Έχει αλλάξει το φτέρωμα του πάροτλετ μου

Συζήτηση με θέμα Έχει αλλάξει το φτέρωμα του πάροτλετ μου, που ξεκίνησε από Niki, στο Forum 'Ασθένειες Παπαγάλων' του PetBirds, 17 Φεβ 2016.

maria p
Best Answer maria p, 17 Φεβ 2016
Σίγουρα πτερόρροια είναι και αυτά είναι τα καρφάκια από τα νέα φτερά. Το θέμα είναι ότι είναι πολύ εκτεταμένη και βαριά και γιατί να αργούν τόσο να... Ολόκληρο το Post
 1. Niki

  Niki PB New Member

  Καλησπέρα, με προβλημάτισε κάτι με το πάροτλετ που έχω εδώ και 2 μήνες. Εδω και λίγες 2 βδομάδες έχει αλλάξει λίγο το φτέρωμα της. Στο κεφάλι της έχουν βγει κάτι κατι λευκά σαν το εσωτερικό του φτερού χωρίς τα πούπουλα. Ήταν λίγα στην αρχή αλλά αρχίζει και πηγαίνει και προς το λαιμό. Μήπως γνωρίζετε που μπορεί να οφείλεται και τι μπορεί να είναι; Επισυνάπτω και μια φωτογραφία να γίνει πιο κατανοητό.
   

  Συνημμένα Αρχεία:

 2. Best Answer:
  Post #309155 by maria p, 17 Φεβ 2016
 3. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Αυτό που μπορώ να καταλάβω από τη φωτογραφία γιατί δεν είναι πολύ καθαρή, είναι ότι πρόκειται για καινούργια φτερά. Το πουλάκι περνάει πτερόρροια μάλλον και αντικαθιστά το πτέρωμά του.

  Εδώ θα βρεις περισσότερα για την πτερόρροια.
   
 4. Niki

  Niki PB New Member

  Κι εμένα αυτή ήταν η πρώτη σκέψη, αλλά ανησύχησα λίγο. Περίμενα μήπως γίνουν φτερά αλλά αργούν λιγάκι και μακάρι να είναι αυτό!!!! Ευχαριστώ θα πληροφορηθώ από το άρθρο και αν υπάρχει θέμα θα στειλώ καλύτερη φωτό και περισσότερες πληροφορίες.
   
 5. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Ψήφοι: 1
  Σίγουρα πτερόρροια είναι και αυτά είναι τα καρφάκια από τα νέα φτερά. Το θέμα είναι ότι είναι πολύ εκτεταμένη και βαριά και γιατί να αργούν τόσο να εμφανιστούν τα νέα φτερά;
  Τι ηλικία έχει το πουλάκι; Εσύ πόσον καιρό το έχεις; Μπορείς να μας πεις λεπτομερώς την διατροφή του; Ήλιος το βλέπει ποτέ;
  Έχεις κοιτάξει το δέρμα του σώματός του και μπάνιο κάνει ποτέ;
  Απάντησε αν μπορείς αν και σου συνιστώ άμεσα να το δει γιατρός, γιατί αν δεν είναι η πρώτη του πτερόρροια, μια τόσο εκτεταμένη εκτός εποχής πτερόρροια, δείχνει σημάδια σοβαρής αβιταμίνωσης ή και είναι ένδειξη άλλων προβλημάτων που χρειάζονται αντιμετώπιση από ειδικό.
   
  maria p, 17 Φεβ 2016
  Best Answer
  #4
 6. Niki

  Niki PB New Member

  Το καλοκαίρι τον Ιούλιο γίνεται ενός έτους. Την έχω 3-4 μήνες. Ήλιος έχει αρκετές μέρες να τη δει η αλήθεια είναι. Τρώει σπάνια φρούτα, τρώει παπαγαλίνη και ηλιόσπορους. Μπάνιο δεν την έχω κάνει ακόμα. Δεν με είχαν ενημερώσει ότι χρειάζονται όλα αυτά.
   
 7. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Αν η τροφή που της δίνεις είναι χύμα, πρέπει να διαλέξεις ένα πλήρες μείγμα τροφής για μεσαίους παπαγάλους.
  Κάποια από αυτές που είναι για cockatiels, rosellas κτλ όχι για budgies http://www.birdmarket.gr/trofes-pouliwn/trofes-papagaliakia-papagaloi.
  Ποτέ χύμα τροφή https://petbirds.gr/articles/Χύμα-ή-συσκευασμένη-τροφή-για-το-πουλάκι-μας.102/ .
  Η διατροφή πρέπει να είναι ποικίλη, ρίξε μια ματιά εδώ https://petbirds.gr/articles/Η-διατροφή-των-παπαγάλων-απο-τον-tony-silva.125/.
  Γενικά να εστιάσεις στο θέμα διατροφής γιατί από εκεί εξαρτάται η καλή υγεία και φυσική κατάσταση του πουλιού σου, το οποίο δείχνει να έχει κάποιο θέμα https://petbirds.gr/articles/Η-διατροφή-των-καναρινιών.110/ .
  Γνωρίζεις αν όταν το πήρες είχε περάσει την πρώτη πτερόρροιά του;
  Στο άρθρο της πτερόρροιας που σου έδωσε πιο πάνω ο Σταύρος,θα δεις ότι κατά την φάση αυτή που είναι μια γενικά φυσιολογική ετήσια διαδικασία κατά την θερινή περίοδο όμως, φροντίζουμε να ενισχύουμε τις πρωτεΐνες στην διατροφή των πουλιών μας.
  Αυτό το καταφέρνουμε μέσω του αυγού ή της αυγοτροφής και των χορταρικών με πράσινο σκούρο φύλλωμα. Δίνε ό,τι βρίσκεις στον μανάβη, βλίτα, αντίδια, άνηθο, χλωρό δενδρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι.
  Το αυγό το βράζεις 15 λεπτά και το δίνεις κομμένο στην μέση με το τσόφλι ή φτιάχνεις μια αυγοτροφή ή παίρνεις μία έτοιμη συσκευασμένη από μαγαζί (eggfood).
  Πάντως, ασχέτως που όσα σου γράφω ισχύουν έτσι κι αλλιώς διαχρονικά για την φροντίδα του πουλιού σου, θα σου έλεγα στην παρούσα φάση να το έβλεπε ένας πτηνίατρος και να του δώσεις και ένα συμπλήρωμα βιταμινών στο νερό του.
  Μην αμελήσεις και μην χαθούμε να βλέπουμε την πορεία του.
  Αλήθεια το πήρες από εκτροφέα ταϊσμένο στο χέρι ή από μαγαζί;
   
 8. Niki

  Niki PB New Member

  Μαρία σ'ευχαριστώ. Θα ακολουθήσω τα παραπάνω. Δε γνωρίζω αν είχε περάσει πτερόρροια ξανά, και δενυπαρχει τρόπος να μάθω πλέον, αλλά δε νομίζω γτ το πήρα έξι μηνών, και είναι εννέα. Είναι ταϊσμένο στο χέρι και δεν είναι εκτροφείου. Θα μπορούσε να έχει επηρεάσει ο καιρός για την πρόωρη πτερόρροια?
   
 9. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Ένα πουλάκι ταϊσμένο στο χέρι, ανάλογα όμως και από ποια μέρα το πήραν από τους γονείς του, μπορεί και να έχει χαμηλό ανοσοποιητικό, γι αυτό σε ρώτησα. Αν το πήραν αμέσως, είναι διαφορετικό απ' ότι αν το πήραν την 20η μέρα ας πούμε.
  Μάλλον θα είναι η πρώτη του πτερόρροια αλλά την περνάει βαριά και θέλει προσοχή. Η ευστάθειά του και η γενική κατάστασή του είναι καλή;
  Στην Αθήνα βρίσκεσαι;
   
 10. Niki

  Niki PB New Member

  Ναι την πήραν μετά της 20 μέρες αυτό το θυμάμαι, από τις ερωτήσεις που είχα κάνει. Σε όλα είναι καλά, και η ευστάθεια, πετάει άψογα, παίζει συνέχεια, μιλάει, φωνάζει βγαίνει απ'το κλουβί, όλα είναι φυσιολογικά. Μου χει κάνει εντύπωση λίγο η συμπεριφορά της αλλά αυτό αφορά θέματα χαρακτήρος, θα το αναφερθώ όταν ξεπεράσουμε το θεματάκι. Αθήνα μένω.
   
 11. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Κοίτα εδώ την λίστα των γιατρών https://petbirds.gr/threads/Πτηνίατροι-Ειδικευμένοι-στα-Πτηνά-Κτηνίατροι.1091/, προτίμησε ή την
  Patricia Gray Λεωφ. Μεσογείων 267 Νέο Ψυχικό
  τηλ 210 6717031 Κτηνιατρικό Κέντρο Animal Medical Center - Οι κτηνίατροί μας
  ή
  Ακρίβος Αχιλλέας
  Η διεύθυνση του Κτηνιατρικού Κέντρου Περιστερίου έχει αλλάξει, η νέα είναι:
  Λεωφ. Παναγή Τσαλδάρη 12
  Υπάρχει ένας ακόμα αρκετά ειδικευμένος αλλά δεν θυμάμαι το όνομά του, περίμενε να στον πει κάποιος άλλος.
   
 12. Niki

  Niki PB New Member

  Είναι ακριβοί αυτοί οι γιατροί? Πόσα παίρνουν περίπου!?
   
 13. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Γύρω στο 50 ρικο, δεν ξέρω ακριβώς. Δεν είναι και λίγο βέβαια ειδικά στην εποχή μας.:confused:
   
 14. Niki

  Niki PB New Member

  θα αφήσω λιγες μέρες να της φτιάξω τη διατροφη κ αν δε δω βελτίωση θα προσπαθήσω να κάνω μια επίσκεψη! σ'ευχαριστω Μαρία!
   
 15. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Εντάξει, την τροφή αν πάρεις νέα, μην την αλλάξει απότομα. Ξεκίνα 50-50 παλιά νέα και κάθε μέρα και λίγο παραπάνω από την καινούργια. Επίσης τα χορταρικά, ένα-ένα κάθε μέρα.
  Αυγό ξεκίνα από αύριο κιόλας.
  Βάλε της μπανάκι. Αν δεν κάνει, ψέκασέ την πρωινή ώρα εσύ, με ψεκαστήρι που στο νερό θα έχεις βάλει λίγες σταγόνες μηλόξυδο. Το ψέκασμα να είναι απαλό να μην τρομάζει το πουλί αλλά να το χαίρεται.
  Επίσης επ ευκαιρία κοίταξε το δέρμα του αν είναι εντάξει μην έχει τίποτα ξηροδερμίες ή κάτι άλλο.
  Μπορείς να της δώσεις και λίγο ωμό σουσάμι, κανένα αμύγδαλο ωμό επίσης σπασμένο για ασβέστιο. Έχεις σουπιοκόκκαλο στο κλουβί;
   
 16. Niki

  Niki PB New Member

  πωπω δεν ειχα ιδέα οτι χρειάζονται όλα αυτά έχω σουπιοκοκκαλο κι το μεσημέρι έριξα γύρη μεσα στην τροφη της. αρκετη. ελπιζω να μην πειράζει
   
 17. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Ναι είναι βοηθητική η γύρη, που την έβαλες; Συνήθως την αναμειγνύουμε στην αυγοτροφή. Μπορείς και μαγιά μπύρας να δώσεις αλλά ειδική για πτηνά από πετ σοπ, σπόρους κινόα, βρίσκεις σε σούπερ μάρκετ. Τους κόκκινους όπως είναι, τους άσπρους τους μουλιάζεις σε χλιαρό νερό και τους δίνεις αφού τους στραγγίξεις, γιατί είναι σκληροί.
   
 18. Niki

  Niki PB New Member

  Μέσα στην παπαγαλίνη έχω ανακατέψει γύρη και μεσα στη βιταμινη (το κιτρινο)
   
 19. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Ένα-ένα τα μαθαίνουμε :) Αυτά τα κίτρινα προϊόντα που πουλάνε ως "βιταμίνες" χύμα στα μαγαζιά, είναι τίποτα. Δεν προσφέρουν κάτι, εκτός από σάκχαρα, είναι υποπροϊόντα αρτοσκευασμάτων, κοινώς άχρηστα και ασκόπως παχυντικά.
  Μην τα δίνεις.
  Αν θέλεις, αγοράζεις έτοιμη αυγοτροφή http://www.birdmarket.gr/trofes-pouliwn/augotrofes-papagaliakia-papagaloi και πρόσθεσε μέσα και αυγό βραστό, την γύρη σου, κάποια ξηρά μυρωδικά όπως ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι, μαγιά μπύρας.
  Μπορείς να δεις συνταγές αυγοτροφής εδώ https://petbirds.gr/tags/aygotrofes/
   
 20. Niki

  Niki PB New Member

  Έπρεπε να σας είχα βρεί νωρίτερα!
   
 21. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Κάλιο αργά παρά ποτέ :)
   
Φόρτωση...