Yellow-crowned Amazon (Amazona ochrocephala)

 1. Οι Αμαζόνες με Κίτρινη Κορώνα ή Yellow-crowned Amazons όπως είναι περισσότερο γνωστοί, είναι παπαγάλοι που κατάγονται από τη Νότιο Αμερική.

  Οι Παπαγάλοι Yellow-Crowned Amazon

  [​IMG]

  Οι παπαγάλοι Yellow-Crowned Amazon είναι ένα από τα είδη των Αμαζόνων που συναντάται σε βιότοπους, σε τροπικές περιοχές, σε σαβάνες και γενικά συχνάζει σε μέρη όπου υπάρχει πυκνή βλάστηση. Κυρίως σε θαμνώδεις περιοχές. Το μέγεθός τους φτάνει τα 36cm.

  Φροντίδα

  Η καθαριότητα είναι πολύ σημαντική ώστε να έχουμε έναν υγιή παπαγάλο. Οι ταΐστρες και τα μπολ του νερού χρειάζονται καλό καθάρισμα. Το υλικό που έχουμε στον πάτο του κλουβιού χρειάζεται αλλαγή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Και μία γενική καθαριότητα στο κλουβί κάθε μήνα επιβάλλεται.

  Ένας τρόπος για την εκγύμναση και να κρατάμε δραστήριο τον παπαγάλο μας είναι τα παιχνίδια. Μια αλλαγή των παιχνιδιών σε τακτά χρονικά διαστήματα θα ήταν καλό να γίνεται για να κρατάμε το ενδιαφέρον του παπαγάλου μας, ώστε να μην έχει ανία και αρχίσει να μαδάει το φτέρωμά του. Τα αιχμηρά παιχνίδια και αντικείμενα πρέπει να αποφεύγονται για ευνόητους λόγους.

  Το μπάνιο έχει ευεργετικές ιδιότητες. Με το μπάνιο το φτέρωμα διατηρείται σε καλή κατάσταση, λαμπερό, καθαρό και απομακρύνονται οι σκόνες, γι αυτό είναι καλό να τους προσφέρουμε μέρα παρά μέρα. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των παπαγάλων Amazon είναι η αλλαγή χρώματος των φτερών του μετά από το μπάνιο.

  Η ηλικία τους φτάνει τα 30-70 χρόνια ζωής αλλά με τη παροχή της κατάλληλης φροντίδας και διατροφής μπορούν να ζήσουν και παραπάνω.

  Αναπαραγωγή

  Οι παπαγάλοι Yellow-Crowned Amazon αναπαράγονται στην ηλικία των 5-6 χρόνων περίπου και κάνουν γύρω στα 3-5 αβγά.

  Διάκριση Φύλου

  Ο καλύτερος τρόπος αναγνώρισης φύλου επιτυγχάνεται με την ενδοσκοπική εξέταση ή αλλιώς με την εξέταση DNA. Οι εν λόγω παπαγάλοι φτάνουν τα 30-70 χρόνια ζωής αλλά με τη παροχή της κατάλληλης φροντίδας και διατροφής μπορούν να ζήσουν και παραπάνω. Με αυτόν τον τρόπο διαπιστώνουμε με σιγουριά το φύλο του παπαγάλου μας χωρίς να χάνουμε τον χρόνο μας με διάφορες εικασίες, οι οποίες πολλές φορές απέχουν από την πραγματικότητα.

  Διατροφή

  Η πιο κατάλληλη και πλέον ενδεδειγμένη τροφή για παπαγάλους είναι τα pellets (κροκέτες). Είναι εμπλουτισμένες με όλα τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να προσλαμβάνονται από τους παπαγάλους. Επίσης μπορούμε να τους δίνουμε διάφορους σπόρους και στικ αλλά σε μικρή ποσότητα και όχι σε σύντομο χρονικό διάστημα.

  Ακόμη, μπορούμε να τους δίνουμε διατροφικά συμπληρώματα, όπως τα palm nuts (τα οποία μπορούμε να τα προμηθευτούμε από κάποιο pet shop) και βιταμίνες κυρίως κατά την περίοδο της πτερόρροιας (ισχύει και για παπαγάλους).

  Φυσικά από την ταΐστρα δεν πρέπει να λείπουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής. Στη φύση τρέφονται με διάφορους σπόρους, χόρτα, φρούτα κι έντομα.

  Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση

  • Διωνυμική ονοματολογία: Amazona ochrocephala
  • Ελληνική: Παπαγάλος Αμαζονίου με Κίτρινο Μέτωπο
  • Αγγλική: Yellow-crowned Amazon
  • Τάξη: Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)
  • Οικογένεια: Ψιττακίδες (Psittacidae)
  • Γένος: Amazona
  • Είδος: A. ochrocephala
  Περισσότερα
  Παπαγάλοι Αμαζονίου
  Blue Fronted Amazon (Amazona aestiva)
  Άλμπουμ Παπαγάλοι Αμαζονίου

  Συζητήσεις
  Αν χρειάζεστε βοήθεια ή έχετε ερωτήσεις σχετικά με τους Yellow-crowned Amazon, γράψτε το μήνυμά σας στα Forums Παπαγάλων του PetBirds.

  Μοιραστείτε

  Ετικέτες Αρθρου

  Άρεσε στους ilie mp, Φοίβος και maria p.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
 1. Fotis_K
  Όταν λες αλλάζει το χρώμα του όταν κάνει μπάνιο τι εννοείς; Και τι χρώμα γίνεται; Έχεις κάποια φώτο;
  1. Stavros
   Όταν βραχεί το πτέρωμά τους γίνεται καφέ και όταν στεγνώσει γίνεται ξανά πράσινο.
 2. nasosKE_30
  Ποιος ξέρει ποια η διαφορά αυτών που έχουν άσπρο ραμφος από αυτούς που έχουν μαύρο και αυτούς που έχουν άσπρο-μαύρο ραμφος. Άμα δείτε και σε φώτο, άλλοι έχουν μαύρο άλλοι άσπρο και άλλοι και τα 2, και είναι όλοι του ίδιου είδους!

  Στους African grey για παράδειγμα, μαύρο έχει ο Congo African και άσπρο-μαύρο ο Timneh African. εδώ τι ισχύει, υπάρχουν άλλες υποκατηγορίες;
  1. roulavla
   Ο παπαγάλος με το ανοιχτόχρωμο ράμφος είναι Double Yellow Faced Amazon και συνήθως έχει περισσότερο κίτρινο στο κεφάλι μέχρι τον λαιμό. Επίσης στο τελείωμα των φτερών έχει έντονο κόκκινο και κίτρινο χρώμα όπως και στους ώμους του. Τα ποδαράκια του είναι μπεζ και όχι γκρι όπως των άλλων αμαζόνων. Θεωρείτε πολύ καλός ομιλητής.
   Stavros likes this.
Φόρτωση...