Gloster Καναρίνια Τύπου

Η διαχείριση των καναρινιών Gloster


Τα Gloster προέκυψαν από την ένωση τριών άλλων ρατσών καναρινιών:
 1. Mini border
 2. Λοφιοφόρα roller
 3. Fife fancy
Το νέο καναρίνι με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε στους δύο βασικούς του τύπους: τα Corona (σκουφί) και τα Consort (έντονο φρύδι).

Τα Gloster εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1925 σε έκθεση πτηνών στο Cheltenham του Gloucestershire της Μεγάλης Βρετανίας, από τη δημιουργό τους κα Rogerson, η οποία από το 1919 ζευγάρωνε τις άνωθεν τρεις ράτσες.

Με την χαρακτηριστικά περίεργη εμφάνισή τους, τράβηξαν εύκολα τα βλέμματα του κόσμου και των κριτών, ενώ η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο είδος με στόχο την καθιέρωση και ανάπτυξη της ράτσας ήταν άμεση. Το όνομα επιλέχθηκε από την κυρία Rogerson, αποδίδοντας τους το όνομα της ομώνυμης πόλης όπου ζούσε.

Εν συνεχεία του εντόνου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε, ο διάσημος κριτής πτηνών John McLay, πήρε την απόφαση να δουλέψει από κοινού με τη Rogerson. Μελέτησαν προσεχτικά τα χαρακτηριστικά των Gloster και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πέτυχαν την καθιέρωση της ράτσας.

Με την κήρυξη του 2ου Παγκοσμίου πολέμου, οι εκθέσεις ωδικών πουλιών σταμάτησαν τόσο στην Αγγλία όσο και σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα η ράτσα των Gloster να οδεύσει προς εξαφάνιση. Το 1946, όμως, ο εκτροφέας Fred Bryant διέσωσε τη ράτσα από τον αφανισμό και χάριν αυτού υπάρχει ως σήμερα.

Μάλιστα, λίγα χρόνια μετά, το 1949, το πρώτο Gloster club οργανώθηκε με κύριο στόχο την προώθηση της ράτσας σε όλο τον κόσμο και πλέον σήμερα θεωρείται από τα πιο αναγνωρίσιμα είδη καναρινιού.

Βασικός χρωματισμός των Gloster θεωρείται το πράσινο και οποιοδήποτε άλλο χρώμα, κρίνεται ως μετάλλαξη. Οι κύριες μεταλλάξεις είναι πέντε:
 1. Μπλε (Blue)
 2. Κανελί (Cinnamon)
 3. Fawn
 4. Λευκό (White)
 5. Ποικιλόχρωμο (Variegated)

Διατροφή


Tα Gloster δεν διακρίνονται για την κινητικότητά τους. Είναι ήρεμα πουλιά, άρα η υπερβολή στη διατροφή τους, μπορεί να οδηγήσει το σμήνος σε παχυσαρκία. Αναζητώντας ο εκτροφέας την όποια αρχή καθώς και το πιθανό τέλος στο κεφάλαιο "διατροφή στα πτηνά συντροφιάς", ειλικρινά θα δυσκολευτεί αρκετά.

Στο τραπέζι των συζητήσεων άξιων εκτροφέων αυτής της ράτσας του Αγγλικού άξονα, οι επιλογές που απλώνονται είναι πολλές. Οι περισσότεροι όμως καταλήγουν πως ιδανικά το πιο ισορροπημένο μείγμα για τα gloster πρέπει να περιέχει: 65% Κεχρί, 7% Νίζερ, 10% Αποφλ. Βρώμη, 8% Περίλλα Λευκή, 5% Κανναβούρι, 5% Λιναρόσπορο.

Το συγκεκριμένο μείγμα παρουσιάζει 17% πρωτεΐνες, 14% λιπαρά, 48% υδατάνθρακες, επίπεδο ανεκτό και ικανοποιητικό για τα gloster.

Ανά 3 μέρες, ενισχύουμε τη διατροφή (μέσω ξεχωριστής ταΐστρας) με σπόρους υγείας και chia, άξιοι σπόροι για την αποτοξίνωση του συκωτιού. Κατά την αναπαραγωγή ως και το πέρας της πτερόρροιας, αυξάνουμε κατά 2% την περίλλα, ενώ μέσω της αυγοτροφής προσφέρουμε Chia, Camellina, Bella Di Notte.

Αν διαθέτουμε εκτροφή σε εξωτερικό χώρο, πρέπει να τους χορηγούμε μεγαλύτερη ποσότητα ελαιούχων σπόρων κατά τη διάρκεια του χειμώνα από ότι αν διαθέτουμε εκτροφή σε εσωτερικό χώρο, διότι τα λιπαρά οξέα που περιέχουν οι σόροι αυτοί, προσφέρουν τις έξτρα θερμίδες που χρειάζονται τα πουλιά για να αντεπεξέλθουν στο κρύο.

Λαχανικά και Φρούτα όπως πράσινη και κόκκινη πιπεριά, φρέσκο καλαμπόκι, μπρόκολο, σπανάκι, ραδίκι, μαρούλι, σύκο, μήλο, μπανάνα, ακτινίδιο, καλό είναι να αποτελούν στοιχεία της διατροφής τους όλον το χρόνο.

Όσον αφορά στην αυγοτροφή (εκτός περιόδου αναπαραγωγής) 2 φορές την εβδομάδα, στην οποία μπορούν να προστεθούν άξια για τη γενικότερη υγεία τους πρόσθετα (όπως αναφέρονται στον κάτωθι πίνακα) αλλά και βότανα (ρίγανη θυμάρι τσουκνίδα ταραξάκος κ.α).

diatrofi-png.55313


Τα βότανα, είτε στη χλωρή είτε στην αποξηραμένη τους μορφή, χρίζονται από πολλούς εκτροφείς άξια βοηθήματα για την υποστήριξη της σωστής ευζωίας των καναρινιών. Μάλιστα μείγμα αποτελούμενο από ρίγανη θυμάρι βασιλικό, είναι ικανό να προλάβει την κοκκιδίωση ή και να θεραπεύσει ακόμη άρρωστα πουλιά, ενισχύοντας κατά πολύ το ανοσοποιητικό, ιδιαιτέρως όσων έχουν διανύσει κάποια επίπονη περίοδο, ιδίως τα θηλυκά.

Tο Λινέλαιο έχει ένα χαρακτηριστικό που το κάνει μοναδικό: αποτελείται κατά 55% από αλινολενικό οξύ, ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ της ομάδας των ω3 λιπαρών οξέων. Αποτελεί την πιο πλούσια φυσική πηγή των δυσεύρετων στη φύση λιπαρών οξέων ω3 και ω6. Ίσως η πλουσιότερη πηγή βιτ.C. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β1, Β2, Ε, πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, γι' αυτό και θεωρείται κατάλληλο πρόσθετο κατά την παρασκευή αυγοτροφής καθ όλο το χρόνο.

Το Σιτέλαιο αποτελεί την πλουσιότερη πηγή βιτ. Ε από οποιοδήποτε άλλο φυτικό έλαιο και σπόρο. Ταυτόχρονα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και D, πρωτεΐνες και λεκιθίνη. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες αλλά και η δράση του στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, το χρίζουν ως ένα ιδανικό φυτικό συμπλήρωμα κατά την παρασκευή αυγοτροφής κυρίως κατά την αναπαραγωγή.

Οι φυτρωμένοι σπόροι αποτελούν μια ιδιαιτέρως ελκυστική τροφή. Κατά την παρασκευή τους, οι σπόροι καταφέρνουν και διασπούν τους σύνθετους υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να μεταμορφώνονται στην πιο εύγευστη και εύπεπτη τροφή.

Εξαίρετη επιλογή θεωρείται από πολλούς εκτροφείς το κινέζικο φασόλι (Φασόλι MUNG), η γνωστή μας ροβίτσα, διότι βλαστίζει πολύ εύκολα, είναι εξαιρετικά εύγευστη, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (περίπου 24%). Άξια πηγή σημαντικών μετάλλων όπως Aσβέστιο και Φώσφορο, χρήσιμα για την ενίσχυση των οστών, βιταμίνη Β1 που βοηθά στην ανάπτυξη και τη βελτίωση του πεπτικού συστήματος, βιταμίνη Β2 που βοηθά στην αποτελεσματικότερη απορρόφηση των πρωτεϊνών στο σώμα, βιταμίνη Β3, E, C, K.

Περισσότερα για τους φυτρωμένους σπόρους.

Σκουλίκια (pinkies/mealworms) προστιθέμενα στην αυγοτροφή, αποσκοπούν στην αύξηση του ποσοστού πρωτεινών, κυρίως κατά την αναπαραγωγή και την πτερόρροια.

pinkies_mealworms-png.55312


Αναπαραγωγή


Τα Gloster θεωρούνται εύκολα πουλιά στην εκτροφή τους, επειδή είναι ιδιαιτέρως καλοί γονείς. Ασχολούμενοι όμως λίγο περισσότερο, καταλαβαίνουμε ότι για να παραχθούν σωστά πουλιά, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποιους ιδιαίτερους περιορισμούς.

Χρήση yellow (σκληρόπτερου) πουλιού στην αναπαραγωγή


Ένας εξ αυτών είναι η χρήση των yellow πουλιών. Το καλύτερο από απόψεως τύπου και χρώματος πτέρωμα κρίνεται πολλάκις δύσκολο, λόγω του συνεχούς buffing στο οποίο αναγκάζεται να προχωρά ο εκτροφέας, οπότε οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός κατά την τελική επιλογή του κάθε ζευγαριού.

Για να αναπαραχθούν εκθεσιακά πουλιά, ο εκτροφέας πρέπει να προχωρεί σε buff X buff αναπαραγωγή, ώστε να διατηρήσει το πουλί το πάχος του λαιμού, την πρέπουσα στρογγυλάδα του σώματος, την κατάλληλη μορφή του κεφαλιού και το φρύδι πέραν του ματιού.

Ο εκτροφέας gloster δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη συνήθη πρακτική (yellow X buff) κάθε χρονιά, διότι το απαραίτητο "φούσκωμα" στα μέλη του σμήνους θα χαθεί και σύντομα θα μείνει με στεγνά και μικρόσωμα πουλιά, με μικρά φτερά που περισσότερο θα έλεγε κανείς πως μορφολογικά πλησιάζουν τα fife παρά τα gloster.

Από την άλλη, το συνεχές buff X buff θα οδηγήσει το σμήνος σε μία εικόνα πιο κοντά στα Norwich ή στα Crest. Ο εκτροφέας λοιπόν πρέπει να υπολογίζει σοβαρά δύο πολύ σημαντικούς κανόνες:
 1. Όχι buff X buff συνέχεια.
 2. Επιλογή κατάλληλου yellow πουλιού.

Αρσενικό Gloster Yellow Consort


Μέσω του συνεχούς buff X buff, θα δούμε τα λάθη της πρακτικής αυτής να παίρνουν σάρκα και οστά στην εκτροφή μας και να αναγνωρίζονται με διεύρυνση (δηλ. πιο πλατιά) και μαλάκωμα των φτερών αλλά και με πιθανή έλλειψη του σωστού χρώματος.

Η εμφάνιση των πουλιών που θα απαρτίζουν πλέον το σμήνος, θα χαρακτηρίζεται από χαλαρά φτερά, χρωματικά ελλειπή και βαριά φρύδια χωρίς να διαγράφεται το σώμα κάτω από αυτά και με πιο απλά λόγια, "μαλλιαρή" εμφάνιση, εκτός των προτύπων της ράτσας. Τα πουλιά αυτά κρίνονται ακατάλληλα τόσο στην εκτροφή μας όσο και σε διαγωνιστικό επίπεδο.

Η επιλογή ενός yellow πουλιού λοιπόν, για να βελτιώσει ο εκτροφέας το σμήνος του μπορεί εν κατακλείδι να είναι μια αποθαρρυντική εμπειρία. Κάπου εδώ προκύπτουν οι εξής σημαντικές απορίες:
 1. Από πού και ποιόν να αγοράσει ο μελλοντικός εκτροφέας gloster ένα σωστό yellow πουλί;
 2. Επιλογή και χρήση κυρίως Corona ή Consort;
 3. Αρσενικό ή θηλυκό Yellow;
 4. Self (κυρίαρχο) ή variegated (ποικιλόχρωμο);
 5. Μετρά περισσότερο το χρώμα ή ο τύπος του πουλιού;
 6. Μετρά το μήκος του πουλιού;
Ας προσπαθήσουμε να λύσουμε την κάθε απορία ξεχωριστά:

1. Η αγορά ενός Yellow πουλιού, πρέπει να γίνει μετά από πολύ σκέψη. Σκοπός της πρέπει να είναι η βελτίωση και όχι η καταστροφή του σμήνους. Αν πολλά από τα πουλιά μας παρουσιάζουν "μαλλιαρή" όψη όπως αναφέρθηκε άνωθεν, τότε έχουμε πρόβλημα στο αναπαραγωγικό μας πρόγραμμα, και οφείλουμε να λάβουμε δραστικά μέτρα ώστε να επιλυθεί.

Ο σημαντικότερος κανόνας στη χρήση yellow, είναι η αναπαραγωγή με τα καλύτερα (τόσο από πλευράς ποιότητας όσο και τύπου) πουλιά. Η ποιότητα και το χρώμα του πτερώματος ενός yellow πουλιού πρέπει να είναι όσο πιο κοντά στον τύπο, δηλαδή χρωματισμένο ομοιόμορφα, με σφιχτά και σωστού μήκους αλλά και τακτοποιημένα φτερά, με ωραία και κοντή ουρά.

Λαιμός όχι ιδιαιτέρως παχύς, σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο buff. Μάλιστα, γύρω από το λαιμό των yellow, τα φτερά στα αρσενικά δεν πρέπει να έχουν καθόλου "πάγωμα", ενώ στα θηλυκά λίγα μόνο φτερά επιτρέπεται να το έχουν. Οι απόγονοι μάλιστα κάποιων ζευγαρωμάτων yellow X buff είναι, αρκετές φορές, ακόμη πιο χρήσιμοι από ένα"παγωμένο" yellow.

2. Δεν έχει σημασία.

3. Η χρήση ενός αρσενικού Yellow μπορεί να αποφέρει περισσότερες επιλογές στο προσεχές μέλλον, ζευγαρώνοντας το με περισσότερα του ενός θηλυκά. Οι περισσότεροι εκτροφείς προτιμούν κυρίως κυρίαρχα (self)consort θηλυκά διότι είναι πιο κοντά στα standards.

4. Προτιμούνται συνήθως κυρίαρχα (self) χρώματα από ποικιλόχρωμα (variegated) και αν είναι δυνατόν Πράσινα (self green). Το πράσινο είναι το φυσικό χρώμα και διατηρεί το "βάθος" του χρώματος, αναδεικνύοντας πολύ καλύτερα τα χαρακτηριστικά του πουλιού.

5. Εξαρτάται από τα διαθέσιμα της εκτροφή μας. Αν οι "γραμμές" που έχουμε είναι αντιπροσωπευτικές του τύπου, τότε δίδουμε βαρύτητα στο χρώμα, ώστε να μεταβιβάσουμε το χρώμα του yellow που θα εισάγουμε στο σμήνος (γονότυπος).

Αν το σμήνος χρειάζεται βελτίωση και στον τύπο, τότε επιλέγουμε ένα yellow κοντά στα πρότυπα του gloster (φαινότυπος).

6. Τα αρσενικά πρέπει να είναι πλούσια σε χρώμα, σφιχτά, χωρίς "πάγωμα" γύρω από το λαιμό ή την πλάτη. Με εμφανή μικρά πόδια, φτερά πτήσης σωστού μήκους και διάταξης ώστε να καταλήγουν σε μια ομοιόμορφα κοντή ουρά. Το μήκος των φτερών πτήσης είναι μια καλή ένδειξη για το μήκος και των υπολοίπων φτερών του πουλιού.

Τα θηλυκά είναι συνήθως πιο κοντά στον τύπο και στο επιθυμητό μήκος. Οι περισσότεροι εκτροφείς προτιμούν τα θηλυκά yellow consort που προέρχονται από yellow αρσενικά, ώστε να τα ζευγαρώσουν με τα καλύτερα corona αρσενικά, με απώτερο σκοπό να γεννηθούν (πιθανόν) τα καλύτερα corona.

Όλα τα άνωθεν, όπως καταλαβαίνουμε, αποτελούν κανόνες που οφείλουμε να ακολουθούμε κατά την επιλογή yellow πουλιού, δηλαδή το φτερό ενός yellow αρσενικού πρέπει να είναι πλήρες χρωματικά, μακρύ και στενό, ενώ του θηλυκού παρουσιάζει ορισμένες φορές ένα "πάγωμα" στην άκρη του.

Πρέπει να κρατάμε πάντα μια ισορροπία ανάμεσα στο buff και στο yellow. Μόνο έτσι θα παράγουμε σωστά ποιοτικά πουλιά, καλού φτερώματος και τύπου. Για να παραχθούν λοιπόν κορυφαία gloster, δεν πρέπει να ζευγαρώνουμε κάθε χρόνο buff X yellow.

Η χρήση yellow κάθε 2η με 3η χρονιά, θα σώσει την εικόνα του σμήνους από πιθανά θέματα που δημιουργούνται λόγω του συνεχούς buffing, πρέπει να γίνει ώστε να διατηρηθούν τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της ράτσας αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθεί από τον εκτροφέα το "σωστό φτερό".

Χρωματικές Μεταλλάξεις των Gloster


Μπλε (Blue)


Μετάλλαξη οφθαλμαπάτη, αφού ουσιαστικά αναφερόμαστε σε απόχρωση του γκρι. Ως Μπλε κρίνεται ένα πτηνό όπου η καφέ και η μαύρη μελανίνη υπερκαλύπτουν το λευκό (ανάλογο με το μοτίβο γενετικής των λευκών), οπότε αποφεύγουμε το ζευγάρωμα ίδιων τέτοιων πουλιών.

Πιθανά Σενάρια Ζευγαρώματος Μπλε (Blue):

Μπλε αρσενικό Χ Πράσινα θηλυκό
 • Μπλε και Πράσινα.
Πράσινο αρσενικό Χ Μπλε θηλυκό
 • Μπλε και Πράσινα.
Μπλε αρσενικό Χ Κανελί θηλυκό
 • 50% Πράσινα αρσενικά/φορείς Κανελί.
 • Πράσινα θηλυκά.
 • 50% Μπλε αρσενικά/φορείς Κανελί.
 • Μπλε θηλυκά.
Κανελί αρσενικό Χ Μπλε θηλυκό
 • Πράσινα αρσενικά/φορείς Κανελί.
 • Μπλε αρσενικά/φορείς Κανελί.
 • Κανελί θηλυκά.
 • Fawn θηλυκά.
Μπλε αρσενικό/φορέας Κανελί Χ Κανελί θηλυκό
 • Πράσινα αρσενικά/φορείς Κανελί.
 • Πράσινα θηλυκά.
 • Μπλε αρσενικά/φορείς Κανελί.
 • Μπλε θηλυκά.
 • Κανελί αρσενικά.
 • Κανελί θηλυκά.
 • Fawn αρσενικά.
 • Fawn θηλυκά.
Μπλε αρσενικό/φορέας Κανελί Χ Πράσινο θηλυκό
 • Μπλε αρσενικά.
 • Μπλε αρσενικά/φορείς Κανελί.
 • Πράσινα αρσενικά.
 • Πράσινα αρσενικά/φορείς Κανελί.

Fawn


Η μετάλλαξη όπου βασικό της χρώμα είναι το Κανελί, υπό λευκό υπόστρωμα.

Πιθανά Σενάρια Ζευγαρώματος Fawn:

Λευκό αρσενικό Χ Κανελί θηλυκό
 • 25% Πράσινα αρσενικά/φορείς Κανελί.
 • 25% Πράσινα θηλυκά.
 • 25% Λευκά αρσενικά/φορείς Κανελί.
 • 25% Λευκά θηλυκά.
Κανελί αρσενικό Χ Λευκό θηλυκό
 • 25% Κανελί θηλυκά.
 • 25% Λευκά αρσενικά/φορείς Κανελί.
 • 25% Πράσινα αρσενικά/φορείς Κανελί.
 • 25% Fawn.
Κανελί αρσενικό X Fawn θηλυκό
 • 25% Κανελί αρσενικά.
 • 25% Κανελί θηλυκά.
 • 25% Fawn αρσενικά.
 • 25% Fawn θηλυκά.
Λευκό αρσενικό/φορέας Κανελί Χ Κανελί θηλυκό
 • 12,5% Αρσενικά.
 • 12,5% Αρσενικά/φορείς Κανελί.
 • 12,5% Κανελί θηλυκά.
 • 12,5% Λευκά αρσενικά/φορείς Κανελί.
 • 12,5% Λευκά θηλυκά.
 • 12,5% Πράσινα θηλυκά.
 • 12,5% Fawn.
 • 12,5% Fawn θηλυκά.
Πράσινο αρσενικό/φορέας Κανελί Χ Fawn θηλυκό
 • 12,5% Κανελί αρσενικά.
 • 12,5% Κανελί θηλυκά.
 • 12,5% Λευκά αρσενικά/φορείς Κανελί.
 • 12,5% Λευκά θηλυκά.
 • 12,5% Πράσινα/φορείς Κανελί αρσενικά.
 • 12,5% Πράσινα θηλυκά.
 • 12,5% Fawn αρσενικά.
 • 12,5% Fawn θηλυκά.

Κανελί (Cinnamon)


Αποτέλεσμα του παντρέματος τριών χρωμάτων (κίτρινου, μαύρου, καφέ), μία μετάλλαξη η οποία είναι φυλοσύνδετη, δηλαδή το θηλυκό τη μεταφέρει μόνο στους αρσενικούς νεοσσούς, ενώ το αρσενικό στους νεοσσούς και των δύο φύλων.

Πιθανά Σενάρια Ζευγαρώματος Κανελί (Cinnamon):

Πράσινο αρσενικό Χ Κανελί θηλυκό
 • 50% Πράσινα αρσενικά/φορείς Κανελί.
 • 50% Πράσινα θηλυκά.
Πράσινο αρσενικό/φορέας Κανελί Χ Πράσινο θηλυκό
 • 25% Πράσινα αρσενικά.
 • 25% Πράσινα αρσενικά/φορείς Κανελί.
 • 25% Πράσινα θηλυκά.
 • 25% Κανελί θηλυκά.
Πράσινο αρσενικό/φορέας Κανελί Χ Κανελί θηλυκό
 • 25% Κανελί αρσενικά
 • 25% Πράσινα αρσενικά/φορείς Κανελί
 • 25% Πράσινα θηλυκά
 • 25% Κανελί θηλυκά
Κανελί αρσενικό Χ Πράσινο θηλυκό
 • 50% Πράσινα αρσενικά/φορείς Κανελί

Λευκά (White)


Κύρια μετάλλαξη. Τα λευκά gloster δεν κρίνονται ως crystal clear white, γιατί σχεδόν πάντα έχουμε την εμφάνιση του κίτρινου λιποχρώματος, είτε στα φτερά πτήσης είτε στην ουρά.

Προς αποφυγήν τέτοιων καταστάσεων, βάζουμε σε αναπαραγωγή ζεύγη όπου μόνο ο ένας από τους δύο γονείς φέρει τη μετάλλαξη.

Πιθανά Σενάρια Ζευγαρώματος Λευκών (White):

Πράσινο X Λευκό
 • 50% Πράσινα.
 • 50% Λευκά.

Ποικιλόχρωμο (Variegated)


Η πιο ήρεμη κατηγορία. Δεν δουλεύουμε με κάποιο κυρίαρχο χρώμα αλλά κινούμαστε πάνω σε μία λογική διάκριση των χρωμάτων υπό του σωστού σωματότυπου της ράτσας.

Στο ζευγάρωμα αυτό δε μετρά ποιος από τους δύο γονείς είναι φορέας της μετάλλαξης, αφού και οι 2 μπορούν να τη μεταβιβάσουν στους νεοσσούς.

Πιθανά Σενάρια Ζευγαρώματος Ποικιλόχρωμων (Variegated):

Ποικιλόχρωμο Χ Ποικιλόχρωμο
 • 100% Ποικιλόχρωμα (υπολειπόμενη μετάλλαξη).
Ποικιλόχρωμο Χ Πράσινο
 • 100% Πράσινα/φορείς ποικιλόχρωμου.
Ποικιλόχρωμο Χ Πράσινο/φορέα Ποικιλόχρωμου
 • 50% Ποικιλόχρωμα.
 • 50% Πράσινα/φορείς ποικιλόχρωμου.
Πράσινο/φορέας Ποικιλόχρωμο Χ Πράσινο
 • 25% Ποικιλόχρωμα.
 • 25% Πράσινα.
 • 50% Πράσινα/φορείς Ποικιλόχρωμου.

Η επιλογή ζευγαριών στα Gloster


Ακόμη και για έναν έμπειρο εκτροφέα, η σωστή επιλογή ζευγαριών Gloster δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Ουκ ολίγες οι κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να υπερπηδήσει, ιδίως αν όντως επιθυμεί οι τελικές του επιλογές βαθμολογικά να κινηθούν σε ικανοποιητικό για τα standard της ράτσας επίπεδο. Η σωστή αλλά και προσεκτική μελέτη όλων των παραμέτρων καθίσταται απαραίτητη, αναλόγως της εμπειρίας αλλά και του σμήνους που έχει στη διάθεσή του.

Ευτυχώς πολλά χρόνια πριν, υπήρξαν άξιοι και κατά πολύ καταξιωμένοι εκτροφείς ανά τον κόσμο, οι οποίοι με πολύ κόπο και ακόμη περισσότερο χρόνο, κατέγραψαν πολλά και ορθά συμπεράσματα ώστε σήμερα ο καθείς από μας να απολαμβάνει την πολυτέλεια της "ήρεμης ασχολίας" με την εκτροφή πτηνών συντροφιάς, βασιζόμενος και κινούμενος πάνω στα δικά τους βήματα και αποτελέσματα, δίχως να χρειάζεται να εκκινήσει από μηδενική βάση.

Σε μηδενικό, όμως, πηλίκο εύκολα μπορούμε να καταλήξουμε, αν υπερτιμήσουμε τις όποιες δυνατότητες μας ή δε συγκεντρώσουμε και καταγράψουμε σωστά εμπειρίες και γνώσεις από το άξιο παρελθόν. Μιλώντας για παραμέτρους, ας τις δούμε αναλυτικά:
 • Corona X Consort (σχεδόν αποκλειστικά)
 • Πτέρωμα
 • Χρωματικοί συνδυασμοί
 • Μέγεθος
 • Αρχείο πουλιών
 • Ελλείψεις "τύπου"
 • Βαθμός συγγένειας

Corona X Consort


Ένωση η οποία δίδει απογόνους (θεωρητικά) 50% corona και 50% consort. Μπορεί ακόμη να βρεθούμε και με φωλιά όπου είτε όλα θα είναι corona είτε όλα consort, γεγονός που επιβεβαιώνει τον κανόνα όπως και όλες τις εξαιρέσεις του.

Πρώτη περίπτωση παραβίασης των παραμέτρων, το ζεύγος corona X corona (= corona). Το αποτέλεσμα που καταγράφεται είναι θνησιμότητα κατά 25% των νεοσσών, λόγω του ότι το γονίδιο θεωρείται κυρίαρχο. Όπου ενώνονται λοιπόν 2 κυρίαρχα γονίδια, η θνησιμότητα των νεοσσών (περισσότερο εμπειρικό δείγμα παρά επιστημονικό) υπολογίζεται στο 25%.

Στην ένωση Corona X Corona, το αποτέλεσμα μάλιστα είναι καταστροφικό. Η Corona δεν είναι τίποτε άλλο από ένα "ελάττωμα" που άρεσε στον άνθρωπο και το διαιώνισε. Η δυσπλασία των οστών του κρανίου που δημιουργούν την Corona, λοιπόν, αν ενισχυθεί επί δύο (2), καθιστά τους απόγονους εξαιρετικά ευάλωτους, ανεβάζοντας δε δραματικά τα ποσοστά θνησιμότητας, αλλά κι αυτά που πιθανόν επιβιώσουν, να χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης καθ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Δεν αναφέρεται επίσης πουθενά (μέχρι στιγμής) αν κρίνονται ως εξαιρετικά δείγματα της εκάστοτε ράτσας. Η σωστή κορώνα επιτυγχάνεται ευκολότερα, ασφαλέστερα και ιδίως ακίνδυνα με τον κλασσικό τρόπο: corona X consort.

Δεύτερη περίπτωση παραβίασης των παραμέτρων, η ένωση consort X consort (= cοnsort). Δεν αποτελεί κίνδυνο από πλευράς υγείας, αντιθέτως μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις έχει οδηγήσει παλαιότερους εκτροφείς σε κορυφαία consort (αναλόγως των γεννητόρων), τα οποία διέπρεψαν κατά την κρίση σε διαγωνισμούς και μάλιστα χωρίς προβλήματα υγείας.

Αν και υπάρχουν αντιρρήσεις μεταξύ των εκτροφέων ,για την αποβολή η όχι αυτών των πουλιών από το πρόγραμμα αναπαραγωγής, δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς καμία άποψη. Άρα, για τον νέο μελλοντικό εκτροφέα, πάντα corona X consort, γιατί δεν υπάρχει ειλικρινά κανένας λόγος "πειραματισμού".

Πτέρωμα


Στα gloster δεν ισχύει η συνταγή yellow X buff κάθε έτος. Αυτό ίσως να είναι και θετικό πολλές φορές γιατί τα καλά yellow στα gloster είναι λίγα ενώ οι υποκατηγορίες τους πολλές. Το ζευγάρωμα buff X buff μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τρεις γενιές, αρκεί κάποιο από τα πουλιά του πρώτου ζευγαριού να ήταν yellow, δίχως αυτό βέβαια να θεωρείται κανόνας.

Πρέπει να μπορούμε να κρίνουμε πότε θα εισάγουμε στο σμήνος yellow πουλί, όχι μόνο για το σωστό χρωματισμό των νεοσσών αλλά και για την ποιότητα του πτερώματος, καθώς και την συγκράτηση του υπερβολικού όγκου, λόγω του συνεχόμενου buffing. Η τήρηση αρχείου για τα πτερώματα των προγόνων των γεννητόρων, των γεννητόρων καθώς και των νεοσσών που προέκυψαν, κάνουν αυτή την παράμετρο αυτή σχετικά εύκολη υπόθεση.

Χρωματικοί συνδυασμοί


Δεν είναι απαραίτητο να αποστηθίσουμε τα πιθανά χρωματικά σενάρια που προκύπτουν από ένα ζευγάρωμα. Αυτό όμως που ποτέ δεν πρέπει ο εκτροφέας να ξεχνά, είναι πως το πράσινο είναι το πιο απαραίτητο χρώμα σε αυτή την ράτσα.

Μέγεθος


Το μέγεθος που ορίζεται ως πρότυπο στα gloster είναι τα 11,5 εκατοστά. Τα θηλυκά gloster μπορούν ευκολότερα να πλησιάσουν το όριο αυτό. Η ράτσα αυτή άλλωστε έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως "φεμινιστική", αφού τα θηλυκά (μικρότερο μέγεθος άψογη ηρεμία: στοιχεία απαραίτητα κατά την εκθεσιακή κρίση) έχουν περισσότερες ελπίδες έναντι των αρσενικών να διακριθούν σε εκθεσιακό επίπεδο.

Μικρά εκτροφικά μυστικά από τα χείλη των παλαιοτέρων:

1.Τα Κανελί έχουν την ιδιότητα να "μικραίνουν" το μέγεθος ενός σμήνους. Η υπερβολική όμως χρήση τους θα αποφέρει ως αποτέλεσμα στενά πουλιά με άσχημα κεφάλια.
2.Τα "ενδοζευγαρώματα" επίσης δίνουν μικρό μέγεθος.
3.Ζευγαρώνουμε (όσο μπορούμε) μικρόσωμα πουλιά μεταξύ τους.

Αρχείο πουλιών


Η τήρηση αρχείου ως και τρεις γενιές πίσω, αποτελεί ένα αξιόπιστο δείγμα και εργαλείο για το μέλλον. Τύπος πτερώματος, χρώμα, βαθμός συγγένειας αποτελούν τα στοιχεία που χρειαζόμαστε και πρέπων θα ήταν να καταγράφονται στην Κάρτα Αναπαραγωγής του ζεύγους.

Άλλο ένα στοιχείο που μπορεί να φανεί χρήσιμο είναι οι βαθμολογίες των προγόνων, στοιχείο άξιο για την μετέπειτα επιλογή ζευγαριών.

Δείτε Η αρχειοθέτηση στην εκτροφή πτηνών

Ελλείψεις τύπου γεννητόρων


Το χαρακτηριστικό ενός καλού εκτροφέα καναρινιών τύπου, είναι η σωστή κρίση των ελαττωμάτων ή ελλείψεων των πουλιών του και η ικανότητα να μπορεί να φανταστεί με ποιο αντίστοιχο ταίρι θα τα ζευγαρώσει για να πάρει όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα από τους απογόνους τους.

Αυτό φυσικά δεν επιτυγχάνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Η συνεχής ενασχόληση με τη ράτσα , η συναναστροφή με εκτροφείς της, η μελέτη των σωστών προτύπων και προπάντων η σύγκριση μέσω των εκθέσεων, είναι απαραίτητα εφόδια ώστε να αποκτηθεί "κριτικό βλέμμα" έναντι του σμήνους μας.

Όταν επιλέγουμε ταίρι για κάποιο πουλί, θα πρέπει αυτό να καλύπτει τις ελλείψεις του (ένα μεγαλόσωμο πουλί θα το ζευγαρώσουμε με ένα μικρόσωμο και ποτέ δεν διστάζουμε να εισάγουμε νέα πουλιά, με χαρακτηριστικά που λείπουν από το σμήνος μας).

Βαθμός Συγγένειας


Η ένωση συγγενικών πουλιών καλό είναι να αποφεύγεται και πρέπων θα ήταν να θεωρηθεί από όλους ως κανόνας. Οι πιο πεπειραμένοι εκτροφείς ήδη γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα τέτοιας αναπαραγωγής, μακροπρόθεσμα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά βελτίωση του σμήνους.

Έχει καταντήσει βέβαια κανόνας στους πρωταθλητικούς κύκλους, αλλά κανείς δεν αναφέρει τα προβλήματα που προκύπτουν από το "κλείσιμο αίματος" για την παραγωγή λίγων πουλιών πρωταθλητών και πολλών άλλων προβληματικών, όπου το μόνο που καταφέρνουν είναι να μεταβιβάζεται αυτομάτως το πρόβλημα στον όποιο νέο κάτοχο αυτών των πουλιών.

Η πτερόρροια στα Gloster


Η πτερόρροια στο ενήλικο καναρίνι αρχίζει με την πτώση των φτερών πτήσης, συνεχίζεται στις δύο πλευρές του σώματος και ολοκληρώνεται στο λαιμό και το κεφάλι.

Τα πτηνά οδηγούνται σε πτερόρροια μέσω των αλλαγών στη διάρκεια της ημερήσιας φωτοδοσίας, κυρίως όταν η μέρα βρίσκεται στη μεγαλύτερη διάρκειά της το καλοκαίρι, με έναρξη συνήθως από τέλη Ιούλη.

Διαρκεί περίπου 2 μήνες, περίοδος δύσκολη λόγω αυξημένου ενεργειακού κόστους, καταπόνησης αλλά και υψηλών διατροφικών αναγκών σε βιταμίνες, ένζυμα και συγκεκριμένα αμινοξέα (λυσίνη, μεθειονίνη, κυστεΐνη, τυροσίνη, φαινυλλανίνη) τα οποία συμβάλλουν τόσο στη στιλπνότητα του φτερώματος όσο και στη δημιουργία του υγρού που αποβάλλουν τα πτηνά από το ουροπήγιο, το οποίο αδιαβροχοποιεί το πτέρωμα και τους χαρίζει μία υγιή φυσική γυαλάδα.

Ο οργανισμός του καναρινιού αρχίζει να αναζητά αμέσως βιταμίνες και πρωτεΐνες για τη δημιουργία νέων φτερών, άρα μία σωστά δομημένη διατροφή σε ποσοστά πρωτεϊνών, βιταμινών, λιπαρών οξέων ω3 και ω6, μεταλλικών στοιχείων, αμινοξέων, κρίνεται απαραίτητη ώστε το καναρίνι να μεγαλώσει γρήγορα τα νέα του φτερά και να επανακτήσει την σφριγηλότητα του.

Αυγοτροφή, μείγμα περίλλας, chia, ωμού σουσαμιού, κινόας σε ξεχωριστή ταίστρα, σκούρα πράσινα λαχανικά (σπανάκι μπρόκολο ραδίκι), φύτρες, σουπιοκόκκαλο, grit, minerals, αποτελούν τα εφόδια που πρέπει να του παρέχονται για να περάσει ομαλά όλη αυτή τη διαδικασία.

Παρέχουμε καθημερινά φρέσκο νερό ανανεώνοντάς το 2 φορές τη μέρα, διότι κακή ποιότητα νερού σημαίνει και κακή υγεία.

Αποφεύγουμε τη δημιουργία stress. Καθ' όλη τη διάρκεια της πτερόρροιας, αυτό που χρειάζεται το πτηνό είναι η ησυχία του. Αν κριθεί απαραίτητο, μία πολυβιταμίνη στην αυγοτροφή ή στο νερό της ποτίστρας θα φέρει το κατάλληλο αποτέλεσμα.

Σημαντική βοήθεια προσφέρει και το τακτικό καθημερινό μπάνιο. Βοηθά στην πτώση των παλαιών φτερών και ωθεί το καναρίνι στην περιποίηση των νέων με το ράμφος, κίνηση ιδιαιτέρως ευεργετική διότι εξαπλώνονται τα φυσικά έλαια που παράγει το πτηνό σε όλα του τα φτερά, προσφέροντάς τους έτσι μια εξαίσια γυαλάδα.

Ομαλό πέρασμα της πτερόρροιας σημαίνει και υγιές πουλί και αυτό επιτυγχάνεται μόνον ακολουθώντας μία ετήσια ισορροπημένη διατροφή, ήρεμη διαμονή, ιδανική υγιεινή και κυρίως αξιοποιώντας κάθε μέσον που θα βοηθήσει το καναρίνι να έχει μέλλον.

Ο Εκθεσιασμός των Gloster

Μέγεθος Δαχτυλιδιού: Διάμετρος 2.9 χιλιοστά.

Πρότυπα Κρίσης και Βαθμολόγηση
points-png.55314

Κατάλληλος Κλωβός Εκθέσεων

gloster_show_gages-png.55311
[/H3]
Σχετικές Συζητήσεις
Συντάκτης
Dimitris.P
Dimitris.P
Ο Dimitris.P είναι μέλος του PetBirds από τις 28 Ιουλ 2015. Εκτρέφει καναρίνια τύπου.

Σχόλια

ianos
Το άρθρο σου Δημήτρη είναι πολύ περιεκτικό και πιάνει το ζήτημα της εκτροφής της συγκεκριμένης ράτσας από πολλές πλευρές. Σε ευχαριστούμε!

Στο σημείο αυτο, θα ήθελα να ρωτήσω γιατι consort x consort δεν συνίσταται (αποτελεί δηλαδή παραβίαση) διότι δεν μου ήταν ξεκάθαρο καθώς επίσης
Δεύτερη περίπτωση παραβίασης των παραμέτρων, η ένωση consort X consort (= cοnsort). Δεν αποτελεί κίνδυνο από πλευράς υγείας, αντιθέτως μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις έχει οδηγήσει παλαιότερους εκτροφείς σε κορυφαία consort (αναλόγως των γεννητόρων), τα οποία διέπρεψαν κατά την κρίση σε διαγωνισμούς και μάλιστα χωρίς προβλήματα υγείας.
και για ποιον λόγο ζευγαρώνει κανείς όσο μπορεί πιο μικρόσωμα καναρίνια gloster; Έχουν την τάση να ξεφεύγουν προς τα πάνω σε σχέση με το προσδοκώμενο μέγεθος;
Ζευγαρώνουμε (όσο μπορούμε) μικρόσωμα πουλιά μεταξύ τους.
 
Dimitris.P
ianos είπε:
γιατί consort x consort δε συνίσταται;
Κι εγώ έχω προχωρήσει σε consort x consort αναπαραγωγή, μόλις μία φορά κατά τα πρώτα βήματά μου.Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθώ με νέα μέλη στο σμήνος που ξέφευγαν κυρίως στο μέγεθος σώματος κατά 2 χιλ. αλλά και στο μήκος της ουράς. Πιο πολύ θα έλεγα πως έμοιαζαν με crest ή norwitch. Και αυτό γιατί δεν είχα μπει στη διαδικασία να μάθω το αρχείο των γεννητόρων από τους 1ους εκτροφείς. Τότε δεν είχα καν τη γνώση που έχω τώρα για τη ράτσα, πίστευα πως όλα ήταν τόσο εύκολα. Το μέγεθος όμως είναι το 1ο σημείο που κρίνεται στα gloster και είναι ακριβώς 11,5εκ.
ianos είπε:
για ποιο λόγο να ζευγαρώνει κανείς όσο μπορεί πιο μικρόσωμα gloster;
Μα για να κινούμαστε σωστά και μόνο γύρω από τα stantard της ράτσας. Όλα εξαρτώνται από τα διαθέσιμα του σμήνους μας και όλα πρέπει να καταγράφονται αναλυτικά,αν θέλουμε να ΜΗ ξεφεύγουν. Σωστοί (μεγέθους) γεννήτορες είναι το μυστικό.

Υ.Γ.: ποτέ δε ξεχνάμε ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους είναι:
 1. το πλούσιο & συμμετρικό σκουφί.
 2. το μικροσκοπικό τους μέγεθος. Από το φτέρωμα και το σωστό μέγεθος παίρνουμε 20 πόντους για το καθένα.:thumbsup:
 
Stavros
Dimitris.P είπε:
και εγώ έχω προχωρήσει σε consort x consort αναπαραγωγή, μόλις μία φορά κατά τα πρώτα βήματά μου.Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθώ με νέα μέλη στο σμήνος που ξέφευγαν κυρίως στο μέγεθος σώματος κατά 2 χιλ. αλλά και στο μήκος της ουράς
Αρκεί αυτό το στοιχείο για να θέσουμε ένα κλασικό κανόνα (consort Χ consort) υπό αμφισβήτηση; Μπορεί να επιβεβαιωθεί και από άλλες πηγές - μαρτυρίες;
 
vagcanaries
Όπως είπε και ο φίλος Δημήτρης από θέμα υγείας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, όπως επίσης και ότι αυτό που χαρακτηρίζει τη ράτσα είναι το συμμετρικό σκουφί και το μέγεθος.

Άρα για να έχουμε απογόνους με σκούφια θα πρέπει να βάζουμε corona με consort και για να περιορίσουμε το μέγεθος των φρυδιών από τα concert που σε άλλες περιπτώσεις θυμίζουν άλλη ράτσα έτσι λοιπόν αποφεύγουμε να τα βάζουμε σαν ζευγάρι τα consort μαζί συνέχεια.

Μια φορά για να πάρουμε κάποια χαρακτηριστικά φρύδια που θέλουμε σαν εκτροφείς μπορούμε και ανάλογα πάντα με χαρακτηριστικά που μόνο ο κάτοχος ξέρει, π.χ.δυο consort με μεγάλα φρύδια και τα δυο πιθανόν να οδηγήσουν σε απογόνους με μεγάλα φρύδια που να παραπέμπουν σε άλλη ράτσα!
 
Dimitris.P
Stavros είπε:
Μπορεί να επιβεβαιωθεί και από άλλες πηγές - μαρτυρίες;
όπως έγραψα εγώ...
Dimitris.P είπε:
έχω προχωρήσει σε consort x consort αναπαραγωγή, μόλις μία φορά κατά τα πρώτα βήματά μου.Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθώ με νέα μέλη στο σμήνος που ξέφευγαν στο μέγεθος σώματος αλλά και στο μήκος της ουράς. Πιο πολύ θα έλεγα πως έμοιαζαν με crest ή norwitch, και αυτό γιατί δεν είχα μπει στη διαδικασία να μάθω το αρχείο των γεννητόρων από τους 1ους εκτροφείς..
και ο Βαγγέλης...
vagcanaries είπε:
για να έχουμε απογόνους με σκουφί, βάζουμε corona χ consor, για να περιορίσουμε το μέγεθος των φρυδιών των concοrt ώστε να μη θυμίζουν άλλη ράτσα, αποφεύγουμε να βάζουμε ζευγάρι τα concοrt μαζί συνέχεια. Μια φορά αρκεί για να πάρουμε κάποια χαρακτηριστικά που θελουμε ως εκτροφείς, και ανάλογα πάντα με τα χαρακτηριστικά που μόνο ο κάτοχος ξέρει!
αλλά και στον ευρύτερο κύκλο των εκτροφέων της ράτσας, καλό είναι κάποια πράγματα να αποφεύγονται, να μη προχωρούμε σε πειραματισμούς, να καταγράφονται τα πάντα ώστε να μπορούμε να επέμβουμε προς διόρθωση αν κριθεί απαραίτητο και
corona x consort σχεδόν αποκλειστικά.
 
misalouris
Dimitris.P είπε:
ξέφευγαν κυρίως στο μέγεθος σώματος κατά 2 χιλ. αλλά και στο μήκος της ουράς.
Μιλάμε για δύο χιλιοστά; Μήπως ήθελες να γράψεις εκατοστά;
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
Dimitris.P
Προβολές
2.350
Σχόλια
7
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Καναρινιών

Περισσότερα από Dimitris.P

Μοιραστείτε το άρθρο

Top