Ανατομία πτηνών

Συζήτηση με θέμα Ανατομία πτηνών, που ξεκίνησε από mgerom, στο Forum 'Γενικά για Καναρίνια' του PetBirds, 29 Μαϊ 2007.

 1. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις κατά την αναφορά διαφόρων σημείων του σώματος, του πτερώματος και του σκελετού των πτερωτών μας φίλων.

  Ας χρησιμεύσουν ως οδηγός.

  anatomia.jpg skeletos.jpg
   
 2. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Πολύ χρήσιμο Μάκη!

  Επειδή θα πρέπει να ανατρέχουμε στο συγκεκριμένο Θέμα κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε περιγραφή ενός προβλήματος, το thread γίνεται "υπόμνημα" προκειμένου να βρίσκεται πάντοτε στην κορυφή των θεμάτων της συγκεκριμένης κατηγορίας.
   
 3. ksterg

  ksterg PB New Member

  πολύ χρήσιμο υλικό για νέους στον κύκλο όπως εγω που θέλουμε να περιγράψουμε με σαφήνια κάποιο πρόβλημα .
   
 4. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

 5. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Τα φτερά των πουλιών

  Το κυριότερο χαρακτηριστικό των πτηνών που τα διαχωρίζει από τα τις άλλες ομάδες των σπονδυλωτών είναι τα φτερά. Τα πιο τυπικά φτερά πουλιών είναι τα καλυπτήρια φτερά, που είναι τα φτερά που φέρουν ελάσματα και καλύπτουν το σώμα του πουλιού. Τα καλυπτήρια φτερά αποτελούνται από έναν κοίλο κάλαμο, δηλ. το γυμνό μέρος, που ξεκινά από ένα θύλακα του δέρματος και τη ράχη που αποτελεί προέκταση του κάλαμου και φέρει πολυάριθμους μύστακες. Οι μύστακες είναι τοποθετημένοι σε πυκνές παράλληλες σειρές που αναπτύσσονται διαγωνίως προς τα έξω και από τις δύο πλευρές του κεντρικού μίσχου, σχηματίζοντας μια πλατειά μεμβρανώδη επιφάνεια, το έλασμα. Το χρώμα του φτερώματος των πτηνών ποικίλλει. Τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, τα φτερά των πτηνών πέφτουν και ξαναφυτρώνουν άλλα (πτερόρροια).

  [​IMG]
  Τα φτερά των πουλιών

  [​IMG]
  Τύποι φτερών πουλιών και η ανάπτυξη τους

  Υπάρχουν διάφοροι τύποι φτερών
  (α) τα καλυπτήρια φτερά. Τα καλυπτήρια φτερά που προεκτείνονται και πέραν του σώματος και χρησιμοποιούνται κατά την πτήση χαρακτηρίζονται ως ερετικά.

  (β) τα πτίλα, που είναι μαλακοί θύσανοι κρυμμένοι κάτω από τα ιδίως φτερά. Είναι μαλακά, γιατί τα μυστάκια τους δεν φέρουν άγκιστρα και είναι ιδιαίτερα άφθονα στο στήθος και στη κοιλιά. Ο ρόλος τους είναι η διατήρηση της θερμότητας του σώματος.

  (γ) τα τριχόπτερα, που είναι τριχοειδή εκφυλισμένα φτερά με έναν ασθενικό κάλαμο που φέρει στο άκρο του έναν θύσανο μικρών μυστάκων. Αποτελούν τις τρίχες ενός μαδημένου πουλερικού.

  Όπως οι φολίδες των ερπετών, με τις οποίες είναι ομόλογο, το φτερό αναπτύσσεται από ένα έπαρμα της επιδερμίδας που καλύπτει έναν τροφικό δερμικό πυρήνα. Εντούτοις αντί να πλαταίνει όπως οι φολίδες, το βλάστημα του φτερού σχηματίζει έναν κύλινδρο και βυθίζεται στον θύλακα από τον οποίο προέρχεται.

  Αναδημοσίευση από timbradobirds wordpress / Πηγή: http://www.biology.uoc.gr
   
Φόρτωση...