Αναπαραγωγή με λιποχρωμικά ή mosaic καναρίνια;

Συζήτηση με θέμα Αναπαραγωγή με λιποχρωμικά ή mosaic καναρίνια;, που ξεκίνησε από Dimitris.P, στο Forum 'Γενικά για Καναρίνια' του PetBirds, 22 Σεπ 2015.

misalouris
Best Answer misalouris, 22 Σεπ 2015
Πριν γράψω την άποψή μου θα ήθελα πρώτα να κάνω μια μικρή διευκρίνιση .... κάποια από τα μωσαϊκού τύπου καναρίνια κατατάσσονται στα λιποχρωμικά και στη... Ολόκληρο το Post
 1. Dimitris.P

  Dimitris.P PB Active Member

  καλησπέρα σε όλες τις φίλες & φίλους στο forum!!
  η αγάπη μου για τα καναρίνια,τα τελευταία δυο χρόνια,είναι σαν το δέντρο που..αν το προσέχεις,το κλαδεύεις,το ποτίζεις,δεν υπάρχει περίπτωση να μη σου δώσει καρπούς!!Και επειδή η παρέα μου,αυτόν τον καιρό,αποτελειται από δύο πολύ καλά ζευγάρια gloster,πήρα την απόφαση να ..μεγαλώσω την παρέα και με άλλη μία ράτσα!!Ως πρώτη μου επιλογή ήταν τα timbrados! Μιλώντας όμως με έναν πολύ καλό φίλο στο forum,που ειλικρινά τον εμπιστεύομαι πλέον με κλειστά μάτια,κατάλαβα πως μόνο κακό θα έκανα στα timbrados παρά καλό,βάζοντας τα μαζί με τα gloster,μιας και δεν μπορώ(λόγω χώρου)να τα έχω αλλού! Τότε ο φίλος & δάσκαλος,για μένα πλέον,μου πρότεινε το εξής: '' γιατί δεν κινείσαι στα mosaic ή στα Λιποχρωμικά;'' και νάτο λοιπόν το θέμα μας: που να κινηθώ; τί να επιλέξω; τα υπέρ & τα κατά των 2 αυτών ειδών;
  από τα λάθη του,κανείς,μαθαίνει..δικαίως θα μου πείτε,αλλά δεν θέλω να φορτώσω την συνείδησή :(μου με λάθη προς τα καναρινάκια!
  Γι'αυτό, οι γνώσεις σας και οι εμπειρίες σας,η οποιαδήποτε άποψη και σχόλιο,θα φανεί σίγουρα χρήσιμη πρωτίστως σε μένα και σίγουρα σε οποιονδήποτε ή οποιαδήποτε θελήσει να κάνει κάτι παραπάνω από αυτό που έχει!!

  Σας ευχαριστώ ολόψυχα όλους..
  Δημήτρης:thumbsup:
   
 2. Best Answer:
  Post #287995 by misalouris, 22 Σεπ 2015
 3. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Ψήφοι: 1
  Πριν γράψω την άποψή μου θα ήθελα πρώτα να κάνω μια μικρή διευκρίνιση .... κάποια από τα μωσαϊκού τύπου καναρίνια κατατάσσονται στα λιποχρωμικά και στη συνέχεια να κάνω μια ας πούμε εκτός θέματος τοποθέτηση που κατά τη γνώμη μου είναι αναγκαία, απαραίτητη και επιβεβλημένη.
  Στο θέμα αυτό παρουσιάζεται η πιο σωστή εκκίνηση αναπαραγωγής και οφείλω δημόσια να συγχαρώ το Δημήτρη dimitrisp τόσο για τη δημιουργία του θέματος όσο και για τη σκέψη μια και η κάθε εκτροφική προσπάθεια πρέπει να ξεκινά με την ενημέρωση και τη μελέτη των προς αναπαραγωγή πουλιών.
  Δηλαδή με την εξ αρχής συγκέντρωση και σύγκριση των πληροφοριών (υπέρ και κατά) ... να προηγείται των αγορών του απαιτούμενου εξοπλισμού και ζωικού κεφαλαίου...
  Ταυτόχρονα το θέμα αυτό με κάνει να αισθάνομαι "άβολα" κυρίως γιατί ενώ έτσι πρέπει όλοι να ξεκινάμε...για να ξεκινάμε σωστά, εντούτοις όταν εγώ ξεκίνησα δεν το έκανα ... και φυσικά "πλήρωσα" με κάθε πιθανό τρόπο την τεκμηριωμένα πλέον εσφαλμένη απόφασή μου.

  Στο θέμα μας λοιπόν τώρα..
  Κάθε λιποχρωμικό καναρίνι που πρέπει να δεχθεί βαφή είναι από τη φύση της εκτροφής αν όχι δύσκολο τουλάχιστο κουραστικό τόσο για τον εκτροφεα όσο και για το ίδιο το πουλί.
  Από την ώρα που σκοπεύεις να μπεις σ' αυτή τη διαδικασία, έτσι ή αλλιώς θα χρειαστείς τη βαφή, θα πρέπει να γνωρίζεις τις επιπρόσθετες δυσκολίες των μωσαϊκού τύπου καναρινιών... ώστε να αποφύγεις τα λάθη.
  Η βαφή των μικρών ξεκινά μετά την 45-50η ημέρα της ζωής τους ώστε να μπορέσουν να βαφούν μόνο τα σημεία που πρέπει και να αποφύγουμε τη διάχυση του χρώματος (κόκκινο ή κίτρινο) στις περιοχές του φτερώματος που δεν πρέπει.
  Αν μάλιστα σκοπεύεις να ασχοληθείς και με εκθέσεις θα πρέπει επιπρόσθετα να μελετάς σωστά τη στιγμή της έναρξης της αναπαραγωγής των πουλιών αυτών, ώστε να συμπέσουν χρονικά η αρχική πτερόρροια των νεαρών πουλιών με την κανονική ετήσια πτερόρροια. Ο λόγος όπως όλοι μπορούμε να καταλάβουμε είναι πως η σωστή αρχική βαφή των καναρινιών μπορεί να καταστραφεί από τη δεύτερη (κανονική) πτερόρροια κυρίως γιατί δεν γνωρίζουμε πότε ξεκινά αυτή η πτερόρροια και κατά συνέπεια τη στιγμή που πρέπει να τραβήξουμε ή να επιστρέψουμε τη χρωστική στα πουλιά.
  Αν όμως εξαιρέσεις αυτή την "ιδιαιτερότητα" και αν φυσικά δεν έχεις εκθεσιακούς στόχους καλό για σένα είναι να ασχοληθείς με τα πουλιά που σου αρέσουν περισσότερο, αφού φυσικά ενημερωθείς όπως πρέπει.
  Ως μέλος στο petbird θα έχει διαπιστώσει και τη διάθεση ενημέρωσης, και τη διάθεση αλληλοβοήθειας των μελών του αλλά κυρίως την τεράστια παρακαταθήκη πληροφοριών που θα σε βοηθήσουν να κάνεις σωστά όλα όσα ονειρεύεσαι...
  Καλή δύναμη σε κάθε σου επιλογή!!!
   
 4. theodr

  theodr PB Member

  dimitrisp καλή δύναμη στην νέα σου προσπάθεια. Σίγουρα θα είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε ό ένας τον άλλο.

  Μεγάλη προσοχή στο Διαμονή , Διατροφή. Αν και είμαι σίγουρος ότι έχεις συγκεντρώσει τις απαραίτητες γνώσεις για όποιο από τα 2 είδη καναρινιών επιλέξεις να ασχοληθείς.
   
 5. Καλή επιλογή αν και μπορεί να μη χρεισατεί να επιλέξεις ....επιλέγοντας 2 σε 1!!!! Καλή επιτυχία:thumbsup: Εμένα προσωπικά με μάγεψε το κόκκινο λιποχρωμικό!!!!!
   
 6. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Εγώ στο Δημήτρη θα πω μόνο καλή τύχη και μπράβο σου που ξεκινάς έτσι σωστά και με σύνεση!!! Τα αγαπάει, τα φροντίζει, είμαι σίγουρη πως ζουν βασιλιάδες οπότε μόνο τύχη θα του ευχηθώ να ταιριάξουν τα ζευγαράκια και να του κάνουν υγιής απογόνους!! Τίποτα άλλο! ;)
   
Φόρτωση...