Αν βάζαμε αυγά καναρινιών σε φωλιά άγριων πουλιών, θα επιβίωναν;

Συζήτηση με θέμα Αν βάζαμε αυγά καναρινιών σε φωλιά άγριων πουλιών, θα επιβίωναν;, που ξεκίνησε από ianos, στο Forum 'Γενικά για Καναρίνια' του PetBirds, 3 Δεκ 2014.

 1. ianos

  ianos Daily Active Member

  Αν βάζαμε αυγά καναρινιων σε φωλιά άγριων πουλιών στη φύση, π.χ. Σε καρδερίνες, φλωρους , σκαρθιά θεωρείτε οτι τα μικρα καναρινακια θα επιβίωναν; Και στη συνέχεια θα έδιναν απογόνους;
  Εννοείται οτι η ερώτηση ειναι άκρως θεωρητική, μια και μια τέτοια πράξη, θα ειχε πιθανά σα συνέπεια τη διατάραξη του οικοσυστήματος, τη μειωση του πληθυσμού των άγριων, μια και τα καναρινια θα ζευγάρωσαν Μέτε με τα άγρια και θα εδιναν σε μεγάλο ποσοστό στείρους απογόνους. Και φυσικά τα μικρα καναρινακια μάλλον θα είχαν χαμηλές πιθανότητες επιβίωσης λόγω χαμηλής ανοσίας σε μολυσματικά, όπως σε κοκκίδια.
  Αλλά ποια ειναι η γνώμη σας;
  Έτσι, δλδ για να συζηταμε
   
 2. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Τελευταία επεξεργασία: 18 Ιουλ 2016
 3. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Άλλη ερώτηση , τα άγρια πουλιά θα δέχονταν τα αυγά των καναρινιών;
   
 4. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Και να τα δεχτούν Μαρία θα απορρίψουν τους ανοιχτόχρωμους νεοσσούς. Κάθε διαφορετικότητα στην ομάδα (χρωματισμοί κλπ) εκλαμβάνεται από τους θηρευτές ως αδυναμία και επιτίθενται. Για να προστατευτεί το κοπάδι θέτει αυτά τα "ξεχωριστά" άτομα στο περιθώριο και άρα στο σίγουρο θάνατο. Επιπρόσθετα το σιτηρέσιο στα σπουργίτια προέρχεται κυρίως από το ζωικό βασίλειο ενώ συμπεριλαμβάνονται ελάχιστοι και διαφορετικοί σπόροι. Επειδή δε γνωρίζω περισσότερα και θεωρώ πως δεν είμαι και ο κατάλληλος για ενημέρωση, αν υπάρχει διάθεση για περισσότερο "υποθετική" συζήτηση να περιμένουμε κάποιους που γνωρίζουν περισσότερα.
   
 5. ianos

  ianos Daily Active Member

  Η αλήθεια είναι ότι αν τα καναρίνια μου (έχω 2 ζευγάρια Tibrando κι ενίοτε πολλά μωρά τους) ήξερα ότι θα επιζούσαν στη φύση θα τα άφηνα ελεύθερα, αν και πολύ θα στενοχωριόμουν που δε θα τα είχα να τα φροντίσω. Αλλά ελεύθερα θα ήταν τα ίδια πολύ καλύτερα, όχι και τόσο άνετα βέβαια, αλλά τουλάχιστον με το νου μου, έχοντας τη δυνατότητα να αυτενεργήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό. Τα καναρίνια τα έχω γιατί τα αγαπώ και γιατί μου αρέσει πάρα μα πάρα πολύ το κελάιδισμά τους. Θα προτιμούσα όμως όπως σας είπα να τα ακούω έστω και από μακριά. Όμως τρόπο να επανεντάξω το είδος στη φύση, δε βρίσκω, κάτι τουλάχιστον που να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του (εννοώ του είδους αφενός, αλλά και κάθε ατόμου που θα επανέντασσα στη φύση αφετέρου, μια και τα άτομα αυτά θα ήταν τα παιδιά των .... παιδιών μου). Σκεφτόμουν λοιπόν τί θα γινόταν αν εκκολαπτόταν ένα σκουρόχρωμο πουλί (για να συμπεριλάβω και το σχόλιο του Γιάννη πιο πάνω) σε μια φωλιά πχ σκαρθιών. Θα τα έβγαζε άραγε πέρα; θα κελαιδούσε σαν καναρίνι; (μάλλον όχι γιατί εδώ τους κάνουμε μαθήματα), θα επεβίωνε στο βαθμό που επιβιώνουν τα αντίστοιχα σκαρθάκια; Γνωρίζω ότι το ερώτημα που θέτω παραμένει άκρως θεωρητικό, γιατί εδώ δε συμφωνώ με μερικούς που πετούν τα γόνιμα αβγά από τις κανάρες (ή τα ανταλλάσουν)για να βάλουν καρδερινισια και να βελτιώσουν, ενισχύσουν, ή ό,τι άλλο την εκτροφή αυτού του άγριου πουλιού, κάτι που το θεωρώ παρεμβατικό και ολίγον απάνθρωπο, υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς, αλλά με λιγότερο βέβαια αποτελέσματα. Αναλόγως δε συμφωνώ όχι με την ανταλλαγή αβγών / απογόνων, αλλά ούτε ακόμη και με το να προσθέσεις ένα παραπάνω αβγό σε μια φωλιά που έχει ήδη το συνήθη - τυπικό αριθμό αβγών, διότι τότε θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες σε όλη τη γέννα, και φυσικά δε θα συμφωνούσα με τον άδικο χαμό ενός μωρού καναρινιού σε μια ξένη φωλιά, επειδή τα αδερφάκια του είναι ίσως πιο δυναμικά και τρώνε το φαί του. Αλλά και πάλι, ας αλλάξω το ερώτημα και ας το θέσω ως εξής:
  Έχει κανείς υποψη του πως θα μπορούσε να ενταχθεί - και αν θα μπορούσε φυσικά - το καναρίνι στο φυσικό πλαίσιο της Ψωροκώσταινας; και εννοείται ότι η ερώτηση παραμένει θεωρητική, όπως και η συζήτηση που ευελπιστώ να ακολουθήσει
   
 6. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Βρε Γιάννη εγκυκλοπαίδεια θέλεις...πω πω πω ...έχω δουλειά.....θα κάτσω να διαβάσω και θα σου απαντήσω...Θέλω δικαίωμα στο χρόνο!
   
 7. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Το κλουβί για το serinus canaria domesticus είναι το "φυσικό" του περιβάλλον . Μόνον επειδή αισθάνεται έτσι μπορεί και αναπαράγεται στην αιχμαλωσία. Δεν χρειάζεται να ενταχθεί στην Ελληνική ορνιθοπανίδα. Φανταστείτε ένα ΓΥΟΡΚ ή ένα ΚΙΜΠΟΣΟ να προσπαθεί να ζήσει ελεύθερο. :( Εξ άλλου στην χώρα μας υπάρχουν υπέροχα ιθαγενή που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν με τον τρόπο που τους συμπεριφερόμαστε. Δεν χρειάζεται κι' ένας έξτρα ανταγωνισμός απο παρεμφερή είδη. Αν θέλει να ακούει και να απολαμβάνει κανείς στην φύση ένα άγριο καναρίνι θα το αναζητήσει στον τόπο που ζεί και αναπαράγεται . Εκεί που φαίνεται οτι οι συνθήκες ευνοούν την διαμονή και την αναπαραγωγή του .Στα Κανάρια νησιά.
  [​IMG]
   
 8. ianos

  ianos Daily Active Member

  Γιάννη περιμένω πως και πως την απάντηση σου ή μάλλον για να το θέσω καλυτερα τον προβληματισμό τον δικό σου και των άλλων.
  Μάκη, και οι παπαγάλοι δεν ειναι γηγενή είδη της ορνιθοπανίδας της Ελλάδας, αλλά ζουν, αναπαράγονται μια χαρά στην Αθηνα τουλάχιστον, και όπως τόνισα πιο πάνω και θα έλεγα οτι μάλλον το εξήγησα όσο το δυνατό καλυτερα, εννοείται πως η συζήτηση ειναι θεωρητική. Τώρα όσον αφορά την επιθυμιά μου να ακούω καναρινια στη φύση, ειναι σαφέστατα πολύ ασθενέστερη απο το την επιθυμία του να δώσεις σε ενα είδος την ελευθερία του.
   
 9. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Γιάννη το ΑΓΡΙΟ είδος ζει ελεύθερο. Εκεί που πρέπει. Το ΣΠΙΤΙΚΟ, επίσης . Εχω βαθειά την πεποίθηση οτι καλόν θα ήταν και με τους παπαγάλους να συνέβαινε το ίδιο. Η τσιρίδα τους , τα πρωινά που κελαηδούν τα κοτσίφια , είναι ξένη με τα δικά μου ακούσματα . Εξ' άλλου έχω πολλά παραδείγματα να θυμηθώ για την στρέβλωση και την κακοποίηση του περιβάλλοντος απο τον ενθουσιασμό των οικολογούντων που τοποθετούν τα πάντα, οπουδήποτε ! Εν τέλη στην ερώτηση σου απαντώ ΟΧΙ στην ένταξη του ΣΠΙΤΙΚΟΥ ΚΑΝΑΡΙΝΙΟΥ στην Ελληνική φύση.
   
 10. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Γιάννη διαβάζω ..... προσπαθώ ... μα συνεχώς πέφτω σε τοίχο... Θα σε παρακαλούσα να διαβάσεις τις απόψεις μου.... Δεν θέλω να τις ασπαστείς ... απλά να τις διαβάσεις. Αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι άλλωστε.
  Ερώτηση: Γιατί να το κάνουμε?
  Για ποιο λόγο να δημιουργήσουμε κάτι που η ίδια η φύση δεν ήθελε να έχει, γιατί αν το ήθελε θα το είχε δημιουργήσει μέσα από την πορεία εκατομμυρίων δεκαετιών εξέλιξης?
  Ποιος μας δίνει το δικαίωμα να αυτενεργούμε, να αποφασίζουμε εγωιστικά εμείς ως άνθρωποι για την εξέλιξη και την πανίδα των περιοχών που μας "φιλοξενούν προσωρινά"?
  Πως μπορεί να γνωρίζει ο άνθρωπος με τις νηπιακές γνώσεις συγκριτικά με την εξέλιξη της πανίδας στη γη τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν στη φύση από αυτή την παρέμβαση?
  Η φύση Γιάννη έχει κανόνες πολύ αυστηρούς και σε μεγάλο βαθμό αυτο-προστατεύεται.
  Είναι γνωστές από τα αρχαία χρόνια οι περιπτώσεις που ο άνθρωπος ενεργεί ως Θεός αποφασίζοντας να δημιουργήσει αυτός νέα είδη.... τα υβρίδια ..... υβρίζοντας το Θεό .... Υβρίδιο = ύβρις + Δίας (θεός). Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις απαντά με μη γόνιμα μέλη... μούλους, προστατεύοντας όλα τα είδη από επιμειξίες.
  Δυστυχώς έχουν μείνει ανοικτά μερικά "παράθυρα" στο γενετικό κώδικα και για κάποια είδη το παραπάνω δεν ισχύει, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις μπαίνει ο ηθικός φραγμός, πρέπει να μπαίνει....
  Ερώτηση: Γιατί να το κάνουμε?
  Απλά για χάρη γούστου ή για να καλύψουμε την περιέργεια που μας χαρακτηρίζει ως όντα και να δημιουργήσουμε (αν φυσικά μπορούμε - έχω σοβαρότατες ενστάσεις) δυστυχισμένα πουλιά....?
  Γιατί πρέπει να ξέρεις πως θα είναι φοβερά δυστυχισμένο ένα πουλί που δεν μοιάζει με τα άλλα της ομάδας του, που δεν θα επιλέγεται ως ζευγάρι εξ αιτίας ακριβώς αυτών των χρωματικών και σωματικών ανωμαλιών.
  Κάθε χαρακτηριστικό πάνω στα ζώα έχει αποκτηθεί μετά από χιλιετίες εξέλιξης και έχει και λόγο και σκοπό όπως το κελάηδισμα ή η κόκκινη μάσκα στις καρδερίνες που η έντασή της στα αρσενικά φέρνει μεγαλύτερες "κατακτήσεις" στον κάτοχο.
  Μάλιστα αυτά τα πιθανά κίτρινα σημάδια στα φτερά αποτελούν για τα αρπακτικά ενδείξεις αδυναμίας και γίνονται αμέσως στόχοι....Λοιπόν.....
  Ποιο πουλάκι θα ζευγαρώσει με αυτό το άσχημο, με τα κίτρινα φτερά?
  Ποιο πουλάκι θα ζευγαρώσει με αυτό το άσχημο ωδικό κάλεσμα?
  Ποιο πουλάκι θα ζευγαρώσει με αυτό το άσχημο και μεγαλόσωμο πουλί?
  Ποιο πουλάκι θα ζευγαρώσει με αυτό το άσχημο με τα παρδαλά πόδια φτερωτό τέρας?

  Θα μπορούσα να συνεχίσω να γράφω για ώρα άλλωστε μ΄αρέσει, αλλά θα χάσουμε την ουσία.
  Και η ουσία είναι μία....
  Ποιος μας δίνει το δικαίωμα?
  Ποιος μας όρισε θεούς?
  Και κυρίως.... θα θέλαμε να είμαστε εμείς στη θέση τους?
  Ας καμαρώσουμε στα παρακάτω βίντεο τις ανθρώπινες "δημιουργίες" και μετά ας πάρει ο καθένας τις αποφάσεις του.
  (Αποτελεί αποκλειστικά προσωπική και υποκειμενική κρίση).

  Επιπρόσθετα οι παπαγάλοι δεν έχουν πιθανότητα επιμειξίας με κανένα είδος της ορνιθοπανίδας της Ελλάδας, γι αυτό και αποτελούν εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο για συζήτηση. Μόνο τροφικό ανταγωνισμό δημιουργούν κι αυτόν δεν μπορούμε να τον μετρήσουμε. Δηλαδή δεν μπορούμε να ξέρουμε αν για να επιζήσουν οι παπαγάλοι, πόσα μέλη ανταγωνιστικής τροφικής κοινότητας πτηνών, χάνουν τη ζωή τους...
   
 11. ianos

  ianos Daily Active Member

  Γιάννη, με την απάντησή σου καλύφθηκε πλήρως το θεωρητικό μου ερώτημα.
  Για να εξηγούμεθα: εννοείται ότι δεν σκοπεύω να απελευθερώσω κάποιο καναρίνι, διότι τότε βάζω σε κίνδυνο τη ζωή του, αλλά ενδεχομένως και την ισορροπία όλου του οικοσυστήματος αν τα καταφέρει και επιζήσει. Όλες λοιπόν οι προηγούμενες θέσεις / απόψεις και επιχειρήματα του τύπου μου αρέσει το κελάιδισμά τους κλπ, μπορεί μεν να ισχύουν (π.χ. όντως θα μου άρεσε τα πολυαγαπημένα μου πουλιά να πετούν ελεύθερα στους ορίζοντες και να ... ορίζουν τα ίδια τη ζωή τους), αλλά είναι σαθρά συγκριτικά με το ανείπωτο κακό που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν.

  Ευχαριστώ λοιπόν όλους για τη συμμετοχή τους, το χρόνο και την σκέψη τους
   
 12. Αν μπορούσαν να επιβιώσουν τα καναρίνια στη φύση της χώρας μας όλο και κάποιο θα βλέπαμε. Τόσους αιώνες τα έχουμε και έχουν φύγει από τα κλουβιά τους χιλιάδες, ένα δε θα επιβίωνε;
   
Φόρτωση...