"Βοηθητικές κινήσεις" στο μεγάλωμα νεοσσών

Συζήτηση με θέμα "Βοηθητικές κινήσεις" στο μεγάλωμα νεοσσών, που ξεκίνησε από fserafeim, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 31 Ιαν 2015.

 1. fserafeim

  fserafeim PB New Member

  Καλησπέρα σε όλους,

  Αυτές τις μέρες αναμένω με το καλό τα πρώτα αυγά να σπάνε και να ξεπετάγονται οι νέοι απόγονοι και πάνω σε αυτό ήθελα να ρωτήσω τα εξής για να μπορέσω να προσφέρω όσο το δυνατόν περισσότερο στο μεγάλωμα των μικρών και να έχουν τις περισσότερες δυνατό πιθανότητες να επιβιώσουν και να αποφύγω τυχόν λάθη απο μέρους μου..
  Λοιπόν οι απορίες μου είναι οι εξής:

  1) σε μια φωλιά που έχουμε 4 αυγά και τα ένσπορα είναι τα 2 πότε θα ήταν καλό να αφαιρέσουμε τα άσπορα αυγά κάποιες ημέρες μετά το άνοιγμα των ένσπορων, ή πριν απο το άνοιγμα των ένσπορων αυγών 1-2 μέρες πιο νωρίς πριν απο την ημερομηνία ανοίγματος των ένσπορων αυγών?

  2) απο τις πρώτες ημέρες που είναι και οι πιο επίφοβες, μπορώ-επιτρέπεται; πέρα απο το τάϊσμα που θα κάνει η κανάρα και πιθανόν ο κανάρος να δώσω κάτι παραπάνω στους νεοσσούς και αν ναι τι θα ήταν αυτό; ή είναι αρκετό το τάϊσμα των γονέων; αυγό και αυγοτροφή πότε τοποθετούμε πάλι στο κλουβί;

  3) τι θα μπορώ να παρέχω στους γονείς αυτές τις ημέρες για να τους κάνω το τάισμα πιο εύκολο, και επειδή η κανάρα είναι προφανώς εκείνη που τραβάει το περισσότερο ζόρι αυτές τις μέρες αναπαραγωγής θα μπορούσα να τους βάζω πολυβιταμίνες στο νερό;

  και ότι άλλο θα μπορούσε να συμπληρώσει όποιος φίλος καλοδεχούμενες όλες οι απόψεις..προσπαθώ να μπω στην σωστή όδο αναπαραγωγής παιδιά και συγνώμη αν σας κουράζω..

  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και καλές γέννες σε όλους!
   
 2. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Τα μικρά αν παρακολουθήσουμε τη φωλιά, στηρίζονται το ένα στο άλλο για να ανασηκωθούν τις "αδύναμες" πρώτες μέρες της ζωής τους. Ο ιδανικός αριθμός ισορροπίας για μένα και αρκετούς ακόμη είναι το τέσσερα......
  Αν τα μικρά είναι λιγότερα από τέσσερα εγώ αφήνω στη φωλιά τα αυγά ώστε να "στηρίζονται" στην προσπάθεια να φάνε από τη μητέρα τους. Αν υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν και να λερώσουν φωλιά και μικρά τα "άχρηστα" αυγά τα αλλάζω με πλαστικά για μια περίπου εβδομάδα.

  Είναι εξαιρετικά λεπτές οι ισορροπίες κατά τις πρώτες κρίσιμες ημέρες της ζωής τους.
  Αν οι γονείς ταΐζουν κανονικά καλό είναι να μην κάνουμε καμία απολύτως επέμβαση... Αυτό είναι εύκολο και θα φανεί στο πρώτο 24ωρο.
  Αν δεν ταΐζουν και δεν υπάρχει παρένθετη φωλιά να τα φιλοξενήσει φοβάμαι πως είναι φοβερά δύσκολο, επίπονο και χωρίς απαραίτητα καλά αποτελέσματα στο τέλος της προσπάθειας.....
  Εύχομαι να μην συμβεί ποτέ και σε κανέναν... αλλά η φύση έχει τους δικούς της νόμους και είτε το θέλουμε είτε όχι.... οφείλουμε να τους σεβαστούμε.
  Η αυγοτροφή, το αυγό και το μήλο από την 5 μέρα να βρίσκονται καθημερινά στα πουλιά μαζί με ένα πλούσιο μείγμα σπόρων.
  Πραγματικά το πρώτο κομμάτι της ανατροφής ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην κανάρα... ενώ το δεύτερο στο πατέρα.... Αν υπάρχει η παραπάνω προτεινόμενη διατροφή δε νομίζω πως χρειάζεται κάτι επιπρόσθετα εκτός ίσως που και που, από κάποιο λαχανικό (μπρόκολο) για ποικιλία.
  Η ανησυχία σου είναι εύλογη, σωστή και προδιαθέτει αγάπη... Μέχρι λοιπόν να έρθουν (με το καλό) τα φιλαράκια σου, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στη Διατροφη νεοσσων • PetBirds και για το Πόσο χρήσιμο είναι το αυγό στην διατροφή των καναρινιών μας; • PetBirds
  Θα πρέπει όλοι όμως να διαβάσουμε με προσοχή τις νουθεσίες και τις προτροπές ενός σχετικού και εκπληκτικού σε πληροφορίες άρθρου που μας ταξιδεύει Από το αυγό του καναρινιού μέχρι τον απογαλακτισμό των νεοσσών • PetBirds... και θα έχουμε εικόνα σχεδόν για όλα.
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 22 Ιουλ 2016
 3. fserafeim

  fserafeim PB New Member

  Εύκολα και πολύ απλά, σε ευχαριστώ Γιάννη πλαστικά αυγουλάκια έχω και ότι άλλο ανέφερες οπότε έμεινε και λίγο διαβασματάκι και η ευχάριστη αυτή αναμονή πλέον :thumbsup:
   
 4. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Συμφωνώ σε όλα μόνο που διαφωνώ στην παραπάνω πρόταση. Εγώ αυγό βραστό δίνω από την πρώτη μέρα που σκάσουν οι νεοσσοί, και ουσιαστικά με αυτό μεγαλώνουν. Τίποτα πιο υγιεινό και αθώο! Την 7η μέρα του πιο μικρού νεοσσού δίνω μηλαράκι, και από την 10η μέρα του μικρότερου νεοσσού δίνω τη δικιά μου σπιτική αυγοτροφή και κάθε μέρα δίνω και από ένα λαχανικό, ώστε να τα μάθουν από μικρά και μεγαλωνοντας να τα τρώνε όλα! Από 10 ημερών και μετά πρέπει να τους παρέχουμε μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών, ώστε να μεγαλώσουν και να γίνουν υγιή και εύρωστα καναρινάκια! :)

  Με το καλό να σου έρθουν τα μπομπιράκια! :)
   
 5. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Κακή διτύπωση... ακριβώς το ίδιο ήθελα να πω...
  Αυγό και αυγοτροφή αμέσως ... μήλο μετά την 5-6 μέρα.
   
 6. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Γι αυτό είμαστε δυο! Για να συμπληρώνει ο ένας τον άλλο βρε! :)
   
 7. fserafeim

  fserafeim PB New Member

  Εχθές.
  [​IMG]

  Σήμερα.
  [​IMG]
  2,
   
 8. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Να σου ζήσουν!
   
 9. kostaskirki

  kostaskirki PB New Member

  Μπραβο! Με το καλο στο κλαρι! Οσο για τις αποριες σου νομιζω πως σε καλυψαν πληρως Γιαννης και Αλικη!
   
 10. fserafeim

  fserafeim PB New Member

  Ευχαριστώ παιδιά ,ο Γιάννης όσο και η Αλίκη ήταν άψογοι :) (επιτέλους μετά απο 3 χρόνια πλήρους αποτυχίας..)
   
 11. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Τα μπράβο σε σένα... εμείς απλά βοηθήσαμε.
   
 12. fserafeim

  fserafeim PB New Member

  [​IMG]

  Καλημέρα σε όλους! και οι επιτυχία συνεχίζεται με 4 ένσπορα αυγουλάκια από τους αχάτες μας, και εδώ το ερώτημα είναι ποιες δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν με 4 νεοσσούς οι οποίοι θα βγουν με 1 ημέρα διαφορά ο καθένας μιας και δεν είχα αφαιρέσει τα αυγά απο την φωλιά φοβούμενος μην στρεσσάρω την καναρα και τα αφήσει λόγο το ότι είναι πρωτάρα.. λογικά το μεγαλύτερο θέμα θα είναι με τον πρώτο νεοσσό που θα είναι 4 ημερών ότι ο τελευταίος θα είναι η πρώτη του ημέρα που θα βγει από το αυγό..να βάλω ψεύτικα αυγά στην φωλιά μόλις βγουν τα 2 πρώτα για έχουν στήριξη τα 2 μικρότερα και να μην πλακωθούν απο τα μεγαλύτερα ?
   
 13. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Μπορεί να έχουν διαφορά τεσσάρων ημερών τα αυγά, αλλά οι νεοσσοί θα βγουν μέσα σε δυο μέρες. Από κει και μετά έχει να κάνει με την εμπειρία, τη διάθεση και το ένστικτο των γονιών να ταΐσουν σωστά.
  Θεωρώ όμως πως δεν θα έχεις πρόβλημα... έχουμε μέρες... θα δείξει.
   
 14. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Υπομονή και όχι άγχος! Η φύση και το μεγαλείο της είναι τεράστιο! Είμαι σιγουρη πως θα μεγαλώσουν όλα και δε θα έχεις κανένα πρόβλημα! Με το καλό!

  *μια μέρα πριν την αναμενόμενη εκκολαψη, βάλε κοντά στη φωλιά μια νωπη πετσέτα για να αυξηθεί η υγρασία και να βγουν πιο εύκολα οι μπομπιρες! ;)
   
 15. fserafeim

  fserafeim PB New Member

  αν είναι ετσι τότε πάμε καλά..αλλά θα είμαι σε ετοιμότητα αν κάτι χρειαστεί..το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνω και που με αγχώνει λίγο είναι οτι στην επόμενη γέννα, να πάρω τα αυγά απο την φωλιά και να τα ξαναβάλλω όλα μαζί..(πρέπει να εξοικιωθώ και με αυτή την διαδικασία) :)

  Αλίκη είχα ακούσει ότι είτε βάζουμε μια μπανιέρα την 12η ημέρα στην κανάρα ή ότι με ενα ψεκαστήρι κάνουμε ένα μικρό ψέκασμα πάνω στα αυγά.. αλλά με την πετσέτα μου ακούγεται πιο φυσικό..
   
 16. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Εγώ τόσα χρόνια δεν έχω εξοικειωθεί και ούτε πρόκειται! :p Πρέπει όμως το ξέρω.. Αυτό που θα μας βοηθήσει πολύ είναι αυτό:
  Λαβιδα Αυγων Πλαστικη
  [​IMG]

  Η κανάρα μπορεί να μην κάνει μπάνιο, και με το νερό στα αυγά μπορεί να δημιουργήσεις θέμα στα έμβρυα! Η πετσέτα είναι το καλύτερο! ;)
   
 17. Καλή συνέχεια.
   
 18. fserafeim

  fserafeim PB New Member

  Καλησπέρα σε όλους και πάλι, σήμερα είναι η 14η ημέρα που περίμενα να ανοίξουν τα πρώτα αυγά απο τα 4 που αναφέρω στο ποστ παραπάνω, και απο ότι είδα με τον φακό όταν σηκώθηκε η κανάρα κάποια στιγμή, στα 2 απο τα 4 αυγά δεν προχώρησε η επώαση τους μείνανε στην φάση που γέμισαν κίτρινο όταν κάνουμε ωοσκόπηση..και τα άλλα 2 φαίνονται αρκετά σκούρα μόνο ο αεροθάλαμος φαίνεται λίγο φως..και σκέφτομαι μήπως είναι νεκρά μέσα στο αυγό τους και τα υπόλοιπα 2..θα περιμένω 2-3 ημέρες ακόμη να δω πως θα πανε τα πράγματα..
  Τι μπορεί να πήγε στραβά στα 2 αυγά που δεν αναπτύχθηκε το έμβρυο? για να αποκλείσω ενδεχόμενα να σας πω πως η κανάρα κλωσσούσε συνέχεια και όλα τα βράδια ήταν μέσα στην φωλιά πριν κλείσουν τα φώτα..και ήταν αυγά που δεν τα είχα πάρει απο την φωλιά και να βάλω στην θέση τους ψεύτικα..
  Θα ενημερώσω αύριο πάλι πως θα πάει με τα άλλα 2..
   
 19. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Αν μιλάμε για εσωτερική εκτροφή, μήπως το ότι κλείνουν τα φώτα απότομα είναι πρόβλημα?? Είσαι σίγουρος πως η κανάρα κοιμόταν το βράδυ στη φωλιά? Τι συνθήκες έχεις στο εκτροφείο σου?
   
Φόρτωση...