Αρσενικό καναρίνι χαλάει τη φωλιά που έφτιαξε πυρωμένο θηλυκό

Συζήτηση με θέμα Αρσενικό καναρίνι χαλάει τη φωλιά που έφτιαξε πυρωμένο θηλυκό, που ξεκίνησε από Aristos88, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 26 Φεβ 2016.

 1. Γεια σας,

  πριν από κάποιες μέρες είδα το θηλυκό να μαδάει την εφημερίδα από τον πάτο του κλουβιού και να κουβαλάει στη φωλιά μέχρι που την γέμισε, πήγα νήμα και έκανε μέσα σε λίγες ώρες μια φωλιά μετά έβαλα το αρσενικό και σήμερα το αρσενικό έβγαλε όλο το νήμα έξω από τη φωλιά και τη χάλασε, κάνω προετοιμασία με λαχανικά, αυγό, καναβούρι για ενάμιση μήνα,
  τι φταίει που το αρσενικό χάλασε την φωλιά? Πρέπει να το βγάλω εκτός ζευγαρώστρας?
   
 2. theodr

  theodr PB Member

  Το αρσενικό το έβαλες ξαφνικά με το θηλυκό ? Τι διατροφή και πόσο καιρό έκανες στον αρσενικό ? Ρίξε μια ματιά στο παρακάτω Πιθανά προβλήματα στην αναπαραγωγή καναρινιών και θα βρεις σίγουρα απαντήσεις.

  Φυσικά και ένα ακόμα ενδιαφέρον άρθρο είναι το Ο ιδανικός πατέρας καναρινιών
   
 3. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Είναι όλα μέσα στο παιχνίδι της αναπαραγωγής.
  Συμβαίνει συχνά όταν τα πουλιά δεν είναι έτοιμα.
  Θεωρώ πως και τα δύο παίζουν ....
  Όταν το θηλυκό αποφασίσει πως "ήρθε η ώρα" ... κανένα αρσενικό δεν μπορεί να "χαλάσει" τη φωλιά... όχι τουλάχιστο "αναίμακτα"...
  Προτείνω να τα αφήσεις όπως είναι και να χαλαρώσεις τις προσδοκίες για το χρόνο που θα ζευγαρώσουν και θα κάνουν μικρά.... Θα πάει λίγο παραπίσω.
   
 4. Πέρυσι ξεκίνησα την διαδικασία γνωριμίας των πουλιών τοποθετώντας συρμάτινο πλέγμα και φωλιά με νήμα στην πλευρά των θηλυκών. Και τα δύο θηλυκά ξεκίνησαν να φτιάχνουν φωλιές και αφού τις τελειοποίησαν τα ένωσα με τους αρσενικούς τους. Στο πρώτο ζευγάρι όπου ο αρσενικός βάτεψε αμέσως την θηλυκιά, τα πράγματα κύλησαν ομαλά. Δηλαδή δεν υπήρξε καταστροφή φωλιάς και μετά από 3 μέρες ξεκίνησε και η ωοτοκία. Στο δεύτερο ζευγάρι η κανάρα, μολονότι είχε τελειοποιήσει τη φωλιά της, δεν άφηνε τον αρσενικό να την βατέψει και εκείνος έκανε τη φωλιά κλωστές κουβάρια!!!!!
   
 5. η θηλυκιά ξαναέκανε την φωλιά και το αρσενικό την ξαναχάλασε ως πότε θα πάει αυτό?
   
 6. Γνώμη μου είναι ότι θα συνεχιστεί, μέχρις ότου ο αρσενικός σου βατέψει τόσο ώστε να ηρεμήσει και να αφήσει στην ησυχία της την θηλυκιά, η οποία μπορεί να έχει χτίσει φωλιά όπως λες, αλλά να μην είναι δεκτική για ζευγάρωμα. Αν έχεις δει να ζευγαρώνουν, αλλά παρόλα αυτά ο αρσενικός σου εξακολουθεί να την ενοχλεί κυνηγώντας την και καταστρέφοντας την φωλιά της απομάκρυνέ τον τελείως.
   
 7. ianos

  ianos Daily Active Member

  Αρίστο, αποφεύγουμε να βάζουμε εφημερίδα στον πάτο του κλουβιού, ειδικα αν το πουλι μπορεί να τη φτάσει και να κόψει κομμάτια, διότι οι εφημερίδες και γενικά τα περισσότερα μελάνια περιέχουν βαρέα μέταλλα, τα οποία είναι ιδιαίτερα τοξικά για τους ζωντανούς οργανισμούς και μάλιστα όσο πιο μικρός ο οργανισμός τόσο πιο μεγάλη η βλάβη που μπορεί να πάθει.
  Λευκό χαρτί κουζίνας είναι πιο ασφαλής λύση.
   
 8. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Μην δίνεις πολύ καναβούρι θα αποκτήσουν λίπος και μετά τα αυγά θα είναι άσπορα!! Με μέτρο!!
   
 9. τελικά η κανάρα έφτιαξε μια καλή φωλιά και κάθεται μέσα σαν να κλωσάει αλλά δε γέννησε ακόμα ενώ έχουν περάσει κάποιες μέρες, υπαρχει περίπτωση να παίζει? Ο αρσενικός σταμάτησε να χαλάει τη φωλιά
   
 10. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Όχι! Αν έχουν αρχίσει τα βατέματα, θα έρθει και το αυγό σε λίγες μέρες. Αλλιώς βγάζεις φωλιά και νήμα και μετά από λίγες μέρες φτου και απ την αρχή!
   
 11. ianos

  ianos Daily Active Member

  Και γιατι Αλίκη να χαλάσει τη φωλιά, αν δεν κάνει αυγό σε λίγες ημερες; Είναι ας πούμε σα να προσπαθεί να τονώσει το ένστικτό της;
   
 12. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Για να την καθυστερήσει λίγο και να πυρώσει περισσότερο μήπως και κάνει αυγό τη δεύτερη φορά. Γιατί αν κάθεται πολλές μέρες στη φωλιά και δεν κάνει τίποτα, ή δεν είναι αρκετά πυρωμένη ή υπάρχει πρόβλημα..
   
 13. υπάρχει περίπτωση να υπάρχει δυστοκία ή κάποιο παρόμοιο πρόβλημα γιαυτό κάθεται στην φωλιά σαν να κλωσάει? μήπως ζορίζεται να κάνει αυγά? απο πηγές ασβεστίου έχω σουπιοκόκκαλο το οποίο τσιμπάει συχνά και βάζω και συχνά αυγό με το τσόφλι
   
 14. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Σ αυτή τη φάση μέχρι να ολοκληρώσει η ωοτοκία δίνεις κάθε μέρα βραστό αυγό με τσόφλι. Δώσε και λίγο ωμό σουσάμι και θα έρθει και το αυγό!! Υπομονή! Πόσες μέρες κάθεται στη φωλιά και κλωσάει?
   
 15. δεν είναι πολλές οι μέρες είναι 3-4 που κάθεται στη φωλιά σαν να κλωσάει
   
 16. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Δώστης λίγο χρόνο. Αν περάσουν 10 μέρες και δεν δεις αυγό, τότε ξανά και απ την αρχή! ΒΓάλε φωλιά και νήμα για λίγες μέρες και ξαναδώστης μετά να ξαναστρώσει!
   
 17. σήμερα έκανε ένα αυγό η κανάρα και το κλωσάει πως καταλαβαίνω αν είναι ένσπορο?
   
 18. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Δε χρειάζεται να το ψάξεις...
  Άσε την κανάρα να το κλωσήσει.
  Έτσι κι αλλιώς πρέπει να το κάνει...
   
 19. ένα κριτήριο είναι να περιμένω 2 βδομάδες και να δω αν βγεί κάποιος νεοσσός σωστά? αν το κλώσημα ξεπεράσει τις 2 βδομάδες και δεν βγει νεοσσός θα σημαίνει ότι ήταν άσπορο
   
 20. ianos

  ianos Daily Active Member

  Προφανώς αύριο θα κάνει και άλλο αυγουλακι. Δεν είναι απαραίτητο να βγει ο νεοσσός στις 14 ημερες απο τη γέννηση του αυγού, διότι μπορεί η καναρα να ανεβάσει θερμοκρασια την Τρίτη ημέρα.
   
Φόρτωση...