Αυγό μικρό χωρίς κροκο

Συζήτηση με θέμα Αυγό μικρό χωρίς κροκο, που ξεκίνησε από Ρανια.κ, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 20 Απρ 2016.

 1. Ρανια.κ

  Ρανια.κ PB New Member

  Καλησπέρα κ πάλι. Έχει τύχει ποτέ σε κάποιον αυγό χωρίς κρόκο? Το δεύτερο ζευγαρακι μου έκανε ένα αυγό ιδιαίτερα μικρό κ δεν έχει κρόκο. Ή θηλυκιά αυτή έχει κάνει πολλά αυγά αλλά ποτέ πουλακι. Με προετοιμασία διατροφικη κανονικά. Ίσως να έφταιγε ο παλιός αρσενικός γιατί ήταν μεγαλος. Τώρα το αυγο το εκανε με έναν αλλο. Αυτή είναι σχεδόν δύο χρονων.
   
 2. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Αυτό που φταίει για το μικρό αυγό χωρίς κρόκο (ναι τυχαίνει) είναι η έλλειψη ασβεστίου. Μετά από τόσα αυγά δεν έχει μείνει και πολύ διαθέσιμο ασβέστιο για να κάνει ένα φυσιολογικό αυγό. Πόσες γέννες έχει κάνει? Από πόσα αυγά? Και τι πηγές ασβεστίου τις έχεις διαθέσιμες όλον αυτόν τον καιρό?
   
 3. Ρανια.κ

  Ρανια.κ PB New Member

  Κάνει αυγά συνέχεια είτε την έχω μόνη της είτε με αρσενικό. Το Σεπτεμβριο την είχα πάει κ σε ένα κτηνίατρος που ξέρει από πουλιά κ μ είπε πωςαλλον έχει πολλοικυστικες ωοθήκες. Της έχω πάντα σουπιοκοκκαλο κ τώρα δίνω κ αυγό γιατί ζευγαρώνει συνέχεια με τον αρσενικό.
   
 4. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Δεν αρκεί αυτό... Πάντα κόκκαλο σουπιάς, τσόφλι αυγού και όταν περιμένουμε ωοτοκίες και πολλά αυγά προσθέτουμε στη διατροφή των θηλυκών και λίγο σουσάμι ωμό που περιέχει πολύ ασβέστιο ( με μέτρο γιατί παχαίνει ).

  Ειδικά μόλις κάνει το 2ο αυγό οπωσδήποτε δίνουμε υδατοδιαλυτό ασβέστιο στο νεράκι της για 3-4 μέρες καθημερινά, για να να ανακτήσει το ασβέστιο που έχασε.

  Αν είχα ένα τέτοιο θηλυκό θα το έβγαζα εκτός αναπαραγωγής για αρχή, θα έδινα για 5-6 μέρες κάθε μέρα υδατοδιαλυτό ασβέστιο και θα ενίσχυα τη διατροφή του με ό,τι περιέχει πολύ ασβέστιο (κόκκαλο σουπιάς - μπορείς να το ξύνεις μ ένα μαχαίρι πάνω απ΄το αυγό ή την αυγοτροφή που βάζεις, τσόφλι και σουσάμι σε ξεχωριστή αυγοθήκη). Δε ξέρω κατά πόσο πρέπει να συνεχίσει να ωοτοκεί γιατί μετά μπορεί να κινδυνέψει και η ζωή της όπως λέει και σε αυτό το άρθρο: https://petbirds.gr/articles/Δυστοκία-των-πτηνών.83/
   
 5. Ρανια.κ

  Ρανια.κ PB New Member

  Θα τη χωρισω με τον αρσενικό. Για το σουσαμι, το πουλακι είναι αρκετά παχυ. Βλέπω λίπος στην κοιλιά αλλά κ στο στήθος. Παρεμπιπτόντως η θηλυκιά με το νεοσσο σήμερα δεν κάθεται σχεδόν καθόλου πάνω του το τάιζει μεν αλλά είναι εκτός φωλιας!
   
 6. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Δεν πιστεύω πως η αιτία που το αυγό δεν έχει κρόκο είναι η έλλειψη ασβεστίου.
  Η έλλειψη γίνεται εύκολα ορατή όταν δεν δημιουργείται το εξωτερικό περίβλημα (τσόφλι) του αυγού.
  Για την έλλειψη του κρόκου είναι άλλα τα αίτια, κυρίως από οργανικές ελλείψεις και ορμονικές ανωμαλίες στον οργανισμό του πτηνού.
  Χρήσιμο για την περίπτωση ίσως φανεί και το περιστατικό που έχει καταγραφεί στον τύπο με αυγά κότας που δεν είχαν καθόλου κρόκο μέσα.
  Και αν το περιστατικό είναι μεμονωμένο (ένα μόνο αυγό) η κατάσταση ίσως είναι αναστρέψιμη. Αν όμως μόνιμα παρουσιάζεται αυτό σαν φαινόμενο, τότε πολύ φοβάμαι πως όλο αυτό είναι κάτι που θα κάνει το καναρίνι αναπαραγωγικά ακατάλληλο...
  Εύχομαι γι' αυτή την περίπτωση να είναι προσωρινό.
   
Φόρτωση...