Πρόσφατα

Palm Cockatoo (Probosciger aterrimus)

Palm Cockatoo - Probosciger Aterrinus

Palm Cockatoo, το μεγαλύτερο είδος των Cockatoo αλλά συνάμα το πιο σπάνιο είδος λόγο εξαφάνισης. Συναντάτε κυρίως στην Αυστραλία αλλά και Ινδονησία. Υπάγεται στα CITES από το 1989, όμως οι εξαγωγές του τα προηγούμενα έτη ήταν τεράστιες. Τα περισσότερα από τα εξαχθείσα πουλιά δυστυχώς απεβίωσαν λόγο έλλειψης γνώσεων των ιδιοκτητών τους.

Ο χρωματισμός του είναι μαύρος και το μόνο είδος εκτός από τα "μάγουλα" του που είναι χρώματος κόκκινου, τα οποία έχουν την δυνατότητα να αλλάζουν χρώμα (όπως συμβαίνει και με τα macaw) ανάλογα με την διάθεση (θυμό, έκσταση, φοβία κτλ).

Το συνολικό μήκος ανέρχεται από 49-68 εκατοστά και το βάρος στα αρσενικά είναι από 500-1100 γραμ. ενώ στα θύλακα από 500-950γραμ.

Το επιστημονικό του όνομα προέρχεται από Ελληνική και Λατινική λέξη. Proboscis = Προβοσκίδα και Gero = Γερό και Atterimus = Μαύρο στα Λατινικά. Η ονομασία αυτή προήλθε λόγο του ιδιόμορφου ράμφους του το οποίο δεν εφάπτεται ακριβώς (η άνω και κάτω σιαγόνα) με αποτέλεσμα να είναι ορατή η κόκκινη με μαύρα στίγματα γλώσσα του.

Η διατροφή του αποτελείται από μείγματα σπόρων αλλά στην φύση προτιμά εκτός από τα παραπάνω, φρούτα, έντομα και νύμφες εντόμων. Η ενηλικίωση του είναι στα 4 έτη οπότε και το θηλυκό είναι έτοιμο για την αναπαραγωγή. Κάνουν μόνο ένα αυγό κάθε χρόνο το οποίο και κλωσσάνε για 30-35 μέρες περίπου. Ο νεοσσός χρειάζεται 70 -100 ημέρες για να αποκτήσει το κατάλληλο βάρος και πτέρωμα. Εγκαταλείπει την φωλιά γύρω στις 120-130 μέρες της ζωής του.

Πρόκειται για ένα απο τα πιο ακριβά είδη παπαγάλων και η τιμή του ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ.

Φιλικά
Συντάκτης
inca1099
Ο inca1099 είναι μέλος του PetBirds από τις 30 Ιουλ 2006. Έχει διατελέσει Συντονιστής συζητήσεων στα Forum των Παπαγάλων. Ασχολείται με Καναρίνια, Παπαγάλους και Ιθαγενή.

Τα Άρθρα του inca1099.

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
inca1099
Προβολές
1.907
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Παπαγάλων

Περισσότερα από inca1099

Μοιραστείτε το άρθρο

Top Bottom