Απορία με την τοποθέτηση του δαχτυλιδιού

Συζήτηση με θέμα Απορία με την τοποθέτηση του δαχτυλιδιού, που ξεκίνησε από muthos, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 5 Μαρ 2007.

 1. muthos

  muthos PB New Member

  καλησπερα ποσο ημερων πρεπει να ειναι τα πουλακια για να τους περασουμε τα δαχτηλιδια και ανυχτου τιπου και κλειστου???
   
 2. gripapata

  gripapata PB New Member

  Τα ανοιχτού τύπου δαχτυλίδια μπορούν να φορεθούν στο πουλί οποτεδήποτε, ακόμα και μετά την ενηλικίωσή του.
  Για τα κλειστού τύπου δαχτυλίδια ο κανόνας είναι μετά την 5η μέρα ζωής του νεοσσού.
  Παρ' όλα αυτά, ο εκτροφέας θα πρέπει συχνά να αυτοσχεδιάζει, καθώς η ανάπτυξη των νεοσσών είναι άμεσα εξαρτώμενη του παροχέα τροφής, είτε είναι η ίδια η μητέρα είτε εμείς, είτε κάποια παραμάνα.
  Ο αριθμός των νεοσσών, επίσης, είναι παράγοντας ταχείας ή καθυστερημένης ανάπτυξης των νεοσσών. Μικρός αριθμός νεοσσών σημαίνει πιο γρήγορη ανάπτυξη απ' ότι μεγάλος αριθμός.
  Ακόμη, η ημέρα εκκόλαψης του νεοσσού. Αν ο νεοσσός έπεται ημέρας ή ημερών έναντι των άλλων, θα έχει πιθανότατα καθυστερημένη ανάπτυξη, οπότε θ' αργήσει και το δαχτυλίδωμά του.
  Ένας άλλος παράγοντας είναι η διάρκεια του ημερήσιου φωτός. Μεγαλύτερη διάρκεια ημέρας σημαίνει και ταχύτερη ανάπτυξη του νεοσσού αφού θα ταΐζεται για περισσότερο χρόνο.
  Προσοχή πρέπει να δίνεται στη σωστή διάμετρο του δαχτυλιδιού ανά είδος καθώς και στην έγκαιρη αλλά όχι πρόωρη τοποθέτηση του δαχτυλιδιού. Το πρόωρο δαχτυλίδωμα αυξάνει τις πιθανότητες επέμβασης της μητέρας προς αφαίρεσή του με ενδεχόμενο τον τραυματισμό ή και το θάνατο του νεοσσού με την εξαγωγή του από τη φωλιά. Τις πρώτες μέρες το θηλυκό ασχολείται επισταμένως με την καθαριότητα της φωλιάς, ενώ με τη πάροδο των ημερών αυτό δεν γίνεται και τόσο σχολαστικά.
  Σε κάθε περίπτωση, μετά το πέρασμα του δαχτυλιδιού, ελέγχουμε περιοδικά τις επόμενες ημέρες την παρουσία του στο πόδι του νεοσσού και επιλύουμε ανάλογα τυχόν προβλήματα που μπορεί να επιφέρει η επέμβαση της μητέρας.
   
Φόρτωση...