Παπαγάλος κονούρα Green Cheeked - Pyrrhura Molinae είναι παρόμοιος στον χρωματισμό του με τον maroon bellied conure αλλά μπορείς να τους ξεχωρίσεις από την κοκκινωπή επιφάνεια στα φτερά της ουράς του. Έχει πράσινο φτέρωμα στον κορμό και τα κύρια φτερά πτήσης του είναι μπλε. Το χρωματισμό ψηλά στο στήθος γύρω από τον λαιμό έχει σειρές από άσπρο φτέρωμα. Στην άγρια φύση ζουν σε σμήνη και πολύ σπάνια γίνονται επιθετικά μεταξύ τους. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορούν να εξημερωθούν εύκολα και σε λίγες μόνο εβδομάδες αιχμαλωσίας.

Χώρα Προέλευσης Βολιβία

Μέγεθος Τα πουλιά αυτά μεγαλώνουν μέχρι τους 26 πόντους

Υποείδη

Υπάρχουν 6 υποείδη σε αυτό το είδος κονούρας

  1. green cheeked conure (pyrrhura molinae molinae)
  2. argentina conure (pyrrhura molinae australis)
  3. santa cruz conure (pyrrhura molinae restricta)
  4. yellow sided conure (pyrrhura molinae hypoxantha)
  5. pyrrhura molinae sordida
  6. pyrrhura molinae phoenicura
Διατροφή

Η διατροφή τους δε διαφέρει από αυτή των υπολοίπων παπαγάλων. Ποικιλία από σπόρους, φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά καθώς και πελλετς του εμπορίου. Φυσικά, μπορεί να φάει και ότι τρώει ο άνθρωπος εκτός τα απαγορευμένα για παπαγάλους (σοκολάτα, αβοκάντο κτλ). Μπορούν να προστεθούν βιταμίνες στο νερό, το οποίο πρέπει να ανανεώνεται σε καθημερινή βάση. Σε περίπτωση που δεν ακολουθείται διατροφή με πελλετς μπορούμε να ενισχύσουμε την διατροφή με τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, όπως τυρί cottage, βραστά αυγά, φιστίκια, ακόμα και τροφή για σκύλους!

Κοινωνική Συμπεριφορά

Είναι γενικά πολύ εύκολα πουλιά και από τα πιο ήσυχα σε σύγκριση με τις άλλες κονούρες. Είναι πολύ κοινωνικά και εξημερώνονται εύκολα από τον άνθρωπο, δεν είναι όμως καλοί ομιλητές. Θα λέγαμε ότι η φωνή τους είναι αρκετά ψιλή με αποτέλεσμα ακόμα και τις λίγες λέξεις που μπορούν να μάθουν να είναι δύσκολο να τις καταλάβουμε. Φτάνουν στην σεξουαλική ωριμότητα στα 2 χρόνια και κάνουν 4 έως 6 αυγά. Δεν απαιτεί ιδιαίτερα μεγάλη φωλιά για τα αυγά του, σε σύγκριση πάντα με άλλα είδη παπαγάλων.

Δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό σαν κατοικίδιο. Στη χώρα μας ίσως είναι από τα πιο οικονομικά, αν και δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα. Είναι πολύ δημοφιλή πουλιά όπως όλες οι κονούρες, κυρίως σε οικογένειες με παιδιά γιατί είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά πουλιά, είναι πολύ καλά σαν πρώτα κατοικίδια για κάποιον που δεν έχει εμπειρία και λατρεύουν να μαθαίνουν κόλπα.

Διαμονή

Ένα κλουβί για μεσαίου μεγέθους παπαγάλο είναι ιδανικό για τον green cheeked conure, με την προϋπόθεση ότι το πουλί θα περνά αρκετό καιρό έξω από το κλουβί για να μπορείς να γυμνάζει τα φτερά του. Ελάχιστες διαστάσεις κλουβιού για αυτά τα πολύ ενεργητικά πουλιά είναι 60χ40χ50. Το κλουβί θα πρέπει να καθαρίζεται σε εβδομαδιαία βάση και να γίνεται οπτικός έλεγχος γιατί έχουν την τάση να αποδράσουν. Βέβαια, αυτό που ισχύει και σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το κλουβί πρέπει να είναι το μεγαλύτερο δυνατό που μπορούμε να αντέξουμε, από άποψη χώρου και χρήματος. Λόγω της εξυπνάδας και της ενεργητικότητας του, καλό θα ήταν να του παρέχουμε αρκετά παιχνίδια τα οποία θα εναλλάσσουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Διαθεσιμότητα

Γενικότερα, τα περισσότερα ειδή από τις κονούρες αναπαράγονται σχετικά εύκολα. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψιν μας ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά πουλιά, καταλαβαίνουμε γιατί είναι τόσο διαδεδομένα και αγαπητά από τον κόσμο. Δεν είναι βέβαια τόσο διάσημος ο green cheeked όπως οι συγγενείς του Aratinga, αλλά παραμένει δημοφιλής.

Πηγη animal-world.com