Parrotlet, το παπαγαλάκι μινιατούρα

 1. PetBirds
  Tο Parrotlet αποτελεί ιδανική επιλογή παπαγάλου, αν ψάχνετε για ένα μικρόσωμο είδος, αλλά με την ευφυΐα ενός Μακάο ή ενός Γκρίζου Αφρικανικού.

  Γνωρίστε τα παιχνιδιάρικα Parrotlet

  Όλοι απορούν πώς είναι δυνατόν μέσα σε ένα τόσο μικρό σώμα να χωρέσει μια τόση έντονη και δυναμική προσωπικότητα!

  parrotlet_.jpg
  Foto by ArsalanW

  Τα Parrotlet είναι από τα πιο μικρόσωμα είδη παπαγάλων που προέρχονται από το Μεξικό και την Νότια Αμερική. Το μέγεθός τους δεν ξεπερνάει τα 10 με 15 εκατοστά και το συνολικό τους βάρος κυμαίνεται από 18 έως 30 γραμμάρια ανάλογα με το είδος.

  Τα πανέμορφα χρώματά τους, ο αξιαγάπητος χαρακτήρας τους σε συνδυασμό με την παιχνιδιάρικη και δυναμική προσωπικότητά τους τα κατατάσσει ανάμεσα στα πιο δημοφιλή είδη παπαγάλων τα τελευταία χρόνια.

  Μπορεί να είναι μικρότερα από ένα Budgie αλλά μοιάζουν περισσότερο με Lovebirds καθώς έχουν κοντή και φαρδιά ουρά. Ανήκουν στα διμορφικά είδη παπαγάλων που σημαίνει ότι τα αρσενικά ξεχωρίζουν από τα θηλυκά, από τον χρωματισμό του φτερώματός τους.

  Ο βασικός χρωματισμός στο φτέρωμά τους είναι το πράσινο λαδί και γενικά όλες οι αποχρώσεις του πρασίνου, ωστόσο έχουν επιτευχθεί μέσα από επιλεκτικές διασταυρώσεις των ειδών μια ποικιλία χρωμάτων όπως αλμπίνο, κίτρινα, μπλε, λουτίνο, παστέλ, γκρι, ασημί κτλ.

  Διατροφή

  Στη φύση, τα Parrotlet διατρέφονται με σπόρους, φρούτα και λαχανικά. Ως κατοικίδια διατρέφονται με σπόρους, πέλετς, ποικιλία φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Απαραίτητη θεωρείται η προσφορά σουπιοκόκαλου καθώς επίσης και η καθημερινή χορήγηση φρέσκου νερού.

  Αναπαραγωγή

  Τα Parrotlet ωριμάζουν αναπαραγωγικά μετά τον πρώτο χρόνο ζωής τους. Η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινάει από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο. Χτίζουν την φωλιά τους σε τρύπες δέντρων σε πυκνά δάση.

  Φροντίδα και διαμονή

  Οι ιδανικές διαστάσεις του κλουβιού είναι μέχρι 60Χ60Χ60 με μια μεγάλη πόρτα για να μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει άνετα από το κλουβί.

  Το κλουβί πρέπει να τοποθετείται σε μια ήσυχη γωνία τους σπιτιού μακριά από θορύβους μιας και έχει ανάγκη για ανάπαυση για τουλάχιστον 12 ώρες ημερησίως.

  Επιβεβλημένη θεωρείται η καθαριότητα του κλουβιού σε ταχτική βάση. Χρήσιμο είναι να χρησιμοποιούνται πατήθρες από φυσικό ξύλο για να γυμνάζει τα πόδια του και να εξασκεί το ράμφος του.

  Επειδή το Parrotlet έχει παιχνιδιάρικη προσωπικότητα και είναι δραστήριο και δυναμικό πουλί έχει ανάγκη από πολλά παιχνίδια στο κλουβί όπως και τα περισσότερα είδη παπαγάλων και σπίνων. Ξύλινοι χρωματιστοί κρίκοι, σχοινιά, σκάλες, καμπάνες, κουδουνάκια, τούνελ είναι από τα αγαπημένα του παιχνίδια.

  Είναι ικανό να ασχολείται ώρες με τις εκπαιδευτικές αυτές δραστηριότητες χωρίς να δημιουργεί φασαρία. Τρελαίνεται να σκαρφαλώνει, να αιωρείται, να εκτελεί ακροβατικά.

  Μόνο όταν δει τον ιδιοκτήτη του, τον καλεί με σφυρίγματα και φωνούλες κοντά του για να απολαύσει την τρυφερότητα και την στοργή που τόσο έχει ανάγκη.

  Συμπεριφορά

  Στο φυσικό τους περιβάλλον σχηματίζουν πάντα αρκετά μεγάλα σμήνη και αναπτύσσουν πολύ ισχυρούς συντροφικούς δεσμούς.

  Τα Parrotlet επιζητούν την αποκλειστικότητα και οι δεξιότητες που αναπτύσσουν στηρίζονται στην αλληλεπίδραση με τον ιδιοκτήτη τους. Δείχνουν προτίμηση σε ένα μέλος της οικογένειας που δεν είναι αποκλειστικά αυτός που ταΐζει και φροντίζει το πουλί, αλλά όποιος ασχολείται δημιουργικά μαζί τους.

  Μπορούν να σφυρίζουν και να τραγουδούν όπως τα cockatiel, έχουν όμως την ικανότητα να μάθουν αρκετές λέξεις, μικρά τραγούδια καθώς και να επαναλαμβάνουν μικρές εντολές, αλλά δεν μπορούν να εκτελέσουν κόλπα όπως οι Μακάο και οι Γκρίζοι Αφρικανικοί.

  Αν και θεωρείται ιδανικό πουλί συντροφιάς, ειδικά για όσους μένουν σε διαμερίσματα λόγω της χαμηλής και ήρεμης φωνής του, παρόλα αυτά στην αιχμαλωσία παρουσιάζει επιθετική συμπεριφορά όχι μόνο προς τα άλλα είδη πουλιών, αλλά ακόμα και σε πουλιά του ιδίου γένους. Έτσι παρόλο που στην άγρια φύση είναι ένα κοινωνικό πουλί, στην αιχμαλωσία γίνεται διεκδικητικό και δεν γνωρίζει την έννοια του μοιράζομαι!

  Αν και μπορεί να είναι μικρότερο σε μέγεθος από τα άλλα κατοικίδια που τυχών μπορεί να έχει ένας ιδιοκτήτης, δεν διστάζει να τους επιτεθεί και να τα τραυματίσει με το μικρό αλλά γαμψό ράμφος του. Φυσικά και δεν συνίσταται η διαβίωση ενός μόνο πουλιού σε έναν χώρο, όμως οι ιδιοκτήτες περισσότερων κατοικίδιων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί προς αποφυγή τραυματισμών.

  Τα γένη των Parrotlet

  Υπάρχουν 3 γένη (Forpus, Touit kai Nannopsittaca) και 16 διαφορετικά είδη τα οποία είναι:
  • Forpus coelestis - Pacific or Celestial
  • Forpus passerinus - Green Rumped
  • Forpus conspicillatus - Spectacled
  • Forpus xanthopterygius - Blue Winged
  • Forpus cyanopygius - Mexican
  • Forpus xanthops - Yellow Faced
  • Forpus sclateri - Sclater's
  • Nannopsittaca panychlora - Tepui
  • Touit melanonota - Brown Backed
  • Touit surda - Golden Tailed
  • Touit dilectissima - Red Winged
  • Touit purpurata - Sapphire Rumped
  • Touit huetii - Scarlet Shouldered
  • Touit batavica - Seven Colored
  • Touit stictoptera - Spot Winged
  • Nannopsittaca dachilleae - Amazonian
  Τα 3 πρώτα είδη είναι και τα περισσότερο γνωστά κατοικίδια πουλιά.

  Θεωρείται αξιοπερίεργο, αλλά το προσδόκιμο ζωής ενός τέτοιου μικρού σε μέγεθος πουλιού ξεπερνάει τα 15 χρόνια και αν ο ιδιοκτήτης του το φροντίσει με σωστή διατροφή και ιδανικές συνθήκες διαβίωσης, πιστεύεται ότι μπορεί να αγγίξει και τα 30 χρόνια.

  Συζητήσεις στα Forum των Παπαγάλων.
  PBCP Συντάκτες:
  Αρχικός Συντάκτης
  @Georgina
  Συντάκτες Ανάπτυξης Έργου
  -
  Αναφορές:
  Copyright
  © PetBirds Community Project
  Από PetBirds, 10 Οκτ 2008 | Ενημερώθηκε: 26 Ιουν 2016 | | |

  Μοιραστείτε

  Ετικέτες Αρθρου

  Like από Irene, xarzinas, Εκηβόλος αλλά και άλλους 11.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
 1. aggel
  Τζωρτζίνα καταρχάς το άρθρο είναι καταπληκτικό όσο και τα parrotlets. Στη Ρόδο έχει κάπου 7-8 από αυτά με 70-75 ευρώ. Είναι αξιολάτρευτα κι αν είχα χώρο και μπορούσα να το φροντίσω τέλεια, τότε θα το έπαιρνα.

  Γι' αυτό παιδιά όσοι ενδιαφέρεστε, να δείτε αν μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις ανάγκες αυτού του πτηνού!
   StratosNik likes this.
 2. marianna2384
  Όμορφα, παιχνιδιάρικα, και οικονομικά!
  1. Yasmin
   Μαριάννα, συγκριτικά με το μέγεθός τους, δεν νομίζω ότι είναι και πολύ οικονομικά, αλλά δεν είναι και τόσο κοινά οπότε υπάρχει ένα point..Σκέψου μόνο ότι κοκκατίλ βρίσκεις σε πιο χαμηλή τιμή. Τουλάχιστον για αυτό που είχα βρει εγώ δεν ήταν εξημερωμένο.
 3. Μαιρη
  Σήμερα είδα ένα parrotlet απο κοντά, στο pet, που πήγα να πάρω τροφές. Παιδιά έπαθα πλάκα. Απο κοντά είναι ακόμα πιο όμορφο και πιο γλυκούλι. :p
  1. Μαιρη
   Στο pet city στην Βουλιαγμένης!
  2. TeriAthens
   Στα Pet City στο Μαρούσι, αν και πάω συχνά, δεν έχουνε φέρει parrotlet. Ίσως δεν έχει ζήτηση ή τα ξέρουν λίγοι.

   Ευχαριστώ Μαίρη! :)
  3. Μαιρη
   Aν σε ενδιαφέρει πήγαινε να το προλάβεις γιατί είχαν μόνο ένα. :)
 4. Wind-sa
  Έχω μια ερώτηση...
  Πως ακριβώς να ξεχωρίζουμε θηλυκό και αρσενικό parrotlet; Τι διαφορά χρωμάτων έχουν και που;

  Ωραίο Άρθρο Georgina!
  1. Φοίβος
 5. Yasmin
  Είχα δει στο Ηράκλειο της Κρήτης σε ένα pet shop και έκαναν 90 ευρώ!
 6. TeriAthens
  Στην Αθήνα σε όσα Pet Shop έτυχε να πάω δεν έχω δει Parrotlet.

  Eίναι τέλεια, αξιολάτρευτα! Kάπως μου θυμίζει lineolated, με τη διαφορά οτι τα linnies είναι πολύ πιο βραδυκίνητα. :D

  Πολύ ωραίο και κατατοπιστικό άρθρο Τζωρτζίνα!
Φόρτωση...