Αναπνευστικό κανάρας, φόβος για ακάρεα τραχείας

Συζήτηση με θέμα Αναπνευστικό κανάρας, φόβος για ακάρεα τραχείας, που ξεκίνησε από Giannis86, στο Forum 'Ασθένειες Καναρινιών' του PetBirds, 20 Ιουν 2014.

 1. Giannis86

  Giannis86 PB New Member

  Γεια σας αγαπητοί μου φίλοι, η κανάρα μου εδώ και 4 ημέρες έχει πρόβλημα αναπνευστικό, λίγο χρόνο αφιερώστε να διαβάσετε τις λεπτομέρειες των παρατηρήσεών μου και να δείτε τα μικρά videos. Την πρώτη μέρα που το έκανε έντονα της έδωσα Aviomycine της Tafarm το οποίο αντιμετωπίζει αρκετές νόσους του αναπνευστικού και την άλλη μέρα της έφυγε το πρόβλημα, αλλά ύστερα επενήλθε. Επίσης μάσαγε τις άκρες του σουπιοκόκκαλου που ήταν μυτερές και νόμιζα πώς ίσως και αυτό την επηρέασε. Όμως συνεχίστηκε το πρόβλημα και κάνει συνεχείς αναπνοές έντονες όπως μπορείτε να δείτε και στα βίντεο που σας δείχνω πιο κάτω ακόμα και την ώρα που κοιμάται. Ακούγοντάς το από κοντά είναι μίας συνεχής προσπάθεια των πνευμόνων για να πάρουν αέρα, έτσι το καταλαβαίνω και φοβάμαι αρκετά για ακάρεα της τραχείας γιατί μοιάζουν με τσικ-τσικ(από κοντά δεν ακούγονται σαν ήχος σπασίματος, αλλά προσπάθεια αναπνοής), αλλά δεν είμαι σίγουρος και ξέρω ότι είναι και ισχυρά τα φάρμακα για ακάρεα και θέλουν πολύ προσοχή. Ωστόσο το πρόβλημα είναι έντονο και συνεχές και στον ύπνο της.
  Το κελάηδημά της επίσης έχει γίνει βραχνιασμένο και δυσκολεύεται. Ωστόσο βλέποντας το από κοντά δεν είδα μαύρα στίγματα στο λαιμό που διάβασα ότι συνοδεύουν τα ακάρεα τραχείας. Επίσης το καναρίνι είναι πολύ κινητικό και δραστήριο και παίζει κιόλας και με μένα και με το κλουβί.
  Παρακαλώ δείτε και αυτά τα 3 μικρά βίντεάκια. Στο πρώτο ακούγεται το κελάηδημά της που είναι βραχνιασμένο--  Στα 2 άλλα βίντεο στο ένα προσπαθώ να δείξω με αποτυχία στη κάμερα το λαιμό της αλλά ακούγεται καλά η αναπνοή της από κοντά σε γρήγορο ρυθμό βέβαια λόγω άγχους της που το έχω πιάσει.

  Είχα ξεχάσει να τους βάζω ψειρόσκονη. Ωστόσο τα κλουβιά τα καθάρισα μετά τα ζευγαρώματά τους με χλωρίνη. Αλλά δεν έβαζα κάποιο ήπιο παρασιτοκτόνο.

  Τα πουλιά τώρα τα έχω χωριστά. Πόση απόσταση πρέπει να έχουν και την μέρα τα κλουβιά;
  Είχα φόβο πως ο αρσενικός είχε ακάρεα στα πόδια και φοβάμαι μήπως τα μετέφερε στο άλλο πουλί (post--> Λέπια-Υπερκεράτωση ποδιών ) αλλά μου είπαν οι πιο ειδικοί του forum ότι δεν είναι αυτό στα πόδια του αρσενικού ακάρεα. Τώρα σε αυτό το post έβαλα και άλλες 2 φωτογραφίες πιο πρόσφατες για τον αρσενικό να το ξαναδούμε.

  Ξέρω ότι πρέπει να την δει και κάποιος πτηνίατρος. Ξέρετε καλούς πτηνίατρους κοντά στα Δυτικά Προάστια Αττικής μήπως αν γίνεται ή γενικότερα που να ξέρουν καλά από καναρίνια;
  Την Aviomycine της Tafarm να την συνεχίσω;

  Περιμένω τις απαντήσεις σας αγαπητοί μου με όσο μεγαλύτερη υπευθυνότητα και πληρότητα γίνεται και για το τι πιστεύετε ότι είναι και για την αντιμετώπιση και πρόληψη του ζητήματος.
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 22 Ιουλ 2016
 2. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Γιάννη πρώτον βγάλε από το κλουβί της Αηδονούλας την κούνια και βάλε μόνο δύο πατήθρες (τις ίσιες). Το κλουβί είναι μικρό και δε χρειάζεται 3 πατήθρες. Δώστης χώρο να πετάξει λίγο, αν και το κλουβί είναι μικρό και ακατάλληλο για καναρίνι. Επίσης μην της δίνεις ψωμί δεν προσφέρει τίποτα μόνο λίπος και αν μπορείς μην το βάζεις στα κάγκελα γιατί μπορεί τα κάγκελα να έχουν μικρόβια. Αν θες να της δώσεις αυγοτροφή ή αυγό ή κάποιο φρούτο/λαχανικό να το βάζεις σε μια μικρή εσωτερική ταίστρα. Για τα παράσιτα θα πάρεις Chevitren της Chevita και Pinex! Αυτά κάνουν για πρόληψη κατά της ψείρας. Τέλος το καναρινάκι πρέπει να κοιμάται με το που πέσει ο ήλιος και να ξυπνάει με την ανατολή. Μην το έχεις μέσα στο δωμάτιο με φώτα και μένει ξύπνιο γιατί μετά θα έχετε άλλα θέματα. Αυτά για την φροντίδα. :)

  Πάμε τώρα στις ασθένειες. Γενικότερα τα ακάρεα της τραχείας είναι πολύ σπάνια σαν ασθένεια στα καναρίνια και έχουν πολύ κοινά και σχεδόν ίδια συμπτώματα με τα αναπνευστικά. Αυτόν τον ήχο όταν αναπνέει τον κάνει και στον ύπνο ή μόνο αν την πιάσεις? Αυτός ο ήχος που κάνει στα βίντεο νομίζω πως είναι λογικός! Το καναρινάκι τα είχε παίξει από το άγχος του! Επίσης τα έχεις έξω ή μέσα?? Την έχεις βγάλει καθόλου έξω, ώστε να κρυώσει?? Όταν έχουν ακάρεα κάνουν κινήσεις του κεφαλιού ώστε να τα αποβάλλουν από το λαιμό τους και ξύνονται πολύ στο λαιμό. Κάνει τέτοια η καναρινούλα σου??

  Όλα αυτά περί φροντίδας στα λέω όχι για να σε προσβάλω αλλά γιατί βλέπω πόσο πολύ τα αγαπάς και θέλεις να είναι υγιή και μπράβο σου γι αυτό!

  Το καλύτερο βέβαια που μπορείς να κάνεις φυσικά είναι να την πας σε έναν πτηνίατρο.. Ορίστε η λίστα: https://petbirds.gr/threads/Πτηνίατροι-Ειδικευμένοι-στα-Πτηνά-Κτηνίατροι.1091/

  Περαστικά σας!
   
 3. Giannis86

  Giannis86 PB New Member

  Το ψωμάκι το βάλαμε γιατί φοβηθήκαμε μην τις έκατσαν οι γωνίες από το σουπιοκόκκαλο στο λαιμό. Έφαγε τις γωνίες που είναι μυτερές. Κοιμούνται το βράδυ κανονικά τα βάζω μέσα, δεν τα έχω στο φως.
  Pinex έχω και μόλις της έβαλα.
  Αυτό που κάνει στα videos το κάνει συνέχεια και στον ύπνο του, στα videos το κάνει πιο έντονα λόγω πιο έντονης αναπνοής.
  Το Chevitren της Chevita τι είναι και τι κάνει; Κάποιο παρασιτοκτόνο ήπιο για πρόληψη ξέρετε; Και πώς το χρησιμοποιώ αν είναι σπρέι μπορώ να ψεκάζω με το πουλί μέσα(χωρίς βέβαια να το πετυχαίνω!);
  Να έχει κρυώσει δεν νομίζω. Δεν κάνει πολλές κινήσεις ξυσίματος στο λαιμό--ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ. Αν ήταν ακάρεα της τραχείας θα έπρεπε οπωσδήποτε να το κάνει αυτό, σωστά;
  Ευχαριστώ και περιμένω βοήθεια υπεύθυνη από όλους τους αγαπητούς φίλους του forum ώστε να δώσουμε έγκαιρα φως στην κατάσταση η οποία με ανησυχεί πολύ αν και το χαζούλη παίζει κιόλας ενώ το έχει αυτό.
   
 4. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Το σαπιοκόκκαλο δεν κάθεται στον λαιμό μην αγχώνεσαι! Απ ότι κατάλαβα τα έχεις έξω και μετά τα βάζεις μέσα??

  Το Chevitren είναι ήπιο προληπτικό μέτρο κατά των ψείρων. 1-2 φορές τον μήνα ψεκάζεις τα πάντα, κλουβιά και καναρίνια με αυτό, φυσικά αφού έχεις βγάλει φαγητά και νερά και αν βάζεις και Pinex είσαι καλυμμένος! :)

  Αν έχει ακάρεα σε αρχικό στάδιο δεν ξύνεται.
   
 5. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Γιάννη, υπεύθυνη βοήθεια δεν γίνεται να πάρεις από κανένα φόρουμ στη γη. Σε ένα φόρουμ θα πάρεις μόνο προσωπικές απόψεις και εμπειρίες και το δικό σου θέμα το χειρίζεται τόσο καλά η @alicedros που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια να συμπληρώσει κάποιος κάτι επιπλέον.

  Υ.Γ.
  Η υπερβολή κάνει κακό και την αγάπη ακόμα. Ψυχραιμία. :)
   
 6. Giannis86

  Giannis86 PB New Member

  Ευχαριστώ Αλίκη και συγχωρέστε με για την αγωνία, έτσι λειτουργώ με άγχος, το οποίο όμως πολλές φορές αποδεικνύεται απαραίτητο για την επίλυση δύσκολων καταστάσεων.
  Θα πάμε σε γιατρό σε λίγο, ελπίζω να μην κάνουμε λάθος διάγνωση, γιατί και εγώ επειδή φοβάμαι πολύ τα ακάρεα συνέχεια λέω για αυτά, αλλά μου είπατε επίσης ότι είναι σπάνιες οι περιπτώσεις. Ωστόσο πρέπει να δω και τι είναι. Σίγουρα ένας καλύτερος έλεγχος του σώματος του κάτω από τα φτερά είναι και αυτός απαραίτητος.
   
 7. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Γιάννη αν τα έχεις έξω και το βράδυ τα βάζεις μέσα πιστεύω πως η κανάρα σου κρύωσε.. Για ακάρεα δεν νομίζω! Αλλά και πάλι μιλάω έχοντας δει μόνο τρία βίντεο..

  Φυσικά το καλύτερο είναι να την πας στον πτηνίατρο και μπράβο σου που το πηγαίνεις και δεν το αφήνεις στην τύχη του! Μόνο που να την πας σε έναν γιατρό που να ξέρει από πτηνά.. Πάρε πρώτα ένα τηλέφωνο να ρωτήσεις ή πήγαινε σε κάποιον από την λίστα που σου έστειλα.. Είναι κρίμα να ταλαιπωρηθείτε και εσείς και το πουλάκι και τελικά να μην έχει ιδέα από πουλιά!

  Περιμένουμε τα νέα σας! :)
   
 8. Giannis86

  Giannis86 PB New Member

  Αλίκη ευχαριστώ πάρα πολύ για το ενδιαφέρον, πήραμε και το Chevi-Tren και ψεκάσαμε.
  Η κατάσταση έχει ως εξής από την επίσκεψη μας την Παρασκευή στον Κτηνίατρο:
  Τελικά πήγαμε σε κτηνίατρο (τον κύριο Αχιλλέα Ακρίβο στο Περιστέρι, πολύ καλός και στα καναρίνια, από το petbirds.gr τον έμαθα). Μας έβαλε και στα 2 καναρίνια προληπτικά μία σταγόνα Pulmosan* και κάθε 12 ώρες Aviomycine*(2 σταγόνες Aviomycine και 6 νερό και από αυτό το μείγμα να πίνει 1 σταγόνα το καναρίνι κάθε 12 ώρες). Είναι ορατό το συκώτι του και ελαφρά παχύσαρκο. Τις πρώτες ώρες μετά την επίσκεψη του έφυγε κατά 95% η δύσπνοια και υπέθεσα ότι το Pulmosan πολέμησε ακάρεα. Όμως επανήλθε την επόμενη μέρα και ύστερα σκέφτηκα (ευτυχώς που κατάφερα να το σκεφτώ (!) έστω και αργά) ότι τα πάρα πολλά κουνούπια στην αυλή τα επηρέασαν. Εδώ πάει αίμα εμάς στην αυλή, φανταστείτε αυτά. Δεν ξέρω τι μέτρα προστασίας έχετε κατά νου, αλλά εγώ έξω αν δεν κάνω κάποια γερή πατέντα δεν τα ξαναβγάζω έξω. Σήμερα είναι πολύ καλύτερα, του έφυγε πάλι κατά 95% η δύσπνοια και υποθέτω ότι η απομάκρυνση από τα κουνούπια είναι η αιτία. Συνεχίζεται βέβαια η παρακολούθηση έως την Παρασκευή που έχουμε επανεξέταση στον γιατρό. Για το ζήτημα της ελαφράς παχυσαρκίας, λιγότερα κλαδιά στο κλουβί για να πετάει πιο πολύ και φυσικά λιγότερο φαγητό.

  *Για όσους δεν ξέρουν και διάβασαν αυτή την απάντηση: Το Pulmosan είναι ισχυρό φάρμακο κατά ακάρεων-παρασίτων(θέλει πολύ προσοχή στη δοσολογία του) και το Aviomycine είναι κατά πολλών εντερικών και αναπνευστικών λοιμώξεων.
   
 9. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Μπράβο σου Γιάννη! Τελικά ο γιατρός σου είπε τι έχει το καναρινάκι σου??

  Όσο για τα κουνούπια θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις σίτα συρμάτινη και να κάνεις κάποιον σκελετό σαν κλουβί πιο μεγάλο σε μέγεθος ώστε να καλύπτει το κλουβί.. Δε ξέρω αν κατάλαβες τι εννοώ.. :p
   
 10. Giannis86

  Giannis86 PB New Member

  Συγγνώμη που απαντάω τόσο πιο μετά. Ο Γιατρός μας είχε πει απλά ότι έβλεπε το συκώτι του πρησμένο και του δώσαμε μετά την Aviomycine (η οποία είναι καλή αλλά μάλλον όχι επαρκής για την περίπτωση μας) την Tabernil (δοξυκυκλίνη και αυτή αντιμετωπίζει όπως η Aviomycine τις λοιμώξεις στο πεπτικό και αναπνευστικό σύστημα) η οποία πιθανότατα έκανε καλή δουλειά. Βέβαια τους έβαλε προληπτικά και Pulmosan για ακάρεα.
  Επίσης στη δεύτερη μας επίσκεψη του είχε δημιουργηθεί ένα εμφύσημα στο στήθος από κάτω το οποίο το έσπασε με μία βελόνα.
  Δόξα το Θεό το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε, την ξαναέπιασε μερικές μέρες επειδή την έβαλα με τον αρσενικό μάλλον επειδή προσπαθούσε να την καβαλήσει και αυτή δεν ήθελε. Εγώ απλά τα είχα βάλει για λίγη παρέα μην τα πιάσει κατάθλιψη, για λίγο.
  Η ακριβής αιτία δεν είμαι σίγουρος ποιά ήταν και μάλλον δεν ήταν ακάρεα. Βέβαια ότι αγχώθηκα και έτρεξα και άγχωσα και εσάς νομίζω ήταν καλό για να αντιμετωπιστεί καλύτερα το όλο θέμα και για να ενημερωθώ.
  Για να καταλάβετε το πουλί το έπιανε έντονη δύσπνοια και κάτι σαν να είχε στο λαιμό του κολήσει. Φοβήθηκα και για το σουπιοκόκκαλο που έχει μυτερές άκρες και θέλει προσοχή να μην τις σπάνε και καταπίνουν γιατί είναι σαν μικρά μαχαίρια. Είναι αυτές οι άκρες που μένουν αν φαγωθεί κάπως.
   
Φόρτωση...