Χρήση του Elector για την καταπολέμηση της κόκκινης ψείρας στα πτηνά

 1. Το Elector είναι ένα σχετικά νέο προϊόν για την καταπολέμηση της ψείρας που ακόμη δεν έχει έρθει στη χώρα μας. Η δραστική ουσία του Elector είναι το spinosad (σπινοσάντ).

  elector.jpg

  Το spinosad είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο εντομοκτόνο στη γεωργία, που εδώ και μερικά χρόνια χρησιμοποιείται και στα ζώα. Υπάρχει ως δραστική ουσία και σε χάπι για την καταπολέμηση των εκτοπαρασίτων στα κατοικίδια ζώα (σκύλους, γάτες κλπ.).

  Το Elector ως προϊόν έχει πατενταριστεί από τους Άγγλους παρασκευαστές του και στοχεύει αποκλειστικά στην καταπολέμηση της κόκκινης ψείρας. Ο τρόπος δράσης του φαρμάκου είναι εντελώς διαφορετικός από τα συνηθισμένα εντομοκτόνα που στοχεύουν είτε στο αναπνευστικό των παρασίτων, είτε στο γαστρεντερικό, είτε στην καταπολέμησή τους μέσα από το αίμα των ζώων.

  Το Elector στοχεύει αποκλειστικά τους νευρώνες των εντόμων - παρασίτων, παραλύοντας το, με αποτέλεσμα να καταλήγουν αρκετές ώρες μετά την επαφή του με το φάρμακο. Αυτός ο τρόπος δράσης κάνει το να Elector ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, μιας και δεν αναμένεται καμία "προσαρμογή" του οργανισμού των παρασίτων και καμία μελλοντική αύξηση της ανθεκτικότητάς τους σ' αυτό, όπως γίνεται με τα συνηθισμένα εντομοκτόνα.

  Η ιδιαιτερότητα αυτή στον τρόπος δράσης του φαρμάκου, το κάνει κατάλληλο για άμεση χρήση σε κάθε περίοδο ή φάση της εκτροφής, χωρίς να παρουσιάζεται ανάγκη μετακίνησης των πτηνών, απομάκρυνσης των τροφών ή των άλλων σκευών που βρίσκονται μέσα στους κλωβούς.

  Μάλιστα, το φάρμακο παρουσιάζεται απόλυτα ασφαλές για τα πουλιά ακόμη κι αν αυτά βρίσκονται με φωλιές, με αυγά ή νεοσσούς, σε γαλουχία κλπ, αφού προσκολλάται μόνο στους υποδοχείς των νευρώνων των εντόμων που καταπολεμά και όχι στα υπόλοιπα ζώα, πτηνά και θηλαστικά τα οποία αφήνει εντελώς ανεπηρέαστα.

  Εφαρμογή-Elector.jpg

  Το Elector προσβάλει το DNA της κόκκινης ψείρας, αφήνοντας ανεπηρέαστη κάθε άλλη μορφή ζωής. Σύμφωνα μάλιστα με τον παρασκευαστή του, είναι τόσο ασφαλές που μπορεί να επιτραπεί και ανθρώπινη κατανάλωση των αυγών ή των πτηνών, αν χρησιμοποιηθεί σε ορνιθοτροφεία.

  Εφαρμογή του Elector σε εκτροφή καναρινιών

  Χρησιμοποιήσαμε το Elector σε εκτροφή καναρινιών ενός φίλου, με σοβαρότατα προβλήματα από κόκκινη ψείρα. Έτσι, μου δόθηκε η ευκαιρία για δοκιμή του φαρμάκου στην πράξη και την εξαγωγή συμπερασμάτων από τη χρήση του.

  εκτροφή-καναρινιών-ψείρα.jpg

  Το δύσκολο για την περίπτωση του Elector είναι να βρεθεί τρόπος προμήθειάς του, μια και όπως έγραψα δεν υπάρχει λιανική διάθεση στη χώρα μας. Σε μένα ήρθε μέσω φίλου, απ’ ευθείας από την κτηνιατρική κλινική Trigenio που βρίσκεται στην Nijlen του Βελγίου, συστημένο ως κατάλληλο για την περίπτωση φάρμακο από τον πτηνίατρο Dr Peter Coutteel.

  Αφού επιτέλους έφτασε στα χέρια μου, δοκιμάστηκε σε τρεις διαφορετικές εκτροφές καναρινιών.
  Η μία με το σοβαρότερο πρόβλημα βρίσκεται σε χωριό κοντά στο Βόλο, όπου κυριολεκτικά μαστίζεται από την κόκκινη ψείρα που εμφανίζεται σε μεγάλους αριθμούς εξ αιτίας κυρίως της συνύπαρξης του εκτροφείου καναρινιών με γειτνιάζοντες "ανοιχτούς" ορνιθώνες.

  Η δεύτερη εκτροφή είχε μικρότερο πρόβλημα, που μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως "συνηθισμένο" και στην τρίτη, τη δική μου, χρησιμοποιήθηκε ως μέτρο πρόληψης κατά της κόκκινης ψείρας, μιας και έχω πολλά χρόνια να δω στο χώρο μου αυτό το παράσιτο. Εύχομαι μάλιστα και παρακαλώ να μην το δω ποτέ.

  Δοσολογία του Elector

  Η δοσολογία του Elector είναι 5ml ανά λίτρο νερού ενώ η αραίωσή του έγινε ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του παρασκευαστή, αρχικά σε μισογεμάτο δοχείο με νερό. Αφού αναδεύτηκε πολύ καλά και διαλύθηκε το φάρμακο, συμπληρώθηκε με την υπόλοιπη προβλεπόμενη ποσότητα νερού.

  Στη συνέχεια ψεκάστηκε κάθε επιφάνεια και εξοπλισμός στα εκτροφεία και τέσσερις μέρες μετά, έγινε όπως προτείνεται κι ο δεύτερος ψεκασμός.

  Με τη συμπλήρωση του πρώτου 24ωρου από την πρώτη εφαρμογή στην εκτροφή με το σοβαρότερο πρόβλημα, παρατηρήθηκε κίνηση των παρασίτων που άφησαν τις κρυψώνες τους και παρέμεναν εκτεθειμένα κατά τη διάρκεια της ημέρα, είτε μισοζαλισμένα με ελάχιστη κίνηση, είτε ακίνητα (αλλά όχι νεκρά) στο κάτω μέρος των κλωβών.

  Αυτή η εικόνα συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες με φανερά πολλά νεκρά έντομα.

  Ένα μήνα μετά την αρχική εφαρμογή δεν έχουν εμφανιστεί κόκκινες ψείρες σε καμία από τις υπό δοκιμή εκτροφές και θεωρητικά με βάση τις προσδοκίες μας, θα πρέπει να μείνουν μακριά τους για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

  Φυσικά, θα ενημερώσω για την όποια εξέλιξη.

  Στα επόμενα δύο βίντεο παρουσιάζεται ο τρόπος της χρήσης του προϊόντος στο πρώτο εκτροφείο, όπου κυριολεκτικά όλα έγιναν μούσκεμα. Για το συγκεκριμένο χώρο, περίπου 16τ.μ., χρειάστηκαν συνολικά τέσσερα λίτρα έτοιμου προϊόντος στην κάθε εφαρμογή.
  Στο επόμενο video παρουσιάζεται η χρήση σε νεαρά πουλιά  Συμπερασματικά θα μπορούσα να καταθέσω, πως παρά την ιδιαίτερα ακριβή τιμή, τη δυσκολία εξεύρεσης αλλά και την εξαιρετικά "άσχημη" μυρουδιά του, πιστεύω πως τελικά θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της κόκκινης ψείρας στα πουλιά μας.

  Disclaimer

  Θα ήθελα να δηλώσω ότι η δημοσίευση των παρατηρήσεων μου σχετικά με το προϊόν γίνεται για την ενημέρωση των εκτροφέων πάνω στο πρόβλημα της κόκκινης ψείρας στα πτηνά και της αντιμετώπισης του. Δεν έχω καμία εμπορική ή άλλη σχέση με το προϊόν ούτε και κάποιο όφελος οικονομικό ή μη από τη διάθεση του προϊόντος στην αγορά.

  Σχετικές Συζητήσεις
  Φόρουμ συζητήσεων για τα παράσιτα στα πτηνά.

  Μοιραστείτε

  Ετικέτες Αρθρου

  Ετικέτες:

  Σχετικά με τον Συντάκτη

  misalouris
  Ο misalouris είναι μέλος του PetBirds από τις 21 Οκτ 2011. Διετέλεσε συντονιστής συζητήσεων στα Forum του από τις 4 Σεπ 2014 έως τις 13 Ιαν 2017. Είναι εκτροφέας καναρινιών χρώματος και τύπου.

  Τα Άρθρα του misalouris.
  Like από eva vrs, Nontas, JAPAN HOSO11 αλλά και άλλους 10.

Πρόσφατες Κριτικές

 1. Panagiota.
  5/5,
  "Διαφωτιστικό άρθρο και υποσχόμενο προϊόν"
  Ιδιαίτερα αναλυτικό και κατανοητό. Γραμμένο με κάθε λεπτομέρεια της χρήσης του Elector. Ας ελπίσουμε ότι θα δώσει λύση σε όσους αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της κόκκινης ψείρας. Αχρείαστο να είναι. Πάντως είναι ένα πολλά υποσχόμενο προϊόν.
  Sissy, alicedros, misalouris και 1 ακόμη άτομο έκαναν like!

Σχόλια

Για να σχολιάσετε το Άρθρο πρέπει να είστε μέλος μας. Η εγγραφή διαρκεί λιγότερο από 1', είναι δωρεάν και μπορείτε να την κάνετε εδώ!
 1. prego77
  Καλησπέρα και χρονιά πολλά. Διαβάζοντας τη συζήτηση περί elector αν δεν κάνω λάθος το αντίστοιχο φάρμακο εδώ στην Ελλάδα είναι το LASER 480 SC. Αν δεν κάνω λάθος επαναλαμβάνω. Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη αλλά μάλλον θα το δοκιμάσω σαν ύστατη λύση. Ελπίζω να βοήθησα.
   Stavros likes this.
  1. misalouris
   Δεν το γνωρίζω...
   Κάθε παραπομπή σε παρόμοιες πληροφορίες μόνο ως πολύτιμη μπορεί να χαρακτηριστεί.
   Θα περιμένω ...
   prego77 likes this.
 2. TheBigL
  Πάντως πέρα από το φαγητό που μπορεί να βραχεί σαν όλα τα αντιπαρασιτικά δεν είναι κάπως να ψεκάζουμε και στα μάτια το πουλί;
   YannisK likes this.
  1. misalouris
   Είναι σα να ρίχνεις νερό... ακίνδυνο.
   Άρεσε στους TheBigL και Stavros.
 3. TheBigL
  Ποιο το νόημα όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο ούτε σε επίσημο site ούτε πουθενά και είναι και πανάκριβο κάπου που υπήρχε με τα χίλια ζόρια;
   Άρεσε στους Panagiota. και maria p.
  1. misalouris
   Η πίεση προς τους εισαγωγείς μέσω των petshops για να έρθει και στην Ελλάδα. Είμαι σίγουρος πως αν η ζήτηση μέσα από την ενημέρωση αυτή αυξηθεί θα έρθει και στη χώρα μας.
   Stavros likes this.
  2. maria p
   Το να βρεθεί εισαγωγέας μέσω της πίεσης της ζήτησης το θεωρώ πέρα για πέρα ουτοπικό. Εδώ μέσα στην περίοδο αναπαραγωγής ζήτησα calcio και μου είπαν "κατόπιν παραγγελίας, γιατί δεν υπάρχει ζήτηση και έμεναν και έληγαν τα φυαλλίδια" και μιλάμε για πάμφθηνο υλικό, λίαν απαραίτητο στην αναπαραγωγή και όχι σε ακριτικό σημείο, σε αλυσίδα στο Χαλάνδρι.
   Άρεσε στους alicedros, TheBigL και Panagiota..
 4. gianniskilkis
  Γιάννη γενικά σε κάθε ανάρτηση αναφέρεις "την κόκκινη ψείρα", όμως στην ετικέτα του σκευάσματος λέει και την Nothern mite, εννοώντας προφανώς την κοινή ψείρα. Το παραβλέπεις λόγω της ιδιαιτερότητας και της δυσκολίας στην αντιμετώπιση της κόκκινης ή εγώ κατάλαβα λάθος; Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση.
  1. misalouris
   Το διάβασα κι εγώ και δεν ξέρω τι ακριβώς εννοούν με το nother mite. Σε όλες τις συζητήσεις αλλά και στο video του Elector, μιλάνε για red mite.

   gianniskilkis likes this.
  2. YannisK
   Στην ετικέτα στην 1η φωτογραφία λέει ''against red mite and Northen mite''.
 5. alicedros
  Μια ερώτηση. Γιατί ψεκάζει και τα φαγητά και τα νερά; Δεν είναι επίφοβο; Εγώ πάντα όταν ψεκάζω, ακόμα και αθώο να είναι για τα πουλιά (πχ Chevitren), πάντα βγάζω ταΐστρες και ποτίστρες.
   Άρεσε στους Panagiota. και misalouris.
  1. misalouris
   Νομίζω θα σε καλύψει η απάντηση που έγραψα στο Σταύρο.
   Αν όχι θα επανέλθω.
  2. Φοίβος
   Επίφοβο λόγω της κατάποσης δεν είναι Αλίκη. Δινω στα σκυλιά και στις γάτες μου το αντίστοιχο χάπι με ακριβώς την ίδια δραστική για ψύλλους και τσιμπούρια.
   Άρεσε στους misalouris και alicedros.
  3. misalouris
   Μόνο η αλλοίωση των σπόρων μέσω της υγρασίας όπως σωστά το διατύπωσε κι Stavros είναι ο μοναδικός κίνδυνος τελικά για τα πουλιά. Αλλά όπως απάντησα κι εκεί, ήθελα μέσα από αυτή τη χρήση να επαληθεύσω ή όχι τα λεγόμενα των παρασκευαστών του φαρμάκου. Πειραματικά ... αν και σε μικρό δείγμα .... δείχνει πως λένε αλήθεια.
   Άρεσε στους alicedros και Φοίβος.
 6. Stavros
  Παρόλο που αναφέρεται ότι δεν χρειάζεται η απομάκρυνση των σκευών τροφής και νερού πριν από την εφαρμογή του προϊόντος, εγώ προσωπικά θα αφαιρούσα τα πάντα από το κλουβί, εκτός από τα πουλιά φυσικά.

  Ο λόγος δεν έχει να κάνει με το φάρμακο, αλλά νομίζω ότι η υγρασία μέσα στην ξηρά τροφή μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα αλλοίωσης, ειδικά το καλοκαίρι. Γενικά, όταν χρειάζεται να ψεκάσω τα πουλιά ακόμη και με σκέτο νερό για δροσιά, απομακρύνω τον έξτρα εξοπλισμό από το κλουβί.

  Το φάρμακο πάντως δείχνει αρκετά υποσχόμενο. Γιάννη, να μας κρατάς ενήμερους για τα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.
   Like από YannisK, Φοίβος, alicedros αλλά και άλλους 2.
  1. misalouris
   Έχεις απόλυτο δίκιο στο θέμα της τροφής και του νερού, αλλά θέλαμε η δοκιμή να γίνει ακριβώς όπως περιγράφεται . Στην δεύτερη εφαρμογή του σκευάσματος τα αφαιρέσαμε κι εμείς. Φυσικά θα υπάρχει ενημέρωση για κάθε εξέλιξη.
   Άρεσε στους Stavros και Panagiota..
  2. alicedros
   Τώρα είδα το σχόλιο του Σταύρου και συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λέει! Ευχαριστώ!! :)
   Stavros likes this.
Φόρτωση...