?
   
 5. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Αν δεν ενοχληθεί περισσότερο ... πολύ πιθανόν.
   
 6. Επέστρεψε αύριο το πρωι τα κανονικά αυγά στη θέση τους και μόλις κάνεις ωοσκοπηση θα μας πεις εσύ αν τα καταφέρει τελικά. Το οτι δεν έκανε πέμπτο αυγό δεν είναι καθόλου περίεργο. Το σύνηθες είναι τεσσερα. Καλη εξέλιξη εύχομαι!
   
 7. Greckos

  Greckos PB New Member

  Έχω και άλλα νέα.
  Πριν λίγο πήγα στο κλουβί να τους αλλάξω το νεράκι τους και να τους βάλω λίγα σποράκια και βγήκε από την φωλιά. Τι να δώ; Είχε κάνει και το πέμπτο! Θα το έκανε το πρωί αφού της έβαλα τα ψεύτικα πάλι στην φωλιά. Της τα έβγαλα τα ψεύτικα και έβαλα όλα τα δικά της και ας είναι απόγευμα. Μετά μπήκε κανονικά στην φωλιά και κάθεται. Το δε αρσενικό μια χαρά το βλέπω. Καμία περίεργη κίνηση.
  Μακάρι να πάνε όλα καλά.
   
 8. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Τέλεια. Τώρα χρειάζεται ηρεμία στο κλουβί.
  Επισκέψεις μόνο για το νερό και το φαγητό.
   
 9. Τέλος καλό όλα καλά.
   
 10. theodr

  theodr PB Member

  αντε με το καλό .... μην ξεχνάς '' οχι συχνές επισκέψεις στην ζευγαρώστρα ''
   
 11. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Άντε και 14 Μαΐου περιμένεις αφίξεις! ;) Εύχομαι να συνεχίσουν να πηγαίνουν όλα ομαλά!
   
 12. Greckos

  Greckos PB New Member

  Σήμερα το απόγευμα ενώ χάζευα το κλουβί από απόσταση είδα ένα αυγό έξω από την φωλιά πάλι! Ήταν σφηνομένο ανάμεσα στην φωλιά που είναι τα αυγά και το σύρμα από την εξωτερική φωλιά που έχω βάλει στο κλουβί.
  Μετέφερα το κλουβί σε σκοτεινό δωμάτιο για να μην τα τρομάξω, αφαίρεσα την φωλιά και με τρόπο ξεσφήνωσα το αυγό και το ξαναέβαλα στην φωλιά της. Κάθησε μετά κανονικά σαν να μην τρέχει τίποτα. Τώρα το βράδυ κοίταξα με φακό χωρίς να με αντιληφθούν να δω μήπως ήταν κανένα στον πάτο του κλουβιού αλλά ευτυχώς δεν ήταν.
  Τι να πω? Μήπως όπως βγαίνει να φάει ή να πιεί νερό το κλώτσησε με το πόδι της? Περίεργα πράγματα... Το αρσενικό πάντως είναι ήσυχο. Δεν φαίνεται να πειράζει καθόλου.
  Θα δω και το πρωί.
   
 13. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Μήπως η φωλιά είναι πολύ ρηχή?
   
 14. Παίζει και αυτό.
  Όπως θα σηκώνεται θα το πετάει έξω.
   
 15. Greckos

  Greckos PB New Member

  Όχι. Μετά που τα βρήκα έξω την πρώτη φορά είχε βγάλει και αρκετό νήμα που δεν ξανα έβαλα μέσα.
   
 16. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Αν έχει μακριά νύχια ίσως καταλάθως να παρέσυρε και το νήμα.. Της έχεις κόψει τα νύχια?
   
 17. Greckos

  Greckos PB New Member

  Δεν έχει μακριά νύχια. Είναι μικρή κανάρα. Πρώτη της γέννα είναι.
  Σήμερα το πρωί κοίταξα διακριτικά το κλουβί να δω μήπως έχει πέσει κανένα κάτω αλλά ευτυχώς όχι. Είδομεν...
   
 18. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Να ρωτήσω μήπως βλέπεις και τα νήματα της φωλιάς κάπως ανακατεμένα ή πεταμένα κάτω?
   
 19. Greckos

  Greckos PB New Member

  Μόνο την πρώτη φορά όπως εξήγησα παραπάνω. Χθες όχι. Αφού καθόταν μέσα κανονικά. Μόνο το ένα ήταν έξω. Σήμερα όλα καλά μέχρι στιγμής.
   
 20. Greckos

  Greckos PB New Member

  Γειά σας!

  Λοιπόν έχω καλά και κακά νέα.
  Τα καλά νέα είναι ότι ενώ περίμενα να βγούν τα πουλάκια στις 24/5 σήμερα που κατέβασα το κλουβί να τα ταΐσω βγήκε η κανάρα και είδα δύο νεοσσούς! Δεν ξέρω αν βγήκαν σήμερα, η χθες, ή προχθές γιατί δεν τα ενοχλούσα τα πουλιά τώρα που κλωσσούσε.

  Τα κακά νέα είναι οτι δεν βγήκαν πουλάκια από τα άλλα 3 αυγά.

  Η κανάρα κάθεται στη φωλιά κανονικά. Την άφησα ήσυχη μήπως και αύριο βγεί κανένα.

  Να σημειώσω πως όταν τα έκανε τα αυγά τα έβγαζα και έβαζα στη θέση τους ψεύτικα. Μετά τα έβαλα όλα μαζί την ίδια μέρα.
  Λογικά θα άνοιγαν όλα μαζί έτσι δεν είναι?

  Δεν τα πείραξα με το χέρι μου αλλά πρόσεξα πως το ένα είναι και λίγο ραγισμένο και θα το δείτε στις φωτό που ανεβάζω. Τώρα αν το ράγισαν τα άλλα πουλάκια δεν ξέρω.

  Σας φαίνονται για σημερινά πουλάκια?
  Πρέπει να κάνω κάτι, να φροντίσω για κάτι ή να αφήσω τα πουλάκια να κάνουν την δουλειά τους μόνα τους?

  Υ.Γ. Να σας θυμίσω πως όπως έγραψα και στο thread αυτό παλιότερα είχε βγάλει και κάποια αυγά από την φωλιά της. Ίσως έπαθαν ζημιά τότε ή απλά είναι άσπορα. Δεν ξέρω.
   

  Συνημμένα Αρχεία:

Φόρτωση...