Ένα από τα ομορφότερα είδη που ανήκουν στην οικογένεια των Εστριλίδων είναι τα Diamond Firetail Finch γνωστά και ως Diamond Fire-tail. Κατάγονται από την μακρινή Αυστραλία.

Έχουν επιθετικό χαρακτήρα, κυρίως στην Αναπαραγωγική Περίοδο, συνίσταται να κρατιούνται χωριστά από μικρότερου μεγέθους πουλιά. Ανάλογα με το κάθε πουλί, κυμαίνεται το πόσο επιθετικό και ξεροκέφαλο θα είναι, δίνοντας στα πουλιά ως είδος ένα απρόβλεπτο χαραχτήρα. Γίνονται ιδιαίτερα επιθετικά προς άλλα μικρότερα Αυστραλιανά πουλιά, όπως τα Zebra Finches, Owl Finches κ.α.

Μορφολογία Diamond Firetail Finch

Τα Diamond Firetail Finches, όπως δηλώνει το όνομα τους έχουν πολύ έντονα και ελκυστικά χρώματα. Χαρακτηριστικό γνώρισμα τους είναι τα φλογερά κόκκινα φτερά στην βάση της ουράς τους. Επίσης, στα πλάγια καλύπτονται με μία λωρίδα μαύρου χρώματος η οποία αποτελεί προέκταση της γραμμής μαύρου χρώματος στο στήθος του πουλιού. Η μόνη διαφορά είναι ότι στα πλάγια έχουν και κατάλευκες βούλες.

Στα κάτω μέρος του πουλιού κυριαρχεί το λευκό χρώμα το οποίο ξεκινάει από το κάτω μέρος του ράμφους του πουλιού, διακόπτεται από την προαναφερθέντα μαύρη ρήγα, και συνεχίζει από τον θώρακα έως και την ουρά με το λευκό χρώμα.

Το πάνω μέρος του κεφαλιού καλύπτεται με γκρι-μπλε φτερά ενώ η πλάτη και οι φτερούγες καλύπτονται από γκρι-καφέ χρώμα. Το ράμφος είναι χρώματος βυσσινί προς μπορντό και τα πόδια μαύρα. Τα μάτια τους είναι περικυκλωμένα με ένα δακτύλιο παρόμοιου χρώματος με το ράμφος. Επίσης από τα μάτια έως και το ράμφος υπάρχει μία μαύρη λωρίδα.

Αναγνώριση φύλου Stagonopleura guttata

Τα Diamond Firetail Finches αποτελούν μονομορφικό είδος, δηλαδή δεν υπάρχουν σίγουρες εξωτερικές διαφορές ανάμεσα στο θηλυκό και το αρσενικό άτομο. Οι πιο σίγουρες μέθοδοι είναι:
  • Τραγούδι και συμπεριφορά αρσενικού κατά την επίδειξη
Τα αρσενικά πουλιά του είδους αυτού έχουν την τάση να επιδεικνύουν τα "ταλέντα" τους προς τα θηλυκά. Το αρσενικό κρατάει ένα κλαδάκι με το ράμφος του και κελαηδάει πηδώντας μπροστά από το θηλυκό έτσι ώστε να το εντυπωσιάσει και πείσει να ζευγαρώσει μαζί του.
  • Test DNA
Ο πιο σίγουρος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς το φύλο των Diamond Firetail Finch είναι να τραβήξει ένα φτερό από την βάση του και να το στείλει σε κάποιο πιστοποιημένο και εξειδικευμένο κέντρο που πραγματοποιεί Test DNA.
  • Εξωτερικά χαρακτηριστικά (σχεδόν καθόλου σίγουρη μέθοδος)
Πολλοί υποστηρίζουν ότι το φύλο μπορεί να βρεθεί και από τις μικρές διαφορές ανάμεσα στο θηλυκό και το αρσενικό μέσω της παρατήρησης. Υποστηρίζεται ότι τα θηλυκά έχουν μικρότερο σε σχέση με τα αρσενικά κεφάλι ή ακόμη και ότι έχουν πιο χλωμού χρώματος ράμφος. Δεν έχουν αναγνωριστεί, παρόλα αυτά, ως σίγουρη μέθοδος διαπίστωσης φύλου.

Διατροφή

Τα Diamond Firetail Finches θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως πουλιά απαιτητικά όσον αφορά την διατροφή τους. Η δίαιτά τους θα πρέπει να έχει ως βασική τροφή ένα καλό και συσκευασμένο μείγμα σπόρων. Θα πρέπει να εμπλουτίζεται και με φρούτα και λαχανικά ή ακόμη και χορταρικά που μπορούμε κάλλιστα να βρούμε και στον Ελλαδικό χώρο (π.χ ταραξάκος, γλιστρίδα, κεχρί ή σετάρια κ.α).

Η διατροφή τους θα πρέπει επίσης να περιέχει ζωντανή τροφή, όπως mealwarms ή ακόμη και waxwarms λόγω του μεγέθους τους. Επίσης, πηγές ασβεστίου και άλλων χρήσιμων ιχνοστοιχείων είναι το σουπιοκόκκαλο και το τσόφλι αυγού που θα πρέπει να δίνεται μαζί με το αυγό.

Μεταλλάξεις

Δυστυχώς υπάρχουν πολύ λίγες μεταλλάξεις σε αυτό το είδος.
  • Fawn Diamond Firetail finch
  • Pied Diamond Firetail Finch
  • White Diamond Firetail Finch
  • Silver Yellow Diamond Finch
  • Silver Diamond Firetail Finch (συν. εικόνα 1)
  • Yellow Beak (κίτρινο ράμφος)
  • Opal Diamond Firetail Finch
Αναπαραγωγή

Τα Diamond Firetail Finches αποκτούν δυνατούς δεσμούς σαν ζευγάρια, και πολλές φορές μένουν μαζί έως το θάνατο του ενός ή και των δύο πουλιού/ών. Εκτός της αναπαραγωγικής εποχής αυτά τα πουλιά μαζεύονται σε ομάδες των 20 - 30 ατόμων και ζούνε μαζί.

Πολλές φορές αυτά τα πουλιά χτίζουν φωλιές και κοιμούνται μέσα κατά την διάρκεια της νύχτας, γι' αυτό καλό είναι να τους παρέχετε νήμα κοκοφοίνικα και εκτός της αναπαρ. περιόδου. Στην φύση η αναπαραγωγή τους διεξάγεται κατά την περίοδο Αυγούστου έως και Ιανουαρίου. Έχουν διαπιστωθεί και ζευγάρια που αναπαράγονται παρόλα αυτά και εκτός αυτής της περιόδου και σταματώντας μόνο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Τα αρσενικά και τα θηλυκά δεν θα ζευγαρώσουν αν δεν είναι τελείως συμβατά μεταξύ τους, δηλαδή να δεθούν ως ζευγάρι. Τα πουλιά αυτά θα πρέπει να αναπαράγονται σε μεγάλα κλουβιά πτήσης και να είναι μόνα τους, είτε σε κλούβες σε ζευγάρια όπου αρκετά τετραγωνικά θα αντιστοιχούν σε κάθε ζευγάρι. Η επίδειξη του αρσενικού είναι αρκετά εντυπωσιακή. Στην αρχή παίρνει ένα μακρύ ξερό χόρτο ή λεπτό κλαδάκι, πηγαίνει μπροστά από το θηλυκό και ενώ φουσκώνει τα φτερά του και κελαηδάει. Χοροπηδάει πάνω στο κλαδί ενώ στέκεται ίσια χωρίς να σκύβει. Αν το θηλυκό τον αποδεχτεί τότε συχνό φαινόμενο είναι να σκύβει και να ζητάει τροφή από το θηλυκό όπως και τα μικρά πουλιά πριν απογαλακτιστούν.

Τα Diamond Firetail Finches τείνουν να κατασκευάζουν την φωλιά τους χαμηλά, κοντά στο έδαφος και μέσα σε πυκνούς θάμνους οι οποίοι προσφέρουν ασφάλεια στο ζευγάρι. Στην αιχμαλωσία προτείνεται να χρησιμοποιείτε ξύλινες φωλιές σχήματος τετραγώνου. Για την κατασκευή της φωλιάς χρησιμοποιούν μία πληθώρα υλικών όπως κλαδάκια, χόρτα, ίνες κοκοφοίνικα και φτερά για την εσωτερική επίστρωση της φωλιάς.

Τα πουλιά κατά την διατροφική προετοιμασία και την ανατροφή των νεοσσών θα πρέπει να τους παρέχεται αυγοτροφή, αυγό, μείγμα σπόρων, σουπιοκόκκαλο και για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα ζωντανή τροφή. Το θηλυκό γεννάει από 5 έως και 6 αυγά τα οποία επωάζει για 12-14 μέρες μετά την γέννηση του 2 ή 3 αυγού, με την βοήθεια του αρσενικού. Πολλές φορές μετά την γέννηση των νεοσσών το ζευγάρι κατασκευάζει μία έξοδο επείγον ανάγκης για διαφυγή από τους εχθρούς. Οι νεοσσοί μένουν μέσα στην φωλιά για 22-25 μέρες και έπειτα ακολουθούν πετώντας τους γονείς.

Written by: Efthimis20
Πηγή: Wikipedia.org[/FLOAT]
Likes: eva vrs