Teflon ο σιωπηλός δολοφόνος των πουλιών

 • Συντάκτης Stavros
 • Publish date
 • Ενημερώθηκε
Δεν κάνει κανέναν ήχο και δεν έχει καμία μυρωδιά. Παρόλα αυτά το polytetraflouethylene (αναθυμιάσεις από την θέρμανση του Teflon) είναι θανατηφόρο για τα πουλιά σας.

Τι προκαλεί το Teflon στα πουλιά

Το μέγεθος του πτηνού και η λειτουργική ικανότητα των πνευμόνων, είναι παράγοντες που καθορίζουν την ευαισθησία στις τοξίνες που υπάρχουν στο περιβάλλον μας. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι ανθρακωρύχοι έπαιρναν ένα καναρίνι μαζί τους κατεβαίνοντας στα ορυχεία. Εάν το πουλί αδιαθετούσε ή πέθανε, ήξεραν ότι ήταν επικίνδυνο για αυτούς να βρίσκονται στο συγκεκριμένο ορυχείο.

Το polytetraflouethylene είναι γνωστό με την εμπορική ονομασία Teflon και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες πουλιών συνειδητοποιούν ότι η χρησιμοποίηση προϊόντων που έχουν αυτήν την επίστρωση, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακίνδυνα στους χώρους των πουλιών.

Εντούτοις, υπάρχουν πολλές άλλες εμπορικές ονομασίες (μάρκες) που είναι polytetraflouethylene. Μερικές από αυτές είναι: Silverstone, Fluron, Supra, Excalibur, Greblon, Xylon, Duracote, Resistal, Autograph and T-Fal. Αυτή η επίστρωση χρησιμοποιείται κυρίως σε επιφάνειες, για να εμποδίζει πράγματα να κολλούν σε αυτές.

Ο ζωολογικός κήπος του San Antonio στο Τέξας, “έχασε” 21 πουλιά σε μια υπαίθρια κλούβα λίγο καιρό πριν. Ο θάνατός τους προκλήθηκε όταν τα πουλιά μαζεύτηκαν κάτω από τα φώτα, που οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου είχαν εγκαταστήσει με σκοπό να τα θερμάνουν στην υπαίθρια αυτή κλούβα. Οι λάμπες ήταν επικαλυμμένες με Polytetraflouethylene.

Οι τυποποιημένοι κόκκινοι λαμπτήρες θέρμανσης της Phillips, έχουν επίστρωση από Teflon. Ο FDA (Food and Drug Administration) απαιτεί πλέον να τοποθετείται επίστρωση από Teflon σε λαμπτήρες που προορίζονται για χρήση σε χώρους με τρόφιμα, ως ασπίδα θρυμματισμού του γυαλιού σε περίπτωση θραύσης.

Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε ένα λαμπτήρα ως θερμαντικό μέσο σε μια επωαστική μηχανή ή για να διατηρήσετε ένα άρρωστο πουλί ζεστό, να είστε προσεκτικοί και να διαβάζετε τη συσκευασία του για να δείτε εάν έχει χρησιμοποιηθεί Teflon στην κατασκευή του.

Εάν δεν βρίσκεται μέσα σε συσκευασία ή δεν αναφέρει ότι έχει κάποια ειδική επίστρωση, ελέγξτε οι ίδιοι σας των λαμπτήρα. Αυτοί που έχουν επίστρωση από Teflon, έχουν “αφρώδη” ή αδιαφανή (μουντή) επιφάνεια. Μπορεί να χρησιμοποιούν κάποια από τις άλλες εμπορικές ονομασίες για το Polytetraflouethylene, έτσι να θυμάστε ότι επειδή δεν αναγράφει Teflon δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές για να χρησιμοποιείται στα πουλιά.

Το PTFE (Polytetraflouethylene) ανακαλύφθηκε το 1941. Βασικά πρόκειται για πλαστικό. Το Teflon είναι το εμπορικό σήμα (trademark) για το tetrafluoroeghylene resin, το οποίο εμφανίζει υψηλή θερμική αντίσταση καθώς επίσης και αντίσταση στις διαβρώσεις από χημικές ουσίες.

Χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη μόνωση καλωδίων, φλαντζών και άλλων εφαρμογών στη χημική βιομηχανία. Αργότερα έγινε δημοφιλές ως αντικολλητική επίστρωση σε σκεύη μαγειρέματος.

Το 1951 αναφέρθηκε η πρώτη περίπτωση παρενεργειών από tetrafluoroethylene στον άνθρωπο. Προκαλούσε συμπτώματα όπως αυτά της γρίπης στους ανθρώπους. Το tetrafluoroethylene παραμένει αρκετά στο χώρο, ακόμη και αφότου απομακρυνθεί το προϊόν. Μπορεί να παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα στα χαλιά και στις κουρτίνες.

Τα πουλιά πεθαίνουν με εξαιρετικά επίπονο και αγωνιώδη θάνατο όταν εκτεθούν στα παράγωγα της καύσης αυτού του υλικού. Το προϊόν αυτό μπορεί να μην σκοτώσει όλα τα πουλιά συγχρόνως. Οι τοξίνες “ταξιδεύουν” με τα ρεύματα του αέρα. Τα ρεύματα αυτά, μπορεί να παρακάμψουν ένα πουλί και να έρθουν σε επαφή με κάποιο άλλο. Τα προϊόντα αυτής της καύσης (αναθυμιάσεις), στροβιλίζονται σε αυτά τα ρεύματα αέρα όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον καπνό.

Το πουλί δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται στο δωμάτιο που δημιουργούνται οι αναθυμιάσεις, δεδομένου ότι αυτές μπορούν να μεταφερθούν σε διάφορα μέρη του σπιτιού με αυτά τα ρεύματα αέρα. Στα μικρότερα πουλιά μπορούν να είναι επιβλαβή μικρότερα ποσά αναθυμιάσεων από ότι σε ένα μεγαλύτερο πουλί, αλλά ακόμη και ένα μικρό σχετικά ποσό έκθεσης, μπορεί να σκοτώσει ένα μεγάλο πουλί.

Όταν κυκλοφόρησε αρχικά η έκθεση ότι το Teflon προκαλεί θανάτους στα πουλιά, θεωρήθηκε ότι απαιτούνταν πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την απελευθέρωση των θανάσιμων αναθυμιάσεων. Τώρα πλέον υπάρχουν εκθέσεις που αναφέρουν ότι θερμοκρασίες χαμηλότερες των 140ο C (285ο F), μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο στα πουλιά.

Το Teflon αρχίζει να εκπέμπει αναθυμιάσεις από την έναρξη της θέρμανσής του. Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες ή παρατεταμένο χρονικό διάστημα θέρμανσης για την πρόκληση θανάτου στα πουλιά σας. Μικρά πουλιά που αναπνέουν αυτές τις αναθυμιάσεις για μερικά μόνο δευτερόλεπτα, πεθαίνουν μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι το Teflon είναι επικίνδυνο μόνο σε ένα τηγάνι που καίει. Αυτός ο κίνδυνος “κρύβεται” και σε άλλα προϊόντα εκτός από τα μαγειρικά σκεύη. Αυτά δεν είναι απαραίτητο να λειτουργήσουν σε υψηλές θερμοκρασίες για να προκαλέσουν ζημία στα πουλιά σας. Έχω απαριθμήσει μερικά προϊόντα που χρησιμοποιούν polytetraflouethylene. Δεν χρησιμοποιούν όλα αυτή την επίστρωση ούτε είναι αυτά τα μόνα προϊόντα που τη χρησιμοποιούν.

Διαβάζετε προσεκτικά όλα τα προϊόντα που αγοράζετε προτού να τα χρησιμοποιήσετε σε χώρους κοντά στα πουλιά σας. Αν υπάρχει αμφιβολία, καλέστε τον κατασκευαστή και ρωτήστε τι υλικά έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του προϊόντος.

Μερικά προϊόντα που χρησιμοποιούν Polytetrafluoroethylene (ενδεικτικά).
 • Θερμικοί λαμπτήρες
 • Φορητές θερμάστρες
 • Επιφάνεια της βάσης του ηλεκτρικού σίδερου
 • Σιδερόπανα (το πανί της σιδερώστρας)
 • Η επιφάνεια της σόμπας (πλάκα)
 • Τηγάνια
 • Μεταλλικές πλάκες ψησίματος
 • Γουοκς
 • Συσκευές που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τηγανίτας
 • Ηλεκτρικά τηγάνια
 • Παρασκευαστές popcorn θερμού αέρα.
 • Καφετιέρες
 • Παρασκευαστές ψωμιού
 • Αντικολλητικός ανοξείδωτος χάλυβας
 • Ψηστιέρες
 • Αντικολλητικές φόρμες για κέικ
 • Ταψάκια για πίτσα
 • Πρέσες για τορτίγιας
By Joanie Doss
Συντάκτης
Stavros
Stavros

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
5.924
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Φροντίδα Πτηνών

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο

Top