Περιβάλλον Ένα χρήσιμο άρθρο σχετικά με τον ποταμό Νέστο

Συζήτηση με θέμα Ένα χρήσιμο άρθρο σχετικά με τον ποταμό Νέστο, που ξεκίνησε από Georgina, στο Forum 'Chit Chat' του PetBirds, 12 Οκτ 2007.

 1. Georgina

  Georgina PB Known Member PBCP Contributor

  Ο υπερήλικος αυτός ποταμός με ζωή τουλαχιστον 5 εκατομμυρίων ετών, ειναι μια εξαιρετική αφορμή για ενα ταξίδι στην Ξάνθη. Το φυσικό περιβάλλον του νομού, ο πολιτισμός, η αρχιτεκτονική κληρονομιά αποτελούν μια πρόκληση για επίσκεψη.

  Περισσότερα στο άρθρο Νέστος, το ποτάμι της ζωής
   
 2. min

  min PB New Member

  Μήπως είναι καλύτερα για τους Λύγγες του Νέστου να τους απαλάξουμε από την παρουσία μας ? γιατί η προστασία της φύσης θα πρέπει να περνά αναγκαστικά από την (οίκο)τουριστική (ή άλλης μορφής) ανάπτυξη ?
   
 3. gozi

  gozi PB New Member

  Ine efxaristo na bleppis tis omorfies tis patrida mas , pragmatika iperoxes foto , sixariritiria ton fotografa
   
 4. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Πολύ απλά για να καταφέρεις να κάνεις ένα παιδί που γεννήθηκε στην πόλη να αποκτήσει περιβαλλοντική ευαισθησία. Πήγαινε το σε όσα σεμινάρια θέλεις, δείξε του όσα ντοκιμαντέρ θέλεις και το μόνο που θα καταφέρεις είναι να το κάνεις να πάψει να πιστεύει ότι το γάλα δεν είναι βιομηχανικό προϊόν αλλά παράγεται από τις αγελάδες που είναι κάτι ζώα πολύ μεγαλύτερα και πολύ πιο χοντρά από το σκύλο.

  Δεν ξέρω αν έχεις βρεθεί ποτέ στη συγκεκριμένη περιοχή ή σε άλλες παρόμοιας φυσικής ομορφιάς, αλλά πίστεψέ με το δέος που νιώθεις από αυτό το μεγαλείο είναι τέτοιο, που σε υποχρεώνει να το σέβεσαι με το "ζόρι" χωρίς να σου πει κανείς ότι έχεις την υποχρέωση να το προστατεύεις. Είναι ένα συναίσθημα που το νιώθεις αμέσως, χωρίς να χρειαστεί να ενοχλήσεις τα ζώα που αναφέρονται στο θέμα, ειδικά όταν περιηγείσαι τα μέρη που υπάρχουν για το σκοπό αυτό.
   
 5. min

  min PB New Member

  Τα καταφύγια της άγριας ζωής δεν μπορούν να είναι και καταφύγια «αποτοξίνωσης» των ανθρώπων των πόλεων. Είναι πέρα από τον σκοπό της ίδρυσης μιας προστατευόμενης περιοχής η «δασική» ή άλλη «αναψυχή», δεδομένου ότι η οποιασδήποτε ανθρώπινη μορφής δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τις φυσιολογικές δραστηριότητες της άγριας ζωής, ειδικά κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Και βέβαια δεν χρειάζεται να χτυπάς παλαμάκια ή να χρησιμοποιείς τηλεβόα όταν συζητάς με την παρέα σου για να ενοχλήσεις τα ζώα. Γνώριζα κάποτε ένα ζευγάρι θαλασσαετών, κάπου εκεί κοντά στον Νέστο, το οποίο ενώ επώαζε άφηνε τον γνώριμό του τοπικό κτηνοτρόφο να πλησιάζει στα 50 μ. Σε αντίθεση παρατούσε τα αυγά του από τα 200μ. όταν κάποιος ξένος πλησίαζε. Προφανώς θα γνωρίζεται τι σημαίνει για ένα αρπακτικό το να παρατήσει τα αυγά του. Οι βολτίτσες δηλαδή στην Κερκίνη με το «οικοτουριστικό» σκάφος ή με το ιδιωτικό μας καγιάκ αποβαίνουν μοιραίες για έναν αριθμό αναπαργώμενων πτηνών στο υδρόβιο δάσος της. Ειδικότερα όταν κάποιοι πηγαίνουν πιο κοντά για ένα κοντινότερο φωτογραφικό πλάνο. Η άγρια ζωή έχει διαφορετικές απαιτήσεις από ότι η εκτρεφόμενη.
  Κάναμε διαφήμιση εδώ και εκεί περιοχές όπως το Παρθένο Δάσος και γέμισε από «φυσιολατρικά» 4χ4.
  Η περιβαλλοντολογική εκπαίδευση μπορεί να γίνει οπουδήποτε αλλού εκτός από τις ευαίσθητες οικολογικά περιοχές.
   
 6. Georgina

  Georgina PB Known Member PBCP Contributor

  Διάβασα με προσοχή την απάντησή σας και χαίρομαι που ειστε και εσείς ένας οικολογικά ευαισθητοποιημένος πολίτης.Σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου αλλα και προηγούμενων σχετικών άρθρων ,δεν είναι η διαφήμηση,αλλα η παρουσίαση διαφόρων περιοχών της ελληνικής φύσης.Απευθύνεται σε άτομα που ειναι ήδη λατρεις της αγριας φυσης και ζωής με στοχο να γνωρίσουν μέρη που ισως δεν εχουν επισκεφτει, δείχνοντας πάντα τον δεόντα σεβασμό στα ευαίσθητα αυτά οικοσυστήματα.

  Αναμφισβήτητο γεγονός είναι οτι ενώ η έκταση των παραποτάμιων δασών του Νέστου,ξεπερνούσε τα 125.000 στρέμματα, τωρα μολις καλυπτει τα 4.500. Σημαντικότερες αιτίες αυτης της δραματικής μείωσης θεωρούνται η υπερβόσκηση, η υλοτομία, οι αυθαίρετες πυρκαγιές, η ρύπανση των υδάτων απο τα γεωργικά φαρμακα , επεμβάσεις που άλλαξαν σημαντικά τις οικολογικές συνθήκες της περιοχής.

  Οι δραστηριότητες που αναφέρθηκαν , όπως καταβαση του ποταμού με βάρκες, ιππασία, ποδηλασία , ή περιήγηση σε μονοπάτια ,( από οσο γνωριζω) γίνεται πάντα υπο την καθοδήγηση έμπειρων οδηγών που ναι μεν είναι επαγγελματίες ,αλλά σέβονται και προστατευουν το γύρω φυσικό περιβάλλον προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν του επισκέπτες.Στόχος των περιηγήσεων δεν είναι η καταστροφή των εναπομείναντων ευάισθητων οικοσυστημάτων αλλα η διαφύλαξή τους "σαν κόρη οφθαλμού" για τις επόμενες γενεές.

  Κατά την ταπεινή μου γνώμη η περιβαλλοντική εκπαίδευση των παιδιών μας, αρχιζει απο τη προσχολικη ηλικια πρώτα απο το σπίτι μας, συνεχιζεται στο σχολείο και αν βρει πρόσφορο εδαφος και καλλιεργηθεί σωστά σίγουρα θα εχουμε στο μέλλον περισσότερους ευαισθητοποιημενους ανθρώπους με αμεριστη αγαπη για το φυσικό μας περιβάλλον.
   
 7. min

  min PB New Member

  Βρήκα ευκαιρία να εκφράσω την πίκρα μου, δεδομένου ότι παρακολουθώ την παρακμή της Ελληνικής Φύσης τα τελευταία 25 χρόνια σε συνάρτηση με τις προσπάθειες που έχουν γίνει και τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η φύση ανήκει με κανένα τρόπο στον επικυρίαρχο Homo sapiens, ούτε ότι είναι υποχρεωτικό να μετέχει στα μυστήρια της φύσης ο καθείς. Κατά συνέπεια δεν θεωρώ αναπόσπαστο δικαίωμα του καθενός το να περιτριγυρίζει ανεξέλεγκτος στην φύση, επειδή κάτι τέτοιο ορίζει το ισχύον ρατσιστικό ανθρώπινο σύνταγμα.
  Η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει είναι μάλλον τραγική. Δεν ξέρω εάν προλαβαίνουμε να διασώσουμε πολλά πράγματα μέσα από την περιβαλλοντολογική εκπαίδευση. Αυτά που γράφετε παραπάνω τα συζητάγαμε και τα γράφαμε επίσης την δεκαετία του ’80. Τα ενστερνίστηκαν οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι και έγιναν καθημερινή ρουτίνα. Τα δυσμενή αποτελέσματα όμως δεν αναστράφηκαν. Ακόμη και το τσακάλι, ένα τόσο κοινό είδος όσο η αλεπού, καταφέραμε να το κάνουμε σήμερα απειλούμενο με εξαφάνιση. Τα όρνια και οι γυπαετοί έως και το 1998 βρισκόντουσαν παντού από την Στερεά Ελλάδα και πάνω (οι πρώτοι με αποικία και στην Πελοπόννησο). Μέσα σε δύο χρόνια χάθηκε το 90% από αυτούς. Ή να μιλήσω για τα 3 ζευγάρια χρυσαετών που ζούσαν πέριξ της Αράχωβας έως το 1998 και χάθηκαν στο ίδιο διάστημα ? Δεν χρειαζόντουσαν περιβαλλοντολογική εκπαίδευση οι Αραχωβίτες (γενικότερα) και ελάχιστα έχουν σήμερα βελτιώσει την οικολογική τους συνείδηση και ειδικότερα την αγάπη τους για τις ορθοπλαγιές του Ζεμενού. Μάλλον έναν δασοφύλακα που να αγαπά το επάγγελμά του χρειαζόντουσαν.
  Υπάρχει μια ουτοπία στην φιλοσοφία που υποστηρίζει ότι ο κοινωνικός στόχος μπορεί να ορισθεί. Εγώ δεν το πιστεύω. Έχω την εντύπωση ότι ο κοινωνικός στόχος έχει τις καταβολές του στα βαθειά ανθρώπινα ένστικτα της αυτοσυντήρησης και μπορεί να αναπροσδιορισθεί μόνο μέσα σε συγκεκριμένα όρια τα οποία του επιτρέπουν τα ένστικτα αυτά. Αυτό σημαίνει ότι ο επικυρίαρχος δεν έχει σκοπό να αφήσει τίποτα από τα καταναλωτικά κεκτημένα χωρίς να νουθετηθεί από μια βαθειά κρίση. Στην περίπτωσή μας μόνον τότε θα αποκτήσει περιβαλλοντολογική συνείδηση, όταν θα βρεθεί προ απροόπτου (αν καταφέρει βέβαια να ανακάμψει).
  Κάποτε που κάποιοι ελάχιστοι «περίεργοι» τύποι έκαναν βόλτες στα βουνά, οι αετοί τους γνώριζαν με τα μικρά μας ονόματα, αλλά σήμερα οι ψυχές τους μας κοιτάζουν από υπερβολικά ψηλά ώστε να μην μπορούν να αναγνωρίσουν το οτιδήποτε.
  Δεν είναι πρόθεσή μου να στεναχωρήσω κανέναν. Σε κάθε περίπτωση ότι σπείραμε (και ότι θα σπείρουμε), θα θερίσουμε. Να είστε όλοι καλά.
   
 8. boot

  boot PB New Member

  Μερικές φωτογραφίες ακόμη από το Nέστο.
   

  Συνημμένα Αρχεία:

 9. Georgina

  Georgina PB Known Member PBCP Contributor

  Eιχα υποσχεθεί στην οικογένειά μου και τον εαυτό μου ενα ξεχωριστό ειδος διακοπών αυτο το καλοκαίρι.

  Το πλήθος των εμπειριών και των γνώσεων που συλλέξαμε απολαμβάνοντας την δροσιά του βουνού σε συνδιασμό με τις πλούσιες αθλητικές εναλλακτικές δραστηριότητες που προσφέρει η περιοχή , είναι απερίγραπτα.

  Η πεζοπορία διπλα στο ποτάμι και μέσα στα βουνα, η ιππασία, η παρατηρηση της ορνιθοπανίδας της περιοχής, το ραφτιγκ, η ποδηλασία , η επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της περιοχής, οι καταβάσεις και οι αναρριχήσεις προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες σε μικρους και μεγάλους.

  Αξιζει πραγματικά να γευτείτε ενα διαφορετικό είδος διακοπών, γιατι καλοκαιρι δεν είναι μονο τα θαλάσσια μπάνια και η ηλιοθεραπεία στις αμμουδερές και πολυσύχναστες θυρυβώδεις παραλίες!
   

  Συνημμένα Αρχεία:

 10. Εχω περάσει κι εγω απο αυτο το ποτάμι..Πργαματικα η μαγεια και το θαυμα της φύσης είνια κατι που σου προκαλει ρίγος και σε συγκινει...Πιστευω πώς η Ελλάδα είνια μια χωρα με πάρα πολλες "μυστικες" ομορφιές και είνια χρέος ολων να τις προστατεψουμε...
   
 11. Συμφωνώ μαζί σου διακοπές δεν είναι μόνο οι παραλίες και τα νησιά,αλλά και τα απίστευτα μέρη σαν αυτό εδω.Εγω δεν εχω πάει ακόμη.
   
 12. Georgina

  Georgina PB Known Member PBCP Contributor

  Θελω να μοιραστω μαζι σας μερικές ακόμα φωτό απο τις μοναδικες ομορφιές οχι μόνο του Νέστου ,αλλα και ολόκληρης της γύρω περιοχής.
   

  Συνημμένα Αρχεία:

 13. Georgina

  Georgina PB Known Member PBCP Contributor

  Και λιγες ακομα γιατι η ομορφια της Ροδοπης είναι ανεξάντλητη!
   

  Συνημμένα Αρχεία:

Μοιραστείτε

Φόρτωση...