Ακάρεα τραχείας σε καναρίνι-θεραπεία-τρόπος μετάδοσης

Συζήτηση με θέμα Ακάρεα τραχείας σε καναρίνι-θεραπεία-τρόπος μετάδοσης, που ξεκίνησε από deerjimmy, στο Forum 'Ασθένειες Καναρινιών' του PetBirds, 15 Σεπ 2014.

 1. Ακάρεα τραχείας σε καναρίνι-θεραπεία-τρόπος μετάδοσης.
  1.καναρίνια
  2.αρσενικό
  3.5 μηνών
  4.5 μήνες
  5.μόνιμα έξω σε κλουβί προστατευμένο καλά
  6. ζει μόνο του αφότου απογαλακτίστηκε
  7.μίγματα σπόρων ,αυγοτροφή,μήλο,πράσινα χόρτα
  8. αρχικά μικρό πρόβλημα στα πόδια του, δηλαδή μεγαλύτερα λέπια και κάπως πιο άγρια εμφάνηση των ποδιών του.Με betantin βάμα βελτιώθηκε.Αυτό που με προβληματίζει είναι ο θόρυβος που κάνει από το στόμα,όχι σαν να σπάει σπόρια αλλά κάπως σαν να ρουφάει σάλια,και δεν κελαιδούσε.
  9.εδώ και 2 μήνες περίπου.
  Το καναρίνι μεγαλώνει στις καλύτερες δυνατές συνθήκες.Συσκευασμένα μίγματα σπόρων και αυγοτροφή καλής ποιότητας.καθαρό νερό σχεδόν καθημερινά,όπως και καθαριότητα.Μήλο και πράσινα χορταρικά.Βιταμίνη υδατοδιαλυτή του έδωσα όταν αντιλήφθηκα αυτό τον ήχο που έκανε, όπως και στην περίοδο της πτερόροιας που διανύει τώρα.
  Του έχω δώσει 2 φορές ινβερμεκτίνη απο 1 σταγόνα την φορα στο δέρμα του σβέρκου σε διάστημα 15 ημερών.Η τελευταία φορά πρίν 3 ημέρες.Η κατάστασή του βελτιώθηκε αλλά δεν θεραπέυτηκε ακόμη.Τώρα κελαιδάει αρκετά βραχνά όμως.Τον χαρακτηριστηκό φόρυβο που έκανε δεν τον ξαναάκουσα απο όσο μπορώ να πώ.
  Ρωτάω λοιπόν.
  Πόσο περιμένω για πλήρη θεραπεία
  Και αν τα διπλανά καναρίνια (σε άλλα κλουβιά σε απόσταση 15 εκατοστών) υπάρχει περίπτωση να έχουν κολήσει και αυτά.
  Ευχαριστώ.
   
 2. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Το πρόβλημα στα πόδια δε λύνεται με betadine, αλλά με epithol. Μπορείς κάθε μέρα πριν κουρνιάσει να τους βάζεις epithol αλοιφούλα στα ποδαράκια του.

  Τώρα όσον αφορά τα ακάρεα της τραχείας, είναι πολύ σπάνια σε καναρίνι. Η ιβερμεκτίνη είναι ένα πολύ ισχυρό φάρμακο, το οποίο αν δοθεί σε μεγαλύτερη δοσολογία (έστω και μία σταγόνα παραπάνω) επειδή πρόκειται για δηλητήριο, μπορεί να σκοτώσει και το ίδιο μας το πουλάκι! Οπότε θα ήταν καλό, πριν το χρησιμοποιήσουμε να ρωτήσουμε κάποιον κτηνίατρο ή κάποιον τουλάχιστον που να έχει εμπειρία.

  Γενικά τα συμπτώματα των ακαρέων είναι σχεδόν ίδια με τα συμπτώματα των ασθενειών του αναπνευστικού. Είσαι σίγουρος πως δεν έχει βραχνιάσει από κάποιο κρύωμα?? Όταν αναπνέει κάνει συριγμούς και θόρυβο η αναπνοή του?? Κοίταξε το δέρμα του στην περιοχή του λαιμού, βλέπεις τίποτα περίεργο??

  Τέλος, αν θα κολλήσουν τα υπόλοιπα με απόσταση 15 εκατοστά και σε διαφορετικά κλουβιά, δεν νομίζω..

  Υ.Γ.: deerjimmy αν θες γράψε στο προφίλ σου το όνομα σου για να σε αποκαλούμε με αυτό!
   
 3. Το καναρίνι δεν είναι κρυωμένο. Η αναπνοή του είναι μια χαρά. Η εξέταση του δέρματος του λαιμού με φακό για ακάρεα έχω την εντύπωση πως θα καταστρεσάρει το πουλάκι και την φοβάμαι. θα περιμένω λίγο καιρό ακόμη να δω πως πάει και θα δούμε. Epithol ξεκίνησα να βάζω. Ευχαριστώ για την απάντησή σου.
   
 4. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  H περιγραφή του θορύβου δεν δείχνει να υπάρχει σχέση με ακάρεα της τραχείας. Δεν ξέρω γιατί εσύ έμεινες στα ακάρεα και μάλιστα έκανες και θεραπεία. Τέλος πάντων, επειδή είναι μια θεραπεία που παλαιότερα γινόταν ακόμα και προληπτικά δεν είναι κάτι που έκανε κακό στο πουλάκι. Αλλά ο κύκλος των ακάρεων της τραχείας είναι 6-7 ημέρες. Για να είμαστε σίγουροι οτι έχουν σκοτωθεί ακόμα και τα νέα ακάρεα που εκκολάφθησαν, πρέπει να γίνουν τρείς εφαρμογές ΙΒΕΡΜΕΚΤΙΝΗΣ. Μία κάθε επτά ημέρες . Αρα για μια ολοκληρομένη θεραπεία χρειάζονται 21 ημέρες. Συνήθως με την θεραπεία αυτή, και στην περίπτωση που δεν πρόκειται για πρόληψη αλλά βεβαιωμένη ύπαρξη ακάρεων, χορηγείται και μια ευρέος φάσματος αντιβίωση για πιθανές επιμολύνσεις της τραχείας και των αερόσακκων. Την αντιβίωση πρέπει να ακολουθήσει 7ήμερο προβιοτικών για αποκατάσταση του εντέρου . Οπως βλέπεις το θέμα έχει το "μπέρδεμά" του . ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΡΕΑ ; ΤΙ ;
  --Απο την στιγμή που υπάρχουν ακάρεα και δίνεις ΙΒΕΡΜΕΚΤΙΝΗ , αυτή πρέπει να περάσει σαν πρόληψη σε όλα τα πουλιά. Η εξήγηση είναι απλή . Σ' αυτή την περίπτωση , θα υπάρξει ένα είδος βήχα , φτέρνισμα έντονο για την αποβολή των ψόφιων παρασίτων. Η ενέργεια αυτή θα εκτινάξει εκτός απο τα νεκρά και ζώντα ακάρεα σε αρκετή απόσταση απο το πουλί , αρα υπάρχει κίνδυνος άμεσης μεταφοράς και στα υπόλοιπα.
   
 5. Το φοβόμουν αυτό όσον αφορά την μετάδοση των ακάρεων εφόσον φυσικά υπάρχουν. Θα παρατηρώ τα πουλιά και θα δούμε. Η εικόνα του πουλιού είναι καλύτερη, μένει να χορηγηθεί η τρίτη σταγόνα ιβερμεκτίνης. Σκέφτομαι να αγοράσω το vetermec το οποίο είναι ευκολότερο στην χορήγηση αν χρειαστεί για τα υπόλοιπα. Ευχαριστώ πολύ.
   
 6. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Αστο καλύτερα το Βετερμέκ . Δεν διαλύεται καλά στο νερό ,παρ' ότι είναι σε ενέσιμη μορφή . Θέλει μια συγκεκριμένη διαδικασία παροχής 36 ωρών και τελικά ποτέ δεν είσαι σίγουρος οτι το πουλί πήρε την "δόση" του.
   
Φόρτωση...