Γέννα αυγών με πρόσφατα αποθανόντα αρσενικό

Συζήτηση με θέμα Γέννα αυγών με πρόσφατα αποθανόντα αρσενικό, που ξεκίνησε από andreaslivn, στο Forum 'Αναπαραγωγή Παπαγάλων' του PetBirds, 11 Φεβ 2015.

 1. andreaslivn

  andreaslivn PB New Member

  καλησπέρα ...το Σαββάτο πέθανε το αρσενικό από το ζευγάρι που είχα βάλει για αναπαραγωγή ...
  πριν προλάβω καλά καλά να βγάλω την φωλιά τσουπ και βλέπω ένα αυγό......την μεθεπόμενη ημέρα κι άλλο το οποίο θα είναι σίγουρα άσπορο αφού δεν υπήρχε αρσενικό.....τι κάνω ? το πρώτο το αβγό υπάρχει πιθανότητα να είναι ενσπορο ...:eek::eek:o_O
   
 2. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Ανδρέα (αν σε λένε έτσι, αν θες γράψε στο προφίλ σου το όνομα σου! :) ) το ότι πέθανε το αρσενικό και μετά έκανε τα αυγά δε σημαίνει ότι είναι και άσπορα. Η θηλυκιά κρατάει το σπόρο μέσα της και μετά γεννάει τα αυγά. Δηλαδή αν ζευγάρωναν πριν το Σάββατο είναι πολύ πιθανό τα αυγά να έχουν μέσα σπόρο. Απλά αν πέθανε, σίγουρα δε θα ήταν καλά και αμφιβάλλω αν ζευγάρωναν...

  Πέρα όμως από τα αυγά, αυτό που θα πρέπει να σε απασχολεί είναι γιατί πέθανε ο αρσενικός! Αν είναι κάτι μεταδοτικό και έχει κολλήσει και τη θηλυκιά τότε δεν είναι σε θέση να κλωσήσει αυγά και να τα μεγαλώσει. Πρέπει να βεβαιωθείς πως είναι υγιής η θηλυκιά. Τι συμπτώματα είχε?? Και για τι είδος παπαγάλου μιλάμε??
   
 3. andreaslivn

  andreaslivn PB New Member

  καταρχήν Ανδρέα με λένε θα το διορθώσω αργότερα...η θηλυκιά από ότι φαίνεται τόσες μέρες είναι υγιέστατη...... όμως ο αρσενικός μάλλον πέθανε από καρδιακή προσβολή αφού δεν είχε καθόλου συμπτώματα καθαρές κουτσουλιές και δεν φούσκωνε....ειναι budgie..
   
 4. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

  Χωρίς να έχω γνώσεις για παπαγάλους, δεν νομίζω ότι έτσι απλά παθαίνουν καρδιακή προσβολή! Εκτός αν άρχισες τις ντουφεκιές δίπλα του (πλάκα κάνω!) Οπότε μάλλον πρέπει να αρχίσεις να ψάχνεσαι τι φταίει και έφυγε το πουλάκι έτσι..
   
 5. andreaslivn

  andreaslivn PB New Member

  το πουλάκι ήταν υγιέστατο το πρωί τραγουδούσε όπως πάντα ,το μεσημέρι το βρήκα νεκρό στο έδαφος ....δεν ήμουν σπίτι στο ενδιάμεσο και κανείς άλλος δεν νομίζω να ξεκίνησε πόλεμος δίπλα στο σπίτι μου ;)
   
 6. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Θα μπορούσε να είναι οποιασδήποτε αιτίας θάνατος... όπως χτύπημα, επίθεση αρπακτικού κλπ.
  Μια και όπως λες δεν γνωρίζουμε την αιτία θανάτου, συνετά πράττοντες θα έπρεπε να απομακρύνουμε το κλουβί με ότι υπάρχει μέσα από τα άλλα πτηνά μας (αν έχουμε) και να παρακολουθούμε συνεχώς την πορεία της υγείας του.
  Όπως σου έγραψες και η Αλίκη... αν δεν είχε πρόβλημα υγείας ... όλα τα αυγά (πιθανόν) να είναι γόνιμα.
  Αν ήταν άρρωστο..... το τι θα απογίνουν τα αυγά ..... ίσως να είναι το τελευταίο που θα πρέπει να σε απασχολεί.
  Παρακολούθηση και .... "ρεπορτάζ" στην ομάδα μας... έτσι για να μαθαίνουμε όλοι.
   
 7. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Γενικά όπως σου τα είπαν τα παιδιά πιο πάνω είναι Ανδρέα.
  Τα αυγά μπορεί να είναι ένσπορα και χρειάζεται επιφυλακτικότητα και συνεχής παρακολούθηση του θηλυκού για τυχόν αφανές πρόβλημα.
  Μπορείς να μας δώσεις κάποιες πληροφορίες για το πόσα αυγά συνολικά έκανε και αν έχει αρχίσει να τα κλωσσά εντατικά;
  Ποια η μέχρι τώρα διατροφή τους και ποια η διατροφή τώρα που κάνει αυγά; Τι πηγές ασβεστίου έχεις στο κλουβί; Σε τι χώρο έχεις το κλουβί, μέσα ή έξω; Τι σπόρους δίνεις, χύμα ή συσκευασμένους; Χορταρικά, φρούτα και λαχανικά; Το αρσενικό σου μπορεί να έφαγε κάτι και να δηλητηριάστηκε, από φυτοφάρμακα π.χ;
   
 8. andreaslivn

  andreaslivn PB New Member

  έχει κάνει 2 αυγά και τα κλωσσά βγαίνει μόνο για νερό και για φαΐ ...Μαρία όσο ζούσε ο μακαρίτης τους έδινα αυγοτροφή υγρό ασβέστιο και λαχανικά..... συνεχίζω να του τα δίνω...το κλουβί είναι μόνιμα μέσα οπότε επίθεση αρπαχτικού αποκλείεται ,οι σπόροι συσκεβασμένοι , τα καλλιεργούμε εμείς και είμαστε κατά των φυτοφαρμάκων ...
   
 9. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Τώρα όσο κλωσσάει μην της βάζεις αυγό και παχύνει. Αν με το καλό σκάσουν μωρά, θα δώσεις τότε αμέσως αυγό ή αυγοτροφή. Και λαχανικά περιόρισέ τα, σε λίγο μηλαράκι για να μην κάνει υγρές κουτσουλιές και κολλάει πάνω στ' αυγά. Μπορεί και να έχει σπόρο. Απλά έχε την από κοντά και σουπιοκόκκαλο οπωσδήποτε.
   
 10. andreaslivn

  andreaslivn PB New Member

  οκ θα πάω να αγοράσω αύριο.....κάτι άλλο είχα διαβάσει ότι το αρσενικό ταΐζει το θηλυκό όταν κλωσσα τώρα θα τα καταφέρνει μόνο του το θηλυκό?
   
 11. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Ναι θα τα καταφέρει, μόνο να την παρακολουθείς στενά μήπως έχει κολλήσει κάτι.
  Όλα καλά να πάνε!
   
 12. andreaslivn

  andreaslivn PB New Member

  μακάρι!:):)
   
 13. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Και φυσικά (μακάρι να βγω ψευτρα) αν ο αρσενικός ήταν άρρωστος και ζευγαρωσε μπορεί να έχει μεταδοθεί και στα έμβρυα... Εύχομαι να μη γίνει κάτι τέτοιο!
   
 14. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  1. Τα αυγά είναι ένσπορα (αν ζευγάρωσε μέχρι και πριν 10+ μέρες)
  2. Η θηλυκιά (αναφέρθηκε) μια χαρά θα τα φέρει βόλτα μόνη της (άτιμο πράγμα τα θηλυκά γενικώς..)
  3. Μακάρι να πήγε από καρδιά. Αν όμως όχι - το ανέφερε η Αλίκη- πιθανώς να υποβόσκει ασθένεια στη θηλυκιά η στα μικρά που θα γεννηθούν. Κράτα μας ενήμερους.
   
 15. andreaslivn

  andreaslivn PB New Member

  χριστέ μου....πως θα το καταλάβω άμα είναι και τα έμβρυα ??? μπορεί να είναι νεκρά στο αυγό ή να πεθάνουν ύστερα? και πως γινετε να κρατήσει το σπερματοζωαριο μέσα στην παπαγαλινα πάνω από δέκα ήμερες? η παπαγαλινα συνεχίζει να κλωσσα ,σταμάτησα την αιγοτροφή για να μην παχαίνει και πήρα σουπιοκοκαλο(το οποίο το σκαλίζει συνέχεια και φαντάζομαι τρώει με ευχαρίστηση)...
   
 16. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Μην αγχώνεσαι. Κρατάνε το σπέρμα τα πουλιά για μεγάλο διάστημα. Άσε την φύση να κάνει την δουλειά της. Είδες, είχε ανάγκη από ασβέστιο.
   
 17. andreaslivn

  andreaslivn PB New Member

  η αλήθεια είναι ότι η παπαγαλίνα μου είναι το πιο περίεργο ζώο που ξέρω...τις προάλες κοίταγε τα κομματάκια από μήλο με μισό μάτι και μέσα σε μίση ώρα δεν υπήρχε τίποτα :cool::eek::eek:
   
 18. andreaslivn

  andreaslivn PB New Member

  παιδιά η παπαγαλίνα γέννησε και τρίτο αυγό ,υπάρχει περίπτωση να είναι και αυτό ένσπορο?
   
 19. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Ναι υπάρχει περίπτωση. Μας θυμίζεις πότε έκανε το πρώτο; Αν έχουν περάσει περί τις 7 ημέρες, ίσως μπορείς να φωτίσεις τα πρώτα να δεις αν υπάρχει έμβρυο.
   
 20. andreaslivn

  andreaslivn PB New Member

  το Σαββάτο έφυγε ο αρσενικός , την δεύτερα το πρώτο
   
Φόρτωση...