Χύμα ή συσκευασμένη τροφή για το πουλάκι μας;

 1. PetBirds
  Πολλοί που φιλοξενούμε πτηνά στο σπίτι μας αντιμετωπίζουμε αυτό το δίλημμα, ιδιαίτερα στις τωρινές οικονομικές συγκυρίες που έχουν πλήξει το εισόδημα των περισσότερων.

  seeds_σπορι_χύμα.jpg

  Από τις συζητήσεις μας, διαπιστώνεται πως μεγάλος αριθμός μελών μας χρησιμοποιεί τις χύμα τροφές. Είναι φυσικό όταν περικόπτουμε τις δαπάνες ακόμα και για τα παιδιά μας να κάνουμε το ίδιο και για τα κατοικίδιά μας. Καταφεύγουμε λοιπόν στις χύμα τροφές οι οποίες είναι εμφανώς φθηνότερες από τις συσκευασμένες.

  Δυστυχώς όμως έτσι παίρνουμε ένα σημαντικό ρίσκο για την υγεία των πτηνών μας που θα το εξαργυρώσουμε τις περισσότερες φορές πολύ ακριβά σε επισκέψεις γιατρών, αγορά φαρμάκων κτλ με όχι πάντα επιτυχή κατάληξη.

  Γιατί όμως η χύμα τροφή μπορεί να είναι μία "βόμβα" στην ταΐστρα μας ακόμα και όταν την προμηθευόμαστε από ένα πεντακάθαρο εμφανισιακά κατάστημα της εμπιστοσύνης μας;

  Η σωστή διατήρηση κάθε είδους σπόρων είτε αφορούν την ανθρώπινη ή την ζωική κατανάλωση, απαιτεί συνθήκες σχετικά χαμηλής θερμοκρασίας και ξηρής ατμόσφαιρας χωρίς υγρασία. Ένα κατάστημα για να είναι βιώσιμο για τους εργαζόμενους και τους πελάτες του οπωσδήποτε κατά τους χειμερινούς μήνες λειτουργεί με θέρμανση σε συνθήκες άνω των 21 τουλάχιστον βαθμών και σε συνθήκες περιβάλλοντος κατά το μάλλον υγρές λόγω βροχών αλλά και του ίδιου του χώρου αφού πολλά από αυτά έχουν επίσης ενυδρεία με ψάρια.

  Μια μικρή παρένθεση εδώ, πόσοι υπάλληλοι ενώ την μια στιγμή μεταφέρουν ένα ψαράκι σε σακούλα πώλησης, την αμέσως επόμενη στιγμή σερβίρουν χύμα τροφή χωρίς να έχουν στο ενδιάμεσο πλύνει τα χέρια τους, με κίνδυνο, έστω και μικρή, τα υγρά χέρια τους να είναι φορείς σαλμονέλας;

  Στην προσπάθεια καταπολέμησης των αυτονόητων επισκεπτών όπως κατσαρίδες, μύγες, ψείρες, κουνούπια, λιβελούλες, σκόρου τροφίμων και ποντικιών, οπωσδήποτε γίνεται χρήση εντομοκτόνων και άλλων δηλητηριωδών ουσιών, ώστε να βλέπουμε ένα καθαρό και περιποιημένο κατάστημα.

  Να επισημανθεί ότι η επίσκεψη ενός ποντικιού σε ένα ισόγειο κατάστημα δεν σημαίνει ότι το κατάστημα είναι βρώμικο. Οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ανοικτά και ο χώρος γεμάτος ενδιαφέροντα τρόφιμα. Είναι εύκολο να μπει και πολύ δύσκολο να εντοπισθεί ένας τέτοιος επισκέπτης και όσοι εργάζονται σε καταστήματα το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό.

  Τέλος να αναφερθούν τα ευκόλως εννοούμενα, πως ξέρουμε, την μάρκα και την ποιότητα της χύμα τροφής; Οι περισσότερες είναι γεμάτες με τα χρωματιστά άχρηστα μπισκοτάκια.

  Πως ξέρουμε πόσον καιρό είναι ανοιγμένο και αν είναι φρέσκοι οι σπόροι;

  Πως ξέρουμε ότι η αξιέπαινη κατά τα άλλα φιλοζωία των εργαζόμενων δεν επέτρεψε σε κάποιο περιστέρι ή σπουργίτι να κολατσίσει από το τσουβάλι γεμίζοντάς το τουλάχιστον ψείρες και ποιος ξέρει τι άλλο;

  Πως γνωρίζουμε ότι ένα παιδάκι που πήγε να "χαζέψει" με τους γονείς του τα ζωάκια δεν έριξε το οτιδήποτε μέσα στο σακί;

  Έτσι παρουσιάζονται ξαφνικές ασθένειες (κυρίως προερχόμενες από προσβολή ακάρεων), χωρίς εμφανείς λόγους που να προκύπτουν από τα άλλα δεδομένα φροντίδας του πτηνού μας και μας βάζουν στην γνωστή περιπέτεια που δυστυχώς δεν έχει πάντα ευτυχή κατάληξη για το πουλάκι μας.

  Χιλιάδες σκέψεις και υποθέσεις μπορούν να γίνουν για την επικινδυνότητα και άρα την ακαταλληλότητα της χύμα διατροφής, η οποία το μόνο αντίβαρο που προσφέρει είναι η χαμηλή τιμή της.

  Για όσους φιλοξενούν ένα μόνο πουλάκι η επιλογή μιας καλής μάρκας σε συσκευασία κιλού, η διαφορά τιμής δεν διαταράσσει την οικιακή οικονομία. Αν παρόλα αυτά το ένα κιλό σπόρων διαρκεί για μεγάλο διάστημα, καλό είναι ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, να προσθέτουμε κάποια φύλλα ξηρής δάφνης, για την αποφυγή ανάπτυξης σκόρων τροφίμων..

  Για όσους έχουμε περισσότερα πουλάκια, υπάρχει τρόπος να επέμβουμε στην μείωση του κόστους, διασφαλίζοντας με την προσωπική μας φροντίδα την καταλληλότητα των σπόρων μας. Όλες οι εταιρείες εκτός της συσκευασίας του κιλού, διαθέτουν επίσης στην αγορά και μεγάλες συσκευασίες 15 ή 20 κιλών ανάλογα με τα πτηνά που απευθύνονται.

  Αγοράζοντας μία μεγάλη συσκευασία, το κόστος κιλού είναι οικονομικότερο πλέον και από της χύμα τροφής (π.χ. 20 κιλά για Budgies κοστίζουν 25 ευρώ, δηλαδή 1,25 ευρώ ανά κιλό, ενώ για μεσαίους 20 κιλά στοιχίζει 35-40 ευρώ, δηλαδή πάνω-κάτω 2 ευρώ το κιλό κοκ).

  Παρακαλούμε όσους έχουν υπ’ όψιν τους τιμές να μας πληροφορήσουν για μια καλύτερη έρευνα αγοράς που όλους μας ενδιαφέρει.

  Για να διασφαλίσουμε την σωστή φύλαξη από μέρους μας, εννοείται δεν ανοίγουμε απλά το σακί κάνοντας ότι και το μαγαζί.

  Πάγια παγκοσμίως για την φύλαξη σπόρων επί μακρό χρονικό διάστημα, κατασκευάζονται ειδικά τσουβάλια-σακιά συνήθως από λινάτσα, ύφανσης ανάλογης με τους σπόρους.

  σακιά-σπόρων.jpg

  Θα μπορούσαμε και εμείς να χρησιμοποιήσουμε κάτι ανάλογο.

  Πάντως μέχρι στιγμής καλύτερος τρόπος φύλαξης και προτεινόμενος από τις παραγωγές εταιρείες σπόρων, έχει προκριθεί, η διατήρησή τους στο τσουβάλι αγοράς τους.

  Πρέπει να διαλέξουμε ένα σημείο μακριά από παράθυρο και θερμαντικό σώμα, όσο το δυνατόν σε σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας (γύρω στους 18-20 c είναι το καλύτερο), χαμηλού φωτισμού και άριστου αερισμού του χώρου.

  Επίσης καλό είναι το τσουβάλι συσκευασίας με τους σπόρους μας, να τοποθετηθεί σε υπερυψωμένο σημείο και όχι στο έδαφος, για να αποφύγουμε την πρόσβαση ερπόντων ζωύφιων, μυρμηγκιών κτλ. , αν ωστόσο αυτό είναι αδύνατον, μπορούμε να διαγράψουμε πέριξ έναν παχύ κύκλο με μαθητική κιμωλία, που θα τα εμποδίσει να πλησιάσουν.

  Στο ανοιγμένο τσουβάλι ρίχνουμε αρκετά φύλλα ξηρής δάφνης, που είναι άριστο απωθητικό και φροντίζουμε μετά κάθε άνοιγμά του να κλείνεται καλά. Βοηθητικά στο κλείσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθούν απλά μανταλάκια ή κλιπς γραφείου.

  Αυτή η τακτική μας δίνει μια οικονομικότερη λύση και διασφαλίζει την υγεία των πτηνών μας από ένα μεγάλο ενδεχόμενο προσβολής τους από απρόβλεπτους παράγοντες.

  Αν παρόλα αυτά ευκαιριακοί ή πάγιοι αντικειμενικοί λόγοι πρόσβασης σε αγορά συσκευασμένων σπόρων μας υποχρεώνει στην αγορά χύμα τροφής (αν και πλέον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εξυπηρετούν όλες τις περιοχές), μπορούμε ως έσχατη αναγκαστική λύση, αφού φροντίσουμε να κλείσουμε καλά το προϊόν μας (για την αποφυγή εισόδου υγρασίας), να το τοποθετήσουμε στην κατάψυξη του ψυγείου μας (βαθμοί -18c) για τουλάχιστον 3 ολόκληρες ημέρες πριν την χρήση του.
  Αυτό θα μας καλύψει σε μεγάλο ποσοστό από τον κίνδυνο προσβολής από ακάρεα ή και εκκόλαψης αυγών ζωυφίων που θα μολύνουν την τροφή και το πουλάκι μας.

  Αφού τους βγάλουμε από την κατάψυξη και ξεπαγώσουν, συντηρούμε σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες.

  Σημείωση: Ποτέ δεν τοποθετούμε σπόρους στην ψύξη του ψυγείου μας έστω και σε καλά κλειστό δοχείο, θα υγρανθούν, πιθανότατα θα αναπτύξουν μύκητες και θα είναι μαλακοί ώστε τα πουλιά δεν θα μπορούν να τους σπάσουν.
  PBCP Συντάκτες:
  Αρχικός Συντάκτης
  @maria p
  Copyright
  © PetBirds Community Project
  Από PetBirds, 3 Μαρ 2014 | Ενημερώθηκε: 5 Αυγ 2016 | | |

  Μοιραστείτε

  Like από Deukalion, eva vrs, Serafim αλλά και άλλους 5.

Πρόσφατες Κριτικές

 1. Irene
  5/5,
  ""
  Εξαιρετικό άρθρο !!
  maria p likes this.

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
 1. Alexandros K
  Εγώ αγοράζω χύμα τροφή εδώ και έξι χρονια για το καναρίνι μου αλλα δεν είχαμε κανένα πρόβλημα και στον κτηνίατρο που το πηγαίναμε δεν μας είχε πει τίποτα για πρόβλημα αλλα έχω πέσει σε καλο pet sop την τροφή την έχουν όπως λέει το άρθρο σε δοχείο λαδιού και δεν την βαζουνε ποτε με τα χερια την βάζουνε με την σπάτουλα.
  1. alicedros
   Αφού δε σε έπεισε το παραπάνω ωραιότατο άρθρο της Μαρίας και αφού τσιγγουνεύεσαι τα 2-3 ευρώ παραπάνω που θα δώσεις για μια συσκευασμένη τροφή και για να προσφέρεις ό,τι καλύτερο μπορείς για τα καναρίνια σου, συνέχισε να δίνεις την "ποιοτική" κι "θρεπτική" χύμα τροφή!
   Deukalion likes this.
  2. misalouris
   Πρωταρχική μου ένσταση αφορά στη χύμα κατάσταση της τροφής μια και είναι το μέσο που αρχικά προδιαθέτει να μπουν ακατάλληλα για την υγεία των πτηνών, βακτήρια, μικρόβια ή ξενιστές και ασφαλώς όχι τα γάντια, η σέσουλα ή η συσκευασία μεταπώλησης από το κατάστημα.

   Το δεύτερο κομμάτι της ένστασής μου, αφορά την ποιότητα και την φρεσκάδα των σπόρων, που έστω και λίγη υγρασία είναι αρκετή για να ξεκινήσουν διεργασίες στους σπόρους που δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει τις επιπτώσεις στον οργανισμό των φτερωτών, φίλων μας. (φύτρωμα, σάπισμα κλπ)

   Το τρίτο και ασφαλώς σοβαρότερο ενστατικό μου σημείο στοχεύει αποκλειστικά στη νοοτροπία μας και δε μιλώ για τη δική σου, αλλά όλων μας. Παλιών και νέων.

   Κανείς δεν τα ξέρει όλα, κανείς δεν πρέπει να κλείνει τα αυτιά στο νέο, κανείς δεν πρέπει να σταματά τη γνώμη των άλλων, ακόμη και αν διαφωνεί ριζικά. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η αξία του γνώστη και την επιβεβαίωση της αξίας του δεν την εκμαιεύει ετσιθελικά αλλά του παραχωρείται.

   Οι εκφράσεις "εγώ το κάνω τόσα χρόνια και δεν...", ειλικρινά βρίσκω πως είναι άγονες, οξύμωρες και περιορίζουν τη νοημοσύνη όλων. Το να δοκιμάσεις κάτι και να πεις είναι καλό ή κακό, προϋποθέτει πάρα πολλά χρόνια, τεράστια δείγματα πτηνών, όπως και διαφορετικές εκτροφικές φάσεις και καταστάσεις και ασφαλώς καταγραφή σε μετρήσιμα σημεία.

   Δεν αντιλέγω πως η χύμα τροφή που προσφέρεις, πιθανόν να μην έδωσε κακά αποτελέσματα και πιθανόν να μη δώσει ποτέ.
   Αυτό όμως δεν αποτελεί δείγμα καλής ποιότητας, ούτε καν αποδεκτής.

   Όσοι συνιστούν κλειστές, επώνυμες και συσκευασμένες τροφές - μείγματα, δεν έχουν διαφημιστικά συμβόλαια με κανέναν αλλά στηρίζονται όσο γίνεται στο όνομα της εταιρείας που (ευελπιστούμε) πως θα προστατέψει τα πτηνά μας και ασφαλώς και το όνομά της.

   Αν εξακολουθούμε να αγοράζουμε αμφιβόλου ποιότητας τροφές προκρίνουμε το κακό εμπόριο, το κακό κέρδος και ασφαλώς την κακή ποιότητα.
   Serafim likes this.
 2. ianos
  Παιδιά, είναι σαφέστατα πιο ασφαλές να αγοράζουμε συσκευασμένη τροφή, από γνωστές εταιρείες και να τη διατηρούμε στο ψυγείο. Έτσι είναι πιο απίθανη η επιμόλυνση και η διασπορά (πολλαπλασιασμός) των μικροβίων.

  Εννοείται ότι δεν βάζουμε μέσα στην τροφή π.χ. ταΐστρες για να τις γεμίσουμε και λοιπά χρησιμοποιημένα σκεύη, αλλά αδειάζουμε την τροφή σε αυτά.
   Άρεσε στους maria p και Stavros.
 3. passenger
  Πολλά παίζουν ρόλο... ουσιαστικά με πιθανότητες παίζεις. Δεν έχω πάρει ποτέ χύμα τροφή, αλλά θεωρώ ότι το επιφανειακό μόνο στρώμα σε ένα σακί έχει πιθανές μολύνσεις. Τα κατώτερα είναι ασφαλή γιατί τα παθογόνα δεν έχουν δυνατότητα μετακίνησης πάνω στη τροφή, Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ρίσκο.
   maria p likes this.
  1. passenger
   Εγώ μόλις αγοράσω συσκευασμένη τροφή την αδειάζω σε κάποιο τάπερ και τη φυλάω σε ένα ντουλάπι μετά. Έτσι θεωρώ ότι διατηρείται καλύτερα η τροφή, επίσης αν υπάρχει κάτι "ύποπτο" μέσα στη συσκευασία είναι πολύ πιθανό να το δω με αυτόν τον τρόπο.

   ΥΓ: Μαρία, τόσα πουλιά, ενυδρείο με χελώνα, ίσως ψάρια, ήθελα να ξερα πως μπορείς και έχεις ΚΑΙ γάτες;!
  2. mpak1978
   Συμφωνώ μαζί σου Νίκο.

   Μαρία αν βρεις σκουλήκια στην τροφή την επιστρέφεις όπως την πήρες για να την παραδώσει στον προμηθευτή.
  3. maria p
   Ας όψονται αυτοί που τις πέταξαν νεογέννητες στον σκουπιδοντενεκέ μας.
 4. mpak1978
  Καλησπέρα κι από εμένα. Μαρία το πλαστικό που προτείνεις δεν κάνει καλό ιδιαίτερα το καλοκαίρι γιατί την ανάβει την τροφή. Για το πόσο καιρό μπορεί να είναι ανοιχτό το σακί αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε έχεις δίκιο. Εγώ προτιμώ τις συσκευασμένες τροφές αλλά λόγο οικονομίας αγοράζω από γνωστό ο οποίος κάθε εβδομάδα ανοίγει καινούριο σακί. Καλό είναι να γνωρίζουμε αυτόν που πουλάει.
   maria p likes this.
  1. maria p
   Ναι για το πλαστικό μετά από συζητήσεις κι εγώ έχω αναθεωρήσει την άποψή μου. Είναι προτιμότερο να μένει στο σακκί αλλά πολύ καλά κλειστό και να αφαιρείται κατά διαστήματα μικρή ποσότητα για τις περιοδικές ανάγκες.

   Όμως αφού οι ίδιοι ανησυχούμε και παρακολουθούμε την κατάσταση των σπόρων μας στα δικά μας σπίτια συνεχώς για τυχόν σκόρους ή ψείρες πως θα εμπιστευθώ το χύμα του οποιουδήποτε καταστήματος;

   Όχι από έλλειψη εμπιστοσύνης στην αγαθή πρόθεση του καταστηματάρχη αλλά από τις αντικειμενικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε κατάστημα και δεν τις ξαναναλύω εδώ, τις ανέφερα πιο πάνω.

   Επικουρικά να αναφέρω το εξής περιστατικό. Πρόσφατα σε σακί που πήρα για τις γάτες μου, υπήρχε μέσα μικρό μικρό άσπρο σκουλικάκι. Σε κλειστό σακκί. Δεν φταίει το μαγαζί φυσικά. Οι τροφές θέλουν μεγάλη προσοχή γιατί αν μια γάτα μπορεί να πάθει διάρροια, ένα πουλί μπορεί να "φύγει" εντός μιας μέρας.
 5. valjean
  Σε εμάς εδώ έχει ένα μαγαζί που πουλάει βότανα ξηρούς καρπούς και έχει και χύμα σε μεγάλο σακκιά. Εννοώ τροφή για πουλιά. Εγώ παίρνω από εκεί γιατί είναι φίλος ξέρω ότι το σακί του τελειώνει σχετικά γρήγορα και το μαγαζί δεν έχει καμιά σχέση με petsop.
 6. maria p
  Σήμερα πέρασα από ένα pet shop να πάρω σουπιοκόκκαλα. Πολλά πουλιά, πολλά κλουβιά, όλα φουσκωμένα, πολλά καθισμένα στον πάτο, μάτια γλαρά, τόση αρρώστια μαζεμένη είχα καιρό να δω.
  Και παραδίπλα τα σακκιά με το χύμα. Πόσοι χωρίς να το σκεφτούν θα ψωνίσουν;
  1. Καναρίνι4ever
   Μαρία, συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις σου κι έχεις απόλυτο δίκιο! Εγώ όποτε πηγαίνω στην Αθήνα κέντρο πάντα πηγαίνω στα πετ-σοπ να ρίξω έτσι μια ματιά. Και στο ένα μαγαζί έχει την πόρτα ανοιχτή διάπλατα, δίπλα στην πόρτα έχει τα σακιά με τις τροφές. Το αποτέλεσμα; Πάνε ένα σωρό περιστέρια και καταβροχθίζουν τους σπόρους.

   Άρα τα πουλάκια που ύστερα θα καναταναλώσουν την τροφή αυτή θα πάρουν πολλά βλαβερά μικρόβια. Αυτό που μου κίνησε την προσοχή είναι ότι ο μαγαζάτορας δεν πάει να διώξει τα πουλιά και κάθεται αμέριμνος στο τραπεζάκι του. Τι να πω;
   maria p likes this.
Φόρτωση...