Αυγό στο "άσχετο"

Συζήτηση με θέμα Αυγό στο "άσχετο", που ξεκίνησε από Sylvia, στο Forum 'Αναπαραγωγή Εξωτικών Πουλιών' του PetBirds, 28 Ιουν 2015.

 1. Καλησπέρα παιδιά! Να σας περιγράψω λίγο τις συνθήκες από την αρχή, μήπως μπορέσετε να βρείτε τι πήγε «στραβά».

  Ξεκίνησα με ένα ζευγαράκι ζεμπράκια, τα οποία ζευγάρωσαν το χειμώνα σε εσωτερικό χώρο και την πρωτοχρονιά είχαμε το πρώτο μας «δωράκι». Ένα πανέμορφο αγοράκι (το οποίο και κράτησα εκ των υστέρων ως το πρώτο μου πουλάκι ever). Ο μπαμπάς της οικογένειας όμως μού έφερνε κάποια προβλήματα και έτσι εξορίστηκε σε άλλο κλουβί και άλλο δωμάτιο μέχρι να μεγαλώσουν τα μωρά. Η μανούλα τα κατάφερε μια χαρά μόνη της και όλα πήγαν καλά. Από τότε (από το Γενάρη) δεν ξαναέβαλα ποτέ μαζί το αρχικό μου ζευγαράκι. Φαντάζομαι λοιπόν πως το αυγό μας, δεν υπάρχει περίπτωση να είναι ένσπορο με τίποτα.

  Αργότερα, όταν απογαλακτίστηκαν τα μικρά μου, έβαλα με τον μπαμπά του το πρώτο μου αγοράκι και τα υπόλοιπα μικρά τα χάρισα στον αδερφό μου. Έτσι κατέληξα με 3 πουλάκια. 2 αρσενικά, ένα θηλυκό. Μετά, αγόρασα ένα θηλυκό (από τον gianniskid ) για να δημιουργήσω 2 ζευγαράκια. Το καινούριο θηλυκό, μετά την καραντίνα, μπήκε στο ίδιο κλουβί με τη μαμά του πρώτου μου ζευγαριού. Έτσι, αυτή τη στιγμή έχουμε σε ένα διώροφο κλουβί 2 κορίτσια στον πάνω όροφο και 2 αγόρια στον κάτω. Τα νεαρά μου πουλάκια έχουν δαχτυλιδωθεί για να ξεχωρίζω τα ζευγαράκια και να μη γίνει κανένα λάθος και ζευγαρώσει ο γιος με τη μαμά αργότερα.

  Στο κάθε κλουβί έχω από μία φωλιά, όπου αρέσει στα πουλάκια να κοιμούνται το βράδυ. Στη φωλιά των κοριτσιών λοιπόν, τελευταία είχα παρατηρήσει κάποιες περίεργες κινήσεις. Πολλά μπες- βγες κατά τη διάρκεια της ημέρας (νομίζω και από τα δύο κοριτσάκια), «μάδημα» της φωλιάς (την κατάσπασαν) και τριμμένα κομμάτια από τη φωλιά στο ταψάκι. Δεν έδωσα σημασία όμως, καθώς δεν είχα δει άλλα περίεργα σημάδια. Ούτε σκισμένο χαρτί από το υπόστρωμα, ούτε πούπουλα στρωμένα στη φωλιά, ούτε τσακωμούς, ούτε τίποτα. Σήμερα το πρωί άκουγα κάποιο πουλάκι να κάνει περίεργους ήχους, όπως αυτούς που άκουγα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής. Πάλι δεν έδωσα σημασία, αλλά καθώς σήμερα (Κυριακή) είναι η μέρα της γενικής καθαριότητας, πήγα να καθαρίσω τα κορίτσια και βρήκα αυτό το πανέμορφο αυγουλάκι…

  28062015368 copy copy copy.jpg 28062015366 copy copy copy.jpg

  Κάποια από της μικρές μου θέλει να γίνει μαμά. Το θέμα είναι ότι ούτε διατροφικά είναι έτοιμες, ούτε είναι κατάλληλη εποχή εφόσον όπου να ‘ναι θα ξεκινήσουμε πτερόρροια. Όταν λέω ότι δεν είναι διατροφικά έτοιμες, εννοώ ότι έχω μειώσει κατά πολύ την ποικιλία σε λαχανικά και φρούτα που τους έδινα κατά την αναπαραγωγή, και αυγό τους δίνω μία φορά στις 2 βδομάδες. Έχουν μειώσει και από μόνα τους την ποσότητα που τρώνε, λογικά λόγω θερμοκρασίας. Το συγκεκριμένο κλουβί είναι ακόμα σε εσωτερικό χώρο καθώς δεν είχα γι’ αυτό προστατευτικό πλέγμα και περιμένω τον πατέρα μου να μου φτιάξει ένα. Έχει όμως αρκετή δροσιά το δωμάτιο και δεν έχουμε πρόβλημα. (Γενικά στο σπίτι δεν έχει χρειαστεί να ανοίξουμε ερκοντίσιον ακόμα και τα βράδια σκεπαζόμαστε ακόμα με κουβερτάκια. Η ψηλότερη θερμοκρασία που έχω παρατηρήσει στο δωμάτιο που τα έχω είναι 25 βαθμοί το μεσημέρι, γύρω στις 14:30.)

  Τι κάνω τώρα; Αφαιρώ το αυγό; Βγάζω τη φωλιά; Αν βγάλω το κλουβί έξω, με το σοκ της αλλαγής περιβάλλοντος, μήπως «της περάσει»; Πρέπει να βρω ποια είναι η κοπέλα που βιάζεται ή όχι; Να τις χωρίσω; Δεν μπορώ να ξεχωρίσω από μακριά ποια είναι αυτή που μπαίνει περισσότερο στη φωλιά, καθώς το δαχτυλίδι δε φαίνεται από απόσταση. Καμία δεν προσπαθεί να κλωσήσει. Μήπως μπορώ να καταλάβω από τις κοιλίτσες; Φυσικά τα αρσενικά μου δεν έχουν σταματήσει να κελαηδάνε και μάλλον γι’ αυτό πύρωσε κι αυτή. Δε βλέπονται όμως ποτέ, εκτός από την ώρα που βγάζω το ενδιάμεσο ταψάκι. Καμία ιδέα; Φαντάζομαι απαγορεύεται ακόμα και η σκέψη της αναπαραγωγής τέτοια εποχή, ε;
   
 2. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Γεια σου Σύλβια. Φυσικά άσπορο αυγό έκανε. Πρέπει να αφαιρέσεις την φωλιά, να μειώσεις αν μπορείς τεχνητά λίγο την διάρκεια του ημερήσιου φωτισμού και φυσικά να ενισχύσεις το ασβέστιο αφού ίσως κάνει και άλλα αυγά και θα έχει απώλειες.
  Αν κάνει μπάνιο, βάλε της και μπανάκια να κάνει.
  Περίμενε και άλλες γνώμες :)
   
 3. Αυτό ακόμα μπορώ να το κάνω εφόσον τα έχω μέσα. Αλλά είχα σκοπό σε 2-3 μέρες που θα είναι έτοιμο το προστατευτικό να τα βγάλω κι αυτά έξω. Εκεί δε θα μπορώ να μειώσω το φως. Μέσα πάλι δεν μπορώ να τα κρατήσω. Σε λίγο θα ζεστάνει ο καιρός και θα ανάβουμε κλιματισμό. Θα φτάσουν 2-3 μέρες για να σταματήσει η μικρή;

  Έχω σε όλα τα πουλάκια σουπιοκόκκαλο. Θα χρειαστεί κάτι επιπλέον;

  Μπανάκι τους βάζω ούτως ή άλλως καθημερινά και τους αρέσει πολύ.
   
 4. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Συνήθως στην αναπαραγωγή, που για το θηλυκό ως προς το ασβέστιο αναπαραγωγή είναι, βάζουμε για 3-4 μέρες λίγο υγρό ασβέστιο στο νερό.
  Όταν τα βγάλεις έξω ίσως η αλλαγή περιβάλλοντος να της αλλάξει και την διάθεση. Βγάζοντας την φωλιά άλλαξε λιγάκι και την διακόσμηση των αντικειμένων μέσα στο κλουβί.
   
 5. ΟΚ, σ' ευχαριστώ για το χρόνο σου!
   
 6. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Ένα αυγό που και που δεν πρέπει να σε ανησυχεί. Να αφαιρέσεις την φωλιά από τα θηλυκά και να τα μεταφέρεις σε θερμότερο χώρο ώστε να επισπεύσεις την πτερορροια. Μέχρι τότε μείωσε το αυγό, μία φορά την εβδομάδα λίγο ή και καθόλου .
   
 7. Αυγό τους έβαζα ούτως ή άλλως πολύ λίγο. Τώρα το έκοψα τελείως. Τα πουλάκια βγήκαν έξω και αφαιρέθηκε η φωλιά. Θερμοκρασία γύρω στους 34 αυτή τη στιγμή (υπό σκιά) . Κι εκεί που πάω να σας πω ότι όλα καλά και δε συνέχισε η μικρή με τα αυγά, τσουπ! Μου έκανε άλλο ένα σήμερα στην ταΐστρα. Τώρα τι κάνω; Εν τω μεταξύ τις παρατήρησα και αυτή που κάνει τα αυγά μάλλον είναι η μικρή που γεννήθηκε το Γενάρη, αυτή που πήρα από τον gianniskid (6 μηνών περίπου σήμερα).
   
 8. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Θεωρητικά απίθανο σε αυτή την ηλικία να γεννά.
  Τα θηλυκά γίνονται ώριμα μετά τον 8ο μήνα της ζωής τους.
   
 9. Τι στο καλό... Τώρα πήγα να το αφαιρέσω και καθότανε και το κλώσαγε... Κι όμως, αυτή είναι, δεν μπορεί να είναι το αυγό της άλλης και να το κλωσάει αυτή! Να τις χωρίσω για να σιγουρευτώ ή δεν έχει νόημα;
   
 10. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Τίποτε δε με παραξενεύει.... όμως 6 μηνών είναι λίγο "βαρύ"...
  Μήπως υπάρχει λάθος στην ημερομηνία γέννησης...
  Ακόμη και ένας μήνας είναι σημαντικά κρίσιμος.
   
 11. Αυτό προσπαθούσα κι εγώ τώρα να υπολογίσω. Τη μικρή την αγόρασα στις 30 Μαρτίου και το ράμφος της δεν ήταν ακόμα εντελώς κόκκινο. Ξέρουμε περίπου σε πόσο καιρό κοκκινίζει το ράμφος; Διάλεξα να αγοράσω τη συγκεκριμένη μικρούλα γιατί ήταν ακριβώς στην ηλικία του δικού μου μικρού. Είχαν μόνο 4 μέρες διαφορά. Ο δικός μου γεννήθηκε πρωτοχρονιά και στην αγγελία της ( https://petbirds.gr/threads/Πωλουνται-νεαρα-ζεμπρακια-δικης-μου-εκτροφης.23171/ ) αναφέρεται ως ημερομηνία γέννησης η 5η Ιανουαρίου. Όταν την πήρα όμως περίμενα ότι το ράμφος της θα ήταν εντελώς κόκκινο γιατί του δικού μου ήταν ήδη κόκκινο αρκετό καιρό (μπορεί και 2 βδομάδες). Δηλαδή αν έχει γίνει λάθος, είναι πιο μικρή και όχι πιο μεγάλη... :S Μπέρδεμα!
   
 12. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Το πουλί είναι ζεμπράκι και έχει άλλες προδιαγραφές ενηλικίωσης από τα καναρίνια που μάλλον αναφέρεται ο misalouris. Ναι μπορεί να είναι ώριμη για αναπαραγωγή.
  Τα ζεμπράκια είναι έτοιμα για αναπαραγωγή σε πολύ μικρή ηλικία. Μόλις 6 εβδομάδων. (http://gouldianfinch.gr/GF_Zebra_InfoCenter_Anapar.htm )
   
 13. ΛΟΛ! Σοβαρολογείς; Αυτό κι αν ακούγεται εξωπραγματικό!!!
   
 14. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Σε κάποια είδη πτηνών ίσως στέκεται και το έξι ως ηλικία με αναπαραγωγική διάθεση..
  Θα περιμένω κι εγώ τους γνώστες για να μάθω.
  ΥΓ. κι όπως βλέπεις είχα άδικο....
   
 15. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Τι εννοείς τους γνώστες misalouris ; Μετά λόγου γνώσης απάντησα, χρησιμοποιώντας απόσπασμα από το site της Πωλίνας Wind-sa , του οποίου το link και παρέθεσα. Δεν απαντώ επιπόλαια εγώ και όταν δεν ξέρω, δεν έχω πρόβλημα να το δηλώσω :rolleyes:
   
 16. Πραγματικά, κι εμένα μου φαίνεται "τρελό" αλλά για να το λέει η Πωλίνα κάτι θα ξέρει... Το θέμα είναι τώρα πώς τη σταματάω!!!
   
 17. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Νομίζω το είχα συζητήσει πιο πάνω αυτό. Με αλλαγή στην διάταξη πραγμάτων στο κλουβί και αλλαγή διάρκειας ημερήσιου φωτισμού που όμως είπες δεν γίνεται.
   
 18. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Φυσικά δεν αμφισβητώ τα γραφόμενα της Πωλίνας.
  Η ηλικία ενηλικίωσης στα ζεμπράκια ήταν κάτι που το είχα περάσει στα "πολύ ρηχά"....
  Μαθαίνω...
   
 19. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Τα δικά μου αμφισβήτησες και θα περίμενα μια συγγνώμη παρακαλώ.
   
 20. Άλλαξα τα πράγματα μέσα στο κλουβί, αφαίρεσα και τη φωλιά. Μίκρυνα και τη διάρκεια του φωτισμού επί μία βδομάδα και βάζω κάθε μέρα μπανάκι. Αφαίρεσα και το αυγό από τη διατροφή τους και ούτε λαχανικά τους δίνω... Χθες τα έβγαλα και έξω. Νόμιζα ότι το είχα πετύχει να τη σταματήσω, αλλά μου την "έκανε" σήμερα πάλι!!
   
Φόρτωση...