Βιταμίνες, Πολυβιταμίνες, ζωή & χρόνος

Συζήτηση με θέμα Βιταμίνες, Πολυβιταμίνες, ζωή & χρόνος, που ξεκίνησε από Dimitris.P, στο Forum 'Διατροφή Καναρινιών' του PetBirds, 15 Απρ 2016.

 1. Dimitris.P

  Dimitris.P PB Active Member

  πολλά τα διάφορα σκευάσματα,είτε μεμονωμένων βιταμινών(ανά περίπτωση) είτε πολυβιταμινών,στην ευρύτερη αγορά μας!! λιγο έως πολύ όλοι μας(μη μου πείτε όχι) έχουμε χρησιμοποιήσει κάποιο από όλα αυτά στην διατροφική σειρά των πτηνών μας..είτε κατά την αναπαραγωγή,είτε κατά την πτερόρροια,είτε κατά την ανατροφή των νεοσσών είτε γιατί...μας το είπε ο φίλος,ο παππούς,ο γείτονας εκτροφέας,είτε γιατί εμείς από μόνοι μας κρίναμε σωστό να δώσουμε( ;; ) με απώτερο σκοπό μας την καλύτερη δυνατή ευζωία τους.

  1ον) τι πρέπει να παρατηρούμε στα πτηνά μας,που μετά να χρίζει χορήγησης κάποιας βιταμίνης;

  2ον)ποιές πραγματικά χρονικές περιόδους πρέπει να δίνουμε βιταμίνες και πως προκύπτει αυτό;;

  3ον) η πρόληψη,λένε,πρέπει να είναι φίλη μας και όχι η θεραπεία. Ποιά η σχέση λοιπόν πρόληψης και βιταμινών;;

  4ον) ποιά η σχέση διατροφής και σκευασμάτων πολυβιταμινών;;

  ίσως για κάποιους να θεωρηθούν χαζές οι απορίες μου..για κάποιους άλλους ένα καλό θέμα για κουβέντα με συμπεράσματα. Ας την ξεκινήσουμε..
   
 2. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

 3. Dimitris.P

  Dimitris.P PB Active Member

  όχι μόνο τα έχω διαβάσει αλλά και τα έχω εκτυπώσει και τοποθετήσει στο φάκελο-αρχείο μου,για να τα έχω πάντοτε σε χρήση και..να μη ξεφεύγω!
  στην πράξη όμως..αλλάζουν πολλά! ο λόγος που έγραψα το θέμα αυτό δεν ήταν για να αναπαραχθούν τα πολύ σωστά αυτά άρθρα,αλλά για να συζητήσουμε την πραγματικότητα..τι ακριβώς κάνει και πιστεύει ο καθένας μας,εν μέσω αναπαραγωγικής περιόδου! αν τώρα Σταύρο μου θεωρείς πως μάλλον το θέμα αυτό είναι..δώρο-άδωρο,δεν έχω πρόβλημα στο να διαγραφεί..ειλικρινά!!
   
 4. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Όχι βέβαια, από κάθε συζήτηση κάτι βγαίνει.
   
 5. Dimitris.P

  Dimitris.P PB Active Member

  ..όντως πάντα κάτι προκύπτει,ίσως και να αλλάξει!
  και ξεκινώντας από μένα..θεωρώ πως διατροφικά(επιλέγοντας πάντοτε επώνυμες και όχι χύμα τροφές/αυγοτροφές) και με βάση τα όσα αναγράφονται στις συσκευασίες,αποτελούν μια πλούσια διατροφή.Συνδιάζοντας ψαροκόκκαλο και τρυμμένα όστρακα(που τα τιμούν δεόντως όλα τους) + φρούτα(μήλο/σύκο) + λαχανικά(ζοχό,ραδίκι,αντίδι,μπρόκολο,φρέσκια ρίγανη) εναλλάξ και βραστό αυγό (εγώ δεν έτρωγα αλλά των καναρινιών δεν έλλειψε)δεν νομίζω πως κάτι τους λείπει.Παρ'ολ'αυτά, και πολυβιταμίνη(landmark 12 βιταμίνες+αμινοξέα) τους πρόσφερα και ασβέστιο (μετά το 2ο αυγό για 2-3 24ωρα). Χρειάζονταν όμως ή τελικά οδηγήθηκα στην υπερβολή;;
   
 6. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Μια χαρά τη βρίσκω την διατροφή κι εγώ έτσι ταΐζω τα πουλιά μου (δεν κάνω αναπαραγωγή βέβαια), ασβέστιο δίνω σε ένα 6χρονο θηλυκό lovebird που συνεχίζει έστω και μειωμένα σε αριθμό να κάνει αυγά και σε όλα τα πουλιά δίνω ένα πολυβιταμινούχο σε σκόνη στην αυγοτροφή, 2 φορές τον χρόνο, λίγο πριν την άνοιξη και στην πτερόρροια.
  Και ποικιλία του μανάβη, ό,τι βρίσκω κάθε εποχή, τους-μας αγοράζω, καθώς και αρωματικά από το μπαλκόνι μου.
   
 7. Dimitris.P

  Dimitris.P PB Active Member

  ..να που κάτι τελικά θα βγει από την κουβέντα!!
  2 φορές το χρόνο..
  τι σε οδηγεί ,Μαρία,να δώσεις πολυβιταμίνη αφού μια διατροφή όπως αναγράφω πιο πάνω λογικά μας καλύπτει;
   
 8. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Μια ιδέα απλά, μην τυχόν και κάποια συστατικά της διατροφής τους δεν είναι επαρκή. Διάλεξα αυτές τις περιόδους, θεωρώντας την άνοιξη μια "βαριά" εποχή και την πτερόρροια σίγουρα δύσκολη για τα πουλιά.
  Ακολουθώ στα πουλιά, όπως και στο σπίτι, την λογική της ποικιλίας, όμως ο κάθε οργανισμός έχει το δικό του λειτουργικό, τα ελαττωματάκια του, τις δυσλειτουργίες του, άλλος χρειάζεται περισσότερο κάποιο στοιχείο, άλλος το άλλο, κάποιοι δεν μεταβολίζουν καλά κάποια, έτσι το βρήκα αυτό ως ένα μέσον ενίσχυσης πιθανών ελλείψεων.
   
 9. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Αυτές οι ερωτήσεις , που αφορούν τις πραγματικές συνθήκες απαντιούνται μόνον μεσα απο την γνώση του Χ-Χ-Χ που διαθέτει ο καθένας. Οι διαφοροποιήσεις αυτών , μπορεί να δώσουν εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα.
  Οπου Χ-Χ-Χ = Χώρος - Χρόνος - Χρήμα.
   
 10. adreas

  adreas PB New Member

  Όλα τα χ είναι άχρηστα στην περίπτωση που έχει πρωτόζωα η σκουλήκια τακτικό στρες που σταματάνε όλα και η βιταμίνες διατροφή δεν έχουν νόημα.
   
 11. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Πως καταλαβαίνουμε, αντιμετωπίζουμε, προλαμβάνουμε αυτό το ενδεχόμενο Ανδρέα μου;
   
 12. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Εγώ το διαβάζω αλλιώς. Οταν υπάρχει ΧΡΟΝΟΣ να ασχοληθούμε , με πουλιά που βρίσκονται στον κατάλληλο ΧΩΡΟ, και έχουμε διαθέσει ΧΡΗΜΑ ώστε να είμαστε εφοδιασμένοι με τα....απαραίτητα, δεν θα υπάρχει κανενός είδους στρες , ούτε κάποιου είδους πρωτόζωα ή σκουλίκια να τα βασανίζουν .
   
 13. adreas

  adreas PB New Member

  Παρατηρώντας τα κόπρανα τακτικά και κάποιες φορές εξέταση κοπράνων από κάποια πουλιά από το σμήνος μας. Αυτό είναι σωστό αλλά ακόμα και εγώ δεν το κάνω λόγο του ότι δεν υπάρχει κάποιος που να έχει στοιχειώδη γνώση στα πουλιά σε δύσκολες περιπτώσεις την επόμενη φορά έχω επικοινωνήσει με τη Δουκάκη Χριστίνα έχω πάρει τιμές για κόπρανα νεκροψίες κλπ.

  Ναι Μάκη αλλά τα καναρίνια δεν είναι καρδερίνες.
   
 14. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Στο φόρουμ των καναρινιών δεν είμαστε ; Για καναρίνια δεν μιλάμε ;
   
 15. adreas

  adreas PB New Member

  Αυτά που γράφουμε είναι γενικά για όλα τα πουλιά εκθέτης πουλιά και βάζεις και σκουλήκια στο σμήνος σου Μάκη ποιο από όλα θα σταματήσει αυτό;
   
 16. Θα σου πω τι ειχε πει περυσι ενας γειτονας μας..... " με αυγο και βασιλικο φτιαξαμε 500 ρατσες καναρινιων" . Προσεξε τι ειπε ο ανθρωπος, ουτε μπροκολα ουτε σπανακια ουτε περιλλες. Ιταλος βεβαια. Λοιπον δεν θα το ελεγα υπερβολη αυτο που κανουμε. Μαθαινουμε πολλα πραγματα καθημερινα πανω στην διατροφολογια, την γεννετικη τις ασθενειες κτλ. Για παραδειγμα το αυγουλακι που ετρωγε ο πατερας μας στο χωριο δεν ειναι το ιδιο που δινω εγω στους γιους μου γιατι η κοτα που το γεννησε ζει σε ενα κλουβακι 20Χ20 εκατοστα και τρωει μεταλλαγμενα.Ισως λοιπον να μην ειναι υπερβολη το οτι θα δωσω εξτρα βιταμινη C για τις ιωσεις του χειμωνα η εχινακια και δεν ξερω και γω ποσα αλλα.
  Υ.Γ. Ενα κλασσικο παραδειγμα οτι τα δεδομενα αλλαζουν καθημερινα ηταν η δοσολογια του μηλοξυδου που οταν το εμαθα επαθα σοκ. Πιστευαμε οτι η δοση 3 ml στο λιτρογια προληψη και 5ml για θεραπεια ηταν συνιστωμενη δοση. Απο φετος εμαθα και εδωσα φυσικα 50 ml στο λιτρο
   
Φόρτωση...