Το Lovebird Αβησσυνίας πρωτοεμφανίστηκε στη βορειοανατολική Αφρική (Αιθιοπία) το 1814. Ονομάστηκε Agapornis Taranta από τον Χένρι Στάνλεϊ, ο οποίος εμπνεύστηκε το όνομα αυτό από ένα ορεινό πέρασμα της Αιθιοπίας.

Γνωριμία με το Lovebird Αβησσυνίας - Agapornis Taranta

lovebird_αβησσυνίας_agapornis_taranta.jpg


Το είδος αυτό ζει σε υψόμετρο 1300 με 2000 μέτρα και για το λόγο αυτό καταφέρνει και επιβιώνει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Εκτός από την κοινή ονομασία Agapornis Taranta έχει και άλλες ονομασίες από διάφορες χώρες όπως:
  • Ολλανδία: Αγαπόρνιθα της Αβησσυνίας (abessijnse) παπαγάλος των βουνών (bergpapegaai)
  • Γάλλια: Παπαγάλος με Κόκκινη Μάσκα (psittacule masque rouge)
  • Γερμάνια: Παπαγάλος Ταραντα (tarantapapagei)
  • Αγγλία: Black-winged Lovebird και Abyssinian Lovebird
Το Lovebird Αβησσυνίας κατατάσσεται στην ομάδα των διμορφικών ειδών (υπάρχει εμφανή διαφορά μεταξύ των 2 φύλων).

Ειδικά χαρακτηριστικά των δυο φύλων

Το αρσενικό Lovebird Αβησσυνίας έχει κόκκινο χρώμα που ξεκινάει από το μέτωπο και καταλήγει στο επάνω μέρος του κρανίου. Γύρω από το μάτι έχει ένα κόκκινο δακτύλιο. Τα μεγάλα πούπουλα του φτερού είναι μαύρα ενώ οι άκρες είναι μπλε-μαύρο. Κάτω από το φτερό τα πούπουλα είναι μαύρα και έχει μαύρα τελειώματα στην ουρά. Το ράμφος είναι κόκκινο και τα πόδια σκούρο γκρι.

Το θηλυκό δεν έχει κόκκινο χρώμα στο επάνω μέρος του κεφαλιού όμως κλέβει την παράσταση με την έντονη αντίθεση μεταξύ του πράσινου φτερώματος και του κόκκινου ράμφους. Τα πούπουλα κάτω από το φτερό είναι γκριζοπράσινα.

Η Αναπαραγωγή των Agapornis Taranta

Στο φυσικό τους περιβάλλον τα πουλιά ζουν σε μικρές ομάδες και κοιμούνται σε μικρές τρύπες δέντρων. Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής το θηλυκό φτιάχνει τη φωλιά με μικρά κλαδάκια και διάφορα ξυλαράκια και φύλλα τα οποία τα μεταφέρει βάζοντας τα ανάμεσα στο φτέρωμα του.

Το συγκεκριμένο είδος λίγο πριν γεννήσει τα αυγά χάνει ένα τμήμα του φτερώματος του από το στέρνο και την περιοχή της κοιλιάς. Κάνει ένα αυγό κάθε δεύτερη μέρα και γεννά από 3 μέχρι 6 αυγά. Η εκκόλαψη τους κρατάει περίπου 25 μέρες όπου αρχίζουν και βγαίνουν τα πρώτα μικρά.

Τα μικρά γεννιούνται με ένα άσπρο χνούδι που μεγαλώνοντας μεταβάλλεται πρώτα σε γκρι και μετά σε πράσινο! Παρ όλα αυτά το οριστικό χρώμα σχηματίζεται και μέχρι τους εννέα μήνες. Στις 50 ήμερες τα μικρά αφήνουν τη φώλια. Το είδος αυτό είναι σεξουαλικά ώριμο μετά την ηλικία των δυο ετών.

Παραλλαγές των Lovebirds της Αβησσυνίας

Με την πάροδο του χρόνου έχουν εμφανιστεί αρκετές παραλλαγές. Εκτός λοιπόν από το ανοιχτό πράσινο εμφανίζονται και πουλιά με πιο σκούρο πράσινο χρώμα ή το πράσινο της ελιάς. Ακόμα, είναι η πυρόξανθη παραλλαγή από τη Γερμανία (το μαύρο χρώμα αλλάζει σε γκρίζο).

Βασικά χαρακτηριστικά της είναι τα κόκκινα μάτια και τα πόδια στο χρώμα του δέρματος. Έχουν εμφανιστεί κι άλλες παραλλαγές όπως ερυθρόφαιη και λουτίνο τα οποία όμως είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και κατά συνέπεια πολύ αδύναμες. Οι παραλλαγές αυτές είναι αρκετά ακριβές. Έτσι κάνουν την εμφάνιση τους συνήθως σε συλλογές των εκτροφέων.

[h3art]Υποκατηγορία των Lovebird Αβησσυνίας[/h3art]

Η υποκατηγορία Agapornis Taranta Nana συναντήθηκε για πρώτη φορά το 1931 στο βόρειο τμήμα της Αιθιοπίας. Η διαφορά από τα Agapornis Taranta είναι ότι τα φτερά τους είναι πιο κοντά και το ράμφος πιο μικρό. Επίσης γεννά περισσότερα μικρά σε ετήσια βάση.

Ονομασία: Lovebird Αβησσυνίας
Αγγλική Ονομασία: Black Winged
Λατινική Ονομασία: Agapornis Taranta
Τάξη: Ψιττακόμορφα
Οικογένεια: Ψιττακίδες

Τελευταία ενημέρωση από Stavros 25 Ιουλ 2015.
Foto by Dieter Hockenberger
Likes: ianos