Lories - Lorikeets

 1. Georgina
  Lories - Lorikeets

  Αναμφίβολα από τα πιο όμορφα είδη παπαγάλων που ανήκουν στην οικογένεια Loriinae, και κερδίζουν το ενδιαφέρον μας από τα πλουμιστά χρώματα του φτερώματός τους, τον δυναμικό χαρακτήρα τους, αλλά και τις έντονες κραυγές τους, είναι τα Lories και τα Lorikeets.

  Πρόκειται για μικρά και μεσαία είδη παπαγάλων που το μέγεθός τους κυμαίνεται από 18-30 εκατοστά και προέρχονται από την Αυστραλία, την Ινδονησία, την Νέα Γουινέα και την Ασία. Η οικογένεια αυτή περιλαμβάνει 12 διαφορετικά γένη και συνολικά 53 διαφορετικά είδη πουλιών, μερικά από τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια και κοντεύουν να αφανιστούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

  Κυριότερο χαρακτηριστικό τους είναι ο έντονος και ζωηρός, γυαλιστερός χρωματισμός στο φτέρωμά τους που καλύπτει όλη την γκάμα των χρωμάτων σε κάποια είδη και το κοραλλένιο ράμφος τους που τα κάνει ιδιαίτερα ελκυστικά.

  Τα Lories είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και βάρος και έχουν κοντές τετραγωνισμένες ουρές, ενώ τα Lorikeets είναι πιο λεπτοκαμωμένα με μακρύτερες λεπτές ουρές. Μερικά είδη Lorikeets μπορεί να είναι στο μέγεθος όσο ένα Budgerigar ή ένα cockatiel, ενώ μερικά lories είναι σε μέγεθος όσο έναν μικρού μεγέθους παπαγάλο Αμαζόνιου.

  Ο διαχωρισμός του φύλου τους δεν μπορεί να γίνει με την πρώτη ματιά καθώς και τα δύο φύλα έχουν παρόμοιο χρωματισμό φτερώματος, αλλά γίνεται από ειδικευμένο γιατρό, ο οποίος θα κάνει ενδοσκοπική εξέταση . Σε άλλη περίπτωση το φύλο μπορεί να ξεχωρίσει με εξέταση DNA.

  Αν ψάχνετε για ένα ήρεμο κατοικίδιο πτηνό, τα πουλιά αυτά δεν ανταποκρίνονται στις επιθυμίες σας. Είναι πανέμορφα πουλιά με δυναμικό και έντονο χαρακτήρα και ιδιαίτερα φασαριόζικα, καθώς απολαμβάνουν να αναρριχώνται συνεχώς και να σκαρφαλώνουν όπου βρουν. Είναι ιδιαίτερα φλύαρα και πολλά από τα είδη καταφέρνουν να μιμηθούν διάφορους ήχους, αλλά και να επαναλαμβάνουν κάποιες λέξεις. Κάποια είδη είναι πολύ φιλικά και εξημερώνονται εύκολα από τον ιδιοκτήτη τους, ενώ κάποια άλλα είδη δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικά και μερικές φορές εμφανίζουν επιθετική συμπεριφορά όχι μόνο προς τον ιδιοκτήτη, αλλά και απέναντι σε άλλα πουλιά, ακόμα και του ιδίου είδους. Είναι πολύ παιχνιδιάρικα και πολλές φορές μπορεί να τα δείτε να κοιμούνται ανάσκελα!

  Στο φυσικό τους περιβάλλον προτιμούν να ζουν σε μικρές ομάδες, σε δεντροφυτεμένες εκτάσεις και συχνά θα δείτε τα πουλιά αυτά να αναρριχώνται στα κλαδιά ή να είναι κρεμασμένα ανάποδα αναζητώντας την τροφή τους. Είναι τόσο θορυβώδη που όλα τα βλέμματα στρέφονται προς το μέρος τους! Διατρέφονται με νέκταρ φρούτων το οποίο συλλέγουν με την ξεχωριστή γλώσσα τους για την οποία είναι γνωστά. Δεν έχουν την χοντρή σαρκώδη γλώσσα που έχουν όλοι οι άλλοι παπαγάλοι, αλλά έχει διαφορετική ανατομική κατασκευή. Η γλώσσα τους είναι σαφώς λεπτότερη, μακρύτερη, ευκίνητη και στην άκρη της μπορεί να διακρίνει κανείς μικρές τριχούλες σαν πινέλο, που τα βοηθάει να συλλέγουν με ευκολία το νέκταρ και την γύρη από 5000 διαφορετικά είδη λουλουδιών. Διατρέφονται ακόμα με λαχανικά και φρούτα καθώς και κάποια έντομα ή μικρές σαύρες.

  Πολλοί εκτροφείς και ιδιοκτήτες αυτού του είδους των πουλιών, διαπίστωσαν ότι είχαν πιο υγιή, πιο ευτυχισμένα και μακροβιότερα πουλιά αν παρείχαν νέκταρ στα πουλιά τους. Εκτός από τη μεγάλη ποικιλία μαλακών φρούτων και λαχανικών όπως ροδάκινα νεκταρίνια, σύκο, ακτινίδιο, ανανάς, πεπόνι, μήλο, αχλάδι, παπάγια, σταφύλι, μάνγκο, γλυκοπατάτες, μπρόκολο, ποικιλία από πιπεριές, καρότο, πικραλίδες, συνιστάται να τους δίδονται και ηλιόσποροι, καλαμπόκι, κολοκυθάκια, φασόλια κτλ. Εξαιτίας της φυσικής τάσης τους για εξερεύνηση δεν διστάζουν να δοκιμάζουν καινούριες γεύσεις κα να τις εισάγουν στην διατροφή τους. Από σπόρους προτιμούν κεχρί, βρώμη, σιτάρι αποφλοιωμένο, ενώ προτιμούν και τροφή που περιέχει έντομα. Βρασμένο ρύζι, λευκό ψωμί ή τροφή για μωρά είναι κάποιες από τις επιλογές που έχουν οι ιδιοκτήτες τους. Συμπληρωματικά μπορεί να προσφέρει κανείς pellets, που για το συγκεκριμένο είδος αποτελεί ένα ιδανικό τύπο διατροφής, αν υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί στο εμπόριο. Το νέκταρ ή το μέλι μπορεί να το προσφέρει κανείς διαλυμένο μέσα σε λίγο χυμό φρούτων. Θα πρέπει όμως όση τροφή δεν καταναλωθεί να αποσύρεται σε εύλογο χρονικό διάστημα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που η αυξημένη θερμοκρασία ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων. Mineral blog και σουπιοκόκκαλο θεωρούνται απαραίτητα διατροφικά συμπληρώματα.

  Εξαιτίας της διατροφής τους τα πουλιά αυτά έχουν αρκετά υδαρές κενώσεις σε αντίθεση με άλλα είδη παπαγάλων, γεγονός που τα κάνει να χρειάζονται καθημερινή καθαριότητα του κλουβιού τους αλλά και του περιβάλλοντος χώρου μιας και συχνά εκτινάσσουν μέρος της υγρής τροφής τους. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης τα αφήνει ελεύθερα στο σπίτι καλό θα είναι να λαμβάνει μέτρα για την προστασία των επίπλων του. Απαραίτητη καθαριότητα σε καθημερινή βάση χρειάζονται και οι πατήθρες καθώς και τα παιχνίδια τους. Επειδή είναι έξυπνα, δυναμικά και ζωηρά πουλιά, ο χώρος διαμονή στους θα πρέπει να είναι πολύ ευρύχωρος για να γυμνάζονται, από γερό υλικό και γεμάτος παιχνίδια, ξύλινα κατά προτίμηση καθώς αρέσκονται να ραμφίζουν και να είναι συνεχώς απασχολημένοι με κάτι. Ο ιδιοκτήτης τους θα πρέπει να είναι διαθέσιμος να αφιερώνει αρκετές ώρες την ημέρα στην δημιουργική απασχόλησή τους γιατί μπορεί να πλήξουν. Λατρεύουν το μπάνιο και χρήσιμο θα ήταν να υπάρχει μπανιέρα στην διάθεσή τους σε καθημερινή βάση, καθώς και αλλαγή στο πόσιμο νερό τους αρκετές φορές την ημέρα.

  Αναπαράγονται συνήθως σε φωλιές που μοιάζουν με κουφάλες δέντρων όπως στο φυσικό τους περιβάλλον. Γεννούν από 1-3 αυγά τα οποία και εκκολάπτουν από 23-28 ημέρες, ανάλογα με το είδος. Οι νεοσσοί φροντίζονται και από τους δύο γονείς. Αποκτούν το πλήρες φτέρωμά τους σε ηλικία 2 μηνών περίπου και ανεξαρτητοποιούνται σύντομα και καλό θα είναι να απομακρυνθούν από την φωλιά μετά την ανεξαρτησία του γιατί οι γονείς θέλοντας να προχωρήσουν σε νέα γέννα συχνά απαρνιούνται τα μικρά τους.

  Γενικά είναι ανθεκτικά πουλιά και προσαρμόζονται εύκολα στο εύκρατο κλίμα της χώρας μας. Αν διαμένουν σε εξωτερικό χώρο, καλό θα ήταν να υπάρχει ένα προφυλαγμένο σημείο για νυχτερινό κατάλυμα.

  Κυριότερες πηγές πληροφοριών
  Lories and lorikeets - Wikipedia, the free encyclopedia
  Lories and Lorikeets

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  Georgina
  maria p likes this.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
Φόρτωση...