Γιατί δεν κάνει να βάζουμε τα καναρίνια να ζευγαρώνουν μεσα στον χειμώνα;

Συζήτηση με θέμα Γιατί δεν κάνει να βάζουμε τα καναρίνια να ζευγαρώνουν μεσα στον χειμώνα;, που ξεκίνησε από toykaki, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 17 Οκτ 2015.

Georgina
Best Answer Georgina, 29 Νοε 2015
Καλήμερα και από μένα! Εγώ προσωπικά δεν είμαι έμπειρη εκτροφέας. Η ενασχολησή μου όμως με την παρατήρηση της φύσης και των πουλιών με δίδαξε... Ολόκληρο το Post
 1. toykaki

  toykaki PB New Member

  Ηθελα να ρωτησω για πιο λογο βαζουμε τα καναρινια να ζευγαρωσουν μονο τοτε;δηλαδη μεσα στον χειμωνα γιατι δεν κανει;
   
 2. Best Answer:
  Post #296741 by Georgina, 29 Νοε 2015
 3. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Κάθε οργανισμός χρειάζεται να ακολουθεί τα επί αιώνες προστάγματα της φύσης για το είδος του που φυσικά έχουν περάσει και στο DNA του.
  Για τα καναρίνια η εξέλιξη όρισε την άνοιξη ως αναπαραγωγική περίοδο, το καλοκαίρι ως περίοδο πτερόρροιας, το φθινόπωρο ως εποχή ηρεμίας και οργανικής ολοκλήρωσης ώστε το καναρίνι να προετοιμαστεί κατάλληλα για το χειμώνα που ακολουθεί.
  Φυσικά εμείς ως "φωτεινά και ανώτερα" όντα ... καταστρέψαμε κάθε παρόμοια ισορροπία, αλλοιώσαμε κάθε πρόσταγμα της φύσης, διαγράψαμε ή αλλάξαμε κάθε γενετικό κώδικα, καταστρέψαμε τα επί χιλιάδες χρόνια καλώς τεκταινόμενα και φυσικά εισπράττουμε τα κατορθώματά μας.
  Σε αυτό που ρωτάς τώρα toykaki .... ναι μπορείς να κάνεις αναπαραγωγή το χειμώνα.
   
 4. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Γιατί απλά τα καναρίνια δεν μπορούν να ζευγαρώσουν μέσα στο χειμώνα. Δεν κάνουν σεξ για ευχαρίστηση ώστε να το κάνουν όποτε τους κατέβει ή οπότε κατέβει σε εμάς, αλλά ζευγαρώνουν μόνο για να αναπαραχθούν και αυτό το ένστικτο ενεργοποιείται μόνο όταν είναι κατάλληλες οι συνθήκες, κάτι που δεν συμβαίνει το χειμώνα.
   
 5. Ακόμη κι αν τα προετοιμάσεις (εσφαλμένα επίσης και για μένα) διατροφικά και χωροταξικά για αναπαραγωγή και τα καταφέρεις τί θα γίνει αργότερα που θα έρθει το κάλεσμα από τη φύση?θα ξαναζευγαρώσει και μετά απο αυτό πάλι κοκ μπορεί και να χάσεις τη κανάρα σου και το μόνο που θα έχεις κερδίσει μια γέννα σε περίοδο που το κρύο και ο ολιγόωρος φωτισμός μπορούν επίσης να στα ξεκάνουν αν πχ μείνουν για λίγο εκτεθειμένα ....
  Η ξεκούραση είναι δικαίωμα και για τα μικρά αυτά πλασματάκια.
   
 6. gianniskilkis

  gianniskilkis PB New Member

  Η αναπαραγωγή όλων των ζωντανών στην φύση γίνεται με τάξη από την αρχή της δημιουργίας τους . Τώρα πλέον ¨δυστυχώς¨ μπορούμε να τους παραβιάζουμε και να γίνει και αυτό , όμως πολύ σύντομα θα την πατήσουμε . ποιος όμως είναι ο σοβαρός λόγος να κάνουμε κάτι τέτοιο , εάν όχι η πλεονεξία . Τόσο η φύση όσο και η λογική μας λέει το αντίθετο . Δεν μπορείς ένα πουλί να το αφήσεις να γεννήσει χωρίς σταματημό . Εάν γεννά από τον χειμώνα έως το πέρας του καλοκαιριού το μόνο σίγουρο είναι πως θα ψοφήσει η θηλυκιά και θα αρρωστήσει ο αρσενικός . Αποτέλεσμα ... 0.
   
 7. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Κληροδοτούμε στα καναρίνια ασθένειες και "ευαίσθητους" γενετικά απογόνους κι όλο αυτό μου μοιάζει βαθιά "μείον" και όχι μηδέν (0)
   
 8. toykaki

  toykaki PB New Member

  Μαλιστα.γιατι το ειχα απορια.λεω αραγε στην φυση μονο την ανοιξη ζευγαρωνουν αυτα;καλα σε αυτο που ειπατε παραπανω οτι εχουμε πεθραξει την φυση δεν θα διαφωνισω..ετσι ειναι δυστχος...
   
 9. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Χαίρομαι που συμπορευόμαστε σε ιδέες..
   
 10. γι'αυτό λέμε : ''γηράσκω αεί διδασκόμενος''
   
 11. sdc

  sdc PB Member

  Αυτό είναι το βασικότερο, όλα τα άλλα είναι φιλοσοφικά ζητήματα
   
 12. Dimitris.P

  Dimitris.P PB Active Member

  συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ,Γιάννη!! γι αυτό,τόσο εσύ όσο και όποιος άλλος ''παλιός και έμπειρος'' εκτροφέας καναρινιών μέσα σε αυτή την παρέα(όπως άλλωστε πολύ σωστά είχες δηλώσει και σε άλλο θέμα)πρέπει να μας μεταφέρετε τις εμπειρίες σας και τις γνώσεις σας σε μας τους νέους!πρέπει να μας βλέπετε σαν παιδιά σας!!έτσι θα αποφεύγονται τα λάθη..και κάθε είδους κακοτοπιά ή κάθε είδους πειραματισμός! γιατί,τόσο εγώ όπως και πολλοί άλλοι φίλοι,μπήκαμε πιστεύω σε αυτήν την παρέα..''ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ,ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ,ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΟΥΜΕ!'' γι'αυτό..ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ & ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΑΣ & ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΑΣ..ΜΕΤΑΔΩΣΤΕ ΤΕΣ!! γιατί,ακόμη και ένα ''ευχαριστώ'' να σου πει κάποιος της παρέας που έμαθε από σας,ξέρω πως σαν λέξη μπορεί να μην σημαίνει και πολλά,αλλά αν μέσα σου έχεις καρδιά ακούγοντας το ευχαριστώ παίρνεις τόση δύναμη στην ψυχή σου,που..δεν συγκρίνεται με τίποτα!!:thumbsup:
   
 13. Georgina

  Georgina PB Known Member PBCP Contributor

  Καλήμερα και από μένα! Εγώ προσωπικά δεν είμαι έμπειρη εκτροφέας. Η ενασχολησή μου όμως με την παρατήρηση της φύσης και των πουλιών με δίδαξε ορισμένα πράγματα. Τα περισσότερα είδη πουλιών ( εξαιρουμένου της αλκυόνας και κάποιων άλλων), όπως πολύ σωστά προείπαν γεννούν την άνοιξη γιατί τότε είναι κατάλληλες οι καιρικές συνθήκες για την γονιμοποίηση των αυγών. Η κατάλληλη θερμοκρασία , η υγρασία και ο φωτισμός του περιβάλλοντος μπορούν να επηρεάσουν την γονιμότητα, την ωοοτοκία , την ανάπτυξη των γονιμοποιημένων εμβρύων καθώς και την βιωσιμότητα των νεοσσών.

  Σκέψου πολύ απλά αν οι θερμοκρασίες πολύ απλά τον χειμώνα αγγίζουν τους 0 βαθμούς, πως να μπορέσει ένα τόσο δα πουλάκι να καταφέρει να ζεστάνει τα αυγουλάκια και στην συνέχεια τους νεοσσούς?? Όταν θα πρέπει να σηκωθεί από την φωλιά για να αναζητήσει τροφή οι νεοσσοί θα παγώσουν...Όταν νυχτώνει από τις 5 η ώρα που θα βρουν οι γονείς τροφή να τα ταΐσουν, όταν δεν υπάρχουν πολλά έντομα και οι σπόροι είναι λιγοστοί ? 'Ολα εν σοφία λοιπόν δημιουργήθηκαν....

  Σε μια κλειστή βέβαια εκτροφή όπου ένας έμπειρος εκτροφέας παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας , φωτισμού και διατροφής τα πράγματα αλλάζουν. Απαιτούνται όμως χρόνια μελέτης για να πετύχει κανείς το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  Αν έχεις ένα δύο πουλάκια μόνο, καλό θα ήταν να σεβαστείς τον βιολογικό τους ρυθμό και να αφήσεις την φύση να κάνει την δουλειά της. Γιατί ...κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο.!
   
  Georgina, 29 Νοε 2015
  Best Answer
  #12
 14. Dimitris.P

  Dimitris.P PB Active Member

  μπράβο,Τζωρτζίνα..πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου!!Σ'ευχαριστούμε πολύ!!Όντως,''κάθε πράγμα στον καιρό του!'';)
   
 15. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Ψήφοι: 1
  Συμφωνώ σε όλα μαζί σου..
  Είμαι εδώ ακριβώς για όσα γράφεις...
  Είμαι εδώ για να απαντήσω σε όσα γνωρίζω...
   
 16. Ολοι σας ποσα χρονια ασχολιστε με τα καναρινια;;;
   
 17. Georgina

  Georgina PB Known Member PBCP Contributor

  Τα περισσότερα μέλη έχουν μια αξιόλογη εμπειρία αρκετών χρόνων με την ενασχόλησή τους με τα πουλιών κυρίως σε ερασιτεχνικό επίπεδο σαν χόμπι. Όσοι βρίσκονται εδώ και συμβουλεύουν τους νεότερους το κάνουν πάντα με κριτήριο την αγάπη τους για τα πουλιά και την θέληση να μοιραστούν τις γνώσεις τους ανιδιοτελώς. Ολοι κάποτε ξεκινήσαμε χωρίς γνώσεις και με την βοήθεια του φόρουμ που είναι μια επιστημονική εγκυκλοπαίδεια πια με την συμβολή όλων, είμαστε εδώ και βοηθάμε ο ένας τον άλλον.
   
 18. Dimitris.P

  Dimitris.P PB Active Member

  ΜΠΡΑΒΟ,ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ!! ΜΑΖΙ ΣΟΥ!! άποψη σωστή,ειλικρινής,που πιστεύω πως αποτελεί την θέση πολλών αλλά και την ελπίδα όλων να μην σβήσει ποτέ από την παρέα μας αυτή η άποψη που τόσο σωστά πιστεύεις και εκφράζεις!!
   
 19. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Εγώ είχα παλιά και τώρα δεν έχω καναρίνια. Αλλά Φώτη μου δεν είμαστε μία μάζα με ενιαία χαρακτηριστικά, καθένας με την γνώση ή την άγνοιά του, τις καλές προθέσεις του κτλ :)
   
 20. roti

  roti PB New Member

  Γιάννη αυτό που κάνεις είναι καταπληκτικό. ..Αφού μαστιγώνεις την ανθρώπινη συμπεριφορά (αναπαραγωγή τον χειμώνα)....καταλήγεις "
  ναι μπορείς να κάνεις αναπαραγωγή το χειμώνα".
  Συγχαρητήρια !!! Η συμβουλή συμβουλή, λέμε τα πράγματα με τ όνομά τους, αλλά δίνεις το περιθώριο της επιλογής...
  Σεβασμός στην ελεύθερη βούληση... Υποκλίνομαι!!
   
 21. Γιατι στη φυση τους ζευγαρωνουν την ανοιξη!! Αμα θελεις να τα ζευγαρωσεις το χειμωνα αρκει να ειναι μεσα στο σπιτι !!!☺
   
Φόρτωση...