Αυτόματες ταΐστρες

Συζήτηση με θέμα Αυτόματες ταΐστρες, που ξεκίνησε από Mitsos987, στο Forum 'Φροντίδα Διαμονή Καναρινιών' του PetBirds, 14 Αυγ 2016.

 1. Παιδιά θα ήθελα να ρωτήσω τι γνωρίζετε σχετικά με τις λεγόμενες αυτόματες ταΐστρες ή ταΐστρες οικονομίας όπως τις αναφέρουν μερικά σαιτ στο ίντερνετ. Κάνουν δουλειά; Σκέφτομαι να πάρω αλλά θέλω πρώτα να συλλέξω πληροφορίες μην κάνω τζάμπα την αγορά. Αν κάποιος φίλος ή φίλη έχεις ας μας πει πέντε πράματα για το πως λειτουργούν και αν μπορούμε να τις βάλουμε σε όλα τα κλουβιά.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
   
 2. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Μπορούμε για αρχή να διαβάσουμε https://petbirds.gr/articles/Σκεύη-κλουβιών-και-αξεσουάρ.372/
  Υπάρχει μάλιστα και μια σχετική συζήτηση που μπορείς να διαβάσεις όσο θα περιμένεις τις γνώμες όλων όσων τις έχουν χρησιμοποιήσει https://petbirds.gr/threads/Αυτοματες-ποτιστρες-και-ταιστρες-για-πουλια.24572/
  Προσωπικά πιστεύω πως είναι πολύ καλές και προσφέρουν εκτός από καλή υγεία (δεν έχουν άλλη πρόσβαση στους σπόρους τα πουλιά εκτός από το ράμφος τους) και φυσικά αρκετά καλή οικονομία στην σπατάλη των σπόρων από τα πουλιά μας.
  Νομίζω πως πέρα από τις σεβαστές γνώμες όλων όσων τις έχουν χρησιμοποιήσει η αγορά μιας τέτοιας ταΐστρας και η άμεση δοκιμή θα σου δώσει τη δυνατότητα να έχεις κι εσύ διαμορφώσει την άποψή σου σχετικά.
   
 3. Ευχαριστώ για την απάντηση φίλε. Εσύ έχει να προτείνεις κάποια συγκεκριμένη που να μην είναι πολύ δύσκολη στην εγκατάσταση. Εμένα το βασικό μου πρόβλημα είναι ότι το μαλινουά που έχω πετάει όλους τους σπόρους μέσα στην ταΐστρα αυτό κυρίως θέλω να αποφύγω.
   
 4. alicedros

  alicedros PB Supporter

 5. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Χωρίς να είμαι και ειδικός θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις με κάποιο άλλο μείγμα σπόρων πριν ψάξεις για λύσεις ανάγκης.
  Τα πουλιά που πετούν τους σπόρους κάτω το κάνουν είτε γιατί έχουν στοχεύσει σε κάποιους συγκεκριμένους που δεν τους βρίσκουν εύκολα μέσα στο μείγμα, είτε γιατί οι σπόροι που πιάνουν δεν έχουν τα χαρακτηριστικά που πρέπει και τους πετούν. Αν δηλαδή ένας σπόρος είναι περισσότερο μαλακός από το κανονικό λόγω υγρασίας ... τότε δεν σπάζει και συνεπώς θα πεταχτεί ως ακατάλληλος.
  Τα πουλιά δεν επιμένουν... σε κλάσματα δευτερολέπτου γνωρίζουν αν τους κάνει ή όχι ο σπόρος και τον πετούν ή τον τρώνε.
  Να ρωτήσω μήπως έχεις παρατηρήσει το είδος των σπόρων που πετάει?
   
  Τελευταία επεξεργασία: 16 Αυγ 2016
 6. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Εννοείς πως πετάει τους σπόρους χωρίς καν να τους ανοίξει ή τους ανοίγει με αποτέλεσμα να γεμίζει η ταίστρα φλούδια/τσόφλια απ΄ τους φαγωμένους σπόρους??? Αυτό εμένα είναι το χειρότερό μου και αυτό θέλω να αποφύγω!! :p
   
 7. Deukalion

  Deukalion PB Active Member

  Εμένα Γιάννη το ένα καρδερινοκάναρο που έχω,βγάζει στη ράχη των ταίστρων κάθε λογής σπόρια.Εδώ και δύο χρόνια έχω αλλάξει πολλές μάρκες αλλά το κάνει πάντα,σπόρια όπως καναβούρι ας πούμε,που το πετάει σπάνια,όταν του αφήνω το ίδιο στην άκρη της πατήθρας,έρχεται και το τρώει επι τόπου,με τον ίδιο τρόπο τρώει μέχρι και μπαγιάτικη περίλλα που ούτε εγώ δεν θα δοκίμαζα:p.Νομίζω πως το κάνει απλά σαν παιχνίδι και όχι απο προτίμηση.
  Πάνε παντού,απλά πρέπει να αφαιρέσεις το πορτάκι των ταίστρων.
  Υπάρχουν διάφορα προιόντα,θα σου πρότεινα πρίν πάρεις να δείς απο κοντά κάποιες και αποφασίσεις με γνώμονα την καλύτερη/ασφαλή εφαρμογή.Επειδή πολλές ταίστρες λέγονται αυτόματες,μην ξεχαστείς και παρασυρθείς,υπάρχουν λόγοι που κάποιες είναι καλύτερες απο άλλες.
   
 8. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Και έχω 2 αυτόματες ταιστρες που έχουν μείνει ακόμα στο "θα δω τι πατέντα θα κάνω για να τις βάλω στο κλουβι". :p

  Όσο πρακτικές είναι τόσο θέλουν πατέντα για να μπουν στα κλουβια δυστυχώς.... θεωρώ αν βρω τον τρόπο θα μου λύσουν τα χέρια! Αλλά ακόμα το ψάχνω! :)
   
 9. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Αυτές που προτείνει ο YannisK εδώ https://petbirds.gr/threads/Αυτοματες-ποτιστρες-και-ταιστρες-για-πουλια.24572/#post-283871 είναι πολύ καλές και δοκιμασμένες από πολλούς.
  Δημήτρη καθόλου απίθανο να το κάνει σαν παιχνίδι όπως λες.
  Για μένα, μάλλον διαλέγει τους σπόρους που θα φάει με το λιγότερο κόπο όπως το κανναβούρι και την περίλλα και που ως λιπαροί πάντα πρώτοι επιλέγονται.
   
 10. Deukalion

  Deukalion PB Active Member

  Η αριστερά,γιατί η άλλη δεν ξέρω τι προσφέρει πέρα απο αυξημένη παροχή
  [​IMG]
   
 11. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Αυτές οι αυτόματες ταΐστρες για πόσες μέρες διατηρούν την τροφή 1 πουλιού;
   
 12. Deukalion

  Deukalion PB Active Member

  Εννοείς αποφυγή αλλοίωσης λόγω συνθηκών;
  Ο κύριος Μάκης έχει γράψει κάπου,γέμισμα κατα 3/4 και ανα 4 ημέρες αναμόχλευση.
   
 13. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Ναι γενικά, είμαι επιφυλακτική με τις αυτόματες τροφοδοσίες για πολλούς λόγους και αυτούς που ανέφερες.
  Το ελκυστικό σ' εμένα δεν είναι ο αυτοματισμός αλλά ο τρόπος παροχής της τροφής, που δεν επιτρέπει διαλογή σπόρων και να λερώνεται η ταΐστρα από κουτσουλιές κτλ.
   
 14. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Είναι για μεγάλες και πολυπληθείς κλούβες.
  Αν δεν κάνω λάθος έχουν μισό κιλό οι μικρές χωρητικότητα και σίγουρα ενός κιλού οι μεγάλες.
  Αν θέλουμε φρέσκια την τροφή πρέπει να υπολογίζουμε την κατανάλωση στα επιθυμητά και οπωσδήποτε τακτικά μικροκαθαρίσματα και αναδεύσεις των σπόρων.

  Ναι θέλουν καταστροφή της πόρτας σίτισης (τουλάχιστο αυτές που δοκίμασα) και σε μερικές περιπτώσεις αυτό γίνεται χωρίς επαναφορά στην αρχική κατάσταση μετά τη χρήση τους.
   
  Τελευταία επεξεργασία: 16 Αυγ 2016
 15. Δεν πετάει τους σπόρους έξω απλά γεμίζει με φλούδια την ταΐστρα. Τώρα αν είναι τόσο μπελαλίδικη η εγκατάσταση μάλλον θα το αφήσω. Θα ρωτήσω και σε κανένα κατάστημα εδώ κοντά αλλά είμαι 99% σίγουρος ότι δεν θα έχουν.
   
 16. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Πόσο συχνά αλλάξεις το μείγμα σπόρων από τα σκεύη τροφοδοσίας?
   
 17. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Το χειρότερο μου!! Πλέον ξέρεις τι κάνω? Βάζω κάθε 2 μέρες περίπου (μπορεί και συχνότερα) 2-4 κουταλάκια του γλυκού ανά καναρίνι (οπότε η κάθε ταίστρα γεμίζει πολύ λίγο) και κάθε 2 μέρες ανανεώνω και δίνω καθαρό μείγμα. Αν δεις μετά από 2 μέρες μόνο τσόφλια έχει και μερικούς σπόρους που δεν έχουν φάει! Έτσι ξέρω πόσο τρώνε, ξέρω ότι τρώνε όλους τους σπόρους και δεν φυσάω τα τσόφλια!! :)
   
 18. Α
  Ανάλογα φίλε μια φορά στις δέκα μέρες περίπου, μια φορά στις δύο βδομάδες κάπου εκεί. Το καρδερινοκάναρο που του έχω μια ταΐστρα όμως μια φορά τη βδομάδα περίπου του συμπληρώνω τροφή.
   
 19. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Κατά τη γνώμη μου μια φορά την εβδομάδα θα πρέπει να αφαιρείται η παλιά τροφή και να μπαίνει νέα... φρέσκια και καθαρή στις ατομικές ταΐστρες.
  Για τις αυτόματες πάλι είχα την εντύπωση πως τις χρησιμοποιούμε μόνο για να υπάρχει οικονομία στο μείγμα σπόρων και όχι απαραίτητα για να καθυστερούμε τις αλλαγές στους σπόρους ή να ξεχνάμε πότε θα τις επανατροφοδοτούμε.
  Βέβαια εγώ δεν έχω σωστή εικόνα γιατί πειραματίστηκα σχετικά πρόσφατα μόνο με δυο από αυτές και μάλιστα για μικρό χρονικό διάστημα και ίσως δεν έχω ολοκληρωμένη την εμπειρία τους.
  Ο χρόνος που παραμένει η τροφή στα πουλιά κατά τη δική μου άποψη έχει να κάνει αυστηρά με την εβδομαδιαία κατανάλωση των πουλιών σε σπόρους και θα πρέπει να απομακρύνεται μετά. Αν οι σπόροι παραμένουν για βδομάδες στην ταΐστρα, τότε χάνουν αυτό που τους κάνει επιθυμητούς από τα πουλιά.
  Αν η τροφή τους είναι τόσο χρονικά εκτεθειμένη σε διάφορες καιρικές συνθήκες, τότε ποιος ο λόγος τότε να προσπαθούμε να την κρατούμε φρέσκια στη συσκευασία της?
  Πιστεύω πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τροφοδοτούμε τα πουλιά συνεχώς με φρέσκους και καλοσυντηρημένους σπόρους.
   
  Τελευταία επεξεργασία: 17 Αυγ 2016
 20. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Εμένα κάποια καναρίνια κάθοντε στην ταίστρα και τρώνε με αποτέλεσμα να πέφτουνε τσόφλια μέσα.Υπάρχουνε όμως και πουλάκια που θα τσιμπήσουνε το σπόρο και θα ανέβουνε στην πατήθρα να το φάνε χωρίς να πέφτουνε τσόφλια μέσα.Διόμιση κουταλάκια του γλυκού βάζω για δυο μέρες,τη δεύτερη μέρα τη φυσάω να φύγουνε τα τσόφλια και την τρίτη μέρα μπαίνει καινούργια τροφή η παλιά πετιέται εκτός και αν έχει μείνει αρκετή.Έχω πάρει και εγώ τέτοιες ταίστρες αλλά ακόμα δεν τις έχω βάλει γιατί δεν θέλω να χαλάσω το κλουβί αν μετά δεν ξαναφτιάχνει η πόρτα.
   
Φόρτωση...