Βίντεο Πύρρουλα

Συζήτηση με θέμα Βίντεο Πύρρουλα, που ξεκίνησε από mgerom, στο Forum 'Γενικά για Ιθαγενή Πουλιά - Υβρίδια' του PetBirds, 21 Νοε 2007.

 1. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Θαυμάστε αυτό το πουλί

   
 2. Georgina

  Georgina PB Known Member PBCP Contributor

  To συγκερκιμένο πουλάκι που βλεέπουμε στο βίντεο είναι ενα ενήλικο αρσενικό. Τα πουλάκια αυτα ανήκουν στην οικογένεια των σπιζών,είναι μεγαλόσωμα, σχεδόν χωρίς λαιμό,παχουλό σώμα, με αρκετά μεγάλο κεφάλι, και βαθύ κοντόχοντρο ράμφος. Εχουν εντυπωσιακές μακριές φτερούγες και ουρά ,που τα βοηθα να πετουν γρήγορα και με μακριούς κυματισμούς.

  Τα ενήλικα αρσενικά διακρίνονται απο την μαύρη κορώνα και πρόσωπο,και κοιλιά φωτεινή ροδοκόκκινη. Ο μανδύας και η ράχη ειναι αμιγώς σταχτύ. Εχει λευκό μπάλωμα στο ουροπύγιο και μαύ ρη ουρά.Διακρίνεται μια φαρδια υπόλευκη ρίγα φτερούγας. Τα ενήλικα θυληκά έχουν γκρι μπεζ κοιλιά, ενώ η ράχη και ο μανδύας είναι γκριζα με καφέ απόχρωση.

  Η φωνή του είναι σε χαμηλό τόνο, διακριτική και μοιάζει με ήχο φλάουτου ή σφυρίχτρας.

  Ζει και αναπαράγεται σε μικτά δάση, πάρκα,κήπους και οπωρώνες ή και σε δάση κωνοφόρων.Ειναι διακριτικό πουλί,ήσυχο σχεδόν νωθρό που βρισκεται σε ζευγη ή μικρα κοπάδια. Φωλιάζει σε θαμνους και δέντρα και τρώει σπόρους και μπουμπούκια.
   
 3. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Πολύ χρήσιμες πληροφορίες όντως! Georgina

  Πείτε μου όμως κάτι βρε παιδιά… την ονομασία αυτού του πουλιού την έχω ακούσει - διαβάσει και στο αρσενικό και στο θηλυκό γένος, καθώς επίσης τονισμένη είτε στην προπαραλήγουσα είτε στην παραλήγουσα.

  Πώς είναι τελικά το σωστό, η πύρρουλα, ο πύρρουλας, ή η πυρρούλα; Γνωρίζει κανείς;
   
 4. mixalis pappas

  mixalis pappas PB New Member

  Μαλλον η πύρρουλα
   
 5. Georgina

  Georgina PB Known Member PBCP Contributor

  H σωστή ονομασία του είναι : Πύρρουλας ο κοινός.( άρα λεμε ο πύρρουλας,οπως λεμε πχ ο παπαγάλος)

  Υπάρχει όμως ενα διαφορετικό είδος πουλιού προερχόμενο από Β.Αμερική ( καμία σχέση με το προαναφερόμενο πουλί) περαν του οτι το ονομά του ειναι Πάρουλα.(η πάρουλα οπως λεμε η καρδερίνα).
   
 6. mixalis pappas

  mixalis pappas PB New Member

  Η λατινική ονομασία του πτηνού είναι Pyrrhula pyrrhula
   
Φόρτωση...