Ωδικό παπαγαλάκι - Red-rumped (Psephotus haematonotus)

Οι Red rumped ανήκουν στην κατηγορία των parakeets. Είναι μεσαίου μεγέθους, λεπτοί και κομψοί παπαγάλοι. Στην Ελλάδα, είναι επίσης γνωστοί και ως ωδικά παπαγαλάκια.

Περιγραφή


red_rumped_parrot_males-jpg.49400Στην άγρια μορφή του, ο Red rumped φτάνει περίπου τα 28εκ. με το ενήλικο αρσενικό να φέρει έντονο πράσινο σμαραγδί φτέρωμα, μπλε-πράσινο κεφάλι με βαθύ κόκκινο πτέρωμα στους γλουτούς, το οποίο συμπληρώνουν μπλε κηλίδες σε φτερά και πλάτη.

Ζυγίζουν 55-85 γραμμάρια και η μακριά ουρά τους φτάνει σχεδόν στο μισό τους μήκος.

Διάκριση φύλου


Το ενήλικο αρσενικό φέρει πτέρωμα σε έντονους πράσινους - σμαραγδί τόνους, μπλε-πράσινο κεφάλι με βαθύ κόκκινο χρώμα στους γλουτούς το οποίο συμπληρώνεται με μπλε κηλίδες σε φτερά και ράχη. Η περιοχή του στήθους είναι κίτρινη, σε αντίθεση με το θηλυκό, που σε γενικές γραμμές έχει πιο άτονες αποχρώσεις όπως θαμπό πράσινο σε φτερά και ράχη, καθώς επίσης και ακροπτέρυγα μαύρου - μπλε χρώματος με καρίνα στο χρώμα της ελιάς.

full


Είναι λιγότερο έντονοι λοιπόν οι χρωματισμοί του θηλυκού, καθώς επίσης στερείται και την κόκκινη απόχρωση στους γλουτούς σε σύγκριση με το αρσενικό.

Τα νεαρά πτηνά ανεξαρτήτως φύλου έχουν αρχικά θαμπό πτέρωμα το οποίο λαμβάνει την τελική του απόχρωση στους τέσσερις μήνες.

Φωνή


Σε αντίθεση με τα Budgerigar, το παπαγαλάκι Red rumped έχει μελωδικό τιτίβισμα. Μερικές φορές όμως, η φωνή τους μπορεί να γίνει πολύ δυνατή.

Συνήθως τρώνε στο έδαφος καλώντας το ένα το άλλο με έναν ήχο που μοιάζει με "τσιιι Τσιλιπ τσιιιι τσιλιπ"

Προέλευση - Βιότοπος


Οι παπαγάλοι Red rumped κατάγονται από την Αυστραλία και μπορούν να βρεθούν στη Νότια Νέα Ουαλία, στη Βικτώρια, στο ΝΔ. Queensland και στις ανατολικές περιοχές της Ν. Αυστραλίας.

Ζουν σε ζευγάρια ή σε μικρά σμήνη σε ελαφρά δασώδη περιβάλλοντα, λιβάδια, κοντά σε ποτάμια και λίμνες, ωστόσο όμως αποφεύγουν τη θάλασσα. Αυτό το μικρό είδος τα καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία στο να προσαρμόζεται σε τεχνητά ενδιαιτήματα όπως πάρκα, αγροκτήματα, κήπους, φάρμες και γήπεδα του γκολφ. [1, 2, 3]

Πρόκειται για ένα πτηνό πολύ αγαπητό ως κατοικίδιο, ο άγριος πληθυσμός του οποίου μάλιστα, όχι και τόσο σπάνια, εμπλουτίζεται από οικόσιτα άτομα που έχουν αποδράσει, ειδικά στις περιοχές πέριξ του Σίδνεϋ και της Κεντρική Ακτογραμμής της περιοχής NSW (North South Wales).

Συνήθειες στη Φύση


Οι ωδικοί παπαγάλοι είναι πιο δραστήριοι κατά το σούρουπο και την αυγή.

Σε γενικές γραμμές εντάσσονται στην κατηγορία των grass - parrots, με άλλα λόγια σε αυτούς οι οποίοι κυρίως καταναλώνουν την τροφή τους από εδάφους, σαν να "βόσκουν" δηλαδή. Προκειμένου λοιπόν να τραφούν με σπόρους από έναν ψηλότερο βλαστό / στέλεχος, ανεβαίνουν πάνω του, ώστε με το βάρος τους να τον κάμψουν προς το έδαφος, και στη συνέχεια αποσπούν τους επιθυμητούς καρπούς με ευκολία.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα ενώνονται σε μεγάλα σμήνη.

Θηρευτές - Κίνδυνοι


Το έντονο πράσινο φτέρωμα που διαθέτουν, τους προσφέρει ένα άψογο καμουφλάρισμα στα προαστιακά πάρκα και στους κήπους ώστε να είναι πρακτικά αόρατα στο ανθρώπινο μάτι σε απόσταση μεγαλύτερη των 10-20 μέτρων. Παρ' όλα αυτά, λόγω της συνήθειάς τους να τσιμπολογούν από το έδαφος και να περνούν μεγάλα διαστήματα σε αυτό, γίνονται στόχος των γατών αλλά και χάνουν τη ζωή τους από περαστικά αυτοκίνητα.

Συμπεριφορά


Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, τα ενήλικα αρσενικά άτομα είναι ιδιαίτερα επιθετικά προς τους ομόφυλούς τους. Έχουν μάλιστα παρατηρηθεί ακόμα και θανατηφόρες συμπλοκές μεταξύ αντιπάλων, προκειμένου ο νικητής να εδραιώσει τη μεταβίβαση των γονιδίων του στην επόμενη γενιά.

Πρόκειται για ένα πτηνό πολύ αγαπητό ως κατοικίδιο, ο άγριος πληθυσμός του οποίου μάλιστα, όχι και τόσο σπάνια, εμπλουτίζεται από οικόσιτα άτομα που έχουν αποδράσει, ειδικά στις περιοχές πέριξ του Σίδνεϋ και της Κεντρική Ακτογραμμής της περιοχής NSW (North South Wales).

Φροντίδα - Κλουβί


Τα ωδικά παπαγαλάκια Red Rumped είναι εξαιρετικά και ευχάριστα κατοικίδια πουλιά, κατάλληλα και για αρχάριους. Είναι πολύ δραστήρια, κοινωνικά και αγαπούν να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους που τα φροντίζουν.

Ακριβώς λόγω αυτών των χαρακτηριστικών τους αλλά και για την αποτελεσματική περιποίηση του ράμφους τους, θα πρέπει να τους παρέχουμε ευκαιρίες απασχόλησης με παιχνίδια, τα οποία λατρεύουν να καταστρέφουν, αυτοσχέδια ή και απλά κλαδιά δέντρων όπως ευκαλύπτου που τον προτιμούν ιδιαιτέρως. Η έλλειψη απασχόλησης έχει επίπτωση στον ψυχισμό τους και δυνητικά μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών, όπως στο εκούσιο μάδημα του πτερώματός τους.

Σε συνθήκες αιχμαλωσίας, και αν κρίνουμε ότι η ενασχόλησή μας μαζί τους δεν είναι ή δεν θα είναι στο μέλλον ικανοποιητική, είναι σαφέστατα προτιμότερο να διατηρούμε ένα ζευγάρι, παρά ένα μοναχικό πουλί. Αυτό θα μας δίνει και την χαρά να ακούμε την όμορφη μελωδική φωνή του αρσενικού όταν επικοινωνεί με το ταίρι του.

Παρά το γλυκό χαρακτήρα τους είναι κυριαρχικά και αναπτύσσουν επιθετικότητα προς άλλα πτηνά ακόμα και του είδους τους γι' αυτό δεν πρέπει να συγκατοικούν περισσότερα του ενός ζεύγους.

Η εξημέρωσή τους είναι εφικτή, ειδικά αν αποκτήσουμε πουλιά νεαρής ηλικίας. Η δυνατότητα ομιλίας για το είδος αυτό είναι πολύ μικρή.

Μπορούν να φιλοξενηθούν σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, καθώς είναι ανθεκτικά και σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, εφ' όσον φυσικά έχει προηγηθεί σταδιακή τους προσαρμογή. Δεν αντέχουν τα ρεύματα αέρα, τον δυνατό άνεμο και την άμεση και έντονη ηλιακή ακτινοβολία.

Γενικά είναι στιβαρά γεροδεμένα πουλιά αλλά έχουν επίσης ανάγκη από κίνηση και εκγύμναση σε άνετους χώρους, διαφορετικά κινδυνεύουν να γίνουν υπέρβαρα. Δεν είναι φιλάσθενα προσοχή όμως χρειάζεται στην τακτική καθαριότητα του υποστρώματος του δαπέδου του κλουβιού τους, δεδομένου ότι αρέσκονται να τσιμπολογούν από εκεί. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μυκητιάσεις και εντερικά παράσιτα.

Ακόμα επειδή αγαπούν το νερό και να πλατσουρίζουν σ' αυτό για να διατηρούν το πτέρωμά τους σε καλή κατάσταση, είναι απαραίτητο να τους παρέχουμε μπάνιο ή να τα ψεκάζουμε κάποιες φορές εβδομαδιαίως.

Κλουβί


Λόγω της ανάγκης τους για κίνηση και δραστηριότητα, ιδανικό κλουβί θα ήταν κάποιο μήκους 2μ. x 2,10μ. ύψος και βάθος 0,90εκ., ωστόσο αν πρόκειται περί εσωτερικών χώρων και τα προαναφερθέντα μεγέθη κρίνονται ανέφικτα, οι ελάχιστες διαστάσεις είναι 85εκ.Μ / 50εκ.Υ / 50εκ. Β.

Σ' αυτήν την τελευταία περίπτωση, θα πρέπει να προσφέρονται τακτικές ευκαιρίες για έξοδο και πέταγμα σε ασφαλές δωμάτιο υπό επίβλεψη, ώστε να γυμνάζονται.

Φυσικές κούρνιες από ξύλο και κλαδιά διαφόρων μεγεθών πρέπει να παρέχονται για εξάσκηση πελμάτων και ράμφους. [11]

Διατροφή


Ένα καλό μείγμα σπόρων για παπαγάλους Red rumped αποτελείται από καναρινόσπορο (ασπούρι), κεχρί και μια μικρή ποσότητα από ηλιόσπορους. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα μείγμα από βόρι για budgies προσθέτοντας και μερικούς σπόρους ηλίανθου. Επίσης, φαίνεται να είναι λάτρεις του μείγματος για cockatiels, το οποίο στην συσκευασμένη του μορφή, προτείνεται ως ασφαλέστερη επιλογή βασικής διατροφής.

Εάν χρησιμοποιήσετε μείγμα για μεσαίους παπαγάλους, να αγοράσετε χωρίς συμπληρωματικά υλικά, όπως αραβόσιτο ή πέλετς, καθώς τα περισσότερα δεν τα τρώνε ούτως ή άλλως. Για την καλή κατάσταση των πουλιών μας ανακατεύουμε με το μείγμα σπόρων σιτέλαιο (1/2 κουταλάκι του γλυκού ανά κιλό σπόρου).

Το σιτέλαιο βοηθά στην πρόληψη δυστοκίας και παρέχει βιταμίνες. Φρέσκο νερό, σουπιοκόκκαλο, τριμμένο κέλυφος στρειδιών και άμμος θα πρέπει να παρέχονται μόνιμα. Επίσης προσφέρουμε και άλλα συμπληρώματα όπως προβιοτικά (κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής) και βιταμίνες σε ξεχωριστά κυπελλάκια κατά την πτερόρροια.

Συμπληρωματικά προς τα παραπάνω, θεωρείται εξέχουσας σημασίας ο εμπλουτισμός του διαιτολογίου τους με φρούτα εποχής, χόρτα, αρωματικά βότανα και λαχανικά (βλ. λίστα των ασφαλών), και θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε βραστό αυγό, κουκουνάρια, μούρα και ωμούς, ανάλατους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα, κάσιους και φιστίκια.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί η ιδιαίτερη σημασία του σωστού πλυσίματος όλων των φρούτων και λαχανικών πριν τη διάθεσή τους προς κατανάλωση. Επίσης, πρέπει να δίνεται προσοχή τους ξηρούς καρπούς και ιδιαίτερα στα φιστίκια με κέλυφος, καθώς μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια της ασπεργίλλωσης στα πτηνά λόγω των κακών συνθηκών συντήρησής τους. [4, 5]

Αναπαραγωγή


Ο ωδικός παπαγάλος Red Rumped ωριμάζει σεξουαλικά μετά το πρώτο έτος της ζωής του και αναπαράγεται κατά το δεύτερο. Είναι μονογαμικό είδος. Η περίοδος αναπαραγωγής ξεκινά αρχές άνοιξης και τελειώνει αρχές καλοκαιριού, ενώ παρατηρούνται κάποιες γέννες και κατά την διάρκεια του φθινοπώρου.

Κατά την έναρξη της αναπαραγωγικής περιόδου είναι συχνό φαινόμενο η κίνηση των νεαρών αρσενικών σε σμήνη.

Στη φύση φωλιάζει σε κοιλότητες δέντρων, κυρίως ευκαλύπτων, προτιμά περιοχές πλησίον λιμνών ή ποταμών και γενικά με επάρκεια νερού. Η επιλογή του σημείου και της ίδιας της φωλιάς γίνεται από το θηλυκό.

Συνήθως πραγματοποιούν δύο αναπαραγωγές κατ' έτος. Το θηλυκό γεννά κάθε δεύτερη ημέρα, 3-6 λευκά στρογγυλεμένα αυγά, μεγέθους 19-24mm, τα οποία και ξεκινά μετά το δεύτερο να τα επωάζει αποκλειστικά το ίδιο, επί 19-25 ημέρες. Το αρσενικό είναι υπεύθυνο για την τροφοδοσία της.

Το τάισμα των νεοσσών πραγματοποιείται και από τους δύο γονείς, οι οποίοι γενικά θεωρείται ότι ανταποκρίνονται εξαιρετικά στα καθήκοντά τους ως είδος και δεν εγκαταλείπουν ποτέ τα αυγά ή τους νεοσσούς τους.

Τα νεαρά πτηνά πραγματοποιούν την πρώτη τους πτήση στην ηλικία περίπου των 30 ημερών και μετά 14 μέρες είναι πλήρως ανεξάρτητα. Ακολουθούν άλλες 4 εβδομάδες που διαβιούν πλησίον των γονέων τους και κατόπιν εγκαταλείπουν εντελώς την οικογένεια.

Αναπαραγωγή ως κατοικίδια


Τα Red Rumped είναι εύκολο να αναπαραχθούν και στο κλουβί, καθώς δεν είναι ιδιότροπα πουλιά. Θα πρέπει να προσέξετε κατά την επιλογή του ζεύγους σας ώστε να έχετε ένα καθαρό αποτέλεσμα αναπαραγωγής μέσα στα χρωματικά πρότυπα του είδους βλ. μεταλλάξεις.

Ακόμα θα πρέπει να επενδύσετε εσωτερικά τα κάγκελα στα τοιχώματα του κλουβιού με λινάτσες ή φυλλώδη κλαδιά δέντρων, ώστε να προστατέψετε τους νεοσσούς κατά τις πρώτες αδέξιες πτήσεις τους και να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς τους.

Επίσης θα πρέπει να φροντίσετε να τους απομακρύνετε αμέσως μετά την ανεξαρτητοποίησή τους, γιατί τα αρσενικά πολλές φορές επιδεικνύουν επιθετικότητα αν παραταθεί η παραμονή των απογόνων τους εντός του ίδιου κλουβιού.

Φωλιά


Θα χρειαστείτε ένα ξύλινο κουτί για φωλιά, διαστάσεων 30εκ.Μ / 30εκ.Β / 50εκ.Υ και διάμετρο οπής εισόδου 5,50-6,50εκ. Εσωτερικά και εξωτερικά θα πρέπει να υπάρχει πατήθρα ή σκάλα αναρρίχησης ως βοήθεια κατά την είσοδο - έξοδο. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χοντρό κούτσουρο με εσωτερικό κοίλωμα.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει καπάκι / σκέπαστρο με ανάκληση για να μπορείτε να ελέγχετε την κατάσταση των νεοσσών και των γονέων ανά τακτά διαστήματα.

Η φωλιά θα πρέπει να τοποθετηθεί στο υψηλότερο σημείο του κλουβιού, με ένα περιθώριο όμως από την οροφή του λόγω του καπακιού.

Εσωτερικά στον πυθμένα της φωλιάς τοποθετούμε ροκανίδι από ασφαλή ξύλα, αρωματικά βότανα, πευκοβελόνες, φύλλα ευκαλύπτου ώστε να μην κυλούν τα αυγά αλλά και για να δημιουργηθεί ένα μαλακό, απορροφητικό, αντιβακτηριδιακό υπόστρωμα για τους νεοσσούς.

Οι παπαγάλοι Red rumped επιλέγουν να κάνουν φωλιές σε κοιλότητες δέντρων ή σε οτιδήποτε μοιάζει σε αυτές, όπως για παράδειγμα κάποια γραμματοκιβώτια.

Περισσότερα για τις φωλιές των παπαγάλων.

Μεταλλάξεις


Τρεις συνιστώσες καθορίζουν τον ολικό φαινότυπο ενός παπαγάλου. Η ευμελανίνη που παρουσιάζεται απο καφέ έως μαύρη, η ψιττασίνη (psittacofulvin) υπεύθυνη για το κίτρινο και κόκκινο χρώμα και ο δομικός χρωματισμός (structural coloration) υπεύθυνος για τις μπλε αποχρώσεις και γενικά τους ιριδισμούς. Δεν υπάρχει λιπόχρωμα ούτε φαιομελανίνη.

Φυλοσύνδετες υποχωρητικές - υπολειπόμενες μεταλλάξεις


Cinnamon: Αυτή η μετάλλαξη αποτρέπει την οξείδωση της ευμελανίνης απο καφέ σε μαύρη. Αναδεικνύει ένα καφετίζοντα φαινότυπο με τα πόδια και τα δάκτυλα στο χρώμα της σάρκας. Η απόχρωση των ματιών στους νεοσσούς είναι κόκκινή αλλά σκουραίνει καθώς μεγαλώνουν. Η ερυθρή χρώση των γλουτών δεν επηρεάζεται. Άλλες ονομασίες: Australian Cinnamon.

Lutino: Πρόκειται για μετάλλαξη που δεν επιτρέπει καθόλου την εμφάνιση ευμελανινών. Το πτηνό φαινοτυπικά έχει ένα αχνό κίτρινο χρώμα, τα πόδια είναι ροζ ενώ τα μάτια κόκκινα. Η ερυθρή χρώση των γλουτών δεν επηρεάζεται.

Lacewing: Παράγεται από crossing-over των παραπάνω μεταλλάξεων. Φαινοτυπικά αυτά τα πτηνά είναι κίτρινα με γκρι μάσκα και κόκκινα μάτια. Τα φτερά πτήσης είναι ελαφρώς καφέ και οι γλουτοί κανονικά ερυθροί. Η πιθανότητα crossing-over μεταξύ cinnamon και lutino είναι 3%. Άλλες ονομασίες:cinnamon-lutino *.

Pallid: Μετάλλαξη της ίδιας οικογένειας γονιδίων που παράγουν την Lutino, έχοντας όμως μια αδύναμη έκφραση αυτής. Παρατηρείται μείωση στην παραγωγή των ευμελανινών παράγοντας μια αχνότερη εκδοχή του άγριου φαινότυπου. Τα μάτια είναι μαύρα, το ράμφος και τα νύχια κανονικά. Το υπεύθυνο γονίδιο είναι αλληλόμορφο αυτού που παράγει την Lutino μετάλλαξη. Άλλες ονομασίες: UK Cinnamon, Lime.

Platinum: Παρόμοια δράση με την μετάλλαξη Pallid αποδίδοντας όμως μια πιο ανοιχτόχρωμη και φωτεινή εκδοχή. Επίσης αλληλόμορφο γονίδιο του γονιδίου της Lutino.

Opaline: Προκαλεί σχετική έως ολική αναδιάταξη όλου του χρωματισμού του πτηνού. Παρουσιάζει μειωμένη διασπορά των ευμελανινών, ενισχύει τις ψιττασίνες ενώ δεν επηρεάζει ολικά το δομικό χρωματισμό. Ενισχύει τις γραμμώσεις και στα δύο φύλα ενώ κάποιοι γκρι τόνοι γίνονται λευκοί.

Αυτοσωμικές υπολειπόμενες - υποχωρητικές μεταλλάξεις


Blue: Απουσιάζει εντελώς από το πτέρωμα η ψιττασίνη με αποτέλεσμα να έχουμε ένα φαινοτυπικά μπλε πτηνό. Η κοιλιακή χώρα και οι γλουτοί μένουν λευκοί. Άλλες ονομασίες: Australian Blue.

Aqua: Εδώ η μείωση της ψιττασίνης είναι μερική (50%), με αποτέλεσμα να έχουμε ένα αχνό, ενδιάμεσο χρώμα, του κίτρινου και του μπλε. Τέτοιου τύπου πτηνά έχουν πολύ ευαίσθητο πτέρωμα. Άλλες ονομασίες ParBlue, UK Blue.

Pied (υποχωρητική - υπολειπόμενη): Σε αυτή τη μετάλλαξη υπάρχει δραστική μείωση στην εναπόθεση ευμελανινών. Η παρουσία τους στον φαινότυπο είναι εν πολλοίς τυχαία. Το χρώμα τους κυμαίνεται από γκρι έως πιο διαλυμένο, το φαινοτυπικό πράσινο γίνεται πιο λαδί, ενώ απουσιάζει η κόκκινη χρώση. Η οπτική διαφοροποίηση των δύο φύλων γίνεται σχεδόν αδύνατη. Άλλες ονομασίες: Olive Pied.

Pale Fallow: Δεν μετατρέπεται επαρκώς η ευμελανίνη από καφέ σε μαύρη. Φαινοτυπικά αναδεικνύεται ένα κιτρινωπό πτηνό με κόκκινα μάτια και γλουτούς. Πόδια, δάκτυλα και νύχια είναι ροζ. Αυτή η μετάλλαξη μοιάζει πολύ με την Cinnamon φορέα Lutino, στην Pale Fallow όμως απουσιάζει η ίριδα, το λευκό στεφάνι του ματιού, για αυτόν τον λόγο, τα πτηνά που την έχουν, είναι ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία.

Bronze Fallow: Και εδώ τροποποιείται η μοριακή διάταξη της ευμελανίνης με αποτέλεσμα να αποδίδεται μια ελαφριά καφέ απόχρωση. Μπορεί να μπερδευτεί με τη μετάλλαξη Cinnamon, ωστόσο, τα ροζ πόδια και τα κόκκινα μάτια τη διαφοροποιούν. Η γενική εντύπωση είναι ένα κρεμώδες κίτρινο πτηνό.

Orange: Μέσω επιλεκτικών διασταυρώσεων περιορίστηκε η εμφάνιση της κίτρινης ψιττασίνης και αυξήθηκε η διάχυση της κόκκινης, ολικά, στο φαινότυπο του πτηνού.

Κυρίαρχες - Επικρατούσες μεταλλάξεις


Greygreen: Η μετάλλαξη αυτή επιδρά καθοριστικά στα θυλάκια των φτερών παύοντας την επενέργεια του δομικού χρωματισμού. Παράδειγμα, στην μετάλλαξη Blue, η Greygreen επίδραση, αφαιρεί τελείως το μπλε αποδίδοντας ένα γκρι φαινότυπο.

Cobalt: Πρόκειται για μια νέα μετάλλαξη η οποία ενισχύει δραστικά την ένταση του δομικού χρωματισμού, σκουραίνοντας την γενική απόχρωση (Dark Factor). Φαίνεται ότι βρίσκεται στο ίδιο χρωμόσωμα με τη μετάλλαξη Blue και συνεπώς στην παρουσία και των δύο μεταλλάξεων, έχουμε ένα σκούρο μπλε πτηνό. Η ποιότητα του πτερώματος είναι κακή και αντενδείκνυται η διασταύρωση με την Aqua μετάλλαξη.

Pied κυρίαρχη - επικρατής: Φαινότυπος παρόμοιος του υποχωρητικού Pied. Η οπτική διάκριση του φύλου γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

Ονοματολογία συνδυαστικών μεταλλάξεων


Albino: Η ταυτόχρονη έκφραση των μεταλλάξεων Blue και Lutino.

Pallidino: Pallid και Lutino (ή Ino) δίνει έναν ενδιάμεσο φαινότυπο.

Σημειώσεις

* Το crossing - over ή cross - over είναι μια βιολογική διαδικασία φυσικού ανασυνδυασμού DNA που λαμβάνει χώρα σε διπλοειδείς οργανισμούς, συνήθως κατά τον διαχωρισμό των ομόλογων χρωμοσωμάτων κατά τη μείωση, με αποτέλεσμα ο κάθε γαμέτης να περιέχει ένα χρωμόσωμα του οποίου τμήμα του γενετικού του υλικού προέρχεται από το ομόλογό του.

Κατάσταση κινδύνου Πληθυσμών


Ελάχιστης ανησυχίας Least concern LC.

Προσδόκιμο ζωής: 15-20 χρόνια, έχει αναφερθεί και μεγαλύτερη διάρκεια για κατοικίδια.

Έχουν δημιουργηθεί υβρίδια παπαγάλων Red-rumped με Eastern και Western Rosellas, Mallee Ringneck, Mulga, Bluebonnet, Hooded, Red-capped Princess, Golden Shoulder parrots, καθώς και με μερικά neophemas όπως τα Bourke parrots, κάτι που δεν προτείνουμε πάντως.

Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση


Διωνυμική Ονομασία: Psephotus haematonotus
Ελληνική: Ωδικό παπαγαλάκι
Αγγλική: Red-rumped
Τάξη: Ψιττακόμορφα
Οικογένεια: Ψιττακίδες
Γένος: Psephotus
Είδος: P. haematonotus
P. h. caeruleus
P. h. haematonotus

Περισσότερα Red-rumped
Άλμπουμ Παπαγάλων Psephotus

Χρειάζεστε Βοήθεια;
Εάν χρειάζεστε βοήθεια από τα μέλη μας σε θέμα που αφορά στα ωδικά παπαγαλάκια, γράψτε το μήνυμά σας στο Forum Παπαγάλοι στο PetBirds.
PBCP Authors
Δημιουργία Άρθρου PBCP
@Αλκηστις, @Deukalion, @Eleni pepper, @ianos, @maria p, @takis1964.
Αναφορές
1. Red Rumped Parrot | Pets4Homes
2. Red-rumped Parrot | BIRDS in BACKYARDS
3. RED RUMP PARROT: Psephotus haematonotus | Australian Parrots
4. Psephotus - Red-rumped Parrots | BeautyofBirds
5. Bird Species - Red-Rumped Rosella | Canaryzoo.com
6. Grass Parrots | grassparrots
7. Exotic Birds: RED RUMPED PARROT | exoticaviculture
8. Red-rumped Parrot | breedingbird
9. Psephotus: Red-rumped Parrot Mutations | beautyofbirds
10. Defining colour morphs in psittacine birds | euronet
11. Psephotus haematonotus (Red-rumped Parrot) | iucnredlist
12. Red rumped Parrot or Psephotus haematonotus | birdcare.com.au
13. Red Rumped Parrot Information | Red Rump Parakeets | Parrots | Parakeets | Breeding | Diet | Care | Baby Rumped | Eggs
14. Red-rumped Parrot (Psephotus haematonotus) | mdahlem.net
15. Red-Rumped Parrot | Aviculture Hub
16. Genetic Calculator 1.3 Red-rumped Parrot | gencalc.com
Συντάκτης
PBCP
PBCP
PetBirds Community Project
Δημιουργία Περιεχομένου από την Κοινότητα του PetBirds, που αφορά στην εκτροφή και τη φροντίδα των πτηνών. Περισσότερα: Τι είναι το PetBirds Community Project.
Άρθρα

Σχόλια

Δεν εχουν γίνει σχόλια.

Πληροφορίες

Συντάκτης
PBCP
Προβολές
5.659
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Είδη - Ράτσες Παπαγάλων

Περισσότερα από PBCP

Μοιραστείτε το άρθρο

Top