Βοήθεια στο ζευγάρωμα

Συζήτηση με θέμα Βοήθεια στο ζευγάρωμα, που ξεκίνησε από anzako, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 20 Φεβ 2016.

 1. anzako

  anzako PB New Member

  Είμαι η απόλυτη πρωτάρα στην αναπαραγωγή καναρινιών! Έχω ένα απίστευτο καναρΙνι τον Ζήκο και αποφάσισα να του χαρίσω την σύντροφο που του αξίζει... Μέχρι σήμερα (1 εβδομάδα ) συμβίωσης τα πάνε περίφημα. Γνωρίστηκαν, κάνουν παρέα, φιλιούνται, κοιμούνται δίπλα δίπλα στο κλαδάκι τους, αλλά αν και απο προχθές τους έβαλα και την φωλίτσα τους στο κλουβάκι τους, μάλλον σφυρίζουν αδιάφορα... Ο Ζήκος μου κάτι χαρτάκια ψιλομαζεύει απο τη βάση του κλουβιού αλλά δεν τα βάζει στην φωλιά τους. Η Ζίνα (η κανάρα μου) ούτε που νοιάζεται να ασχοληθεί με το νοικοκυριό της! Να ανησυχώ? ή μήπως βιάζομαι και πρέπει να τους δώσω χρόνο - και αν ναι, πόσο?
   
 2. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Καλώς ήρθες και να χαίρεσαι το ζευγαράκι σου!:)
  Δεν μας περιγράφεις πως έγινε η γνωριμία και η ένωση των δύο πουλιών στο ίδιο κλουβί.
  Πρώτα απ' όλα, αν αγόρασες το κοριτσάκι και το τοποθέτησες κατ' ευθείαν στο κλουβί του αρσενικού σου, παρέλειψες μια βασική απαραίτητη διαδικασία που είναι η καραντίνα και που είναι απαραίτητη για να μην ρισκάρεις την υγεία των πουλιών σου.
  Έπειτα δεν έδωσες την δυνατότητα στα δύο πουλιά να γνωριστούν από μακριά, να ενεργοποιηθεί το αναπαραγωγικό τους ένστικτο μέσω του φλερτ και να προετοιμαστούν κατάλληλα.
  Τα καναρίνια δεν είναι συντροφικά πουλιά και κατά τις μη αναπαραγωγικές περιόδους πρέπει να ζουν σε ξεχωριστά κλουβιά.
  Προκειμένου να οργανώσουμε μια αναπαραγωγή των καναρινιών μας, προηγείται μια περίοδος διατροφικής προετοιμασίας τους κατά τον χρόνο που βρίσκονται στα ατομικά τους κλουβιά, (και καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου φυσικά φροντίζουμε την καλή τους διατροφή).
  Μέχρι να σου δώσουν πιο λεπτομερείς απαντήσεις στελέχη του φόρουμ, διάβασε αυτό το άρθρο για την αναπαραγωγή και μην διστάζεις να ρωτάς για ό,τι χρειάζεσαι.
   
 3. anzako

  anzako PB New Member

  Κατ´ αρχήν να ευχαριστήσω απο καρδιάς σε όσους απάντησαν στο μήνυμά μου!

  Εν ολίγοις έκανα πολλά λάθη - πλην όμως κινήθηκα απο αναμνήσεις του μακρινού παρελθόντος, όπου ο παππούς μου, αν και είχε πολλά καναρίνια, σε ένα μοναδικής αρχιτεκτονικής κλουβί 2 μ. σωστό πυργόσπιτο , ουδέποτε θυμάμαι να χώριζε τα καναρίνια του... Απλά την εποχή που θεωρούσε σωστή, για το ζευγάρωμά τους, έβαζε μέσα κάποιες φωλιές.. Τέλος πάντων , τώρα δεν μπορώ να κάνω πίσω...

  Όμως παρ´ όλη την βίαιη επιβολή ενός .....κεραυνοβόλου έρωτα, νομίζω πως συμπεριφέρονται άψογα μεταξύ τους. Να σημειώσω πως και τα δύο πουλάκια μου, προέρχονται απο τον ίδιο εκτροφέα (έναν γλυκύτατο παππούλη), οπότε εκτιμώ πως και η κανάρα μου είναι το ίδιο υγιής με τον καναρίνο μου. Ο συγκεκριμένος εκτροφέας δεν με άγχωσε καθόλου για το "πάντρεμα" των πουλιών μου και οι συμβουλές του ήταν λιτές και πρακτικές - όμως τρομοκρατήθηκα αφάνταστα, όταν επισκέφθηκα το forum σας και κατάλαβα πόσο ψαγμένοι είσαστε όλοι σας και πόσο μακράν σας βρίσκομαι εγώ..

  Τώρα, να τονίσω πως τρέφονται, σε καθημερινή βάση με τα σποράκια τους, συμπληρώνοντας με αυγό βραστό (σφιχτό), μηλαράκι και αγγουράκι για το οποίο τρελλαίνονται! Επιπλέον απολαμβάνουν καθημερινά το μπάνιο τους μετά την καθαριότητα που κάνω στο κλουβί τους.
  Από χθες η κανάρα μου, στέκεται περιμετρικά της φωλιάς της όλο και περισσότερη ώρα - μήπως θέλει να μου πει κάτι? Το χάρτινο νήμα που τους έχω κρεμάσει, δεν το πολυπειράζουν - αντίθετα, ο καναρίνος μου, κάνει χίλια κομμάτια το λευκό χαρτί κουζίνας που βάζω στην βάση του κλουβιού, για την καθαριότητά τους, χωρίς όμως να το τοποθετεί στην φωλιά τους....

  Άραγε, μήπως κάνω λάθος που τα βγάζω κάθε πρωί, μόλις ζεστάνει η μέρα, στην βεράντα ? Κάπου νομίζω πως διάβασα ότι, πρέπει να τα έχω σε μια συγκεκριμένη θέση στο σπίτι και να μην τα ενοχλώ με διάφορες μετακινήσεις???

  Αυτά για την ώρα... Ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σας..
   
 4. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Όταν κάνεις προετοιμασία πάνω κάτω ένα μήνα για να ζευγαρώσουνε θα πρέπει να έχεις αποφασίσει που θα βάλεις τη ζευγαρώστρα.Αν την έχεις μέσα στο σπίτι θα πρέπει να παραμείνει μέσα.Αν είναι έξω θα πρέπει να μείνει έξω.Απαγορεύεται δια ροπάλου η μετακίνηση του κλουβιού στην αναπαραγωγή εκτός και αν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι που θα πρέπει να γίνει αυτό.Αν όμως το μετακινήσεις τα πας πίσω τα πουλιά στη διαδικασία της αναπαραγωγής.Και στο λέω εγώ αυτό που είμαι της λογικής να τα βγάλω έξω τα πουλιά όταν έχει καλές μέρες να μαζέψουν ήλιο.Δεν στο λέω απλά για την αλλαγή θερμοκρασίας με το μέσα έξω.Θεωρώ ότι αντέχουνε το κρύο αλλά έχουνε πρόβλημα με τα ρεύματα αέρα.Απλά είναι αξίωμα ότι στην αναπαραγωγή το κλουβί δεν αλλάζει θέση.Σημασία θα πρέπει να δώσεις στο θηλυκό.Εκεί που θα είναι το κλουβί του εκεί θα μπει ο αρσενικός και στο ίδιο σημείο το κλουβί.Όσον αφορά τη διατροφή θα πρέπει να δώσεις σημασία στον αρσενικό όπως λέει και ο κ.Μάκης στο άρθρο του.
  Γνώμη μου χώρισέ τα τα πουλάκια το καθένα στο δικό του κλουβί.Σκέψου που μπορείς να τα έχεις μέσα ή έξω.Και αναλόγως πράξε.Αν δεν μπορείς μέσα κράτησέ τα στο σπίτι μέχρι να φτιάξει λίγο ο καιρός και Μάρτη βγάλε τα μόνιμα έξω με διατροφή καλή και τα ενώνεις αρχές Απρίλη ή όταν δεις ότι είναι έτοιμα.
   
 5. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Απλά βεβαιώσου πως δεν είναι αδέλφια ή πως δεν έχουν συγγένεια! Αν συμβαίνει αυτό τότε θα έχεις θέμα με τους νεοσσούς.

  Γλυκιά μου μην δίνεις καθημερινά μήλο και αγγούρι μόνο. Ξέρεις τι άλλο μπορούν να φάνε τα καναρίνια? Μπρόκολο , κουνουπίδι, γλυστρίδα, αντίδια, πιπεριές, ζοχό και άλλα πολλά!! Επίσης βότανα!! Είτε χλωρά είτε αποξηραμένα!! Βλαστωμένους σπόρους και άλλα πολλά! Ψάξε λίγο το φόρουμ (που απ ότι βλέπω ήδη το κάνεις) και θα βρεις πολλά που μπορείς να τους δώσεις!!

  Μάλον δεν είναι πολύ πυρωμένη ακόμα η κανάρα, ή δεν της αρέσει το νήμα που της έχεις.. Ποιο νήμα έχεις βάλει μέσα στο κλουβί?

  όσο γι αυτό σου απάντησε παραπάνω ο TheBigL Λάμπρος! Μην επαναλαμβάνομαι :p
   
Φόρτωση...