Πολλοί που φιλοξενούμε πτηνά στο σπίτι μας αντιμετωπίζουμε αυτό το δίλημμα, ιδιαίτερα στις τωρινές οικονομικές συγκυρίες που έχουν πλήξει το εισόδημα των περισσότερων.

seeds_σπορι_χύμα.jpg


Από τις συζητήσεις μας, διαπιστώνεται πως μεγάλος αριθμός μελών μας χρησιμοποιεί τις χύμα τροφές. Είναι φυσικό όταν περικόπτουμε τις δαπάνες ακόμα και για τα παιδιά μας να κάνουμε το ίδιο και για τα κατοικίδιά μας. Καταφεύγουμε λοιπόν στις χύμα τροφές οι οποίες είναι εμφανώς φθηνότερες από τις συσκευασμένες.

Δυστυχώς όμως έτσι παίρνουμε ένα σημαντικό ρίσκο για την υγεία των πτηνών μας που θα το εξαργυρώσουμε τις περισσότερες φορές πολύ ακριβά σε επισκέψεις γιατρών, αγορά φαρμάκων κτλ με όχι πάντα επιτυχή κατάληξη.

Γιατί όμως η χύμα τροφή μπορεί να είναι μία "βόμβα" στην ταΐστρα μας ακόμα και όταν την προμηθευόμαστε από ένα πεντακάθαρο εμφανισιακά κατάστημα της εμπιστοσύνης μας;

Η σωστή διατήρηση κάθε είδους σπόρων είτε αφορούν την ανθρώπινη ή την ζωική κατανάλωση, απαιτεί συνθήκες σχετικά χαμηλής θερμοκρασίας και ξηρής ατμόσφαιρας χωρίς υγρασία. Ένα κατάστημα για να είναι βιώσιμο για τους εργαζόμενους και τους πελάτες του οπωσδήποτε κατά τους χειμερινούς μήνες λειτουργεί με θέρμανση σε συνθήκες άνω των 21 τουλάχιστον βαθμών και σε συνθήκες περιβάλλοντος κατά το μάλλον υγρές λόγω βροχών αλλά και του ίδιου του χώρου αφού πολλά από αυτά έχουν επίσης ενυδρεία με ψάρια.

Μια μικρή παρένθεση εδώ, πόσοι υπάλληλοι ενώ την μια στιγμή μεταφέρουν ένα ψαράκι σε σακούλα πώλησης, την αμέσως επόμενη στιγμή σερβίρουν χύμα τροφή χωρίς να έχουν στο ενδιάμεσο πλύνει τα χέρια τους, με κίνδυνο, έστω και μικρή, τα υγρά χέρια τους να είναι φορείς σαλμονέλας;

Στην προσπάθεια καταπολέμησης των αυτονόητων επισκεπτών όπως κατσαρίδες, μύγες, ψείρες, κουνούπια, λιβελούλες, σκόρου τροφίμων και ποντικιών, οπωσδήποτε γίνεται χρήση εντομοκτόνων και άλλων δηλητηριωδών ουσιών, ώστε να βλέπουμε ένα καθαρό και περιποιημένο κατάστημα.

Να επισημανθεί ότι η επίσκεψη ενός ποντικιού σε ένα ισόγειο κατάστημα δεν σημαίνει ότι το κατάστημα είναι βρώμικο. Οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ανοικτά και ο χώρος γεμάτος ενδιαφέροντα τρόφιμα. Είναι εύκολο να μπει και πολύ δύσκολο να εντοπισθεί ένας τέτοιος επισκέπτης και όσοι εργάζονται σε καταστήματα το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό.

Τέλος να αναφερθούν τα ευκόλως εννοούμενα, πως ξέρουμε, την μάρκα και την ποιότητα της χύμα τροφής; Οι περισσότερες είναι γεμάτες με τα χρωματιστά άχρηστα μπισκοτάκια.

Πως ξέρουμε πόσον καιρό είναι ανοιγμένο και αν είναι φρέσκοι οι σπόροι;

Πως ξέρουμε ότι η αξιέπαινη κατά τα άλλα φιλοζωία των εργαζόμενων δεν επέτρεψε σε κάποιο περιστέρι ή σπουργίτι να κολατσίσει από το τσουβάλι γεμίζοντάς το τουλάχιστον ψείρες και ποιος ξέρει τι άλλο;

Πως γνωρίζουμε ότι ένα παιδάκι που πήγε να "χαζέψει" με τους γονείς του τα ζωάκια δεν έριξε το οτιδήποτε μέσα στο σακί;

Έτσι παρουσιάζονται ξαφνικές ασθένειες (κυρίως προερχόμενες από προσβολή ακάρεων), χωρίς εμφανείς λόγους που να προκύπτουν από τα άλλα δεδομένα φροντίδας του πτηνού μας και μας βάζουν στην γνωστή περιπέτεια που δυστυχώς δεν έχει πάντα ευτυχή κατάληξη για το πουλάκι μας.

Χιλιάδες σκέψεις και υποθέσεις μπορούν να γίνουν για την επικινδυνότητα και άρα την ακαταλληλότητα της χύμα διατροφής, η οποία το μόνο αντίβαρο που προσφέρει είναι η χαμηλή τιμή της.

Για όσους φιλοξενούν ένα μόνο πουλάκι η επιλογή μιας καλής μάρκας σε συσκευασία κιλού, η διαφορά τιμής δεν διαταράσσει την οικιακή οικονομία. Αν παρόλα αυτά το ένα κιλό σπόρων διαρκεί για μεγάλο διάστημα, καλό είναι ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, να προσθέτουμε κάποια φύλλα ξηρής δάφνης, για την αποφυγή ανάπτυξης σκόρων τροφίμων..

Για όσους έχουμε περισσότερα πουλάκια, υπάρχει τρόπος να επέμβουμε στην μείωση του κόστους, διασφαλίζοντας με την προσωπική μας φροντίδα την καταλληλότητα των σπόρων μας. Όλες οι εταιρείες εκτός της συσκευασίας του κιλού, διαθέτουν επίσης στην αγορά και μεγάλες συσκευασίες 15 ή 20 κιλών ανάλογα με τα πτηνά που απευθύνονται.

Αγοράζοντας μία μεγάλη συσκευασία, το κόστος κιλού είναι οικονομικότερο πλέον και από της χύμα τροφής (π.χ. 20 κιλά για Budgies κοστίζουν 25 ευρώ, δηλαδή 1,25 ευρώ ανά κιλό, ενώ για μεσαίους 20 κιλά στοιχίζει 35-40 ευρώ, δηλαδή πάνω-κάτω 2 ευρώ το κιλό κοκ).

Παρακαλούμε όσους έχουν υπ’ όψιν τους τιμές να μας πληροφορήσουν για μια καλύτερη έρευνα αγοράς που όλους μας ενδιαφέρει.

Για να διασφαλίσουμε την σωστή φύλαξη από μέρους μας, εννοείται δεν ανοίγουμε απλά το σακί κάνοντας ότι και το μαγαζί.

Πάγια παγκοσμίως για την φύλαξη σπόρων επί μακρό χρονικό διάστημα, κατασκευάζονται ειδικά τσουβάλια-σακιά συνήθως από λινάτσα, ύφανσης ανάλογης με τους σπόρους.

σακιά-σπόρων.jpg


Θα μπορούσαμε και εμείς να χρησιμοποιήσουμε κάτι ανάλογο.

Πάντως μέχρι στιγμής καλύτερος τρόπος φύλαξης και προτεινόμενος από τις παραγωγές εταιρείες σπόρων, έχει προκριθεί, η διατήρησή τους στο τσουβάλι αγοράς τους.

Πρέπει να διαλέξουμε ένα σημείο μακριά από παράθυρο και θερμαντικό σώμα, όσο το δυνατόν σε σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας (γύρω στους 18-20 c είναι το καλύτερο), χαμηλού φωτισμού και άριστου αερισμού του χώρου.

Επίσης καλό είναι το τσουβάλι συσκευασίας με τους σπόρους μας, να τοποθετηθεί σε υπερυψωμένο σημείο και όχι στο έδαφος, για να αποφύγουμε την πρόσβαση ερπόντων ζωύφιων, μυρμηγκιών κτλ. , αν ωστόσο αυτό είναι αδύνατον, μπορούμε να διαγράψουμε πέριξ έναν παχύ κύκλο με μαθητική κιμωλία, που θα τα εμποδίσει να πλησιάσουν.

Στο ανοιγμένο τσουβάλι ρίχνουμε αρκετά φύλλα ξηρής δάφνης, που είναι άριστο απωθητικό και φροντίζουμε μετά κάθε άνοιγμά του να κλείνεται καλά. Βοηθητικά στο κλείσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθούν απλά μανταλάκια ή κλιπς γραφείου.

Αυτή η τακτική μας δίνει μια οικονομικότερη λύση και διασφαλίζει την υγεία των πτηνών μας από ένα μεγάλο ενδεχόμενο προσβολής τους από απρόβλεπτους παράγοντες.

Αν παρόλα αυτά ευκαιριακοί ή πάγιοι αντικειμενικοί λόγοι πρόσβασης σε αγορά συσκευασμένων σπόρων μας υποχρεώνει στην αγορά χύμα τροφής (αν και πλέον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εξυπηρετούν όλες τις περιοχές), μπορούμε ως έσχατη αναγκαστική λύση, αφού φροντίσουμε να κλείσουμε καλά το προϊόν μας (για την αποφυγή εισόδου υγρασίας), να το τοποθετήσουμε στην κατάψυξη του ψυγείου μας (βαθμοί -18c) για τουλάχιστον 3 ολόκληρες ημέρες πριν την χρήση του.
Αυτό θα μας καλύψει σε μεγάλο ποσοστό από τον κίνδυνο προσβολής από ακάρεα ή και εκκόλαψης αυγών ζωυφίων που θα μολύνουν την τροφή και το πουλάκι μας.

Αφού τους βγάλουμε από την κατάψυξη και ξεπαγώσουν, συντηρούμε σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες.

Σημείωση: Ποτέ δεν τοποθετούμε σπόρους στην ψύξη του ψυγείου μας έστω και σε καλά κλειστό δοχείο, θα υγρανθούν, πιθανότατα θα αναπτύξουν μύκητες και θα είναι μαλακοί ώστε τα πουλιά δεν θα μπορούν να τους σπάσουν.