Αχατης λευκος χ καναρα κοκκινο μωσαικου

Συζήτηση με θέμα Αχατης λευκος χ καναρα κοκκινο μωσαικου, που ξεκίνησε από archongr, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 23 Φεβ 2009.

 1. archongr

  archongr PB New Member

  γεια σας , εχω εναν αχατη λευκο και 8ελω να κανω γεννα και να εχω ως αποτελεσμα αχατες κοκκινους μωσαικου...πως θα το κανω αυτο?αν η καναρα μου ειναι κοκκινο μωσαικου εχω ελπιδες?γιατι μου ειναι πολυ δυσκολο να βρω καναρα αλλα και αρσενικο αχατες κοκκινους μωσαικου...και σκευτικα πως το μαυρο του αχατη θα επικρατησει του λευκου στην πλατη του κοκκινου μωσαικου της καναρας και το κοκκινο στα σημια του μωσαικου της καναρας θα επικρατησουν του λευκου του αχατη που εχει στα ιδια σημεια...εσεις τι λετε? και τι προτείνεται?ευχαριστω !:)
   
 2. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Για να έχεις αχάτες κόκκινου μωσαικού 100%,
  ένας μόνον τρόπος υπάρχει.Να ζευγαρώσεις
  δύο πουλάκια που να είναι και τα δυό ΑΧΑΤΕΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΜΩΣΑΙΚΟΥ.
  Με όλα τα άλλα θα χαθεί ..η μπάλλα.Ιδιαίτερα αν προσπαθήσεις
  να ζευγαρώσεις ένα μελανινικό με ένα λιποχρωμικό,όπως λές.
   

  Συνημμένα Αρχεία:

  • 41.jpg
   41.jpg
   File size:
   28,8 KB
   Προβολές:
   447
  • 50.jpg
   50.jpg
   File size:
   32,3 KB
   Προβολές:
   320
 3. Το αποτέλεσμα από ζευγάρωμα αχάτη με λιποχρωμικό (μωσαΐκό) θα είναι παρδαλά πουλιά. Δεν λειτουργεί με τον τρόπο που αναφέρεις η κληρονομικότητα. Από τον λευκό αχάτη δεν υπάρχει περίπτωση με ότι και να το ζευγαρώσεις να πάρεις Αχάτη κόκκινο μωσαϊκού απογόνους. Και τα δύο πουλιά πρέπει να είναι μωσαϊκού και για να βγάλεις αχάτη θα πρέπει ή να είναι και τα δύο πουλιά αχάτες ή ο πατέρας να είναι φορέας αχάτη και η μάνα αχάτης. Επίσης αν ο πατέρας είναι αχάτης και η μάνα κάτι άλλο (καφέ ή μαύρο κλπ) τότε θα πάρεις μόνο θηλυκά αχάτες. Επειδή αν δεν παίρνεις πουλιά από εκτροφέα που να εμπιστεύεσαι δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το Pedigree τους, ο πιο σίγουρος τρόπος για να βγάλεις αχάτες κόκκινου μωσαϊκού είναι να ζευγαρώσεις δύο ίδια πουλιά όπως είπε και ο Μάκης.
   
 4. vaggelis53

  vaggelis53 Banned

  Συμφωνω και επαυξανω με Μακη και Βασιλη!
   
 5. archongr

  archongr PB New Member

  αν ζευγαρωσω με κοκκινη ιζαμπελα...τι θα παρω?παλυ παρδαλα αρσενικα?
   
 6. Όχι σε αυτή την περίπτωση τα πουλιά δεν θα είναι παρδαλά (μελανίνης Χ λιποχρώματος) Η ιζαμπέλα είναι ο συνδυασμός Αχάτη με Καφέ.
  Οι απόγονοι θα είναι ως εξής:
  Αχάτης φορέας Ιζαμπέλα αρσενικά
  Αχάτης θηλυκά
  Το πρόβλημα θα το έχεις με τον συνδυασμό λευκό με κόκκινο. Επειδή οι απόγονοι που θα βγάλεις δεν θα είναι ομοζυγωτά κόκκινα θα εμφανίζουν ένα πορτοκαλοκοκκινοασπροροδακινί (όπως θα έλεγε και η Μυραράκη) αντί για κόκκινο. Αν το λευκό σου είναι Κυρίαρχο λευκό πρέπει να το βάλεις με κίτρινη ιζαμπέλα για να βγουν μισά κίτρινα μισά λευκά. Αν είναι υπολειπόμενο τότε θέλει ένα λευκό υπολειπόμενο ιζαμπέλα για να πάρεις λευκά. Το κόκκινο (καθαρό τουλάχιστον) δεν μπορείς να το βγάλεις από αυτό το πουλί, τουλάχιστον όχι σε μία γενιά.
   
Φόρτωση...