Βίντεο Πύρρουλα

Georgina

Georgina

Honored Member
PBCP Contributor
#2
To συγκερκιμένο πουλάκι που βλεέπουμε στο βίντεο είναι ενα ενήλικο αρσενικό. Τα πουλάκια αυτα ανήκουν στην οικογένεια των σπιζών,είναι μεγαλόσωμα, σχεδόν χωρίς λαιμό,παχουλό σώμα, με αρκετά μεγάλο κεφάλι, και βαθύ κοντόχοντρο ράμφος. Εχουν εντυπωσιακές μακριές φτερούγες και ουρά ,που τα βοηθα να πετουν γρήγορα και με μακριούς κυματισμούς.

Τα ενήλικα αρσενικά διακρίνονται απο την μαύρη κορώνα και πρόσωπο,και κοιλιά φωτεινή ροδοκόκκινη. Ο μανδύας και η ράχη ειναι αμιγώς σταχτύ. Εχει λευκό μπάλωμα στο ουροπύγιο και μαύ ρη ουρά.Διακρίνεται μια φαρδια υπόλευκη ρίγα φτερούγας. Τα ενήλικα θυληκά έχουν γκρι μπεζ κοιλιά, ενώ η ράχη και ο μανδύας είναι γκριζα με καφέ απόχρωση.

Η φωνή του είναι σε χαμηλό τόνο, διακριτική και μοιάζει με ήχο φλάουτου ή σφυρίχτρας.

Ζει και αναπαράγεται σε μικτά δάση, πάρκα,κήπους και οπωρώνες ή και σε δάση κωνοφόρων.Ειναι διακριτικό πουλί,ήσυχο σχεδόν νωθρό που βρισκεται σε ζευγη ή μικρα κοπάδια. Φωλιάζει σε θαμνους και δέντρα και τρώει σπόρους και μπουμπούκια.
 
Stavros

Stavros

Administrator
Staff Member
#3
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες όντως! Georgina

Πείτε μου όμως κάτι βρε παιδιά… την ονομασία αυτού του πουλιού την έχω ακούσει - διαβάσει και στο αρσενικό και στο θηλυκό γένος, καθώς επίσης τονισμένη είτε στην προπαραλήγουσα είτε στην παραλήγουσα.

Πώς είναι τελικά το σωστό, η πύρρουλα, ο πύρρουλας, ή η πυρρούλα; Γνωρίζει κανείς;
 
Georgina

Georgina

Honored Member
PBCP Contributor
#5
H σωστή ονομασία του είναι : Πύρρουλας ο κοινός.( άρα λεμε ο πύρρουλας,οπως λεμε πχ ο παπαγάλος)

Υπάρχει όμως ενα διαφορετικό είδος πουλιού προερχόμενο από Β.Αμερική ( καμία σχέση με το προαναφερόμενο πουλί) περαν του οτι το ονομά του ειναι Πάρουλα.(η πάρουλα οπως λεμε η καρδερίνα).
 
Top