Γιατί η κανάρα γέννησε αυγό χωρίς να έχει ζευγαρώσει;

Συζήτηση με θέμα Γιατί η κανάρα γέννησε αυγό χωρίς να έχει ζευγαρώσει;, που ξεκίνησε από lakispap1991, στο Forum 'Γενικά για Καναρίνια' του PetBirds, 10 Δεκ 2014.

 1. Σήμερα το πρωί βρήκα στον πάτο του κλουβιού που έχω την κανάρα ένα αυγό. Ενώ δεν την έχω μαζί με το αρσενικό αυτή γέννησε. Τι πρέπει να κάνω που οφείλεται αυτό;;
   
 2. Πιθανόν να γελάστηκε από το φως ή τη θερμοκρασία της εποχής.
   
 3. Πάντως το είχα πάθει και εγω αυτό αλλά να ξέρεις οτι μπορεί να κανει αυγα και χωρίς να ζευγαρωσει ( πέρσι είχε κανει φωλιά και 2 αυγά η καναρα μου χωρίς να έχει αρσενικό στο κλουβι)
   
 4. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Τα θηλυκά καναρίνια λειτουργούν σχεδόν όπως τα κοτόπουλα στη γέννηση των αυγών. Δεν χρειάζεται δηλαδή να υπάρχει κόκορας για να γεννηθεί ένα αυγό. Για να σταματήσει να γίνεται αυτό στην κανάρα σου, ακολούθησε αυτά που περιγράφονται εδώ Πως να φροντίζετε σωστά τα κατοικίδια πουλιά σας | PetBirds και αν έχεις άλλες απορίες, μπορείς να ρωτήσεις.
   
 5. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Η ωοτοκία των πτηνών συνδυάζεται απόλυτα με το φως και τη θερμοκρασία που προκαλούν την ορμονική ετοιμότητα του οργανισμού τους.
  Αν όλα τα παραπάνω είναι εν εξελίξει, άνετα το θηλυκό μπορεί να ξεκινήσει την ωοτοκία χωρίς την παρουσία του αρσενικού. Είναι μάλιστα το ένστικτο και οι ορμονικές διαταραχές τόσο έντονες, που μπορεί να παρασυρθεί και να καθίσει για μέρες και να κλωσά τα μη γόνιμα αυγά της.
  Εμείς οφείλουμε να φροντίσουμε να μην υπάρχει έντονο και μεγάλης διάρκειας τεχνητό φως και ασφαλώς ούτε και υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να επαναφέρουμε τον οργανισμό του πτηνού στην κατάλληλη για την εποχή κατάσταση, για να μπορεί να ξεπεράσει το χειμώνα.
   
 6. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Ο χώρος που την έχεις τη θερμοκρασία έχει?
   
 7. Τα έχω μέσα στο σπίτι σε θερμοκρασία 18-20 βαθμούς.
   
 8. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Αυτή πιθανόν είναι η αιτία της άκαιρης ωοτοκίας. Η ζέστη και το πολύ φως σε διάρκεια μέσα στο σπίτι την έφεραν σε οίστρο. Λίγο ποιο σκοτεινό και κρύο χώρο, αν δεν έχεις αποφασίσει γέννες τα Χριστούγεννα.
   
 9. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Το καλύτερο για την καναρινα σου είναι να αλλάξεις τις συνθήκες του περιβάλλοντος που την έχεις. Δλδ θα ήταν καλό σταδιακά να την έβαζες σε λίγο πιο κρύο χώρο (14-15 βαθμούς) και με λιγότερη ημερήσια διάρκεια φωτισμού. Να της βάζεις μπανακι να τη βοηθήσεις να ξεπυρωσει. Προσοχή στα ρεύματα αέρα μην κρυώσει. Βάλε κόκκαλο σουπιας αν δεν έχεις στο κλουβί και δωστης σε μια μικρή αυγοθήκη λίγο σουσάμι για ασβέστιο, μην σου πάθει καμιά δυστοκια. Θα σε συμβούλευα να μην προχωρήσεις σε αναπαραγωγή αυτή την περίοδο γιατί τώρα τα καναρίνια μας πρέπει να περάσουν χειμώνα και μετά την άνοιξη να είναι δυνατά και υγιή για τη δύσκολη και επίπονη περίοδο αναπαραγωγής. Αν αρχίσει να γεννάει από τώρα το θηλυκό δε θα αντέξει να κάνει γέννες και την άνοιξη. Οπότε υπομονή και σε λίγους μήνες (εσύ ειδικά που τα έχεις σε εσωτερικό χώρο, σε 1-2 μήνες) ξεκινάει η διατροφική προετοιμασία! ;)

  Ξέχασα να πω για τη διατροφή αυτής της εποχής.. Μια φορά την εβδομάδα αυγό ή αυγοτροφή και 1-2 φορές την εβδομάδα λαχανικά/φρούτα.
   
 10. Σας ευχαριστώ για τις συμβουλές σας. Τώρα της έχω αλλάξει δωμάτιο, την έχω βάλει σε πιο κρύο μέρος. Όσο για τη διατροφη τους βάζω μια φορά τη βδομάδα αυγοτροφη.
   
 11. patilas

  patilas PB Member

  Πιστεύω ότι η διατροφή παίζει δεύτερη κ τρίτη μοίρα στο πυρωμμα το φως κ η θερμοκρασία ήταν οι κύριοι παράγοντες...
   
 12. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Εχουν γίνει λάθη στον τρόπο διαβίωσης του πουλιού για να είναι "έτοιμο" αυτή την εποχή. Οι δυνατότητες για αναπαραγωγή φέτος, είναι η εξής μία . Να ζευγαρώσει ΤΩΡΑ με ένα καλά πυρωμένο αρσενικό. Οτιδήποτε άλλο είναι βασισμένο περισσότερο στο τυχαίο .
  Οι επόμενες κινήσεις είναι :Απομάκρυνση όλων των αυγών που πιθανόν θα γεννηθούν μεσα στο επόμενο 7ήμερο. Τοποθέτηση του θηλυκού σε καθαρή ζευγαρώστρα με φωλιές και νήμα στο ίδιο σημείο που βρισκόταν την στιγμή που έκανε αυγό.Προσοχή στην διατροφή του με παρουσία αυγού και σουπιοκόκκαλου . Φυσικά όλα αυτά έχει νόημα να γίνουν εφόσον υπάρχει αρσενικό σε ανάλογη διάθεση ούτως ώστε με την ολοκλήρωση της φωλιάς να έλθουν σε επαφή. Χρειάζεται ιδιαίτερη εμπειρία για να μπορέσει κανείς να μεταθέσει χωρίς αναταράξεις την ορμονική κατάσταση που βρίσκεται αυτή την στιγμή αυτό το θηλυκό.
   
 13. Τα έχω βγάλει τα αυγά που έχει κάνει. Πρέπει δηλαδη σε μια βδομάδα να βάλω φωλιά και νήμα και να της βάλω μέσα τον αρσενικό;;
   
 14. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Σου έγραψε πιο πάνω ο κ. Μάκης αν έχεις καλά πυρωμένο αρσενικό. Έχεις;
   
 15. Όχι. Το αρσενικό δεν είναι πυρωμένο.
   
 16. patilas

  patilas PB Member

  Toτε μην βάλεις για ζευγάρωμα..
   
 17. Επέστρεψα μετά από καιρό. Τελικά έβαλα την καναρίνα με τον αρσενικό και ζευγάρωσαν και έβγαλαν ένα πουλάκι. Αυτό που θέλω να ρωτήσω τώρα είναι το εξής. Το πουλάκι είναι 3 ημερών, τα άλλα τα αυγά που είναι άσπορα, πότε πρέπει να τα βγάλωαπό τη φωλιά;
   
 18. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Να αφήσεις τα αυγά μερικές μέρες μέσα στη φωλιά γιατί ο νεοσσός στηρίζεται πάνω τους για να σηκωθεί και να φάει αλλά και η κανάρα ρυθμίζει καλύτερα το χώρο και τις αποστάσεις από κάτω της.
   
 19. BullsEye

  BullsEye PB New Member

  Άστα μερικές μέρες ακόμα να ακουμπάει το πουλάκι πάνω, έτσι ελαχιστοποιείς την πιθανότητα να το πατήσει άθελα η κανάρα.
   
 20. Κι άλλη μια ερώτηση.. Επειδή δεν θέλω να ζευγαρώσουν πάλι αμέσως τι πρέπει να κάνω;; Πότε πρέπει να βγάλω τον αρσενικό από το κλουβί;;
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...