Meyer’s Parrot (Poicephalus meyeri)

Αν ψάχνετε για ένα ευγενικό, φιλικό, πανέμορφο, κοινωνικότατο, παιγνιδιάρικο και πανέξυπνο κατοικίδιο πτηνό, ο παπαγάλος Meyerʼs είναι ο ιδανικός σύντροφος όχι μόνο για μοναχικούς ανθρώπους που ψάχνουν για συντροφιά αλλά και για όλη την οικογένεια.

Προέρχεται από την Κεντρική και Νότια - Ανατολική Αφρική και πρόκειται για ένα μικρό σε μέγεθος πουλί που κυμαίνεται από 25 έως 30 εκατοστά και βάρος μέχρι 120 γραμμάρια. Μοιάζει αρκετά στα χρώματα και το μέγεθος με τον παπαγάλο Σενεγάλης. Ζει στη σαβάνα και σε αραιά δάση.

Θα σας κερδίσει αμέσως με τα ελκυστικά και λαμπερά χρώματα τους φτερώματός του. Το κεφάλι του έχει γκρίζα φτερά με μικρή κίτρινη κορώνα. Το γκρι καλύπτει και μέρος του στήθους του. Η κοιλιά του έχει τυρκουάζ χρώμα, ενώ σε κάποια άλλα είδη (υπάρχουν 6 καταγεγραμμένα) διαφοροποιείται και είναι ή λαμπερή γαλάζια ή πρασινωπή. Στο σημείο των ώμων έχει γενναίες ποσότητες κίτρινου ενώ στην πλάτη είναι ντυμένο με γκριζοκάστανο φτέρωμα. Διαθέτει σκουρόχρωμη κοντή ουρά και γκρίζο γαμψό ράμφος και πόδια.

Ο ήσυχος και ευγενικός του χαρακτήρας και η φιλικότητα που δείχνει σε όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της οικογένειας, είναι από τα στοιχεία την προσωπικότητάς του που δεν θα σας αφήσουν ασυγκίνητους. Είναι ένα ιδιαίτερα παιχνιδιάρικο πουλί που αρέσκεται όχι μόνο στο να παίζει συνεχώς με τα παιχνίδια που υπάρχουν στο κλουβί του, αλλά τρελαίνεται να κάνει τούμπες και να κρέμεται ανάποδα κάνοντας ακροβατικά, διασκεδάζοντας με τα καμώματα του τους ιδιοκτήτες του. Είναι ιδανικό κατοικίδιο για όσους έχουν παιδιά γιατί παρόλο που έχει δυνατό, γαμψό ράμφος, σπάνια το χρησιμοποιεί για να τραυματίσει κάποιον που τον ενοχλεί. Το χρησιμοποιεί μόνο για να γυμνάζει το ράμφος του στις ξύλινες πατήθρες. Είναι κοινωνικότατο και φιλικό με όλα τα νέα πρόσωπα που συναντάει ακόμα και για πρώτη φορά. Γενικά λατρεύει να είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Εκπαιδεύεται εύκολα, με την προϋπόθεση ο ιδιοκτήτης του να του αφιερώνει αρκετές ώρες απασχολώντας τον με διάφορα παιχνίδια. Για να προκαλέσει την προσοχή των ιδιοκτητών του, βγάζει μικρές απαλές κραυγές καλέσματος και πιθανών να τραβήξει το ενδιαφέρον τους ραμφίζοντάς τους, χωρίς όμως ποτέ να επιδείξει πρόθεση να τραυματίσει κάποιον.

Οι νεοσσοί του είδους κοινωνικοποιούνται από πολύ νωρίς. Όταν είναι μικρά είναι πολύ σιωπηλά και ήσυχα, αλλά με την κατάλληλη απασχόληση και με άπλετη υπομονή γίνονται κοινωνικά, φιλικά, ήρεμα και καθόλου επιθετικά. Σπάνια αποκτούν την ικανότητα της ομιλίας, αλλά και αν υπάρχει τέτοια περίπτωση, το λεξιλόγιο που μπορούν να αναπτύξουν είναι πολύ φτωχό.

Γενικά είναι ένα πτηνό πολύ εύκολο στην διαχείρισή του. Ο ιδιοκτήτης του θα πρέπει να του προσφέρει ένα άνετο κλουβί, που να του δίνει την δυνατότητα να κινείται με ευκολία μέσα σε αυτό, μιας και εκεί θα περνάει αρκετές ώρες την ημέρας. Οι διαστάσεις του κλουβιού θα πρέπει να είναι το λιγότερο 80Χ80Χ80 με οριζόντια κάγκελα για να μπορεί να σκαρφαλώνει και τουλάχιστον 2 ξύλινες πατήθρες. Ο ελεύθερος χώρος θα πρέπει να του δίνει την δυνατότητα να περιστρέφεται χωρίς να βρίσκει η ουρά του στα τοιχώματα του κλουβιού και να μπορεί να ξεδιπλώνει τα φτερά του γυμνάζοντάς τα. Φυσικά, απαραίτητο αξεσουάρ στο κλουβί του είναι διάφορα εδικά παιχνίδια .

Βασική προϋπόθεση είναι η καθαριότητα και φρέσκο νερό καθημερινά για να πίνει αλλά και να κάνει μπάνιο. Θα σας αφήσει κατάπληκτους το γεγονός ότι εκτός από την διατροφή του που περιλαμβάνει σπόρους, ξηρούς καρπούς, φιστίκια, βατόμουρα, γενικά φρούτα και λαχανικά, δεν θα διστάσει να δοκιμάσει και οτιδήποτε του προσφερθεί από ανθρώπινη τροφή. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή να μην φάει κάτι βλαβερό για την υγεία του .

Οι παπαγάλοι αυτού του είδους ωριμάζουν αναπαραγωγικά σε ηλικία 3-4 χρονών. Η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινάει τους χειμωνιάτικους μήνες. Η θηλυκιά γεννάει 3-4 αυγά μεσολαβώντας μερικές φορές και δύο μέρες για το επόμενο αυγό. Οι νεοσσοί ξεπεταρίζουν από την φωλιά σε 9 περίπου βδομάδες αλλά ανεξαρτητοποιούνται πλήρως μετά την 12η ή 13η βδομάδα.

Το προσδόκιμο ζωής τους κυμαίνεται γύρω στα 25-30 χρόνια.

Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση


Διωνυμική Ονομασία: Poicephalus meyeri
Ελληνική: Παπαγάλος του Meyer
Αγγλική: Meyer’s Parrot
Τάξη: Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)
Οικογένεια: Ψιττακίδες (Psittacidae)
Γένος: Φαιοκέφαλος Poicephalus
Είδος: P. meyeri
  • Υποείδη
  • P. m. meyeri
  • P. m. matschiei
  • P. m. saturatus
  • P. m. reichenowi
  • P. m. damarensis
  • P. m. transvaalensis
Συντάκτης
Georgina
Georgina

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
Georgina
Προβολές
2.689
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Παπαγάλων

Περισσότερα από Georgina

Μοιραστείτε το άρθρο

Top