Όσα δεν φέρνει ο χρόνος…Χάρη η κοκατιλίνα-βασίλισσα μας (συνέχεια)

Συζήτηση με θέμα Όσα δεν φέρνει ο χρόνος…Χάρη η κοκατιλίνα-βασίλισσα μας (συνέχεια), που ξεκίνησε από anatolia, στο Forum 'Παπαγάλοι Γενικά' του PetBirds, 24 Αυγ 2016.

maria p
Best Answer maria p, 24 Αυγ 2016
Δεν χρειάζεται να ψεκάζεις μια φορά τον μήνα τα πουλιά που έχεις αρκετό διάστημα στο σπίτι σου. Τώρα όμως που θα πάρεις τον αφρικανό σου με το καλό,... Ολόκληρο το Post
 1. Παιδιά, καλησπέρα! Σήμερα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ακόμη μία φοβερή εμπειρία που μέσα σε μισή ώρα με έμαθε πολλά για την Χάρη, την κοκατιλίνα μου που έχουμε από μωρό και είναι και το πρώτο μας πουλάκι.

  Χρειάστηκε να λείψω για πρώτη φορά στα κοινά μας χρονικά για 10 συνεχόμενες μέρες από το σπίτι και τα πουλιά τα φρόντιζε η όχι και τόσο έμπειρη αδελφή μου. Την Χάρη και την Ζίζη τις είχα βάλει μέσα σε ένα κλουβί προσωρινά και σκόπευα να τις χρίσω μόλις γύριζα. Έφυγα με μισή καρδιά, γατί ανησυχούσα, όπως πάντα, ήταν πολλές οι μέρες. Τηλεφωνούσα κάθε μέρα 2-3 φορές να μάθω τι κάνουν και πως τα πάνε όλα. Η αδελφή μου άφησε τα κοκατίλ και τα μπάντζι μέσα στο δωμάτιο και έφερνε μόνο τους αλεξανδρινούς στο σαλόνι για όλη μέρα μαζί της.

  Έλα, όμως, που η Χαρη είναι εξημερωμένη 200% και δεν αντέχει τόσο καιρό χωρίς ανθρώπινη παρουσία, χάδια και ελεύθερες πτήσεις. Έτσι την μάθαμε από μωρό και της κακοφάνηκε το όλο σκηνικό, φαίνεται. Επίσης, το να είναι με άλλο κορίτσι σε ένα κλουβί δεν της ήταν και πολύ ευχάριστο και σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθε να προστεθεί και η πτερόρροια σε όλα τους.

  Μόλις επέστρεψα και μπήκα σπίτι και άκουσαν όλα τη φωνή μου από το άλλο δωμάτιο – τρελάθηκαν! Το τι κακάρισμα έπεσε, δεν το πίστευα!

  Και, φυσικά, αμέσως τα έφερα όλα στο σαλόνι και τα μιλούσα και τα κανάκευα όλη μέρα και εκείνα ανταποκρίνονταν, σαν άνθρωποι πραγματικά. Πρώτα έβγαλα την Χάρη και τη Ζίζη να πετάξουν και όλη μέρα δεν ξεκολλούσαν από επάνω μου. Η Χάρη ζητούσε συνέχεια χαδάκια και ήταν κάπως νευρική.

  Με τα πολλά και τα λίγα, παρατήρησα ότι η Χάρη έκανε πολύ υγρές κουτσουλιές, σχεδόν σκέτο νερό χωρίς περιεχόμενο, παρόλο που έτρωγε αρκετά λαίμαργα.

  Την επόμενη μέρα τις χώρισα, αλλά η Χάρη συνέχιζε να καθαρίζεται μανιωδώς, να ξύνεται, να τρώει και να πίνει πολύ, αλλά τα κακά πάλι σχεδόν σκέτο νερό…(

  Πήρα την γιατρό μας και έδωσα Λεβούρ στο νερό και ριζάλευρο με κεχρί για φαγητό.

  Να μην τα πολυλογώ για τα ενδιάμεσα, σήμερα το πρωί τα ίδια είχαμε και έτρεξα για πρώτη φορά με την Χάρη στην γιατρό, χωρίς να αναμένω να γίνουν τα πράγματα χειρότερα. Να πω ότι όλες αυτές τις μέρες η Χάρη ήταν δραστήρια και αν δεν είχα δει τις κουτσουλιές, θα έλεγα πως είναι υγιέστατη…

  Η γιατρός την εξέταξε ενδελεχώς και βρήκαμε τα εξής περίεργα και σημαντικά: το κοκό είχε κανονική διάρροια (από το Σάββατο!) και ξεπουπουλιαζόταν σε πολλά σημεία χωρίς να χρειάζεται για την πτερόρροια, είχε κάτι σαν φαγούρα στο δερματάκι της η καλή μου.

  Όταν ανέτρεξα στο ιστορικό και το είπα στην γιατρό, καταλάβαμε ότι από μικρή που την είχαμε χρησιμοποιούσαμε ένα τάχα οικολογικό σπρέι (που τελικά δεν είχε καν τα συστατικά του επάνω γραμμένα, το είδαμε μετά!) για αποπαρασίτωση, στο οποίο προφανώς η Χάρη είχε αλλεργία/κακή αντίδραση! Εμείς, οι χαζοί και άπειροι, νομίζαμε ότι είναι πιο παστρικιά από τα άλλα, για αυτό όλο ξύνεται και καθαρίζεται!(

  Επίσης, αφού από μωρό συνήθισε να βγαίνει έξω σχεδόν κάθε μέρα, της ήταν πολύ δύσκολο να κάτσει τόσες μέρες κλεισμένη και χωρίς επικοινωνία με άνθρωπο, και απέκτησε και επιπλέον στρες λόγω συμβίωσης με άλλο θηλυκό και λόγω έντονης πτερόρροιας συνάμα.

  Πήραμε άλλη αγωγή τελικά και γυρίσαμε σπίτι, αύριο πάμε σε οικολογικό μαγαζί να της πάρουμε βιολογικά προιόντα για ειδική διατροφή. Τα κορίτσια, φυσικά μόλις γύρισα, τα χώρισα.

  Συμπεράσματα:

  Ποτέ δεν θα αφήσω ξανά το μωρό μου για τόσες μέρες, θα την παίρνω σε ότι ταξίδια και αν κάνω και όπου μπορώ.

  Ήταν καλή ευκαιρία να την δει γιατρός, αφού δεν την είχαμε πάει ξανά ποτέ και βρήκαμε ότι μετά από 2 χρόνια που την ψεκάζαμε, είχε τελικά η καημενούλα αλλεργία από αυτό το «οικολογικό» σπρέι!

  Η ψυχολογία στο πουλί είναι πολύ σημαντική και μαδιόταν αυτές τις μέρες περισσότερο, γατί δεν ένοιωθε ούτε βολικά στο κλουβί της (πρώτη φορά με συγκάτοικο), ούτε είχε κάποιον να της ξύσει το τσουλούφι, ούτε να της πει 2 κουβέντες (εγώ της μιλάω όλη μέρα), και ούτε να την βγάλει έξω να κάνει τη βόλτα της.

  Η Χάρη είναι ένα λουτίνο φτερωτό ανθρωπάκι, το παιδί μας, μόνο που δεν μιλά και, όσο και να είναι αστείο, συγκινήθηκα και έκλαψα, γατί φοβάμαι πολύ για αυτήν. Ακόμη και αν είναι μία απλή διάρροια, όπως αυτή εδώ που έχουμε τώρα.

  Ξέρω ότι θα το παλέψουμε και όλα θα πάνε καλά. Και ποτέ ξανά δεν θα μείνει η Χάρη μόνη της, πάντα θα είμαι εκεί και μαζί της.

  Όλο το απόγευμα, και ακόμη και τώρα που σας τα γράφω, είναι πάνω μου και χαϊδεύεται. Μάλλον, η μαμά της έχει λείψει πολύ-πολύ)))

  Προσοχή στα μωρά σας, λοιπόν, και ακόμη και εάν είναι κατά τη γνώμη σας 200% υγιή, κάντε μία επίσκεψη στον γιατρό, η πρόληψη είναι σωτήρια!)))

  Ευχαριστώ!
   
 2. Best Answer:
  Post #345829 by maria p, 24 Αυγ 2016
 3. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Γιατρός, γιατρός , γιατρός τέρμα, όποιος κατάλαβε κατάλαβε.
  Μπράβο βρε κορίτσι μου!
  Πάντως η διάρροια αρκετές φορές είναι και στρεσοπροερχόμενη.
  Σπρέϋ γιατί την ψεκάζεις; Και κάθε πότε;
  Πως κατέληξε η γιατρός στην αλλεργία;
   
 4. Ναι, το είχα διαβάσει για την δάρροια από στρες, αλλά από το Σάββατο δεν σταμάτησε και φρίκαρα λίγο, ακόμη και μετά από φάρμακο εντός 24 ωρών.
  Σπρέι εξωτερικής αποπαρασίτωσης ήταν και ψεκάζαμε 1 φορά το μήνα, όταν κάναμε γενική καθαριότητα και στα κλουβιά. Καταλάβαμε την αλλεργία, γιατί είχε πολύ στεγνό δέρμα σε μερικά σημεία, και ξυνόταν συνέχεια παντού. Εμείς που από την αρχή που την πήραμε της βάζαμε αυτό το σπρέι, νομίζαμε ότι είναι σαν πουλί τόσο καθαριομανής, και δεν το καταλάβαμε το πρόβλημα.( Η Χάρη, όμως, η καημένη μπορεί να μην είχε ψίλλους κλπ., αλλά υπέφερε αλλιώς! Προσοχή, λοιπόν, σε όλα, παντού και πάντα!
   
 5. Τι ομορφα που τα λες κ ποσο δικιο εχεις...μπραβοοο σουυυ:)ειναι πολυ σημαντικα ολα οσα μας ειπες...δν εχουν στομα τα καημενα να μας πουν τι νιωθουν για να καταλαβουμε...:)ποσο της ειχες λειψει ομωςςςςς :p:p
   
 6. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Ψήφοι: 1
  Δεν χρειάζεται να ψεκάζεις μια φορά τον μήνα τα πουλιά που έχεις αρκετό διάστημα στο σπίτι σου.
  Τώρα όμως που θα πάρεις τον αφρικανό σου με το καλό, στο άλλο δωμάτιο που θα τον έχεις για καραντίνα, θα του κάνεις προληπτική αποπαρασίτωση και θα προσέξεις και τις επαναλήψεις, σύμφωνα με τον κύκλο ζωής των παρασίτων και όχι κάθε διάστημα της αρεσκείας σου.
  Θα ολοκληρώσεις τον κύκλο αυτό και μετά θα ακολουθείς για όλα μια ρουτίνα ψεκασμών 1-2 φορές τον χρόνο.
   
  maria p, 24 Αυγ 2016
  Best Answer
  #5
 7. Ναι, στόμα δεν έχουν, αλλά από συνασθήματα και εξυπνάδα - να ζηλέψουν πολλοί άνθρωποι!)) Ευχαριστώ!)

  Μαρία μου, σε ευχαριστώ θερμά! Τώρα μόνο ότι πει ο γιατρός! Δεν θα αντέξω να χάσω κανέναν άλλον από το κοπάδι μου. Είναι πραγματικά παιδιά μου, όλα τους! Είδα σήμερα τη Χάρη να χουχουλιάζει κάπως περίεργα πριν πάμε ιατρό και ασυναίσθητα σφύχτηκε όλο το είναι μου. Μου ήρθαν εικόνες από την λατρεμένη μου Κούκι και δάκρυσα. Ακόμη την κλαίω την καλούλα μου... Μόνο ιατρικές συμβουλές - όχι μαντεία, πειράματα και συνταγές από ίντερνετ!
  Ευχαριστώ πολύ!)
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 25 Αυγ 2016
 8. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  :thumbsup: Ακριβώς, μεταξύ μας, απλά συζητάμε τις ανησυχίες μας.
   
 9. Το αστείο της υπόθεσης ήταν ότι, όταν πήγαμε στο ιατρό, εγώ, τάχα γνωρίζοντας το χαρακτήρα τον καλό της Χάρης, της λέω της ιατρίνας: μην βάζεις το γάντι (ένα σιδερένιο ειδικό έχει), δεν δαγκώνει αυτή, είναι ήμερη...))) Ε, μόλις πήγε να την πλησιάσει, η Χάρη έγινε από τιλ σκέτος καρχαρίας! Το τι δαγκωματιές της έρηξε! Σοκαρίστηκα!) Είναι το πουλί μου αυτό τώρα;;;;;;!))) Γελούσαν όλοι μέσα στο ιατρείο και με κορόιδευαν: ήμερο, ε;;;;))) Αλλά, μόλις μπήκαμε στο αμάξι, εκείνη ηρέμησε, επανήλθε και έβγαζε έναν ήχο που κάνει πάντα, όταν κάτι της αρέσει. Μην πω, όταν άκουσε από έξω στο σπίτι τα σκυλιά! Αρχισε να τσιρίζει σαν τρελή και τα άλλα πουλιά μπολις την άκουσαν, μουρλάθηκαν και εκείνα! Ηρέμησαν όλα, όταν τελικά μπήκαμε στο σπίτι και ειδωθήκανε μεταξύ τους. Και μετά λεμε, δεν έχουν συναίσθηση! Μια χαρά ξέρουν και το κοπάδι τους και τι τους γίνεται! Ποτέ ξανά το μωρό μου μόνο για τόσες μέρες! Μα ποτέ!
  Οσο για τον Τάσο (τον ζακό μας), θα σας έχω νεά αύριο που θα πάω να τον δω και να κανονίσω ραντεβού με την ιατρό. Θέλουμε να του κάνουμε όλες τις εξετάσεις και να πάρουμε αίμα για να δούμε τι φύλο είναι πριν τον πάρουμε σπίτι. Ασφάλεια - πάνω από όλα!)
   
 10. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Με το καλό και έλεγχο για ψιττάκωση που το πιθανότερο θα έχει και μην πανικοβάλλεσαι υπάρχει θεραπεία.
   
 11. Και αγνά συναιςθήματα έχουν Ανατολία μου τα οποία μας τα εκδηλώνουν με τον τρόπο τους, και διαίσθηση ( αυτή την ρημάδα την έκτη αίσθηση) έχουν, που καταλαβαίνουν ποιος τα αγαπάει και ποιος όχι ποιος τα φοβάται και ποιος θέλει το καλό η το κακό τους! Με μας τα "λογικά" όντα που χάςαμε κάθε μέτρο τι γίνεται.......... Με την ευκαιρία να σου ευχηθώ να πάνε όλα καλά με τις εξετάςεις του Τάσου και με το καλό να τον δεχτείς στο σπίτι!
   
 12. Το ευχαριστώ εδώ είναι πολυ πολύ λίγο! 1000000000 ευχαριστώ!) Και στα δικά σας, όλων σας, υγεία και να σας δίνουν πάντα μόνο χαρές!)
   
 13. ilie mp

  ilie mp Daily Active Member

  Μαρεσει πολυ ο τροπος που γραφεις και αντινμετωπιζεις τους φτερωτους σου φιλους.
  Ευχομαι ολα τα πουλακια να εχουν την τυχη των δικων σου.
  Δωσε ενα χαδακι στην τσουλουφιτσα σου απο εμενα αφου της αρεσουν και απο εδω και περα μονο υγεια.
  Περιμενουμε νεα για τον Τασο ή Τασσώ :p
   
 14. Ευχαριστώ πολύ-πολύ! Η τσουλουφίτσα αύριο θα απολάυσει όσα χάδια αντέξει, το υπόσχομαι!))))
   
 15. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Τέλος καλό όλα καλά! Μπράβο!! :)

  Θυμάσαι μήπως μάρκα? Έχεις δει βελτίωση στο ξύσιμο της μικρής? Ξύνεται λιγότερο πλέον?

  Χωρίς να είχα ποτέ παπαγάλο, θα ήθελα απλά να πω ότι ίσως δεν έπρεπε να την βάλεις με άλλο πουλάκι όταν δεν έχει ξανασυγκατοικήσει ποτέ με άλλο κοκατίλ. Καλύτερα το καθένα στο κλουβί του γιατί ποτέ δεν ξέρεις πως μπορεί να αντιδράσει το ένα με το άλλο. Όσο και να τα εμπιστευόμαστε όσο έξυπνα και αν είναι, παραμένουν ζωάκια και απρόβλεπτα! :)

  Περαστικά σας!
   
 16. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Κι εγώ θέλω να το μάθω αυτό, γιατί χθες ψάχνοντας για την άλλη συζήτηση που είχαμε για τους προληπτικούς ψεκασμούς, βρήκα ένα οικολογικό προϊόν αυτό https://www.zoo-bio.co.uk/exner-petguard/3939-refill-anti-insect-spray και θα ήθελα να μάθω αν κάποιος το έχει χρησιμοποιήσει.
   
 17. Ariadnh

  Ariadnh PB Known Member

  Οι γιατροι ειναι απαραιτητοι για ολα τα ζωα. Αλλα θα ηταν καλυτερα τα λεφτα που ζητουν να ειναι λογικα. Και οταν εισαι και συχνος πελατης να μην χρεωνει ολες τις επισκεψεις. Δηλαδη καποιος που οικονομικα δεν παει καλα δεν εχει δικαιομα να εχει ζωα; Αν οι τιμες γινουν λογικες τοτε πιστευω θα πηγαινουν περισσοτεροι στους κτηνιατρους - πτηνιατρους. Ακομη και η στειρωση ειναι ακριβη. Οπως και το τσιπ.
   
 18. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Αριάδνη η καλύτερη επιλογή είναι η συνεργασία με έναν γιατρό που θα έχει όλα όσα πιο πάνω περιγράφεις.
  Δυστυχώς .... όπως τα γράφεις είναι.
  Αλλά δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι.
  Όλα είναι απαραίτητα και τα πληρώνουμε.
   
 19. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Αυτό είναι σωστό. Έτσι είναι, μα μην ξεχνάμε έχουμε τους ειδικούς που μας αξίζουν, είναι κι αυτοί κομμάτι μας.
  Όποιος έχει ζώα, το να βρει έναν γιατρό που να "μιλάνε την ίδια γλώσσα", να κερδίσει την εμπιστοσύνη του και να έχει γνώσεις και τιμές που αντέχει, είναι από τις πιο βασικές μέριμνες.
  Εμείς όμως τι κάνουμε; Έχουμε τα ζώα στον αυτόματο πιλότο και Σάββατο βράδυ (νόμος του Μέρφυ), ψάχνουμε τον κατάλληλο, καταρτισμένο, φθηνό γιατρό να σώσει το ζωάκι μας. Κι επειδή θέλουμε να κάνει άμεση διάγνωση και να το σώσει, αν δεν το κάνει, τον διασύρουμε. Εμ δεν γίνονται αυτά.
   
 20. ilie mp

  ilie mp Daily Active Member

  Η λογικη λεει οτι οταν εχεις ζωα πρεπει να εισαι σε θεση να τα συντηρεις και να φροντιζεις για την καλη τους υγεια με οποιο κοστος.
  Απο τη στιγμη που αναλαμβανεις μια ζωη ετσι ειναι.
  (Φυσικα υπαρχει και η περιπτωση που καποιος πηρε ενα ζωο ενω ηταν καλα οικονομικα και αργοτερα εμεινε ανεργος ή γενικα "χαλασε " η τσεπη του και εννοειται πως δεν φταιει).

  Το συναισθημα ομως λεει οτι ακομα και ανεργος ή χωρις μεγαλη οικονομικη δυνατοτητα καποιος θελει ενα ζωο γιατι του προσφερει ψυχικη ηρεμια, γαληνη και μια σιγουρια οτι ολα θα πανε καλα οποτε πως να το στερησει αυτο απο τον ευατο του??
  Οχι επειδη ειναι εγωιστης..γιατι παλι θελει να προσφερει το καλυτερο στο ζωακι του γιατι παλι μαζεψε λεφτα για να το αγορασει, να του παρει τα αξεσουαρ του, την καλη τροφη του και φυσικα να το παει στο γιατρο αν χρειαστει ομως δεν χρειαζεται να εχει 50 ευρω η επισκεψη..μπορει να εχει και 20.
  Ενα ποσο που πολλοι μπορουν να το βρουν και με αυτο τον τροπο θα εχουν οι ιδιοι οι πτηνιατροι περισσοτερη πελατεια :)

  Δυστυχως ομως αν δεν πας με την λογικη σε θεωρουν ανευθυνο οποτε δεν μπορεις να κανεις και πολλα.

  Εν κατακλείδι συμφωνω μαζι σου 1000%

  Πολλοι στην περιπτωση της Ανατολιας δεν θα το πηγαιναν γιατρο για κατι που θα θεωρουσαν ισως "απλο".
  Οτι δεν θα παθει κατι αν δεν παει..και δεν το κατηγορω ομως γι αυτο εγραψα στο πρωτο μου σχολιο οτι ειναι πολυ τυχερα τα ζωακια της :)
   
 21. Ο Έλληνας δυστυχώς είναι της τελευταίας στιγμής ! Του +5 πάντα σε όλους τους τομείς! Στις πληρωμές; Έλα μωρέ αφού θα πάρει παράταση! Στις υποχρεώσεις του; Έλα μωρέ αφού ξέρω γω εντάξει! Για γιατρούς για τα κατοικίδιά μας; Έλα μωρέ αφού το ταϊζω το ποτίζω το καθαρίζω δεν θα πάθει τίποτα! Για την δική μας υγεία; Έλα μωρέ αφού καλα είμαι δεν χρειάζεται! Και μόλις τη πάθουμε όπως λες και συ Μαρία τρέχουμε να βρούμε τον καλύτερο,φθηνότερο και άμεσα διαθέσιμο που θα μας κάνει την δουλειά μας "χθες". Δυστυχώς σε όλα μας είμαστε της καταστολής και όχι της πρόληψης!
   
Φόρτωση...