Χορήγηση χρωστικών στα Κόκκινα και Mosaic καναρίνια

Τα καναρίνια Κόκκινου Παράγοντα μπορούν να πάρουν τόσο κόκκινο χρώμα όσο τους επιτρέπουν τα γονίδια τους, ανεξάρτητα από την ποσότητα των χρωστικών που τους χορηγούμε. Με βάση αυτό το γεγονός, η επιλεκτική αναπαραγωγή είναι απαραίτητη για την παραγωγή καλών εκθεσιακών πουλιών.

Όσον αφορά τα Καναρίνια Mosaic, υπάρχει ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Όταν ξεκινάτε την προετοιμασία τους για αναπαραγωγή, θα πρέπει να αφαιρείτε το Ρούψεν από το μείγμα σπόρων τους για να αποφύγετε το κιτρίνισμα των φτερών πτήσης και της ουράς, το οποίο θεωρείται ελάττωμα στους διαγωνισμούς.

Ο χρωματισμός των Κόκκινων Καναρινιών

Ξεκινώ τη χορήγηση χρωστικών στα καναρίνια Κόκκινου Παράγοντα (εκτός τα Mosaic) δύο μήνες προτού να ενώσω τα ζευγάρια για αναπαραγωγή. Είναι ανάγκη η χρωστική ουσία να απορροφηθεί από τον κρόκο του αυγού, έτσι ώστε όταν εκκολαφθούν οι νεοσσοί, τα φτερά πτησης αλλά και η ουρά τους να είναι κόκκινα.

Καροφύλλη

Χρησιμοποιώντας Καροφύλλη ως χρωστική για πολλά χρόνια, δεν έχω δει καμία βλαβερή επίπτωση στα πουλιά. Η Καροφύλλη χρησιμοποιείται από ζωολογικούς κήπους σε όλη τη χώρα, για τη διατήρηση του χρώματος στα πτηνά τους. Οι ζωολογικοί κήποι κάνουν έρευνες συνεχώς για τη διατήρηση της υγείας των πτηνών τους.

Η Πάπρικα ως Χρωστικό Μέσο

Η Πάπρικα χρησιμοποιούνταν ως χρωστικό μέσο πριν από πολλά χρόνια, αλλά η Καροφύλλη είναι ένα πολύ καλύτερο και αποδεκτό προϊόν. Εκτρέφω Καναρίνια από το 1978 και δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ Πάπρικα στην προετοιμασία των πουλιών μου για τους διαγωνισμούς. Έχω χρησιμοποιήσει πολλά άλλα προϊόντα για τον χρωματισμό των πουλιών μου, αλλά νομίζω ότι κανένα δεν μπορεί να συγκριθεί με την Καροφύλλη.

Ο χρωματισμός των καναρινιών Mosaic

Mosaic_καναρίνι_.jpg
Η διαδικασία χρωματισμού είναι διαφορετική στα καναρίνια Mosaic. Σε αυτά δεν χορηγούμε χρωστικές, μέχρι να γίνουν οι νεοσσοί τους 6 εβδομάδων.

Ο κριτής Geoff Walker από την Αγγλία, μου απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι η έναρξη χορήγησης χρωστικών στους νεοσσούς, θα πρέπει να γίνεται στις 21 ημέρες. Ρώτησα επίσης αρκετούς εκτροφείς Μωσαϊκών οι οποίοι μου είπαν ότι οι 21 ημέρες είναι πάρα πολύ λίγες και μου πρότειναν 30 έως 42 ημέρες.

Αυτή η διάσταση απόψεων πάνω στο θέμα, με έκανε να ψάξω περισσότερες απαντήσεις στο δικό μου κοπάδι. Χωρίζω συνήθως τα νεαρά πουλιά από τους γονείς τους στις 21 ημέρες με χώρισμα στη ζευγαρώστρα. Όταν εξέτασα τα φτερά πτήσης και την ουρά των μικρών, διαπίστωσα ότι υπήρχαν ακόμη αιμοφόρα αγγεία, που σημαίνει ότι εάν επρόκειτο να ταιστούν με χρωστική σε αυτό το σημείο (21 ημέρες), τότε το χρώμα θα εμφανιζόταν στα φτερά πτήσης και την ουρά μέσω της άμεσης τροφοδοσίας τους με αίμα. Επειδή σε αυτή τη φάση το φτερό εξακολουθεί να μεγαλώνει, ο χρωματισμός τους θα είναι ανομοιόμορφος με αποτέλεσμα το πουλί να χάνει βαθμούς στο διαγωνισμό.

Εξέτασα τα ίδια πουλιά στις 30 ημέρες από τη γέννησή τους και διαπίστωσα ότι τα φτερά πτήσης και η ουρά δεν είχαν πλέον αιμοφόρα αγγεία. Επομένως, αυτή θα ήταν μια καλύτερη ημερομηνία για την έναρξη χορήγησης χρωστικών στα Μωζαικ.

Στη συνέχεια περίμενα άλλες δέκα μέρες ώστε να αφήσω ένα περιθώριο ασφαλείας, δεδομένου ότι όλα τα μικρά δεν μεγαλώνουν με τον ίδιο ρυθμό. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα ήταν ότι στα Mosaic καναρίνια θα πρέπει να χορηγούνται χρωστικές από την 42η ημέρα της ζωής τους και μετά ή αλλιώς, 6 εβδομάδες μετά τη γέννηση τους. Με αφορμή αυτό το άρθρο, υπήρξαν και άλλοι εκτροφείς που έκαναν παρόμοια έρευνα στα πουλιά τους και κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα.

Κάτι άλλο που θα ήθελα να προτείνω είναι, αν εκτρέφετε κόκκινα καναρίνια και Μωσαϊκά στον ίδιο χώρο, προτιμήστε να τοποθετήσετε στις ψηλότερες σειρές των κλουβιών τα Μωσαϊκά και χαμηλότερα τα Κόκκινα ώστε να μην πέφτουν κατά λάθος χρωστικές στην τροφή των Μωσαϊκών και καταστρέψουν την προσπάθειά σας.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν εκτεταμένες έρευνες πάνω στα καναρίνια όπως αυτές που υπάρχουν για τα κοτόπουλα ή τα περιστέρια. Επομένως, καλό θα ήταν οι εκτροφείς καναρινιών να καταγραφούν και να μοιράζονται τις παρατηρήσεις, τους προκειμένου να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους. Οι συγκεκριμένες παρατηρήσεις μου ισχύουν και για τα Λιποχρωμικά και για τα Μελανινικά πουλιά Μωσαικού τύπου.

Περισσότερα
Διατροφή κόκκινων μωσαϊκών
Αναφορές
by Daniel Griffin
Συντάκτης
Stavros
Ο Stavros είναι ιδρυτής και διαχειριστής του PetBirds από τις 7 Απριλίου 2006.
Άρθρα | Συμμετοχή PBCP

Facebook Twitter Gplus

Σχόλια

Η μοναδική μελέτη που βρήκα και αφορά τη χορήγηση χρωστικής στα μωσαϊκού τύπου καναρίνια.
 

Πληροφορίες

Συντάκτης
Stavros
Προβολές
9.613
Σχόλια
1
Ενημέρρωση

Περισσοτερα Άρθρα για Πτηνά (γενικά)

Περισσότερα από Stavros

Μοιραστείτε το άρθρο