Οι Blue Fronted Amazon είναι από τους πιο έξυπνους και πιο όμορφους παπαγάλους. Το μέγεθος του είναι 35-42 εκατοστά, μέγεθος του φτερού 20-22 cm και της ουράς 13 εκατοστά. Το βάρος του Blue Fronted Amazon είναι 400-520 γραμμάρια.

Εμφανισιακά χαρακτηριστικά του Blue Fronted Amazon
Στο φτέρωμά του Blue Fronted Amazon κυριαρχεί το πράσινο και σκούρο πράσινο χρώμα, το μέτωπο του είναι μπλε χρώμα (από αυτό και λέγεται Blue Fronted). Τα μάγουλα, ο λαιμός και το πάνω μέρος του κεφαλιού έχουν έντονο κίτρινο χρώμα. Στους όμους και μέσα από αυτούς, υπάρχει λίγο κόκκινο και κίτρινο χρώμα.

Τα φτερά πτήσης στις άκρες τους αλλάζουν χρώμα προς το μπλε η πράσινο-μπλε. Τα φτερά στην ουρά του είναι τρίχρωμα (κόκκινο-πράσινο-κίτρινο χρώμα).

Ο Blue Fronted Amazon έχει δυνατό μεγάλο μαύρο ράμφος (3-3,5 εκ). Γύρω από τα μάτια του υπάρχει ένα λεπτό δαχτυλίδι από άσπρο δέρμα χωρίς πούπουλα. Τα μάτια του πουλιού έχουν ωραίο καφέ χρώμα, τα οποία με τα χρόνια γίνονται πιο κίτρινα.

Ζει στα δάση του Αμαζονίου (Βραζιλία, Βολιβία, Παραγουάη, Αργεντινή). Τους παπαγάλους του Αμαζονίου τους κυνηγούν και τους σκοτώνουν οι ντόπιοι κάτοικοι και οι χωρικοί, επειδή τρώνε από τα χωράφια τους. Ακόμα, τους σκοτώνουν για να τρώνε το κρέας τους.

Η περιγραφή του Παπαγάλου Αμαζονίου με Μπλε Μέτωπο έγινε για πρώτη φορά το 1800.

Αναπαραγωγή των Blue Fronted Amazon

Τη φωλιά τους την κάνουν σε μεγάλες και βαθιές τρύπες παλιών δέντρων. Κάνουν συνήθως 2-4 άσπρα αυγά τα οποία κλωσάει μόνο το θηλυκό για 29-30 μέρες. Μετά οι γονείς ταΐζουν τα μικρά μαζί και σε 2 μήνες τα μικρά Blue Fronted Amazon βγαίνουν για πρώτη φορά από τη φωλιά και προσπαθούν να πετάξουν. Οι γονείς τους εξακολουθούν να ταΐζουν και να τα προσέχουν για ακόμα 2 μήνες περίπου.

Οι Blue Fronted Amazon ως κατοικίδια

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που διατηρούν και φροντίζουν Blue Fronted Amazon. Είναι πολύ έξυπνα πουλιά με πολύ καλή δυνατότητα ομιλίας. Τα πουλιά αυτά μπορούν να χρησιμοποιούν τις φράσεις που έχουνε μάθει στην κατάλληλη ηλικία! Όμως, αν το πουλί είναι άγριο και δεν είναι εκτροφής, θα ακούτε συχνά την πολύ δυνατή φωνή του, που δεν είναι καθόλου ευχάριστη! Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτείτε καλά πριν να πάρετε έναν Blue Fronted Amazon για κατοικίδιο.

Τα πουλιά νεαρής ηλικίας (μέχρι 1 η 2 χρόνων), μπορούν να εκπαιδευτούν πολύ εύκολα. Μπορούν ακόμη να ξεχωρίζουν το αφεντικό τους από τα άλλα άτομα. Αν φροντίζετε καλά τον Blue Fronted Amazon σας, μπορεί να ζήσει μέχρι 80 και 90 χρόνια (αυτός είναι άλλος ένας λόγος που πρέπει να σκεφτείτε πριν τον πάρετε)!

Ο διαχωρισμός του φύλου γίνεται με εξέταση DNA.

Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση

  • Διωνυμική ονοματολογία: Amazona aestiva
  • Ελληνική: Παπαγάλος Αμαζονίου με Μπλε Μέτωπο
  • Αγγλική: Blue Fronted Amazon
  • Τάξη: Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)
  • Οικογένεια: Ψιττακίδες (Psittacidae)
  • Γένος: Amazona
  • Είδος: A. aestiva
* Υπάρχει ένα ακόμη είδος Blue Fronted, ο Amazona aestiva xanthopteryx. Οι διαφορές ανάμεσα στα 2 είδη είναι πολύ μικρές. Ο A. a. xanthopteryx έχει πιο πολύ κίτρινο χρώμα στους ώμους του.

Περισσότερα
Παπαγάλοι Αμαζονίου
Άλμπουμ Παπαγάλοι Αμαζονίου

Συζητήσεις
Αν χρειάζεστε βοήθεια ή έχετε ερωτήσεις σχετικά με τους Blue Fronted Amazon, γράψτε το μήνυμά σας στα Forums Παπαγάλων του PetBirds.