Γιατί βγάζει τ' αυγά η κανάρα στην άκρη;

Συζήτηση με θέμα Γιατί βγάζει τ' αυγά η κανάρα στην άκρη;, που ξεκίνησε από ianos, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 31 Μαρ 2015.

 1. ianos

  ianos Daily Active Member

  Καλησπέρα σας. Έχω 2 ζευγαράκια Tibrando τα οποία έχουν 6 και 4 αυγά. Ευτυχώς το πρώτο τελείωσε τη γέννα εχθές και το δεύτερο θα συνεχίσει μάλλον έως αύριο. Έχουν κάτσει και οι 2 στο τρίτο αυγό, αλλά παρατηρώ και στις 2 αυτό που είχα δει και πέρυσι στο πρώτο ζευγάρι:
  Η θηλυκιά βγάζει κάποια αυγά στις παρυφές της φωλιάς ( εξωτερική ) στα οποία δεν κάθεται. Τα αβγά άλλοτε είναι 1, άλλοτε 2-3 και μέχρι σήμερα δεν της έχω αφήσει την ευκαιρία να τα βάλει απο μόνη της να τα κλωσήσει, διότι σπεύδω ο ίδιος να το κάνω. Όπως σας είπα και,επέρυσι γινόταν ακριβώς το ίδιο στην πρώτη της γέννα συεριλαμβανομενης και της δίκης μου συμμετοχής. Στη 2 η γέννα, δεν ήμουν όλες τις ημέρες παρόντας και δε θυμάμαι τι ακριβώς γινόταν, αν και στην τελική τα είχε όλα απο κάτω της. Στην κάθε γέννα έβγαλε 4 και 5 πουλάκια, δλδ ένα λιγότερο απο όσα αυγά είχε. Αυτό το ένα που δεν εκκολάφθηκε είχε μέσα νεοσσό κολλημένο, σαν αφυδατωμένο και σκουρόχρωμος αλλά οι ημέρες που άνοιξα τα αβγά είχαν παρέλθει τουλάχιστον κατα 5 απο την αναμενόμενη ημερομηνία εκκόλαψης.
  Τώρα και η άλλη καναρα κάνει μια απο τα ίδια. Έχετε κάποια άποψη, ερμηνεία η πρόταση για αυτό που σας περιγράφω; Συμβαίνει και σε κάποιο απο τα δικά σας πουλιά;
  Να σημειώσω ότι οι νεοσσοί επέρυσι εκκολάφθηκαν όλοι με μια ημέρα διαφορά.
  Όσον αφορά την αρχιτεκτονική της κάθε φωλιάς, η πρώτη είναι πραγματικά άρτια κατασκευασμένη, ενώ η δεύτερη εξέχει τόσο πολύ σε ύψος και εχει τόσο βαμβάκι που πραγματικά απορώ.
  Ευχαριστώ
   
 2. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Γιάννη αν δεν υπάρχει "μάχη" με το αρσενικό .... συνήθως αυτά είναι προβλήματα που απορρέουν από τρεις κυρίως λόγους...
  Κακή ή ρηχή κατασκευή της φωλιάς που λόγω σχήματος δεν συγκεντρώνουν τα αυγά στο κέντρο ώστε να είναι όλα σκεπασμένα από το κορμί..... πολλά σε αριθμό αυγά (περισσότερα από έξι) ... αλλά κυρίως "κακή εκτίμηση" της κανάρας απέναντι στις υποχρεώσεις της με τ' αυγά...
  Φυσικά δεν αναφέρομαι σε αυτά τα αυγά που η νέκρωση του εμβρύου έχει χαλάσει την ισορροπία του αυγού κι από ένστικτο τα πουλιά τα πετούν έξω από τη φωλιά.
  Εφ' όσον είσαι πάντα "κοντά" και επιστρέφεις σχετικά γρήγορα τα αυγά πίσω στη ζέστη τους ... δεν υπάρχει κανένας φόβος.
  Αυτό θα ήταν πρόβλημα αν έμεναν αρκετή ώρα εκτός και ως επί το πλείστον καταστρέφονται λόγω της ακινησίας, της έλλειψης θερμοκρασίας και της έκθεσής τους στο κρύο.
  Παρόμοιες συμπεριφορές θα έλεγα πως είναι "κληρονομικές" γιατί τις παρουσιάζουν σταθερά απόγονοι ... αλλά πάλι... τι κανόνα να βάλουμε σε ζωντανά πλάσματα?
  Προσοχή και επιφυλακή λοιπόν...
   
 3. ianos

  ianos Daily Active Member

  Το συζήτησα με τη γυναίκα μου για τη δεύτερη γέννα πέρυσι. Θυμάται λοιπόν ότι δεν είχαμε πειράξει τα αβγά, ότι έβγαζε και έβαζε αβγά και το αποτέλεσμα ηταν 5 στα 6 πουλάκια.
  Λες να γουβιάςω λίγο τη φωλιά;
  Εν τω μεταξύ δεν μπορώ να είμαι συνέχεια σπίτι, δουλεύω, έχω πηγαινελα με το παιδί μου Καΐ η θερμοκρασία εχει έντονες μεταπτώσεις.
   
 4. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Κανονικά θα πρέπει για τέτοιες περιπτώσει να κρατούμε κάποια φωλιά (από άσπερμη γέννα) και να τις αλλάζουμε. Φυσικά με πολύ προσοχή γιατί οι επεμβάσεις στο χώρο μπορεί να έχουν όχι και τα αναμενόμενα καλά αποτελέσματα.
  Για την συγκεκριμένη περίπτωση να πάρεις προσεκτικά ένα μεγάλο λεμόνι... και να πιέσεις στρίβοντάς το στη φωλιά...
  Λίγο κάθε μέρα ... σε μερικές μέρες θα είναι όσο βαθιά χρειάζεται.
   
 5. ianos

  ianos Daily Active Member

  Βασικά, είμαι άμ έπος άμεσα έργον και αφενός λεμόνι δεν είχα, αφετέρου αν έπαιρνα και το χρησιμοποιούσα η φωλιά θα μύριζε λίγο λεμόνι και το φοβήθηκα, όποτε αντί αυτού χρησιμοποίησα ακτινίδιο, τώρα τι έκανα θα δείξει, ήδη το πουλί κλωσσά 3 ημέρες, ήδη τουλάχιστον 3 αυγά τα έχω βρει στις παρυφές της φωλιάς αρκετές φορές στην πρώτη, με άλλα λόγια πιο κρίσιμη ως προς τη βιωσιμότητα των εμβρύων, φάση όποτε ο,τι έκανα έκανα, για τη νύχτα τα αβγά θα ζεσταίνονται, κι ελπίζω αύριο να μην αρχίσω πάλι τα ίδια.
  Όσο για την άλλη, τη γαϊδαρα ( αυτό είναι το όνομα της γιατί σε επίθεση καρακάξας η οποία πήρε μέσα από τη ζευγαρωστρα το κακόμοιρο το αρσενικό κι ενώ στα διπλανά κλουβιά είχε γίνει ο χαμός, μέχρι και φτερά είχαν γυρίσει ανάποδα, η κυρία συνέχισε να τρώει), ε, αυτή στο κάστρο της.κοντευει να το κάνει ουρανοξύστη, είναι εντελώς επίπεδο, κάθεται πάνω στα 4 αυγά, προσεχώς πάμε για πέμπτο και όπως πάντα χαμπάρι δεν παίρνει. Μονο μην κάνει και αυτή 6 αυγά και να δω πως θα τα ...προικίσω μετά
   
 6. ianos

  ianos Daily Active Member

  Συνέχεια στις περιπέτειες μας:
  Η μια μου καναρα, εχει αρχίσει ήδη κι εκκολάπτει τα μωρά της, τρία έχουν βγει και αναμένω να δω ποσά ακόμη θα βγουν απο τα αλλά τρία αβγουλάκια. Προς το παρόν είναι υποδειγματική μητέρα, όπως το ίδιο είναι κι ο μπαμπάς.
  Η άλλη, απλώς αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ποσό δίκιο έχουμε που την λέμε γαϊδαρα: εχει εκκολαφθεί ο πρώτος νεοσσός σήμερα μάλλον, τον οποίο βρήκα παγωμένο στον πάτο της ζευγαρωστρας. 2 ώρες πριν ήταν στη φωλιά, καθώς μου είπε ο φίλος που τα φρόντιζε όσο έλειπα. Το μικρό είναι ζωντανό. Το παίρνω, το βάζω στη φωλιά, το πάει η ¨όνομα και πράγμα¨ στην άκρη και συνεχίζει να κλωσσά τα 2 εναπομείναντα αυγά. Παρεμβαίνω ξανά, βάζοντας τον στο κέντρο της φωλιάς και τωρα τον εχει σκεπάσει. Προλοβος άδειος, και ναι μεν το πουλάκι μάλλον γεννήθηκε σήμερα, αλλά δεν μπορώ να είμαι σίγουρος γιατί ο φίλος μου εχθές που ήταν να γεννηθεί, μου είπε ότι η κυρία γαϊδαρα, δε σηκωνόταν με τπτ απο τη φωλιά. Φαντάζομαι λοιπόν ότι αν γεννήθηκε εχθές και ήταν αταιστος έως τωρα μάλλον θα είχε τινάξει τα πέταλα, όποτε προφανώς σήμερα γεννήθηκε. Ελπίζω να πάνε όλα καλα με αυτή τη ζωούλα, και κυρίως να μην υπάρχει λόγος απόρριψης του απο τη φωλιά. Το να τον βάλω στην άλλη φωλιά προς το παρόν δεν το σκέφτομαι γιατί το πράγμα θα δυσκολέψει αν βγουν και τα 6 πουλάκια. (Ε)Ίδωμεν

  Τελικά το ξανά πέταξε κάτω και το πήρα και το έβαλα στη φωλιά της άλλης και βλέπουμε. Ίσως αν ζήσει, κάτι για το οποίο δεν είμαι σίγουρος πια, ίσως σε μια δυο μέρες της το ξαναγυρίσω πίσω.
   
 7. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Να σιγουρευτείς πως το κάνει αυτή...
  Αν το κάνει αυτή γιατί δεν το αναγνωρίζει ίσως θα έχεις θέμα και με τα υπόλοιπα...
  Να το βάλεις πάλι μέσα στη φωλιά της .... δοκίμασε να το σκεπάσεις με ένα κέλυφος από τα αυγά της... από αυτό που εκκολάφτηκε ίσως, (αν υπάρχει) πιάνει σχεδόν πάντα.
   
 8. ianos

  ianos Daily Active Member

  Ευχαριστώ για την απάντηση σου. Κέλυφος δεν υπάρχει πλέον, δλδ δε βρήκα πριν που τα καθάρισα. Τωρα ήδη το έχω στην άλλη φωλιά, ελπίζω να το ταΐσουν. Ίσως αύριο, αν είναι ακόμη ζωντανό, το ξαναβαλω, αν μπορέσω να το αναγνωρίσω και αν ναι θα το Καλυψώ με κέλυφος. Τωρα, αν τη δουλειά την κάνει ο μπαμπάς, αν το δω, θα τον κανονίσω κατάλληλα. Προφανώς αύριο θα δω αν έχω δεύτερο νεοσσό, την αντιδρασή τους.
  Στην πραγματικότητα προσπαθώ να είμαι ψύχραιμος γιατί σκέφτομαι και το ενδεχόμενο το μικρό να μην είναι ούτως ή άλλως καλα και για αυτό να το απορρίπτουν.
   
 9. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Οκ... ας την αφήσεις ήσυχη να δούμε πως θα φερθεί και στα υπόλοιπα.... και προς Θεού... όχι εφησυχασμός με την κυρία...
   
 10. ianos

  ianos Daily Active Member

  Μόλις βρήκα και ένα επόμενο πουλάκι που έσκασε μάλλον το μεσημέρι στο πάτωμα. Λοιπόν:
  • Χώρισα τον αρσενικο, αλλά με οπτική επαφή, γιατί μου είπε η γυναίκα μου ότι κάτι πήγαινε και πασπάτευε τη δεύτερη φορά που έβαλα το πουλάκι
  • Επέστρεψα το αδερφάκι του απο την άλλη φωλιά, ήταν ζωηροτατος
  Και ... Παρακολουθώ
   
 11. ianos

  ianos Daily Active Member

  Λοιπόν, θα σιγουρευτώ και αύριο, αλλά μέχρι να σουρουπώσει ( εξωτερική εκτροφή) η καναρα δεν τα πέταξε κάτω, παρά τα κλωσσαγε. Πιθανά λοιπόν, ο πατέρας τους τα πείραζε, όποτε καλώς και τους χώρισα.
  Θα δω κι αύριο πως θα κυλήσει. Αν η θηλυκιά συνεχίσει και τα φροντίζει εχει καλώς, θα περιμένω μερικές μέρες να ξεπεταχτούν και το ΣΚ θα αφήσω μέσα και τον αρσενικο για να δω συμπεριφορά, ενώ αν η μαμά τους δεν τα φροντίσει, τότε θα δανειστώ την Αλιθια, ένα θηλυκό tibrando μιας φίλης μου που εχει προσφάτως μείνει χήρα, μήπως κι αυτή μπορέσει να τα μεγαλώσει. Το να τα βάλω στην άλλη μου καναρα δε βλέπω να λειτουργεί διότι εχει ήδη 3 μωρά και αύριο περιμένουμε αλλά δυο. Νομίζω ότι 5 παιδιά είναι υπεραρκετά, ενώ 8 μου φαίνεται αδύνατο να τα μεγαλωσει
   
 12. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Η τιμπραντινα έχει φωλιά ή αυγά?? Είναι πιο πιθανό να τα δεχτεί η κανάρα με τα μικρά παρά η άλλη που δεν έχει καν φωλιά...
   
 13. ianos

  ianos Daily Active Member

  Οχι, δεν εχει φωλιά ούτε κι αυγά, και το θεωρώ ως εσχάτη λύση. Εννοείται ότι αν χρειαστεί θα πάρω άδεια απο τη δουλειά, και θα της βάλω στο κλουβί της τη φωλιά με τα μικρά, ενώ εντωμεταξύ θα αγοράσω και κρέμα ταΐσματος νεοσσών. Αλλά αν δεν τα δεχθεί την έκατσα τη βάρκα, γιατί όπως είπα μου φαίνεται πολύ δύσκολο για την άλλη να μεγαλώσει 8 πουλιά.
  Ελπίζω ότι αύριο, χωρίς τον αρσενικο θα τα ταΐσει και θα είναι όλα καλα, απλά ψάχνω για εναλλακτικά σενάρια για κάθε περίπτωση. Μονο να τα κλωσσαγε ο ίδιος δεν παίζει, αν και τωρα θυμήθηκα ότι έχω και λάμπα θερμαντική για ερπετά. ( ερπετά δεν έχω αλλά την είχα πάρει ώστε αν ο μή γέννοιτο αρρωσταίνει κάποιο καναρινάκι μου να είμαι έτοιμος). Παρεπιπτόντως γνωρίζει κανείς σε τι θερμοκρασία ζεσταίνουν οι καναρες τα μωρά τους;
   
 14. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Ας ελπίσουμε πως θα τα "κρατήσει" διαφορετικά αμφιβάλω αν τελικά ζήσουν.
   
 15. ianos

  ianos Daily Active Member

  Εγώ πάντως είμαι αισιόδοξος...και με τα άγχη μου φυσικά. Θεωρώ ότι η μαμά τους θα τα φροντίσει κι ελπίζω να μην έχουν κάποιο πρόβλημα απο τις τούμπες που εφαγαν
   
 16. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Κι γω πιστεύω θα ταίσει και ότι όλα θα πάνε καλά! Περιμένουμε ενημέρωση Γιάννη! ;)
   
 17. ianos

  ianos Daily Active Member

  Τα πουλακια, υπενθυμίζω βγήκαν απο το αυγό εχθές το πρωί και το μεσημέρι. Σήμερα είναι ακόμα ζωντανά και τα ζεσταίνει η μαμά τους, αλλά απο φαγητο δεν ξέρω ... Ο προλοβος άδειος και το πρωί μέχρι τις 8.30 αλλά και τωρα στις 13.15. Τα ταΐζει ή οχι δεν το ξέρω, απλά αναρωτιέμαι. Θέλω να πιστεύω ότι τα τάισε διότι είναι ακόμα ζωντανά και επιπρόσθετα το ένα εχει και λίγο χοντρή κοιλιτσα. Επίσης κινούνται και ζητούν τροφή. Θα δούμε.
   
 18. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Νομίζω πως περισσότερο απ΄' όλα φοβάται να βγει να φάει και συνεπώς και να ταΐσει....
  Βγάλε το αρσενικό από κοντά της (σε άλλο χώρο) και άφησέ τη σε απόλυτη ησυχία....
   
 19. ianos

  ianos Daily Active Member

  Κοιτά Γιάννη, τους έχω με χώρισμα και η αλήθεια είναι ότι όποτε βγαίνει να φάει τρώει. Φυσικά ο άλλος θέλει να ζευγαρώσει και κάνει ότι μπορεί για αυτό, αλλά τα κάγκελα είναι κάγκελα και η κυρία με τας καμελίας τον αγριεύει μεν, αλλά τρώει δε. Επίσης φοβάμαι αν τον πάρω μακρυά μη και στενοχωρηθεί η γαϊδαρα και παρατήσει ολοσχερώς τα πουλιά. Θα αφήσω να δω και το απόγευμα μήπως και τα πετύχω ταϊσμένα και βλέπουμε.
  Και μια ερώτηση κρίσεις: μπορεί ένα ζευγάρι να μεγαλώσει 8 μωρά;
   
 20. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Μέχρι έξι με προϋποθέσεις γνωρίζω πως ναι...
  Για περισσότερα δε γνωρίζω....
  Αλλά μήπως για το δέντρο χάσουμε έτσι ολόκληρο το δάσος?
  Από άσχημη εμπειρία μιλάω...
   
Φόρτωση...