Αναγνώριση φύλου καρδερίνας από το μουστάκι

Συζήτηση με θέμα Αναγνώριση φύλου καρδερίνας από το μουστάκι, που ξεκίνησε από Isidoros, στο Forum 'Γενικά για Ιθαγενή Πουλιά - Υβρίδια' του PetBirds, 16 Οκτ 2007.

 1. Isidoros

  Isidoros PB New Member

  Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε αναρωτηθεί αν η καρδερίνα που αγοράσαμε ή που μας χάρισε κάποιος φίλος μας είναι αρσενική ή θυληκή. Πραγματικά είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε το φύλο της αγαπημένης μας φίλης αν δεν έχουμε κάποια σχετική εμπειρία. Τα πράγματα βέβαια γίνονται ακόμα πιο δύσκολα αν το πουλάκι είναι νεαρό σε ηλικία.

  Για να καταλάβουμε το φύλο μίας καρδερίνας όπως έχουμε γράψει κατά καιρούς, παρατηρούμε:
  • Το μουστάκι
  • Το πλατάρι
  • Το κόκκινο της μάσκας.
  Ας τα πάρουμε όμως ένα ένα.

  Το μουστάκι σε μία αρσενική καρδερίνα είναι μάυρο ενώ στην θηλυκιά γκρι προς καφέ. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν βλέπουμε καρδερίνες σε διάφορες ηλικίες.

  Παρατηρώντας την φωτογραφία Νο 1, βλέπουμε ένα μικρό σε ηλικία πουλί που μόλις αρχίζει να σχηματίζεται. Βλέπουμε ότι το μουστάκι του αρχίζει να φαίνεται μάυρο. Όχι τόσο πολύ βέβαια αλλά αυτό οφείλεται στο νεαρό της ηλικίας και στο ότι δεν έχει σχηματιστεί ακόμα.

  Στην φωτογραφία Νο 2 παρατηρούμε ένα φετεινό πουλί σχηματισμένο πλήρως, που φαίνεται ότι το μουστάκι του που πλέον έχει διαμορφωθεί και είναι γκρι.

  Στην φωτογραφία Νο 3 βλέπουμε πάλι ένα νεαρό πουλί, φετεινό, που το μουστάκι του είναι εμφανώς σχηματισμένο και είναι μάυρο. Καταλαβαίνουμε ότι το πουλί αυτό είναι αρσενικό και ή διαφορά στο μουστάκι του σε σχέση με το θυληκό είναι σχετικά εμφανής.

  Στην φωτογραφία Νο 4 βλέπουμε ένα ενήλικο πουλί πλήρως σχηματισμένο, που το μουστάκι του είναι εντελώς μαύρο.
   

  Συνημμένα Αρχεία:

 2. ισιδωρε μπραβο! πες μας και αλλα αν ξερεις!
   
 3. Αγαπητέ Ισίδωρε ως προς τομουστάκι νομίζω ότι η παρουσίαση υπήρξε σαφέστατη. Αν έχεις και φωτό θηλυκού να δούμε διαφορά.
  Για τα άλλα όμως δύο
  Το πλατάρι
  Το κόκκινο της μάσκας,

  θα υπάρξη συνέχεια, θα μας διαφωτίσεις;
   
 4. Isidoros

  Isidoros PB New Member

 5. Καλέ μου Ισίδωρε πρίν από δύο λεπτά το διάβασα και σε ευχαριστώ. Διαβάζω όλα τα γραφόμενα από τα παλιότερα στα πιό πρόσφατα γιαυτό την πάτησα.
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...