Paradise Whydah (Vidua paradisaea)

  1. Η Paradise Whydah αποτελεί το πιο εντυπωσιακό είδος από τα τρία Eyre ευρέως διαδεδομένα αφρικανικά πουλιά με μακριά ουρά (straw tailed whydah, pintail whydah).

    Η λατινική του ονομασία είναι Vidua paradisaea. Το είδος αυτό κατάγεται από την ανατολική Αφρική οπού ζει σε σμήνη έχοντας αγελαία συμπεριφορά όλες τις εποχές του χρόνου, εκτός της αναπαραγωγικής περιόδου. Κατά την περίοδο αυτή κυρίως τα αρσενικά, έχουν μια πιο δύσκολη προσέγγιση και τείνουν να ζουν σε ζεύγη.

    Οι paradise whydahs είναι σεξουαλικά διμορφικά πουλιά, αλλά αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό μονό στη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Τα θηλυκά πουλιά έχουν καστανό χρώμα με εντελώς διαφορετικές αποχρώσεις στα αρσενικά. Αυτών, το κεφάλι είναι μαύρο, η κοιλιά έχει χρώμα βαθύ μπλε και το στήθος ένα ξανθό κρεμ χρώμα. Το θηλυκό έχει μια κοντή ουρά, όπως και το αρσενικό όταν δεν είναι σε περίοδο αναπαραγωγής. Κατά τη διάρκεια όμως της περιόδου αυτής, το αρσενικό υφίσταται έντονες αλλαγές στο φτέρωμα του. Γίνεται πιο έντονα χρωματισμένο και αποκτά βαθιά γυαλιστερά μαύρα φτερά καθώς επίσης και μεγάλη ουρά που μπορεί να ξεπερνά σε μήκος τα 20 εκατοστά. Με το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου χάνει τη ουρά του μονό και μονό για να μεγαλώσει στην επόμενη αναπαραγωγική περίοδο. Αρσενικά και θηλυκά έχουν μήκος 13 εκατοστά, αλλά όταν το αρσενικό είναι σε κατάσταση αναπαραγωγής, μπορεί να φτάσει τα 40 εκατοστά εξαιτίας της ουράς του. Λόγω της μακριάς ουράς και του σκούρου φτερώματος η paradise whydah είναι επίσης γνωστή και ως πουλί χήρα.

    Αυτά τα πουλιά δεν έχουν καμιά ιδιαίτερη ανησυχία για την διατροφή τους. Σπόροι και χόρτα είναι η βασική τους διατροφή η οποία είναι για αυτά υπεραρκετή. Όπως όλα τα πουλιά, χρειάζονται ζωικές πρωτεΐνες αλλά επειδή δεν επωάζουν τα αυγά τους και δεν ανατρέφουν τα μικρά τους (όπως όλες οι whydah), αυτή δεν θεωρείται απαραίτητη.

    Και αυτό το είδος δεν επωμίζεται τις πατρικές ευθύνες και τις μεταθέτει σε πουλιά που ανήκουν στην κατηγορία waxbills. Τα αρσενικά αυτού του είδους κάνουν μια από τις ωραιότερες επιδείξεις για να προσελκύσουν τα θηλυκά, έχουν όμως και τις μεγαλύτερες απώλειες από αρπακτικά. Η "βαριά" ουρά τους δεν τους επιτρέπει ένα γρήγορο πέταγμα και συνεπεία όλων είναι να καταλήγουν στα νύχια γερακιών. Το τραγούδι του αρσενικού μιμείται διαφορά τραγούδια από waxbills που χρησιμοποιεί ως "οικοδεσπότες" για τα αυγά του. Το τραγούδι τους είναι συνεχές κατά την ερωτοτροπία και πολύ θορυβώδες. Ένα αρσενικό μπορεί σε μια αναπαραγωγική περίοδο να ζευγαρώσει με 20 θηλυκά κυρίως λόγω του ελευθέρου χρόνου από τη μη ανατροφή των νεοσσών - αυγών .

    Αναντίρρητα πρόκειται για ένα θαυμάσιο πουλί, που συμπληρώνει την τριάδα των whydah που μπορούν να διατηρηθούν ως pets. Η συνολική εμφάνιση του αρσενικού πραγματικά δικαιώνει και την επωνυμία του…. Paradise.

    Μοιραστείτε

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
Φόρτωση...