Foniopaddy, ένας σπόρος θαύμα;

  • Συντάκτης Stavros
  • Publish date
  • Ενημερώθηκε
Τι είναι ο σπόρος Foniopaddy; Η φημολογούμενη ιδιότητα του σπόρου Foniopaddy να καταπολεμά την κοκκιδίωση στα πουλιά, έγινε αφορμή για τη μετάφραση και την ανάρτηση του άρθρου στο PetBirds.

Είναι όντως το Foniopaddy ένας σπόρος θαύμα;


foniopaddy_-jpg.36120


Στις αρχές Ιουνίου του 2001, διάβασα με πολύ ενδιαφέρον σε ένα γερμανικό ορνιθολογικό περιοδικό, ένα άρθρο που γράφτηκε από έναν εκτροφέα σχετικά με τη χρήση του σπόρου Foniopaddy. Εξηγούσε ότι είχε ακούσει για αυτόν τον σπόρο σε μια έκθεση στην Ολλανδία στα τέλη του 2000. Ανέφερε επίσης, ότι το foniopaddy είναι ένας άγριος σπόρος που προέρχεται από την Αφρική, για την ακρίβεια από την Ουγκάντα.

Ήταν ένας Ολλανδός εισαγωγέας, τον οποίο έτυχε να συναντήσω τον Νοέμβριο του 2001 κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης IPOS, στο Lorrach της Γερμανίας, ο οποίος ανακάλυψε αυτόν τον σπόρο με τις ιδιαίτερες ιδιότητές του, εντελώς τυχαία.

Στην πραγματικότητα μια ημέρα σε ένα ταξίδι, οι υπάλληλοί του από την Ουγκάντα συνέλαβαν διάφορα αφρικανικά σποροφάγα είδη και αργότερα συνειδητοποίησαν ότι οι σπόροι που συνήθιζαν να δίνουν στα πουλιά έλειπαν. Οι υπάλληλοι δεν είχαν έτσι καμία άλλη επιλογή από το να συλλέξουν άγρια χόρτα και σπόρους για να δώσουν στα πουλιά.

Προς έκπληξη όλων, όλα τα πουλιά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έπασχαν εμφανώς από κοκκιδίωση, βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση με αυτήν τη διατροφή σε λιγότερο από εβδομάδα. Στην πραγματικότητα, η κύρια ιδιότητα του foniopaddy είναι να προλαμβάνει, αλλά προ πάντων να θεραπεύει την κοκκιδίωση.

Κατά τη διάρκεια των τριών επόμενων ετών, ο σπόρος foniopaddy καλλιεργήθηκε από τον Ολλανδό εισαγωγέα και αναλύθηκε από τις από τις κτηνιατρικές αρχές της Ουγκάντας. Κάθε εβδομάδα, τα περιττώματα όλων των αιχμαλωτισμένων πουλιών αναλύονταν και εξεταζόταν. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των προαναφερθεισών κτηνιατρικών αρχών, τα αποτελέσματα ήταν καταπληκτικά! Μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα διατροφής με foniopaddy, δεν υπήρξε το παραμικρό ίχνος κοκκιδίων στα περιττώματα!

Εκτός αυτού, πουλιά που ήταν υγιή αλλά ήρθαν σε επαφή με τα άρρωστα πουλιά, δεν είχαν αναπτύξει την ασθένεια! Σύμφωνα με τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, αυτός ο ανοικτό – καφέ σπόρος που είναι λεπτός και πολύ μικρός, πρέπει να δίδεται 2 έως 3 φορές την εβδομάδα σε ποσότητα 5 έως 7 γραμμαρίων ανά πουλί.

Η χρήση του σπόρου Foniopaddy στα πουλιά

Ήμουν αρκετά δύσπιστος, αλλά δεδομένου ότι είχα την ευκαιρία να αγοράσω (μόλις τον Ιούνιο του 2001) 2 κιλά απ’ αυτόν τον σπόρο απευθείας από τον εν λόγο εισαγωγέα, αποφάσισα να δοκιμάσω και να το δώσω στα καναρίνια μου (Στάσης & Τύπου).

Δεδομένου ότι ήταν άγριος σπόρος, δεν υπήρχε κίνδυνος να χάσω όλα τα πουλιά μου από πιθανή υπερδοσολογία. Μόλις παρέλαβα το foniopaddy, αμέσως (ακολουθόντας τις οδηγίες) χορήγησα τον σπόρο στα πουλιά μου, σε ξεχωριστές ταΐστρες. Αμέσως, τα καναρίνια μου έπεσαν επάνω στα πιάτα σαν να λιμοκτονούσαν και μέσα σε λιγότερο από μισή ημέρα, όλα τα πιάτα που περιείχαν foniopaddy ήταν άδεια!

Μετά από μερικές ημέρες, παρατήρησα ότι μερικά από τα πουλιά μου, ειδικά τα γηραιότερα και εκείνα που φαινόταν αδιάθετα και δεν ήθελα να αποδεχτώ ότι έπρεπε να υποβάλω σε ευθανασία, έκαναν απλώς, λίγο περισσότερο υδαρές κουτσουλιές από τα υπόλοιπα.

Στην πραγματικότητα, μετά από μερικές ακόμη ημέρες, όλα τα πουλιά είχαν αποκτήσει άριστη υγεία, συμπεριλαμβανομένων των γηραιότερων αλλά και των ασθενών. Από τότε, τα πουλιά μου έχουν καλοσχηματισμένα περιττώματα χωρίς ίχνος διάρροιας αλλά ούτε και δυσκοιλιότητας.

Για να εξασφαλίσω ότι όλα τα πουλιά θα τρώνε foniopaddy, αποφάσισα να αναμιγνύω τους σπόρους με την “μαλακή τροφή” (με υψηλό ποσοστό υγρασίας, άνω του 20%). Μετά από έξι μήνες της χρήσης, είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι αυτός ο σπόρος έχει μόνο πλεονεκτήματα και προ πάντων, η υγεία των πουλιών μου βελτιώθηκε σημαντικά. Από τότε, δεν έχω χάσει κανένα πουλί από κοκκιδίωση!

Σύμφωνα με γερμανούς εκτροφείς που έχουν χρησιμοποιήσει το σπόρο για περισσότερο από ένα έτος και με τους οποίους έχω μιλήσει, τα αποτελέσματα όσον αφορά στην αναπαραγωγή φαίνονται να είναι πολύ θεαματικά. Πράγματι, αφού οι κίνδυνοι διάρροιας των νεοσσών αποκλείονται, αυτοί αναπτύσσονται φυσιολογικά και γρήγορα.

Μερικοί εκτροφείς καναρινιών, υποβάλουν σε προληπτική θεραπεία τα πουλιά τους με αντιβιοτικά πριν από την εποχή αναπαραγωγής για την αποφυγή εκδήλωσης της κοκκιδίωσης. Πρέπει επίσης, να τους δώσουν έπειτα πολυβιταμίνες για να αντισταθμίσουν τις παρενέργειες των αντιβιοτικών. Μπορούν όμως να αποφύγουν όλες αυτές τις σκοτούρες, χρησιμοποιώντας απλά έναν φυσικό άγριο σπόρο, που δεν έχει υποβληθεί σε καμία επεξεργασία!

Πρέπει να ομολογήσω ότι όπως όλοι οι χρήστες foniopaddy, έχω μείνει πραγματικά έκπληκτος από τα αποτελέσματά του στην υγεία των καναρινιών μου. Φυσικά, το foniopaddy δεν ενδείκνυται αποκλειστικά για καναρίνια, αλλά και για όλα τα άλλα σποροφάγα, ειδικά αυτά που είναι πιο ευαίσθητα στην κοκκιδίαση. Σας συνιστώ να το δοκιμάσετε.

Μερικές παρατηρήσεις για τη χρήση του σπόρου foniopaddy

Μετά από την δημοσίευση του άρθρου στο περιοδικό ενός εκτροφέα, πολλοί αναγνώστες ήρθαν σε επαφή μαζί μου για συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με τον σπόρο. Θέλω να τους ευχαριστήσω για την ευγένειά τους και να πω ότι έκανα ό,τι μπορούσα για να απαντήσω στις ερωτήσεις τους. Η πιο συχνή ερώτηση ήταν από που μπορούσαν να αγοράσουν το foniopaddy.

Όταν ανακάλυψα αυτόν τον σπόρο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2001, η μόνη εταιρία που ήξερα να τον πουλάει ήταν η Floralia στην Ολανδία, όπου αγόρασα τα δύο πρώτα κιλά. Το μόνο πρόβλημα ήταν στην πραγματικότητα, οι πολύ υψηλές χρεώσεις των ταχυδρομικών τελών για αποστολές προς την Γαλλία, σχεδόν 18.3 €!

Δεν ήταν πριν από την εθνική έκθεση της UOF COM Γαλλίας στο Belfort, στις 8-9 Δεκεμβρίου 2001 (στην οποία είχα την χαρά να συμμετέχω ως εθελοντής), που έμαθα ότι μια εταιρία στο Franche Comte (Γαλλικό τμήμα) πουλούσε το foniopaddy.

Εκτός αυτού, η τιμή ήταν πολύ χαμηλότερη από αυτή του Ολλανδού εισαγωγέα και η εταιρία αυτή έστελνε ταχυδρομικώς τις προπληρωμένες παραγγελίες, με απλά ταχυδρομικά τέλη! Αυτή η εταιρία είναι η EXOTIC 2000.

Παρακαλώ σημειώστε ότι τα συμφέροντά μου δεν εμπλέκονται σε καμία περίπτωση με αυτήν την επιχείρηση.

Μια άλλη συχνή ερώτηση, αφορούσε τις αναλογίες και τον τρόπο χορήγησης του σπόρου στα πουλιά. Όσον αφορά στη χρήση του, παρέχω στα πουλιά μου foniopaddy κάθε ημέρα και όλο τον χρόνο, μία ποσότητα στο μέγεθος ενός κυπέλλου γιαουρτιού, αναμεμιγμένο με ένα κιλό εξαιρετικό μίγμα μαλακής τροφής, ελαφρώς υγρό.

Μόλις παρατηρήσω ότι ένα πουλί φαίνεται αδιάθετο (νυσταγμένο, με ανορθωμένο πτέρωμα, κ.λπ…), δεν διστάζω να διπλασιάσω την αναλογία του foniopaddy ή ακόμα και να δώσω σκέτο σπόρο σε ένα μικρό δοχείο αντί μέσα στο μίγμα σπόρων ή την μαλακή τροφή. Εάν το πουλί τρώει το foniopaddy, τότε είναι εντάξει. Αντίθετα, εάν το πουλί αρνείται το foniopaddy, αναμιγνύω μία μεγάλη ποσότητα (δύο τρίτα) με την μαλακή τροφή ή με το μίγμα σπόρων (ένα τρίτο). Ομοίως και κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής περιόδου, δεν διστάζω να αυξήσω σημαντικά την ποσότητα του foniopaddy.

Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται να αλλάξετε τίποτε άλλο στη διατροφή των πουλιών. Σημειώστε ότι αφότου άρχισα να χρησιμοποιώ το foniopaddy, δεν έχω χάσει ούτε ένα πουλί από ασθένεια. Φυσικά, αυτό δεν μας επιτρέπει να επαγρυπνούμε λιγότερο. Πρέπει να φροντίζουμε για τις συνθήκες υγιεινής του χώρου εκτροφής και να δίνουμε όλη την φροντίδα και την προσοχή μας στα πουλιά που τόσο αγαπάμε.

Ελπίζω να έχω απαντήσει στις περισσότερες ερωτήσεις σας και παραμένω στη διάθεση των αναγνωστών που επιθυμούν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Σχετικές συζητήσεις
By Didier Faessel
Συντάκτης
Stavros
Stavros
Ο Stavros είναι ιδρυτής και διαχειριστής του PetBirds από τις 7 Απριλίου 2006.
Άρθρα | Συμμετοχή PBCP

Facebook Twitter Gplus

Σχόλια

Εκηβόλος
Μπορεί κάποιος να προμηθευτεί αυτό το σπόρο από pet shop;
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
6.696
Σχόλια
2
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Διατροφή Πτηνών

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο

Top