Γιατί δεν κάνει να ζευγαρώνουμε αδέρφια;

Συζήτηση με θέμα Γιατί δεν κάνει να ζευγαρώνουμε αδέρφια;, που ξεκίνησε από Phantomas, στο Forum 'Αναπαραγωγή Εξωτικών Πουλιών' του PetBirds, 27 Ιαν 2016.

maria p
Best Answer maria p, 28 Ιαν 2016
Τα πιο συνήθη προβλήματα αιμομιξίας στους απογόνους είναι ιχθύαση, πολυδακτυλία, επιληψία και αιμορροφιλία. https://el.wikipedia.org/wiki/Αιμομιξία Για... Ολόκληρο το Post
 1. Phantomas

  Phantomas PB New Member

  Καλησπερα σε ολους.Διαβαζοντας θεματα του φορουμ αντικρισα πολλες φορες την συμβουλη να μην ειναι αδερφια το ζευγαρι που προοριζουμε για αναπαραγωγη.Γιατι ομως δεν κανει να ειναι αδερφια?
   
 2. Best Answer:
  Post #306255 by maria p, 28 Ιαν 2016
 3. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Nα αντιστρέψω το ερώτημα ?
  Αν κάποιος άνθρωπος συνουσιαστεί με την αδερφή του, ποιό νομίζεις (αν νομίζεις) ότι θα είναι το πρόβλημα με τους απογόνους τους ?
   
 4. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Ο εκφυλισμός των ειδών αρχίζει και τελειώνει με την αιμομιξία. Οι πρώτες φανερές επιπτώσεις αφορούν το μέγεθος, την καλή υγεία και την παρουσία μεγάλων σωματικών αναπηριών. Πολυ πιθανόν και πνευματικών.
   
 5. Phantomas

  Phantomas PB New Member

  Δεν ειναι το ιδιο ακριβως

  Δλδ αν αναπαραχθουν αδερφια οι απογονοι θα εχουν προβληματα υγειας?
   
 6. theodr

  theodr PB Member

 7. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Ασφαλώς και ναι.
  Ίσως είναι λίγο οφ τοπικ ... αλλά υπάρχουν και ανθρώπινα παραδείγματα με επανειλημμένες ενώσεις συγγενικών προσώπων για να μη χαθεί το "γαλάζιο" αίμα της οικογένειας. Τα όποια αποτελέσματα αυτής της "εξέλιξης" μπορούμε σε κάποιες περιπτώσεις να τα καμαρώνουμε ακόμη και σήμερα.
   
 8. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Ψήφοι: 1
  Τα πιο συνήθη προβλήματα αιμομιξίας στους απογόνους είναι ιχθύαση, πολυδακτυλία, επιληψία και αιμορροφιλία.
  https://el.wikipedia.org/wiki/Αιμομιξία
  Για τα πουλιά ειδικότερα, υπάρχουν διάφορες αναφορές για προβλήματα στους πνεύμονες, τύφλωση, γενική ευπάθεια, μικρότερο μέγεθος και πρόωρος θάνατος.
  Υπάρχει και το παρακάτω άρθρο όπου αναφέρεται πως τα θαλασσοπούλια, χρησιμοποιούν την γενικά ελάχιστα χρησιμοποιούμενη όσφρησή τους, για να αποφύγουν συγγενικά ζευγαρώματα.
  http://www.livescience.com/13889-seabirds-smell-identify-relatives.html
  Γενικά υπάρχει πλήθος δημοσιεύσεων όπου επιβεβαιώνεται ότι και από μόνα τους τα πτηνά στην φύση αποφεύγουν τα αιμομικτικά ζευγαρώματα.
  Εξάλλου γνωρίζουμε ότι και στις ανθρώπινες σχέσεις τα ταμπού και οι ηθικοί κανόνες, κτίστηκαν πάνω σε αναγκαίες για την επιβίωση του είδους συνθήκες και δεν προέκυψαν από ιδεοληψίες.
  Στην προσπάθεια των ανθρώπων για την δημιουργία ή διατήρηση κάποιας "ράτσας" , είδους, σίγουρα γίνονται κάποιες επιλεκτικές αναπαραγωγές, που περιλαμβάνουν και αιμομικτικά ζευγαρώματα αλλά αυτά δεν είναι πειράματα που δικαιούται να πραγματοποιεί καθένας μας, ούτε και γενικότερα μπορούμε αβίαστα να τοποθετηθούμε υπέρ ή κατά της τακτικής αυτής.
   
  maria p, 28 Ιαν 2016
  Best Answer
  #7
 9. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Είναι προτιμότερο να ζευγαρώσεις μαμά με γιο ή μπαμπά με κόρη παρά να ζευγαρώσεις αδέλφια.. κάποια στιγμή όμως θα πρέπει στο κοπάδι σου να βάλεις νέο αίμα.. αλλιώς θα έχουν οι απόγονοι τα προβλήματα που λένε παραπάνω τα παιδια.. Γιατί να έχεις μια ζωή ένα ανάπηρο ζωάκι που θα κάνει και τη δική σου ζωή δύσκολη??? Ενώ μπορείς με κάποια ανταλλαγή με κάποιο προξενιό να βάλεις νέο αίμα!! ;)
   
 10. Φοίβος

  Φοίβος PB Supporter Article Writer

  Αυτό πιστεύω κι εγώ. Είναι πρακτική πολλών εκτροφέων να μπαίνουν όλα τα πουλιά σε κλούβα κατά την περίοδο της ξεκούρασης ώστε να ταιριάζουν σε ζευγάρια μόνα τους και να χωρίζονται πριν την αναπαραγωγική περίοδο. Αυτό αυξάνει αρκετά το ποσοστό επιτυχίας των ζευγαριών στην αναπαραγωγή. Έτσι τυχαίνει να ταιριάζουν απο μόνα τους πουλιά που μπορεί να έχουν κάθε είδους σχέση μεταξύ τους όπως θα συνέβαινε (με μικρότερες πιθανότητες λόγω φυγής ή θηρευτών) σε πουλιά που ζουν κοπαδιαστά και οι απόγονοι μένουν στο κοπάδι. Έχω συζητήσει το θέμα και με εκτροφείς παπαγάλων αλλά και με εκτροφείς οικόσιτων και μου απάντησαν το ίδιο. Για να μην πιάσουμε το πιο πονεμένο θέμα των καθαρόαιμων φυλών σκύλων και γατιών.
   
 11. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Ζευγάρωμα μεταξύ αδερφών πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία. Ζευγάρωμα μεταξύ γονιών και παιδιών επιτρέπεται αν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος όπως για παράδειγμα η σταθεροποίηση κάποιας νέας μετάλλαξης, όχι όμως ότι δεν θα υπάρχουν και προβλήματα. Σε αυτή την περίπτωση προτιμούμε τον συνδυασμό πατέρας-κόρη και όχι μητέρα-γιος.

  Κατά την γνώμη μου ο μέσος εκτροφέας πρέπει να αποφεύγει εντελώς την αιμομιξία, διαφορετικά θα οδηγήσει το κοπάδι του στον εκφυλισμό.

  Αυτή η πρακτική είναι λάθος. Την περίοδο ανάπαυσης τα πτηνά πρέπει να χωρίζονται και να ζουν ξεχωριστά αρσενικά με θηλυκά, χωρίς οπτική επαφή και λιτή διατροφή.Την περίοδο ανάπαυσης θέλουμε οι ορμόνες να πέσουν σε χαμηλή επίπεδα, τα γεννητικά όργανα συρρικνόνονται. Το σώμα ξεκουράζεται από τις ορμόνες και ο οργανισμός εστιάζει στους μύες, τα όργανα και τα οστά τα οποία δυναμώνουν. Αυτό δεν θα συμβεί αν αρσενικά και θηλυκά συζούν. Εξαίρεση ίσως αποτελούν τα ιθαγενή είδη.
   
 12. Φοίβος

  Φοίβος PB Supporter Article Writer

  Γιάννη σαφώς δεν αναφέρομαι σε καναρίνια τα οποία είναι είδος που δημιουργήθηκε απο τον άνθρωπο αλλά σε παπαγάλους για τους οποίους έχω μια ιδέα παραπάνω. Η πρακτική αυτή δεν είναι μακριά απο τη φύση του κοπαδιού αφού δεν θα χωρίζονταν ποτέ κατά φύλα στη φύση. Επίσης υπάρχουν αρκετά πουλιά που αναπαράγονται αυστηρά εποχιακά ότι μαγικά και να κάνει κάποιος, όπως είναι και οι αμαζόνες. Με άλλα λόγια αυτό που περιγράφεις έρχεται απο φυσικού. Παρόλα αυτά το αυθόρμητο ταίριασμα είναι το "φλέγον" ζήτημα κι όχι η συνύπαρξη των δύο φύλλων κατα την περίοδο της "ανάπαυσης".

  Σχετικά με τα εξωτικά σαφώς δεν έχω την παραμικρή ιδέα. :)
   
 13. Phantomas

  Phantomas PB New Member

  Τρομερες γνωσεις μου προσφερετε.σας ευχαριστω.ομως το θεμα μου ειναι το εξης?αν βαλω ολα τα αρσενικα μαζι δεν θα τσακωνονται.το λεω αυτο γιατι εχω 3 αρσενικα μαζι κ τους γονεις ξεχωριστα.Τωρα περιμενω 3 αυγα να σπασουν.Αν εστω οτι εχω +2 αρσενικα ακομα τι θα γινει στην περιπτωση οπου πρεπει να συγκατοικει ο μπαμπας με τους 5 γιους του απο την στιγμη που δεν θελω να προχωρησω σε αλλη γενα λογω χωρου?
   
 14. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Η σκέψη πως μπορείς να ανταλλάξεις τα αρσενικά με θηλυκά ή ακόμη και να τα χαρίσεις αφού δεν έχεις χώρο... σου πέρασε από το μυαλό?
   
 15. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

  Δεν εχω ιδεα απο εξωτικα, αλλα αν ο χωρος που θα τους παρεχεις ειναι επαρκης για τον αριθμο των πουλιων δε βλεπω το λογο να υπαρχει προβλημα συγκατοικησης 6 αρσενικων.
  Διορθωστε με αν κανω λαθος.
   
 16. Phantomas

  Phantomas PB New Member

  H πρωτη ιδεα ειναι αλλα δεν εχω 50 PB για να κανω θεμα στο φορουμ

  Υπαρχει περιπτωση να τσακωνονται για κυριαρχικους λογους
   
 17. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Σιγά σιγά και όλα θα γίνουν .... συμμετοχή χρειάζεται.
  Διόλου απίθανο και εντελώς φυσιολογικό.
   

 18. Να ρωτήσω και εγώ κάτι κύριε Γιάννη μου? Έχω μια διαφωνία με έναν εκτροφεα ο οποίος λέει ότι δεν πρέπει να ζευγαρώσουν αδέρφια από τους ίδιους γονείς αλλά μπορούν να ζευγαρώσουν παραδερφια από διαφορετική μητέρα και ίδιο πατέρα! Ισχύει?
   
 19. Panagiota.

  Panagiota. PB Known Member

  Καλό είναι να το αποφεύγουμε τέτοιου είδους ζευγάρωμα. Τι κι αν είναι από άλλη μητέρα? Πάλι αδέρφια δεν είναι? Ασφαλώς σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν οι ίδιες πιθανότητες να προκύψουν νεοσσοι με διάφορα προβλήματα όπως στην περίπτωση που βάλουμε αδέρφια από τους ίδιους γονείς. Πιστεύω δεν πρέπει να ρισκάρουμε κάτι τέτοιο. Αν διαθέτουμε μόνο αδέρφια καλό κατά τη γνώμη μου είναι να ανταλασσουμε μερικά με κάποιον, ώστε να μπαίνει νέο αίμα στην εκτροφή μας.
   
 20. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Έτσι όπως τα λέει η Παναγιώτα είναι και ο εκτροφέας καλά στα λέει, εφόσον από τον έναν τουλάχιστον γονέα φέρουν διαφορετικά γονίδια.
  Αυτά για τους εκτροφείς φυσικά, εμείς οι εντελώς-εντελώς ερασιτέχνες μόνο εγκυκλοπαιδικά ασχολούμαστε με αυτά, γιατί δεν έχουμε στόχους εκτροφικούς ώστε να μπαίνουμε σε τέτοιους προβληματισμούς.
   
 21. Εντάξει μου την λύσατε την απορία και από ότι κατάλαβα εννοούσε ότι μπορούν να ζευγαρώσουν καναρινια που είναι 50% εξαιματος αλλά μόνο μια φορά σωστά ?
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...