Major Mitchell's Cockatoo (Lophochroa leadbeateri)

 1. PetBirds
  Major Mitchell's Cockatoo - Μέιτζορ Μίτσελ Κακατούα


  Γενικά

  Ένα είδος cockatoo είναι κι ο major mitcell's cockatoo, ο οποίος μας εντυπωσιάζει με τα χρώματα που κυριαρχούν στο λοφίο του.

  Το μέγεθός τους αγγίζει τα 35 cm.

  Αυτό το είδος συναντάται σε περιοχές με δέντρα. Προτιμά τις περιοχές όπου υπάρχουν ευκάλυπτοι. Στην φύση τρέφεται με διάφορα χόρτα, σπόρους, φρούτα κι έντομα.

  Αναπαραγωγή

  Οι major mitchell's cockatoo ωριμάζουν σεξουαλικά στην ηλικία των 3-4 χρόνων. Τα θηλυκά γεννάνε γύρω στα 2-4 αυγά τα οποία τα επωάζουν για 26 ημέρες.

  Μέσος Όρος Ηλικίας

  Οι συγκεκριμένοι παπαγάλοι μπορούν να φτάσουν 30 χρόνια ζωής αλλά με την κατάλληλη φροντίδα και με σωστή διατροφή μπορούν να ζήσουν και παραπάνω.

  Αναγνώριση Φύλου

  Το θηλυκό είναι λευκό στην περιοχή της κοιλιάς, φέρει πιο πλατιά κίτρινη λωρίδα στο λοφίο και η ίριδα είναι κόκκινη. Βέβαια η πιο αξιόπιστη μέθοδος αναγνώρισης φύλου είναι η ενδοσκοπική εξέταση ή αλλιώς η εξέταση DNA.

  Διατροφή

  Για να έχουμε έναν υγιή παπαγάλο σαφώς και πρέπει να ακολουθεί μια ολοκληρωμένη δίαιτα, ώστε να προσλαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται για να είναι σωματικά υγιής. Έτσι δεν φτάνει σε σημείο να έχει θρεπτική έλλειψη στη διατροφή του.

  Η διατροφή του πρέπει να περιλαμβάνει διάφορους σπόρους, φρούτα και λαχανικά αλλά και διάφορες πηγές ασβεστίου και πρωτεϊνών, όπως πηγή ασβεστίου είναι τα σπασμένα τσόφλια αυγών ή το κόκαλο σουπιάς. Πηγή πρωτεϊνών αντίστοιχα είναι τα βρασμένα αυγά. Επίσης μια καλή επιλογή τροφής είναι τα pellets τα οποία περιέχουν διάφορα στοιχεία που χρειάζονται οι παπαγάλοι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να χορηγούνται επί μονίμου βάσεως γιατί ας μην ξεχνάμε ότι αφενός είναι επεξεργασμένη τροφή και αφετέρου καταντάει μονότονη για τα πουλιά μας. Άλλωστε οι φυσικές τροφές (όπως είναι οι σπόροι) δεν είναι επεξεργασμένες όπως τα pellets και φυσικά, όπως καθετί φυσικό προϊόν, περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα χρήσιμων στοιχείων.

  Στα pet shop μπορούμε επίσης να βρούμε διάφορες συμπληρωματικές τροφές και συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων για να υπάρχει μια ποικιλία στη διατροφή του.

  Κλουβιά Και Υγιεινή

  Όπως όλοι καταλαβαίνουμε όσο πιο μεγάλο είναι ένα κλουβί τόσο το καλύτερο διότι ο παπαγάλος μας θα έχει χώρο για να κινηθεί ελεύθερα. Επίσης εκτός από το μέγεθος του κλουβιού, παίζει σημαντικό ρόλο και η ύπαρξη οριζόντιων κάγκελων, ώστε ο παπαγάλος μας να ικανοποιεί την έμφυτη τάση του για σκαρφάλωμα.

  Τα κλουβιά θα πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και καλό θα ήταν κάθε μήνα να γίνεται κι ένα γενικό καθάρισμα σε όλο το κλουβί και τα εξαρτήματά του. Οι ταϊστρες και τα δοχεία νερού θα πρέπει να πλένονται τακτικά ώστε να διατηρούνται καθαρά και να αποφευχθούν διάφορες ασθένειες.

  Ασθένειες

  Όπως και τα υπόλοιπα ζώα έτσι και οι παπαγάλοι μπορούν να ταλαιπωρηθούν από κάποια ασθένεια. Η πιο διαδεδομένη ασθένεια είναι η ψιττάκωση ή αλλιώς scally face. Αυτή η ασθένεια είναι ιάσιμη αν την προλάβεις στα αρχικά στάδια.
  Δεν υπάρχει όμως λόγος για να αγχωνόμαστε και να φοβόμαστε. Αυτό που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να απολυμαίνουμε-καθαρίζουμε σχολαστικά το κλουβί και τα εξαρτήματά του.

  Εκπάιδευση - Εξημέρωση

  Η εκπαίδευση για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα πρέπει να γίνεται σιγά-σιγά και ακολουθώντας τον ρυθμό του παπαγάλου μας. Πρέπει να υπάρχει συχνή εώς καθημερινή επαφή με το πτηνό, ώστε να μας μάθει και να νιώσει ασφάλεια κοντά μας.

  Ένας καλός τρόπος προσέγγισης είναι να του δίνουμε με το χέρι μας τροφές-λιχουδιές που του αρέσουν πολύ (ώστε να συνδυάσει την παρουσία μας με κάτι το ευχάριστο, έτσι μόλις θα μας βλέπει θα ξέρει ότι δεν θα του κάνουμε κακό και ότι με την παρουσία μας θα εισπράττει μόνο καλά) συνοδευόμενες με τρυφερές και γλυκές λεξούλες για να τον ''κερδίσουμε''.

  Παιχνίδια

  Θεωρώ απαραίτητη την ύπαρξη παιχνιδιών στο κλουβί ενός παπαγάλου. Με τα παιχνίδια ο παπαγάλος μας κρατιέται δραστήριος, γυμνάζεται και δεν έχει άνοια, ώστε να φτάσει σε σημείο να έχει ανεπιθύμητες ασχολίες, όπως είναι το μάδημα των φτερών. Τα παιχνίδια μπορούν να είναι αγορασμένα από κάποιο pet shop ή δική μας κατασκευή. Απλά πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο να μη παρέχουμε παιχνίδια τα οποία είναι αιχμηρά ή μπορούν να φανούν επικίνδυνα για τα πτηνά μας.

  Υπάρχουν κι άλλα είδη cockatoo, τα οποία είναι τα ακόλουθα:

  • Yellow-Tailed Black Cockatoo (Μαύρος Κακατούα Με Κίτρινη Ουρά)
  • Red-Tailed Black Cockatoo (Μαύρος Κακατούα Με Κόκκινη Ουρά)
  • Palm Cockatoo (Μαύρος Κακατούα)
  • Moluccan Cockatoo (Μολούκανς Κακατούα)
  • Red-Vented Cockatoo (Κακατούα Με Πορφυρή Ουρά)
  • Lesser Sulphur-Crested Cockatoo (Μικρός Κακατούα Με Κίτρινο Λοφίο)
  • Greater Sulphur-Crested Cockatoo (Μεγάλος Κακατούα Με Κίτρινο Λοφίο)
  • Goffin's Cockatoo (Γκοφιν Κακατούα)
  • Ducorps's Cockatoo (Ντουκορπς Κακατούα)
  • Galah (Γκαλά)
  • Little Corella (Μικρή Κορέλα)
  Αναφορές:
  Copyright
  © PetBirds Community Project

  Ετικέτες Αρθρου

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
 1. pommerouge
  Εξαιρετικό το άρθρο, ευχαριστούμε πολύ!

  Εγώ άμα είχα το χώρο και το χρόνο η όταν και άμα αργότερα με την εμπειρία χρόνων θα θελα να αποκτήσω ένα Major Mitchell Cockatoo.

  Είναι όλα πολύ όμορφα αλλά αυτά που μου αρέσουν σαν χρώματα είναι Moluccan Cockatoo και Palm Cockatoo.

  Αυτά μπορούμε να τα βρούμε στην Ελλάδα και αν ναι υπάρχουν εκτροφής και οι τιμές που κυμαίνονται;
  1. Φοίβος
   Τον Moluccan μπορείς να τον παραγγείλεις να σου τον φέρουν αν δεν τον βρεις εδώ. Τον Palm όχι.
 2. rancho papagayo
  Τα Major Mitchell's σε γενικές γραμμές δεν γίνονται πολύ δεκτικά, δεν έχουν καλό pet potential είναι κάπως νευρικά!
 3. Georgina
  Εξαιρετικό το άρθρο και πολύ βοηθητικές οι φωτογραφίες για την αναγνώριση των ειδών!

  Προχθές είδα σε πετ σοπ έναν Coffin's Cockatoo. Δεν γνώριζα ότι υπάρχει είδος χωρίς λοφίο και πίστευα ότι ήταν μωρό. Ήταν ελαφρώς πιο μικροκαμωμένο και τα ποδαράκια του ήταν ανοιχτό γκρίζο, αλλά είχαν κάτι σαν πούδρα πάνω τους. Ήταν ιδιαίτερα ήρεμο και χαδιάρικο και απόλαυσε για αρκετή ώρα τα χάδια μας. :) Είχε ένα αδιόρατο ροζ χρώμα στα μαγουλάκια του!

  Μου έκανε εντύπωση που ο μαγαζάτορας του είχε βάλει πελετς!
 4. Greek yorkshire
  Αν και Cockatoo, είναι από τα λιγοστά είδη παπαγάλων που δεν συμπαθώ ιδιαίτερα.

  Πολύ ωραίο το λοφίο του. Μου θυμίζει στολισμένο κεφάλι αρχηγού των ινδιάνων!
Φόρτωση...