Αρσενικός τραγουδάει στα μικρά και τα κυνηγάει

Συζήτηση με θέμα Αρσενικός τραγουδάει στα μικρά και τα κυνηγάει, που ξεκίνησε από dread05, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 25 Ιουν 2016.

 1. Καλημέρα, σήμερα δύο νεοσσοί 17 και 18 ημερών, βγήκαν από την φωλιά. Παρατήρησα τον αρσενικό να κελαηδάει και να κυνηγάει ένα μικρό όπως θα κυνηγούσε μια θηλυκιά για ζευγάρωμα. Έχει τύχει σε κανέναν? Λέτε να το κάνει ζημιά το μικρό? Δεν θα ήθελα να τον χωρίσω από τόσο νωρίς αλλά αυτή η επιθετική συμπεριφορά με φοβίζει. Λείπω πολλές ώρες στη δουλειά και δεν μπορώ να ελέγχω αν γίνει καμία στραβή.
   
 2. Φοίβος

  Φοίβος PB Supporter Article Writer

  Mπαίνει διαχωριστικό στο κλουβί ώστε να μπορεί να τους ταίζει μέσα απο τα κάγκελα?
   
 3. Ναι έχει διαχωριστικό. Μήπως πρέπει να χωρίσω ούτως η άλλως, για να αποφύγω δεύτερη γέννα?
   
 4. Φοίβος

  Φοίβος PB Supporter Article Writer

  Χώρισέ τα αρχικά για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα χτυπήσει τα μικρά αφού λείπεις. Παράλληλα θα μπορεί να τα ταίζει. Απ'οσο γνωρίζω μέσω του φόρουμ τη δεύτερη γέννα δεν θα την αποφύγεις ώστε να σταματήσεις ομαλά τη θηλυκιά σου. Και χωρισμένα όμως να είναι δεν παίζει ρόλο αφού έτσι κι αλλιώς τα αυγά θα πεταχτούν. Τα έχεις έξω ή μέσα?
   
 5. Έξω είναι, αλλά μέσα στην αποθήκη. Δεύτερη γέννα με τέτοια κάψα καλό είναι να μην κάνει.

  Και άλλη απορία. Εγώ μέχρι φέτος όταν δεν ήθελα να συνεχίσουν οι γέννες χώριζα την μάνα από την μία και τον πατέρα με τα μικρά από την άλλη. Τώρα κάνω το αντίθετο? Τα αφήνω με την μάνα, και αν δω να τα μαδάει την βγάζω τελείως σε άλλο κλουβί, με τον αρσενικό να ταΐζει από το χώρισμα?
   
 6. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Εγώ αυτό που κατάλαβα από τα προτεινόμενα από τον Ανέστη, είναι εφόσον ο πατέρας ενοχλεί, να βάλεις στην μια μεριά τα μικρά μόνα τους και τον πατέρα στην άλλη με διαχωριστικό να τα ταΐζει.
   
 7. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Θα αφήσεις τα μικρά από τη μεριά του χωρίσματος που δεν κινδυνεύουν ούτε από τις ορέξεις του πατέρα αλλά ούτε και από το πιθανό φώλιασμα που θα θέλει η μητέρα τους.
  Μια καλή λύση είναι γονείς από τη μια και μικρά από την άλλη πλευρά της ζευγαρώστρας αλλά θα χρειαστεί "δύναμη" να απομακρύνεις τα αυγά από τη φωλιά και να τα πετάξεις.
   
 8. Φοίβος

  Φοίβος PB Supporter Article Writer

  Αυτό εννοούσα με τη μάνα τους μαζί.

  Αυτό που προτείνει ο Γιάννης είναι επίσης σωστό αλλά αφού η μαμα ακόμη δεν έχει δείξει κανένα σημάδι επίθεσης δεν ξέρω αν είναι απαραίτητο να χωριστεί κι αυτή απο τα μικρά αμεσα. Βέβαια το γεγονός ότι λείπεις πολλές ώρες δεν βοηθάει αφού θα μπορούσες να γυρίσεις βράδυ και να βρεις τα μικρά γυμνά απο τη μάνα τους.
   
 9. Νωρίς δεν είναι να τα κόψω και από την μάνα? Το τρίτο μικρό δεν έχει βγει καθόλου από την φωλιά, και γενικά είναι ακόμα μικρά. Στις 17 μέρες θα έλεγα ότι βγήκαν πρόωρα. Ακόμα δεν έχουν πλήρες φτέρωμα.
   
 10. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Στις δεκαεπτά μέρες θα έπρεπε να έχουν φύγει από τη φωλιά.... αν όμως παραμένουν μέσα σ' αυτή ακολούθησε για 4-5 μέρες την πρόταση του Ανέστη και μετά επανέρχεσαι στη δική μου...
   
 11. Θα μπορούσα να απομακρύνω την μάνα αντί να την βάλω μαζί με τον αρσενικό (μετά απο 4-5 μέρες όπως λες) Δε θέλω να πετάω αυγά.
   
 12. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Και πάλι τα αυγά δεν θα τα αποφύγεις...
  Θα τα γεννήσει ούτως ή άλλως..
   
 13. ianos

  ianos Daily Active Member

  Γιάννη, εννοεί οτι δεν θέλει να πετάει ένσπορα αυγά.
  Λέω να τα αφήσεις με τη μαμά τους και ο μπαμπάς να χωριστεί με το διαχωριστικό, ώστε να μην χάσει την επαφή με τους νεοσσούς και να ταΐζει. Εφόσον ήδη υπάρχει στρωμένη φωλιά, δίνεις και λίγο νημα στα κάγκελα, μετα απο λίγες ημερες και ίσως και λίγο βαμβάκι, βάλε και λίγο χαρτί λευκό, ώστε αν θελήσει η θηλυκια υλικο για την ανανέωση της ήδη φτιαγμένες φωλιάς, εσυ να το καταλάβεις όταν θα επιστρέψεις εκείνη την ημέρα απο τη δουλειά σου κι εκείνη να μην χρειαστεί να ξεπουπουλιασει κανέναν. Τότε, και αν γίνει αυτό, διότι η ζέστη και ο φωτισμός κάλλιστα θα μπορούσαν να οδηγήσουν την καναρα σε έναρξη πτερόρροιας, θα δεις εκ νέου τι θα κανείς, αναλόγως και αν ταΐζει ο πατέρας. Δεν νομίζω όλες οι καναρες να ξεπουπουλιαζουν τους νεοσσούς τους, αν δεν έχουν εναλλακτική.
   
 14. Panagiota.

  Panagiota. PB Known Member

  Γιάννη αν δεν εχουν διαθέσιμο υλικό το κάνουν αν όχι όλες, οι περισσότερες. Εδώ ξεπουπουλιαζονται οι ίδιες για να φτιάξουν φωλιά.
   
 15. ianos

  ianos Daily Active Member

  Παναγιώτα, οι δικές μου δεν το έχουν κάνει ποτέ, έστω κι αν κάθε χρονιά, κι ενόσω βρίσκονται σε κλούβα πτήσης, μετά δλδ τις γέννες, πετάνε και κανένα άσπορο. Και συνήθως ειναι μαζί και οι ήδη τριών μηνών νεοσσοί τους. Αντί αυτού, σκίζουν λωρίδες χαρτιών για να κάνουν φωλιά.
  Το οτι βγάζουν και μερικές φορες δικά τους πούπουλα, νομίζω οτι ειναι κάτι που σε μικρό βαθμό, κάνουν πολλά θηλυκά πουλιά στη φάση που ολοκληρώνουν τη φωλιά τους, και δεν μιλάω μονο για καναρίνια.
  Ίσως βέβαια, όλα αυτά που λέω να ειναι και η εξαίρεση.
   
 16. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Γιατί όχι?
  Της κότας που τρώμε... ειδικά τα φρέσκα απ΄ το χωριό, δεν είναι ένσπερμα?
  Αλλάζει κάτι σε αυτό επειδή είναι μεγαλύτερα πουλιά?
  Η μεροληπτούμε ανάλογα με τις επιθυμίες μας?
   
 17. ianos

  ianos Daily Active Member

  Δεν ειναι ακριβώς έτσι τα πραγματα... Στην περίπτωση της κότας τα τρώμε, στων καναρινιων τα πετάμε. Τις κότες επισης τις διατηρούμε για τα αυγα και το κρέας τους, τα καναρίνια για συντροφιά, και οχι ως παραγωγικά ζώα.
  Οποτε, ναι αλλάζουν πολλά, οχι απλως κάτι, και ναι, μεροληπτούμε αναλογα με τις επιθυμίες μας και τις ανάγκες μας, προσπαθώντας να είμαστε συνειδητοποιημένοι και να αποφεύγουμε κάτι που δεν ειναι απαραίτητο να συμβεί, όπως το να πετάξουμε ενσπορα αυγά καναρινιων. Για εμένα, ειναι θέμα προγραμματισμού, οπτικής, εμπειρίας και ...αισθητικής, αλλά κυρίως σεβασμού σε αυτά τα πλάσματα που επιλέξαμε για φίλους και συντρόφους μας.
   
 18. Αυτός είναι ο τρίτος και μικρότερος. Δεν έχει βγει ακόμα από τη φωλιά. Βλέπω αίμα στην πλάτη του, εκεί που φυτρώνουν τα μεγάλα φτερά (έχει και σε άλλα σημεία αλλά δε μπόρεσα να βγάλω καθαρές φώτο. Είναι φυσιολογικό? Είναι αίμα που βγαίνει όταν το φτερό τρυπάει το δέρμα, η κάποιο άλλο το μαδάει (λογικά η μάνα). Τα άλλα δύο δεν έχουν αίμα, και η πλάτη τους είναι καλυμμένη.
  20160626_164218.jpg
  20160626_164322.jpg
   
 19. Να πω και τι παρατήρησα 2 μέρες τώρα. Ο αρσενικός εκδηλώνει αυτή την συμπεριφορά μόνο όταν στον χώρο είναι τα άλλα αρσενικά μου, αλλιώς είναι φρόνιμος Ταΐζει κανονικά. Τον ένα μικρό τον βρήκα μαδημένο με αίμα στις φτερούγες της πλάτης (όπως φαίνεται επάνω), και η μάνα ήδη σχίζει χαρτιά από τον πάτο για νέα φωλιά. Έτσι χώρισα την μάνα από την μια μεριά μόνη της, και τον πατέρα με τα μικρά στην άλλη. Περιμένω συμβουλές σας.
   
 20. ianos

  ianos Daily Active Member

  Με άλλα λογια θεωρείς οτι τον μαδά η μάνα του; Αν ναι, δώσε της υλικό για φωλιά, εκεί που ειναι τωρα, ώστε να κάνει την επόμενη γέννα. Αν θεωρείς οτι του επιτίθεται ο πατέρας του, βάλτο με τη μητέρα του, με χώρισμα απο τον μπαμπά του.
  Εγώ τι θα έκανα αν δεν ήξερα ποιος τον μαδάει; Θα τον άφηνα με τα αδέρφια του και τον μπαμπά, αλλά σε οπτική επαφή με τη μαμά και θα παρακολουθούσα...αν του την έπεφτε ο πατέρας, τότε θα τον χώριζα και απο αυτόν με το ειδικό διαχωριστικό και παλι θα παρακολουθούσα αν τον ταΐζει. Αν οχι, θα τον έβαζα στη μάνα του και θα έκανα έλεγχο κατα πόσο το πουλι ταιζεται, κι αν παλι οχι, θα τον τάιζαν ο ίδιος.
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...