Αντικατάσταση αποθήκευση και συντήρηση αυγών

Συζήτηση με θέμα Αντικατάσταση αποθήκευση και συντήρηση αυγών, που ξεκίνησε από misalouris, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 11 Μαϊ 2015.

 1. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Σε πολλά θέματα έχουν αναπτυχθεί απόψεις για τη σωστή ή μη φύλαξη των αυγών όταν αυτά απομακρύνονται από τη φωλιά για να τοποθετηθούν τα ομοιώματα.
  Τα τρία (για άλλους ίσως και περισσότερα) εικοσιτετράωρα που μεσολαβούν από τη γέννηση του πρώτου αυγού μέχρι και της ημέρας επιστροφής τους στη φωλιά προς επώαση είναι σημαντικά, κρίσιμα και ίσως επικίνδυνα για την "υγεία" και την ασφάλειά τους.
  Η Αντικατάσταση αυγών των αυγών δεν πρέπει να γίνεται χωρίς γνώσεις... ούτε αυτά πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους.
  Μέσα στην "κοινωνία" του petbird υπάρχουν προτάσεις για τη σωστή και ασφαλή μεταφορά τους, για την καλύτερη φύλαξή τους... για τη θερμοκρασία συντήρησης, για τις αρνητικές επιπτώσεις αν τοποθετηθούν σε ψυγείο κλπ.
  Υπάρχουν αναφορές ακόμη και για την τοποθέτηση των αυγών με τον αεροθάλαμο προς τα πάνω ... και κάποιες κάνουν λόγο για το γύρισμα των αυγών .
  Πολλά τα γραφόμενα ... κάποια ίσως και αντικρουόμενα ... Λογικό να μας μπερδεύουν.
  Τι τελικά ισχύει και τι όχι?
  Ποιο το σωστό και ποιο το λάθος?
  Είναι απαραίτητη η τοποθέτηση των αυγών με τον αεροθάλαμο πάνω?
  Αν δεν τοποθετηθούν έτσι ποιες οι επιπτώσεις?
  Πρέπει να γυρίζουμε τα αυγά ή όχι?
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 14 Ιουλ 2016
 2. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Γόνιμος προβληματισμός αναπτύχθηκε γύρω από το θέμα :rolleyes:
  Τόσα ζευγαρώματα, κανείς;
  Πάντως εγώ βρήκα ένα video στο youtube που επιβεβαιώνει αυτό που λέει ο Γιάννης, ότι δηλαδή τα βάζουμε και ξαπλωτά.
   
 3. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

  Στην τελευταια γεννα τα εβαλα με τη μυτη κατω. Δεν ειχα θεμα. Βεβαια αυτα τα ερωτηματα προφανως στατιστικα μπορουν να τα απαντησουν αυτοι που το εχουν κανει πολλες φορες, με πολλα αυγα, σε διαφορετικες περιοδους της χρονιας ωστε να βγαλεις ενα αξιοπρεπες συμπερασμα.
   
 4. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Νομίζω εκεί είναι (ίσως) και το μυστικό. Εγώ ποτέ δεν είχα αναπαραγωγή με υψηλές θερμοκρασίες που πιθανόν να εξέθεταν τα αυγά...
  Έτσι λοιπόν ούτε γύρισμα κάνω ούτε όρθιο με πάνω τον αεροθάλαμο αφήνω τα αυγά...
  Για του λόγου το αληθές η πραγματική τους θέση απεικονίζεται στα videos

   
 5. sdc

  sdc PB Member

  Έχω και εγώ κάποια ερωτηματικά. Η κανάρα γεννά το πρώτο αυγό και έως και το τρίτο κάθεται την ημέρα στην φωλιά κάνει και το τέταρτο και κάθεται νύχτα μέρα, τα πρώτα αυγά την ημέρα δεν θα δεχόντουσαν μεγαλύτερη θερμοκρασία δεν θα ξεκίναγε η διαδικασία της επώασης? Όταν την νύχτα θα μειωνόταν η θερμοκρασία (ασκέπαστα θα είχαν την θερμοκρασία περιβάλλοντος) δεν θα έπρεπε να υπάρξει πρόβλημα με το έμβρυο θνησιμότητα? Πως γίνεται και εκκολάπτονται όλα τα αυγά? Γιατί θέτετε κάποια όρια θερμοκρασίας συντήρησης των αυγών πριν την επώαση? Στις θερμοκρασίες που αναφέρεστε η κανάρα τηρεί στις πρώτες μέρες αυτά τα όρια? Όταν επωάζει μόνο την ημέρα?
   
 6. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Μιχάλη, είτε χρειάζεται εικοσιτετράωρη επώαση για να ξεκινήσει η ανάπτυξη του εμβρύου, είτε η ανάπτυξη του εμβρύου δεν επηρεάζεται τα 4-5 εικοσιτετράωρα μετά την ωοτοκία. Στην πρώτη περίπτωση, η θερμοκρασία (θερμοκρασία δωματίου) του περιβάλλοντος χώρου δεν παίζει κανένα ρόλο στην αποθήκευση των αυγών, ενώ στη δεύτερη περίπτωση χρειάζεται προσοχή στην υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος.

  Βέβαια κάνω μόνο υποθέσεις μιας και δεν γνωρίζω το θέμα.
   
 7. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Μη έχοντας την υποδομή που χρειάζεται να τεκμηριώσω απόλυτα τα όσα γράφω θα προσπαθήσω να δώσω κάποιες εξηγήσεις... Φυσικά ζητούμενο είναι και η δική σου βοήθεια ....
  Το αρχικό διάστημα η κανάρα δεν απέχει εντελώς από τη φωλιά...
  Κάνει ολιγόλεπτες επισκέψεις και τακτοποιεί τα του "οίκου" της.
  Με το κορμί της και με ένστικτα που δεν μπορώ ούτε να καταλάβω..... πόσο μάλλον να περιγράψω .... προστατεύει τα γονίδιά της.
  Θεωρώ πως δεν υπάρχει απολύτως καμία μεταβολή στην κατάσταση των αυγών και έτσι η νυχτερινή αποχή της δεν έχει κάποιο αντίκτυπο....
  Η ταυτόχρονη εκκόλαψη των αυγών συνδυάζεται απόλυτα με την ταυτόχρονη έναρξη της επώασής τους...
  Γιατί θεωρώ πως είναι απόλυτα απαραίτητο ....
  Δεν έχω βρει πουθενά καμία απολύτως καταγραφή για αποδέσμευση των ημερών συντήρησης - διατήρησης των αυγών από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  Ως άνθρωπος που ψάχνει και ψάχνεται ... πιθανόν να έχεις κάτι εσύ... Ας το καταθέσεις για ενημέρωση και γιατί όχι .... διόρθωση των αναγραφών σε περίπτωση λάθους...
  Για κάποιες ημέρες δεν ανεβάζει τις θερμοκρασίες που θα αρχίσουν την επώαση... αλλά κρατά θερμοκρασίες συντήρησης... Ίσως έτσι εξηγούνται και κάποιες καθυστερημένες εκκολάψεις (πέρα των 14 ημερών) σε πρωτάρες κυρίως κανάρες στο τέλος του χειμώνα.
   
 8. sdc

  sdc PB Member

  Τα έμβρυα αρχίζουν να αναπτύσσουν πρόωρα σε θερμοκρασίες πάνω από 72 βαθμούς F (22,2,C). Η έναρξη και η διακοπή της ανάπτυξης του εμβρύου από επανειλημμένα μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες αυξάνει το θάνατο του εμβρύου.

  guide to chicken egg hatching - ostrich egg hatching - turtle pheasant
   
 9. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Συμφωνούμε λοιπόν!
  Θα είναι εγκυκλοπαιδικά χρήσιμο να μάθουμε και πως απαντάς σε αυτές τις "ερωτήσεις" σου!
   
 10. sdc

  sdc PB Member

  Τα στρουθιόμορφα (passeriformes) και τα ορνιθόμορφα (Galliformes) που υπάρχουν πληροφορίες έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, πιστεύω ότι και στο θέμα που συζητάμε να υπάρχει άλλη μια διαφορά και ίσως να υπάρχει λάθος όταν παίρνουμε πληροφορίες από την μια τάξη και τις εντάσσουμε και στην άλλη τάξη.
   
 11. Να πω και την δική μου εμπειρία.
  Πέρσι τα αυγά τα τοποθετούσα όρθια με τον αεραγωγό προς τα πάνω.
  Φέτος τα έβαλα πάνω σε βαμβάκι και ξαπλωτά.Κανένα πρόβλημα.
  Είχα τα ίδια αποτελέσματα και με τις δυο μεθόδους.
   
 12. τελικα ειναι μυθος οτι πρεπει (ειναι καλυτερα μαλλον) να τοποθετουμε τα αυγα με τον αεροθαλαμο προς τα πανω?Και αν ναι. γιατι συνισταται?απο τι προηλθε?Υπαρχει περιπτωση αυτο σε κατι να βοηθα?
   
 13. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Αυτό προσπαθούμε να μάθουμε...
  Στις εκκολαπτικές μηχανές τοποθετούν τα αυγά με τον αεροθάλαμο προς τα πάνω...
  Δεν ξέρω αν αυτό επηρέασε κάποιους για να γράψουν κάτι τέτοιο ή πραγματικά στηρίζεται σε κάτι επιστημονικά τεκμηριωμένο...
  Αλλά όσο δε μιλούν οι υποστηρικτές του ... τόσο θα πρέπει να περιμένουμε...
   
 14. Γιάννη αυτό δεν είναι απόλυτο......οι περισσότερες εκκολαπτικές έχουν συρόμενο δίσκο και τα αυγά τοποθετούνται με το πλάι

  [​IMG] .
   
 15. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Και οι κότες λοξά τα κρατάνε...

  Εγώ έγραψα για τις κλασικές εκκολαπτικές με τρύπες που νομίζω εκεί ο αεροθάλαμος μπαίνει πάνω. 3.jpg

  Πλέον υπάρχουν επωαστικές και εκκολαπτικές μηχανές ...αλλά ξεφεύγουμε από το θέμα.
  πηγή
   
 16. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

  Εσεις τι εχετε παρατηρησει απο την εμπειρια σας κυριε Γιαννη? Σιγουρα ατομα με ελαχιστη εμπειρια δεν μπορουν να εκφερουν γνωμη, μονο να συνεισφερουν στα στατιστικα.
   
 17. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Εγώ έχω γράψει πως τ' αφήνω όπως είναι... δηλαδή πλάγια.
  Αυτό από μόνο του δε φτάνει...
  Οι παρατηρήσεις ενός και μόνο δε θεωρούνται ούτε έρευνα ούτε καλό δείγμα για την εξαγωγή συμπερασμάτων γιατί δεν καλύπτονται όλες οι εκδοχές, συνθήκες και περιπτώσεις.
   
 18. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

  Που ειναι οι υπολοιποι?? :)
   
 19. Εγώ προσωπικά τα αφήνω πάντα με τον αεροθαλαμο προς τα πάνω, μόνο και μόνο γιατί έχω διαβάσει πως έτσι πρέπει να τα τοποθετούμε. Με αυτό τον τρόπο δεν είχα ποτέ το παραμικρό πρόβλημα και έτσι συνεχίζω να το πραττω. Άλλωστε όταν κάτι πάει καλά δεν το αλλάζεις και ετσι δεν χρειάστηκε να δοκιμασω κάποιον άλλο τρόπο.
   
 20. .........εγώ πλάγια τα τοποθετώ πάνω σε βαμβάκι και τα γυρνάω πρωί βράδυ. Το ίδιο κάνω και όταν συγκεντρώνω αυγά από κότες μέχρι να τα βάλω στην κλώσα ή την εκολαπτική.
   
Φόρτωση...