Αυγά κανάρας σε εξωτερική κλούβα

Συζήτηση με θέμα Αυγά κανάρας σε εξωτερική κλούβα, που ξεκίνησε από passenger, στο Forum 'Γενικά για Καναρίνια' του PetBirds, 13 Μαϊ 2015.

 1. passenger

  passenger PB New Member

  Τώρα που ο καιρός άνοιξε έχω βάλει σε μια από τις εξωτερικές κλούβες μου 5 απ τα καναρίνια μου. 2 από αυτά είναι ζευγάρι που μου έδωσαν φέτος 2 γέννες. Τα άλλα τρία είναι πουλιά που γεννήθηκαν φέτος (2015). Η κανάρα του αρχικού ζευγαριού, που αναφέρθηκα πριν, έχει κάνει 2 αυγά στον πάτο της κλούβας. Σε εντελώς διαφορετικά σημεία.

  Πιστεύετε ότι έχουν σπόρο; δεν τα έχω δει καθόλου να ζευγαρώνουν μέσα στη κλούβα.
  Έχει νόημα να βάλω φωλιά μέσα στη κλούβα;
  Κατά πόσο είναι σωστό να ''ζητήσω'' τρίτη γέννα από το ίδιο ζευγάρι για φέτος;
   
 2. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  1. Θεωρώ πως περισσότερο θα πρέπει να σε απασχολήσει το θέμα .... από που μπορεί να προέρχονται (γενετικά) τα μικρά. Δεν υπάρχει ή τουλάχιστο δε φημίζονται τα καναρίνια για την αφοσίωσή τους στο ζευγάρι τους. Στην περίπτωση που βγουν μικρά από τέτοιους χώρους δεν θα γνωρίζεις από που προέρχονται.
  2. Η θερμοκρασίες από δω και πέρα κινούνται ανοδικά με τάσεις να περάσουν τους 30 βαθμούς σύντομα. Με δεδομένο πως ακόμη δεν ξεκίνησε επώαση των αυγών, θα μιλάμε για εκκόλαψη τον Ιούνιο... Μόνο εσύ μπορείς να γνωρίζεις αν στο χώρο που έχεις τα πουλιά μπορεί να μεγαλώσουν με τέτοιες συνθήκες.
  3. Τα δικά μου καναρίνια έχουν αρχίσει να ρίχνουν φτερά.... έχω μπει στην αρχή της πτερόρροιας. Υποθέτω και πως και κάποια από τα δικά σου άρχισαν. Πως μπορεί τα πουλιά να καλύπτουν τις μεγάλες εκτροφικές ανάγκες των μικρών και τις δικές τους οργανικές ελλείψεις που προκαλεί η πτερόρροια.
  Εγώ στη θέση σου θα έδιωχνα κάθε τέτοια σκέψη γιατί σύμφωνα και με τη ρήση του Αριστοτέλη ... "ουκ εν τω πολλώ το ευ αλλ' εν τω ευ το πολύ" ... Σε ελεύθερη απόδοση .... "η ποσότητα δεν εξασφαλίζει την ποιότητα, αλλά η ποιότητα αντισταθμίζει την ποσότητα".
   
 3. ianos

  ianos Daily Active Member

  Νίκο, εφόσον τα 2 πουλιά είναι ζευγάρι και τα αλλα τρία στην κλούβα είναι νεαρά, γεννημένα το 2015, είναι προφανές ότι γνωρίζεις τους γονείς. Αν τα αβγά που σου γεννά παραμείνουν δυο, και στις προηγούμενες γέννες σου είχε κάνει περιςςοτερα και ήταν και ενσπερμα, τότε πιθανά μιλάμε για άσπορη γέννα, αν και ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Επισης, αν τα αυγά είναι γεννημένα σε δυο διαδοχικές ημερες και αύριο περιμένεις επόμενο, δλδ αν τα εχει γεννήσει εχθές και σήμερα, τότε μάλλον αυξάνονται οι πιθανότητες για μια κανονική γέννα.
  Τα έχεις τα αυγά η είναι σπασμένα;
  Πες μας σε τι συνθήκες έχεις τα πουλακια, δλδ, θερμοκρασίες, φως, κλπ.
  Αν θεωρούσα ότι τα αυγά έχουν γονιμοποιηθεί, θα τα κρατούσα και θα της έβαζα φωλιά να τα κλωσήσει.
   
 4. theodr

  theodr PB Member

  Εγώ θα σου πρότεινα να τα αφήσεις να ξεκουραστούν. Χωρισε το ζευγάρι αφού σου έκανε χωρίς προβληματα 2 γέννες και ετοιμασε το για του χρόνου. Καλή συνέχεια όποια και αν ειναι η αποφαση σου.
   
 5. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Όταν μιλάμε για μεγάλες υπαίθριες κλούβες και δη εξωτερικές, δεν ισχύουν πάντα αυτά που γνωρίζουμε για την εσωτερική εκτροφή. Εάν το ζευγάρι κάνει τρεις και τέσσερις και πέντε ακόμη φωλιές, είναι σχεδόν δική του επιλογή. Εκτός εάν το μέγεθος της κλούβας είναι τέτοιο που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι απλά ένα μεγάλο κλουβί.

  Σε μια τέτοιου μεγέθους προσομοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνεις Νίκο, είναι να τους παρέχεις τέτοια διατροφή που να πλησιάζει όσο περισσότερο γίνεται στη φυσική. Τα υπόλοιπα, τα αφήνουμε στη φύση που μπορεί να ζει ακόμη στις διαστάσεις της μεγάλης κλούβας σου.
   
 6. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Δηλαδή αν δούμε πούπουλα κάτω να μην ανησυχήσουμε?Μπορεί να αρχίσουνε από τώρα πτερόρροια?
   
 7. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Σχετικά νωρίς για τις εξωτερικές εκτροφές, αλλά στις εσωτερικές είμαστε στην έναρξη..
   
 8. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Πάντως είναι ρίσκο... Δεν θα είναι σίγουρος ότι τα μικρά έχουν τους γονείς που είναι ζευγάρια... Μπορεί να κάνουν τράμπα! :p

  Νίκο τα θηλυκά ή τα αρσενικά δεν μαλώνουν μεταξύ τους? Για πόσο μεγάλη κλούβα μιλάμε?
   
 9. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Mέχρι 3 γέννες είναι στα επιτρεπόμενα όρια . Αν ειδικά τους παρέχεις πλούσια διατροφή, δεν θα'χεις πρόβλημα στο να πάρεις άλλη μία γέννα. ΄Εγκειται στην κρίση και στην επιλογή σου.
  Αν έχεις πολλά στην ίδια κλούβα, δες ποιός αρσενικός ταίζει τη θηλυκιά που θα κλωσσήσει. Αν τα μικρά που θα βγουν μοιάζουν και στον πατέρα, θα έχεις πολλές πιθανότητες να μαντέψεις τους γονείς (τον πατέρα δλδ που ποτέ δεν ξέρει αν είναι αυτός ο φυσικός πατέρας :p) .
   
 10. ianos

  ianos Daily Active Member

  Τουλάχιστον θα τους δώσει ένα επιθετο, γιατι αυτό μονο μας έμεινε στη ζωη
   
 11. passenger

  passenger PB New Member

  Η κλούβα αυτή έχει ύψος 1,80, μήκος 2,5 μέτρα και πλάτος 1 μέτρο. Έχω αποφασίσει να ξεκουραστούν τα πουλιά. Δεν θέλω τρίτη γέννα. Θεωρώ ότι τα αυγά ήταν άσπορα, γιατι δεν βρήκα 3ο σήμερα ούτε χτες. Αλίκη δεν μαλώνουν μεταξύ τους, ούτε τα θηλυκά ούτε τα αρσενικά.
  Οι συνθήκες είναι άπλετο φως, ζεστές μέρες, καθημερινά καθαρό νερό, έχω περιορίσει τη διατροφή τους στη κοινή τροφή για καναρίνια (τους στερώ δηλαδή αυγοτροφή και πρασινάδες) ακριβώς για να μη πυρώσουν και πάνε σε τρίτη γέννα
   
 12. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Κελαηδίσματα ακούς;
   
 13. passenger

  passenger PB New Member

  o παλιός αρσενικός κελαηδάει φουλ! Και ένα από τα τρία νέα πουλιά είναι αρσενικό και σιγά σιγά βγάζει κι αυτό νότες !
   
 14. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Την αιώρα σου, την αγάπη σου και μακριά από την τεχνολογία λοιπόν :)
   
Φόρτωση...