Major Mitchell's Cockatoo (Lophochroa leadbeateri)

 • Συντάκτης Stavros
 • Publish date
 • Ενημερώθηκε
Οι Major Mitchell's Cockatoo πήραν το όνομά τους από τον εξερευνητή Major Sir Thomas Mitchell, ο οποίος έγραψε γι αυτά, "Λίγα πουλιά ζωντανεύουν περισσότερο τις μονότονες αποχρώσεις του αυστραλιανού δάσους από αυτό το όμορφο είδος του οποίου τα ροζ φτερά και το μεγάλο λοφίο στολίζουν τον αέρα αυτής της ιδιαίτερης περιοχής".

major-mitchells-cockatoo-jpg.55160

Περιγραφή


Οι Major Mitchell's Cockatoo είναι μεσαίου μεγέθους πουλιά που φτάνουν τα 35 εκ.

Το χρώμα του πτερώματός του είναι λευκό με σομόν. Εξαιτίας μάλιστα αυτού του χρωματισμού, ονομάζεται επίσης Ροζ Cockatoo.

Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι το μεγάλο του λοφίο που αποτελείται από φτερά σε λευκό, κόκκινο και κίτρινο χρώμα.

Δεν μοιάζουν ιδιαίτερα με κάποιο άλλο Cockatoo, εκτός από τον Sulphur-crested (Cacatua galerita) με τον οποίο έχουν παρόμοια σωματοδομή αλλά διαφέρουν στο μέγεθος και στο χρώμα, με τον Sulphur-crested Cockatoo να είναι μεγαλύτερος, λευκός και με κίτρινο λοφίο.

Γεωγραφική Κατανομή και Βιότοποι


Οι Major Mitchell’s Cockatoo ζουν στο περιβάλλον της Αυστραλίας, συνήθως σε ημι-άνυδρες και άνυδρες περιοχές της ενδοχώρας με ευκάλυπτους ή ακακίες, αλλά και σε ορισμένες παράκτιες περιοχές.

Δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε περιοχές με μεγάλα σε ηλικία δέντρα, που διαθέτουν ευρύχωρες κουφάλες ώστε να μπορούν να φωλιάζουν και πάντα σε κοντινή απόσταση από το νερό.

Η καταστροφή των βιοτόπων τους επηρεάζει ιδιαίτερα την αναπαραγωγή και την αύξηση του του πληθυσμού τους, με αποτέλεσμα σε ορισμένες χώρες το είδος να θεωρείται προστατευμένο.

Διατροφή


Οι Major Mitchell's Κοκατού είναι παμφάγα πτηνά. Τρώνε σπόρους (ιδιαίτερα σπόρους ακακίας), φυτά, πρασινάδες, θάμνους και δέντρα, καθώς και ρίζες, βολβούς, κουκουνάρια, και προνύμφες εντόμων.

Αναζητούν την τροφή τους κυρίως στο έδαφος, σε ζευγάρια ή μικρές ομάδες, αλλά και σε μεγαλύτερες μαζί με Galahs ή Little Corellas. Κάποιες φορές αυτά τα μεικτά κοπάδια περιλαμβάνουν εκατοντάδες πουλιά.

Αναπαραγωγή


Η αναπαραγωγή των Major Mitchell's Cockatoo διαρκεί όλο το δεύτερο μισό του έτους. Οι φωλιές τους απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 1 χιλιόμετρο.

Φωλιάζουν στον πάτο μεγάλων κοιλοτήτων δέντρων (κουφάλες) και γεννούν 3-4 αυγά σε αυτήν την κάθετη φωλιά. Επωάζουν τα αυγά και τα δύο πουλιά, φροντίζουν και ταΐζουν μαζί τους νεοσσούς τους.

Τα νεαρά πτηνά ανεξαρτητοποιούνται από τους γονείς τους σε ηλικία 6-8 εβδομάδων περίπου.

Αναπαραγωγή σε αιχμαλωσία


Η αναπαραγωγή των Major Mitchell's Cockatoo στην αιχμαλωσία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα αρσενικά αυτή την περίοδο γίνονται επιθετικά και κάποιες φορές μπορεί ακόμη και να σκοτώσουν το θηλυκό.

Χρειάζονται μεγάλο χώρο με καλυμμένα σημεία και κλειστές κάθετες φωλιές με δύο εισόδους για να δίνεται στο θηλυκό η δυνατότητα να διαφύγει από το αρσενικό σε περίπτωση επίθεσης.

Εάν ένα αρσενικό παρουσιάσει έντονη επιθετική συμπεριφορά, πρέπει να απομακρύνεται για όλη τη συνέχεια.

Οι Major Mitchell's Cockatoo ως κατοικίδια


Η εντυπωσιακή εμφάνιση αυτών των πουλιών προδιαθέτει κάποιον που θέλει να αποκτήσει ένα κατοικίδιο πουλί να επιδιώξει την απόκτηση του. Όμως, πρόκειται για πουλιά που χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα και χώρες που δεν διαθέτουν όλοι οι ιδιοκτήτες πουλιών.

Εκτός από την ανάγκη ενός μεγάλου κλουβιού, οι Μέιτζορ Μίτσελς διαθέτουν δυνατή φωνή, κάτι που δεν ευνοεί τη φιλοξενία τους σε διαμερίσματα ή σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Οι Major Mitchell's Cockatoo αναπτύσσουν στενούς δεσμούς με το άτομο που τους φροντίζει και γι' αυτό είναι πιθανό να εμφανίσουν επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε άτομα που διατηρούν κοινωνικές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη τους, ως πράξη αντίδρασης.

Γενικά, οι απαιτήσεις φροντίδας αυτών των πουλιών είναι υψηλές, οπότε πριν πάρετε την απόφαση να αποκτήσετε κάποιο, φροντίστε να έχετε αρκετό χρόνο για να του διαθέτετε καθημερινά και να ενημερωθείτε καλά για τις απαιτήσεις φροντίδας τους.

Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση

 • Διωνυμική Ονομασία: Lophochroa leadbeateri
 • Ελληνική: Ροζ Κακατούα
 • Αγγλική: Major Mitchell's cockatoo
 • Τάξη: Ψιττακόμορφα, Psittaciformes
 • Οικογένεια: Κακατουίδες Cacatuidae
 • Γένος: Λοφιόχρωα Lophochroa
 • Είδος: L. leadbeateri
 • Υποείδη: L. l. leadbeateri, L. l. mollis
Σχετικές Συζητήσεις
Αναφορές
Συντάκτης
Stavros
Stavros
Ο Stavros είναι ιδρυτής και διαχειριστής του PetBirds από τις 7 Απριλίου 2006.
Άρθρα | Συμμετοχή PBCP

Facebook Twitter Gplus

Σχόλια

Greek yorkshire
Αν και Cockatoo, είναι από τα λιγοστά είδη παπαγάλων που δεν συμπαθώ ιδιαίτερα.

Πολύ ωραίο το λοφίο του. Μου θυμίζει στολισμένο κεφάλι αρχηγού των ινδιάνων!
 
Georgina
Προχθές είδα σε πετ σοπ έναν Coffin's Cockatoo. Δεν γνώριζα ότι υπάρχει είδος χωρίς λοφίο και πίστευα ότι ήταν μωρό. Ήταν ελαφρώς πιο μικροκαμωμένο και τα ποδαράκια του ήταν ανοιχτό γκρίζο, αλλά είχαν κάτι σαν πούδρα πάνω τους. Ήταν ιδιαίτερα ήρεμο και χαδιάρικο και απόλαυσε για αρκετή ώρα τα χάδια μας. :) Είχε ένα αδιόρατο ροζ χρώμα στα μαγουλάκια του!

Μου έκανε εντύπωση που ο μαγαζάτορας του είχε βάλει πελετς!
 
R
Τα Major Mitchell's σε γενικές γραμμές δεν γίνονται πολύ δεκτικά, δεν έχουν καλό pet potential είναι κάπως νευρικά!
 
P
Εξαιρετικό το άρθρο, ευχαριστούμε πολύ!

Εγώ άμα είχα το χώρο και το χρόνο η όταν και άμα αργότερα με την εμπειρία χρόνων θα θελα να αποκτήσω ένα Major Mitchell Cockatoo.

Είναι όλα πολύ όμορφα αλλά αυτά που μου αρέσουν σαν χρώματα είναι Moluccan Cockatoo και Palm Cockatoo.

Αυτά μπορούμε να τα βρούμε στην Ελλάδα και αν ναι υπάρχουν εκτροφής και οι τιμές που κυμαίνονται;
 
Φοίβος
pommerouge είπε:
Εξαιρετικό το άρθρο, ευχαριστούμε πολύ!

Εγώ άμα είχα το χώρο και το χρόνο η όταν και άμα αργότερα με την εμπειρία χρόνων θα θελα να αποκτήσω ένα Major Mitchell Cockatoo.

Είναι όλα πολύ όμορφα αλλά αυτά που μου αρέσουν σαν χρώματα είναι Moluccan Cockatoo και Palm Cockatoo.

Αυτά μπορούμε να τα βρούμε στην Ελλάδα και αν ναι υπάρχουν εκτροφής και οι τιμές που κυμαίνονται;
Τον Moluccan μπορείς να τον παραγγείλεις να σου τον φέρουν αν δεν τον βρεις εδώ. Τον Palm όχι.
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
5.365
Σχόλια
5
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Παπαγάλων

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο

Top